Kamil Prokeš - VINAŘSTVÍ
Rodina Prokešů má svoji rodovou historii zasazenou do malebné vinařské obce Němčičky. Naplno jsem se pan Kamil Prokeš začal věnovat vinařství od roku 1999. Ztotožnil se s životním krédem prof. Mosera a prof. Krause „Nevyzkoušené je nepoznané“. To ho přivedlo k samotnému vinařství jako profesi, speciálně k výrobě šumivých vín klasickou technologií kvašením v lahvi, k sabráži, výrobě oleje ze semen hroznů révy vinné či výrobě vína bez jakýchkoliv přísad či přídavků a s minimálním obsahem oxidu siřičitého. Zdrojem hroznů jsou vlastní dvouhektarové vinohrady, Ryzlink vlašský a Pálava pocházejí z Mikulovska, kde mají tyto odrůdy nejlepší podmínky. Vína vznikají ve vinařském dvoře ve Velkých Němčicích.
Důsledně se drží zásady zachování terroir, vyloučení chemických přípravků a minimalizace enologických zásahů. Z vinařství tak vycházejí vína, která jsou dokonalým produktem okolní přírody. Bílá i červená vína se vyrábějí především v keramických nádobách o objemu 200 až 1000 litrů. Produkce kolem 20 000 lahví by se neměla do budoucna příliš zvyšovat.
Ing. Kamil Prokeš, Ph.D.
vystudoval obor Vinohradnictví a vinařství, které zakončil s vyznamenáním jako inženýr v roce 2009. Po získání červeného diplomu pokračoval na Zahradnické fakultě v Lednici v doktorském studiu, které ukončil v roce 2016 obhajobou disertační práce na téma šumivých vín. Nyní působí jako odborný asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity. Během svého studia vyjížděl na četné vinařské stáže a konference do zahraničí (Německo, Rakousko, Itálie, Gruzie, Velká Británie, Francie, Slovinsko, Chile, USA, Maďarsko, Srbsko, Bulharsko a JAR).
Své získané teoretické znalosti a praktické poznatky nyní sdílí se studenty jako lektor na Vinařské akademii ve Valticích, Národním vinařském centru a Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity. Je držitelem senzorických zkoušek (zasedá na mezinárodních soutěžích za ČR), členem Unie enologů ČR a člen Komise expertů ministerstva zemědělství na SZPI pro hodnocení a zatřiďování vín. Mimo všechny odborné znalosti je také trojnásobný mistr z Mezinárodního mistrovství v sekání sektů – sabráži, a též držitelem osmi českých a jednoho světového rekordu v sabrage.
sekt, suchý sekt, rulandské modré, brut natur, vinařství Prokeš Dominique blanc de noirs, pěstitelský sekt 2019, brut nature
Šumivé víno vyráběné tradiční metodou kvašením v láhvi.
víno, červené víno, suché víno, Merlot, výběr z hroznů 2021, vinařství Kamil Prokeš Merlot, výběr z hroznů 2021, víno červené - suché
Okouzlující aroma borůvek, ostružin, drobného lesního ovoce a strouhané čokolády dodávají vínu neopakovatelný rozměr.
sekt, suchý sekt, chardonnay, extra brut, vinařství Prokeš Nicolas blanc de blancs, pěstitelský sekt 2020, extra brut
Šumivé víno vyráběné tradiční metodou kvašením v láhvi.
víno, červené víno, suché víno, Rulandské modré, výběr z hroznů 2021, vinařství Kamil Prokeš Rulandské modré, výběr z hroznů 2021, víno červené - suché
Nádhérné ovocné tóny přezrálých cibebových bobulí a kandovaných jahod jsou harmonicky doplněny jemnou medově – punčovou vůní.
víno, bílé víno, suché víno, rulandské šedé, Punty, pozdní sběr 2022, vinařství Kamil Prokeš Rulandské šedé, pozdní sběr 2022, víno bílé - suché
Lahodná odrůdově medová vůně s tóny žlutého melounu dokonale souzní s chutí sušeného a kandovaného tropického ovoce, která je doplněna výraznou, ale hamonickou chutí žlutomasého ovoce.
víno, bílé víno, suché víno, ryzlink rýnský, Punty, pozdní sběr 2022, vinařství Kamil Prokeš Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2022, víno bílé - suché
Elegantní vůně lučního medu a lipového květu je doplněna buketem po vyzrálém žlutém ovoci s jemnými dotekem sušených meruněk. V chuti je víno plné, extraktivní s výraznou strukturou, která je doplněna nazrálými tóny tropického ovoce.
víno, bílé víno, suché víno, ryzlink vlašský, Punty, pozdní sběr 2022, vinařství Kamil Prokeš Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2022, víno bílé - suché
Ušlechtilá vůně, která v sobě snoubí tóny citrusů a zralých hrušek s lehkým vanilkovým nádechem. Chuť je šťavnatá, příjemně ovocná, krémová a minerální s dlouhým kovově-slaným závěrem.
víno, bílé víno, polosuché víno, botrytický sběr, ryzlink vlašský, výběr z hroznů2021, vinařství Kamil Prokeš Ryzlink vlašský, výběr z hroznů 2021 - botrytický sběr, víno bílé - polosuché
Ušlechtilý medově botrytický buket s působivými projevy mandarinek a kandovaného ovoce vytváří podmanivou kompozici přezrálých hroznů s až cibébvou medovitostí a s příjemnou dochutí tropického ovoce podporenou příjemnou kyselinou.
víno, bílé víno, suché víno, Sauvignon, Punty, pozdní sběr 2021, vinařství Kamil Prokeš Sauvignon, pozdní sběr 2021, víno bílé - suché
Výrazná odrůdová vůně připomínající výhonky černého rybízu a angrešt s lehce exotickým tónem s elegantní citrusově ovocnou kompozicí v chuti, kterou uzavírají svěží kyseliny.
víno, bílé víno, suché víno, Tramín červený, Punty, pozdní sběr 2021, vinařství Kamil Prokeš Tramín červený, pozdní sběr 2021, víno bílé - suché
Impozantní aroma čerstvě odtržených okvětních plátků růží přechází do nazrálého buketu kandovaného tropického ovoce. Chuť je plná a příjemně medově kořenitá s vanilkovo-skořicovým nádechem.
víno, bílé víno, polosladké víno, botrytický sběr, tramín červený, výběr z hroznů 2021, vinařství Kamil Prokeš Tramín červený, výběr z hroznů 2021 - botrytický sběr, víno bílé - polosladké
Originální vůně přezrálých hroznů, okvětních plátků čajové růže, kompotovaného lIči a včelích plástů je doprovázena nenapodobitelnou bohatě kořenitou chutí s působivým projevem cibéb a kandovaného tropického ovoce.
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem