Degustace 18. 12. 2015 Vinařství Botur

Letošní poslední degustace se konala v pátek 18. 12. 2015 a přivítali jsme na ní zástupce Vinařství Botur pana Radka Botura, který je synovcem majitele vinařství pana Ing. Luďka Botura. Pan Botur jako první zmínil, že se naši degustátoři nemají bát, zeptat se ho na cokoli ï během výkladu, což někteří z nás i využili. Hned v úvodu pan Botur zmínil polohu vinařství a jeho historii, proto si ji pojďme připomenout. Vinařství Botur bylo založeno v roce 1989 Luďkem Boturem, který tímto navázal na tradici svého otce Antonína. Pro toho bylo vinohradnictví a vinařství, jemuž se věnoval od roku 1949, celoživotním koníčkem. Rodina Boturových pochází původně z Ostravy a jejich tehdejším řemeslem bylo řeznictví. Hrozny na výrobu vína, již v dnešní době nepochází z jejich vlastních vinic, z důvodů stáří vinohradu, ale i plochy a objemu produkce. Výroba a technologie se postupně rozrůstala a modernizovala, postupně se přešlo místo starých dřevěných sudů na nerezové tanky s řízeným kvašením, odkalováním moštů, šetrné zpracování hroznů a vína atd. Dnes používají pouze dřevěné barikové sudy od firmy MERCIER. Jsou to ručně zhotovené sudy, vyrobené pouze ze dřeva francouzského dubu nejvyšší kvality, určené ke zraní nejlepších bílých a červených vín. Hrozny získávají od prověřených smluvních dodavatelů. Jsou to pěstitelé kvalitní révy vinné, především z oblasti Slovácké (podoblast Stražnicko a Dolní Bojanovice). Zaměřují se na kvalitní jakostní a přívlastková vína. Sezonně prodávají burčák a Svatomartinská vína. V nabídce Vinařství Botur najdete více než 25 odrůd z toho některé i ve více ročnících.
Vinařství vyrábí průměrně 40-50 000 láhví ročně. Avšak ne všechny hrozny si pěstují sami. Některé nakupuji od léty prověřených vinohradníků. Mimo jiné pan Botur promluvil i o rozdílech v pěstování hroznů u nás a v zahraničí. A také jsme se dozvěděli spoustu informací o vinných odrůdách. Dříve než přejdeme k degustovaným vínům, nutno podotknou, že se degustace nesla v příjemném duchu, pan Botur zodpovídal jakékoliv otázky našich degustátorů a dovolím si říct, že vína velmi chutnala. Na degustaci jsme měli připraveno dvanáct vzorků, šest červených vín a šest bílých vín.
Jako první se nám představilo:
Irsai Oliver, révové 2014, polosuché – révové víno je to z důvodu dovozů hroznů ze Slovenska. Víno má zlatavou barvu, je lehké a svěží s příjemnou jemnou kyselinkou.
Sauvignon, pozdní sběr 2013, polosuché – Víno má zelenožlutou barvu, plné, výrazné, svěží. V chuti a vůni najdeme, černý rybíz, citrusové plody, angrešt. Hodí se k výrazným aromatickým jídlům z drůbeže či řecké kuchyni.
- Alkohol: 13%
Aurelius + Rulandské šedé, výběr z hroznů 2013, polosladké – Bílé víno s příjemnou kyselinkou a vyšším zbytkovým cukrem. Jedná se o cuvée s vyváženým spojením hroznů odrůdy Aurelius a Rulandské šedé.
- Alkohol: 12,5%
- Zbytkový cukr: 20 g/l
- Kyselina: 8 g/l
Hibernal, výběr z hroznů 2013, polosuché – Víno má zlatavě žlutou barvu. Ve vůni můžeme hledat, grep, broskev, angrešt či černý rybíz. Chuť je plná, lehce kořenitá.
- Alkohol: 13,5%
Pálava, výběr z hroznů 2013, polosuché – Víno má zlatavou barvu. Vůně je příjemná, ovocná s květinovo kořenitým aroma. V chuti najdeme nádech medu, citrusových plodů a vanilky. Doporučujeme k jemným paštikám a sýrům s modrou plísní.
- Alkohol: 13,5%
Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2010, polosuché – Víno světle zelenožluté barvy. V chuti najdeme meruňky a lipový květ, med a nádech limetek. Vůně je intenzivní, ovocná se svěží kyselinkou.
- Alkohol: 13%
Rulandské modré, pozdní sběr 2010, suché – Víno cihlově červené barvy. Ve vůni můžeme najít maliny, jahody nebo černé třešně. Hodí se k pečeným masům, jemným úpravám zvěřiny, nebo k pečeným masům.
- Alkohol 13 %.
Cabernet Sauvignon, pozdní sběr 2010, suché – Odrůda pochází z Francie, obsahuje hodně červeného barviva, čemuž odpovídá i barva vína. Víno je v chuti velmi výrazné, typicky odrůdové s tóny papriky, zeleného pepře a černého rybízu. Je plné s dlouhým dozníváním. Optimální konzumní zralosti dosáhne po několikaletém ležení na láhvi. Optimální teplota na podávání vína je: 15 – 18°C.
Cabernet Moravia, pozdní sběr 2009, suché – Víno má pěknou granátovou barvu. Vůně i chuť obsahuje jemný cabernetový tón s nádechem černého rybízu. Hodí se k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům.
- Alkohol: 14%
Merlot, výběr z hroznů 2012, suché – Víno má krásnou jiskřivě červenou barvu. Ve vůni se snoubí koření a lesní ovoce. Toto víno pochází z hroznů ze Slovácké podoblasti.
- Alkohol: 13,5%
- Kyseliny: 5,7 g/l
Frankovka, výběr z hroznů 2012, suché – Víno má tmavě rubínovou barvu, ostružinové aroma, v chuti kořenité a ovocné. Hodí se k pečeným masům, zvěřině, těstovinám a ke kořeněným zeleninovým jídlům.
- Alkohol: 14%
- Obsah kyselin: 5,9 g/l
Alibernet, pozdní sběr 2009, suché - Víno má tmavě červenou barvu, vůně je výrazně kabernetová s chutí černého rybízu. Víno je vhodné k pokrmům ze zvěřiny.
- Alkohol: 14%
A tak jako každou degustaci, tak i dnes se hlasovalo o nejlepších vínech večera a dopadlo to takto:
1. Frankovka, výběr z hroznů 2012, suché
2. Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2010, polosuché
3. Merlot, výběr z hroznů 2012, suché
3. Alibernet, pozdní sběr 2009, suché
Fotogalerie...
Zpět

Degustace 11. 12. 2015 Vinařství Volařík

Degustace 4. 12. 2015 Vinařství Petr Bíza
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem




















Vína z vinařství Prchal
Vína z vinařství Hradil
Vína z vinařství Horák
Vína z vinařství Vladimír Tetur
Vína z vinařství Kamil Prokeš
Vinařství Vinopa
Vína z vinařství Štěpán Maňák
Vinařství Moravíno Valtice
Vína z vinařství Košut
Vína z vinařství Tesařík
Vína z vinařství Sedlák
Vína z vinařství František Mádl
Vinařství Konečný
Vína z vinařství Reisten
Vína z vinařství Červenka
Vína z vinařství Volařík
Vína z vinařství Mikrosvín Mikulov
Vína z vinařství Petr Bíza
Vína z vinařství Šoman
Vinařství Lahofer
Vína z vinařství Filip Mlýnek
Vinařství Marian Vrba
Vína z vinařství Vajbar
Vína z vinařství Vinselekt Michlovský
Víno z Kobylí
Vinařství Réva Rakvice
Vína z vinařství Špalek
Vinařství U Kapličky
Vína z vinařství Šlechtitelská stanice
Vína z vinařství Rudolf Židek
Vína z vinařství Libor Veverka
Portské víno
Portugalské víno
Španělské víno
Francouzské víno
Chilské víno
Uruguayské víno
Německé víno
Moldavská vína
Italské víno
Moravské víno
Zahraniční víno
Slámové víno
Ledové víno
Výběr z cibéb
Výběr z bobulí
Vin. Petr Bíza
Vin. Horák
Vin. Hradil
Vin. Víno z Kobylí
Vin. František Mádl
Vin. Vladimír Tetur
Vin. Volařík
Vin. Badet Clément
Vin. Prchal
Vin. Moravíno
BAG IN BOX - 3 litry
BAG IN BOX - 5 litrů
BAG IN BOX - 10 litrů
BAG IN BOX - 20 litrů
Sety, sady, boxy na víno
Zátky, uzávěry na víno
Someliérské potřeby
Otvíráky a vývrtky
Dárk. poukazy, pokladničky
Výprodej - II. jakost
Olivy
Tyčinky a ostatní
Paštiky a uzeniny
Sýry na kusy
Sýry na váhu
Stojany Raxi
Kovové a kované stojany
Dřevěné stojany
Regály na víno
Chladiče na víno
Džbánky
Sklenice na víno, brandy, půlky
Karafy na víno, brandy
Koštýře
Set karafy a sklenic
Historické lesní sklo
Výroční sklenice
Dárková balení
Tašky na víno
Kartónové obaly na víno
Dřevěné obaly
Přepravní obaly
Moët & Chandon Champagne
Dom Pérignon Champagne
Veuve Clicquot Champagne
Krug Champagne
Moravské, NEALKO, ostatní
Champagne sklenice
Vinotéky a vitríny Haier
Vinotéky a vitríny Liebherr
Vinotéky a vitríny Philco
Vinotéky a vitríny Candy
DÁRKOVÉ OBALY NA VÍNO
FIREMNÍ BALÍČKY moravské
FIREMNÍ BALÍČKY zahraniční
Arménská brandy
Koňaky 
Jsme na
Najdete nás na