Bio víno

Dovolte, abychom Vám představili malou vinařskou společnost BJ VITIS, která sídlí nedaleko Pálavských vrchů, v Mikulovské vinařské oblasti, obci Březí.
BJ VITIS byla založena v roce 2000. Hlavní činností je výroba jakostního vín, se zaměřením na víno přívlast- kové (ledové, slámové). Lahůdkou v našem sortimentu jsou bio - víno a bio - sekty. Při jejich výrobě používáme zejména vlastní surovinu z pálavských vinic. Zdejší mimořádně příznivé klimatické podmínky s dostateč- ným slunečním zářením dávají hroznům optimálně vyzrát. V sortimentu BJ VITIS naleznete rovněž nabídku výrob- ků z hroznových jader, bohatých na silný antioxidant OPC. Základním produktem z hroznových jader je olej lisovaný za studena a drcená hroznová moučka. Olej využíváme v kosmetice, farmacii a potravinách. Mouč- ka se uplatňuje v potravinářské výrobě, racionální a bio výživě.
Co je biovíno a čím je vlastně specifické? Proč se o něj vůbec zajímat? Zjednodušeně lze říci, že biovíno je vyráběné z hroznů získávaných z vinné révy, která je pěstována podle pravidel ekologického zemědělství. Zpracování hroznů probíhá bez používání šlechtěných kvasinek, enzymů a jiných syntetických přípravků a stabilizačních látek. Výsledkem je ryze přírodní víno bez syntetických reziduí a umělých barviv a aromat, jehož výroba proběhla s maximálním ohledem na životní prostředí.
„Biovíno je bohatší v chuti a vůni a mnohem více se v něm projevuje tzv. „terroir“.“
Jaké je? Je jiné... Biovína mají často chuť i vůni, na které nejsme zvyklí. Biovína překvapí především svou kořenitostí vzešlé přímo z přírody a také se mnohem více projevuje tzv. „terroir“, tedy jakýsi původní charakter vína daný místními půdními a přírodními podmínkami.
Biovíno má své počátky v padesátých letech ve Švýcarsku a Německu. Na začátku sedmdesátých let se pak objevily první větší vinice zaměřené na pěstování biologicky čisté vinné révy. Časem se vylepšovaly metody výroby a biovíno získávalo na své kvalitě. V současné době patří biovíno k jednomu z nejrychleji se rozvíjejících segmentů na evropském trhu s víny.
V rámci Evropy patří mezi země s největší plochou ekologických vinic zejména Itálie, Francie, Španělsko, Řecko a Německo. V těchto zemích činí podíl ekologických vinohradů přibližně pět procent z celkové plochy vinic, přičemž většinu tvoří zejména malé rodinné vinice. Pro zajímavost lze ještě uvést, že nejvíce vína se prodá v Německu a největším exportérem biovína je Itálie.
V České republice se pochopitelně začínalo mnohem později. Podle posledních údajů ale mnohé vinohrady přecházejí na ekologického hospodaření a celková plocha ekologických vinic přesáhla již 400 hektarů. Z toho lze tedy vyvodit, že zájem o pěstování čisté vinné révy stoupá a čeští spotřebitelé přicházejí biovínům na chuť.
Biovíno je možné získat nejčastěji ve vybraných vinotékách, a to jak v kamenných, tak i internetových, dále ve specializovaných prodejnách biopotravin, či v soukromých vinných sklepech. Nabídka biovín se však výrazně rozšířila i do restaurací, které je stále častěji zařazují na svůj vinný lístek.
Biovína od českých certifikovaných vinařů jsou prezentována především odrůdami Pálava, Cabernet Moravia, Malverina, Laurot, Naturvin, André, Ryzlink rýnský, Hibernal a Muškát moravský.
Zpět

Dárky a doplňky k vínu

Archivní víno
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem