Degustace 4. 12. 2015 Vinařství Petr Bíza

Publikováno: 5.12.2015

V pátek 4. 12. 2015 se v degustačním sklepě naší vinotéky opět konala další z podzimních degustací. Tentokrát jsme přivítali velmi oblíbeného vinaře a to Ing. Petra Bízu. Pan Bíza je majitelem vinařství jež nese jeho jméno. Pod vedením pana Bízy jsme mohli ochutnat nejen novinky z jeho produkce, ale i opravdové skvosty, jenž toto vinařství nabízí. Pan Bíza nám tentokrát přivezl dvanáct vzorků vína a to jak vín bílých, tak červených. Ochutnali jsme především ročník 2014, ale také vína jako Grand Tramín barrique roku 2011 a Grand Cuvée Caberner, také ročníku 2011. Než, ale přejdeme k samotným vínům, připomeňme si historii a směřování tohoto vinařství. Vinařství Petr Bíza je rodinná firma založená v roce 1999 a navazuje na tradici předků, kteří přišli v roce 1771 z Francie na Moravu. Vinařství se nachází v obci Čejkovice, jedné ze tří největších vinařských obcí v České republice. Rozloha vlastních vinic vinařství je 5 ha a roční produkce 80 000 lahví a to pouze přívlastková vína. Rodinné vinařství pod vedením vinaře Ing. Petra Bízy se specializuje na výrobu přívlastkových, archivních a speciálních vín nejvyšší kvality. Vlajkovou lodí vinařství je Grand Cuvée Bizé a Grand Cuvée Caberner. Specialitou vinařství je výroba slámového vína z červené odrůdy Neronet a sektu kvašeného v láhvi. Filozofií rodinného vinařství Petra Bízy je vyrábět vysoce kvalitní vína, která zaujmou jak začátečníka, tak odborníka.

Petr Bíza vystudoval střední vinařskou školu ve Valticích, kde si rozšířil své základní znalosti získané od otce z oblasti výroby vína a vinohradnictví, poprvé se zúčastnil odborných degustací. Dále navázal studiem na vysoké škole – Mendlova Univerzita v Brně, obor Vinařství. Studium na vysoké škole bylo pro něj obrovským přínosem z hlediska chemie a biologie, díky kterým zná a přesně ví jaké chemické postupy a reakce probíhají při výrobě vína i následném uskladnění vína v lahvích. Závěrem, než přejdeme k již zmíněným vínům, zmíním, že celá degustace se nesla v zábavném duchu a pan Bíza statečně, a nutno říct, že i velmi vtipně, odpovídal na veškeré otázky, které měli naši degustátoři. A právě tímto přístupem si získal mnoho nadšených fanoušku, kteří jistě přijdou i na další degustace tohoto vinařství.

Jako první se nám představilo.

Ryzlink rýnský – SUR LIE, pozdní sběr 2014, suché - Víno má žlutozlatou barvu se třpytivými odlesky a jemnou perličkou. Bohatá vůně přezrálých hrušek a citrónové kůry, přecházející v chuti do vyzrálých kdoulí, s příjemným projevem hruškové marmelády a harmonickou šťavnatou kyselinkou. Víno bylo vyrobeno metodou Sur-lie což je metoda zrání vína ležením na kvasničných kalech. Víno se nechá na těchto kalech ležet po dobu 3-12 měsíců, po tuto dobu se víno pravidelně promíchává. Toto konkrétní víno leželo na kvasnicích 6 měsíců.

  • Zbytkový cukr: 1 g/l
  • Kyseliny: 7 g/l

Sauvignon, pozdní sběr 2014, suché - Víno má zelenožlutou barvu. Bohatá ovocná vůně angreštu, grepu a černého rybízu je snoubena s jemnými tóny černého bezu. Chuť je plná, harmonická s přejemným projevem pomela, angreštu a s lahodnou dochutí nektarinek.

  • Cukr: 0,5 g/l
  • Kyselinky: 6,8 g/l

Rulandské šedé, pozdní sběr 2014, suché - Víno plné chlebnaté chuti, s příjemným projevem přezrálých hrušek a s lahodnou kořenitou dochutí pomerančů a mandarinek. U tohoto vína byla použita jablečno-mléčná fermentace, což je biologický proces, kdy se ostrá jablečná kyselina mění na kyselinu mléčnou – tento proces se používá hlavně u červených vín.

  • Zbytkový cukr 4,1 g/l
  • Kyseliny 7,2 g/l

Rulandské šedé, výběr z hroznů 2013, polosladké - Víno má žlutozlatou barvu. Bohatá vůně tropických plodů, hrušek a ananasu je snoubena s aroma cibébových rozinek. Víno plné chlebnaté chuti, s příjemným projevem přezrálých hrušek a s lahodnou dochutí mandarinek. Díky svému charakteru je víno určeno nejen k okamžité konzumaci, ale i k uchování v archivu.

Neronet, pozdní sběr 2014, suché - Vůně vína je výrazná, ovocná, s intenzivními tóny připomínajícími vyzrálé švestky a borůvky, přecházející do jemné vůně čerstvě uvařené kávy a mléčné čokolády. Chuť vína je neobyčejně plná. Víno je mohutné, hebké a uhlazené, s minimem tříslovin, na jazyku kulaté, připomínající rozpouštějící se mléčnou čokoládu. Ta v dochuti přechází do tónů černých jeřabin, vyzrálých ostružin a sušených švestek.

Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2013, suché - Víno intenzivní rubínové barvy s fialovými odstíny. Vůně je výrazně ovocná s intenzivními tóny ostružin, třešní a jahod. Chuť vína je elegantní, plná s příjemným projevem, který následuji vůni. Víno je vyrobeno studenou macerací s následným odbouráním kyseliny jablečné.

Cabertnet Sauvignon rosé, pozdní sběr 2014, suché - Víno intenzivní jahodové barvy. Bohatá ovocná vůně červeného rybízu a kompotovaných jahod je snoubena s aroma malin. Chuť citrusových plodů, červeného rybízu a malin je sladěna s lahodnou šťavnatou kyselinkou.

Hibernal – SUR LIE, pozdní sběr 2014, suché - Hibernal má sytě zelenožlutou barvu, bohatá vůně letorostů černého rybízu a bezového dřeva je snoubena s tóny zralých broskví. Chuť je plná, extraktivní s příjemným projevem bělomasých broskví, nektarinek a s lahodnou dochutí limetky. Hibernal ležel na kvasnicích 6 měsíců a intenzivně byl promícháván (battonage).

  • Cukr: 1,0 g/l
  • Kyselinky: 7,1 g/l

Tramín, pozdní sběr 2014, polosuché - Víno má žlutozlatou barvu. Bohaté banánové aroma, přechází do vůně fialek a růží. Víno plné, kořenité a extraktivní banánovo-hruškové chuti, je sladěno s příjemnou dochutí lesního medu. Díky svému charakteru je víno určeno nejen k okamžité konzumaci, ale i k uchování v archivu 6 -8 let.

  • Obsah kyselin 6,0 g/l
  • Zbytkový cukr 9,1 g/l

Víno (Chorv.), 2014, polosladké - S touto lahví se Vám dostává mimořádné příležitosti ochutnat víno, které se pro svoji typickou a nezaměnitelnou vůni a chuť po lesních jahodách stává velmi vzácnou a vyhledávanou raritou. Víno je jantarově zlatavé barvy s výraznou vůní lesních jahod a čerstvého ananasu.

Grant Tramín – barrique, výběr z hroznů 2011, suché - Kryomacerace hroznů trvající 4 dny na slupkách ve spojení se zráním ve Francouzských dubových sudech Barrique (80% nové sudy) po dobu 13 měsíců, vložila do vína intenzivní zlato-žlutou barvu. Bohatá vůně lískových oříšků, růží, vanilkového lusku a zralých banánů je snoubena s tóny kakaa a ananasu. Chuť je nazrálá, kořenitá a plná sušených meruněk, fíků, lučního medu a je sladěna s dochutí vanilky a skořice. Víno je vhodné pro delší zrání na láhvi, která rozvine jeho velký potenciál.

Podávejte při teplotě 11 - 13 °C

Grand Cuvée Caberner, výběr z hroznů 2011, suché - Grand Cuvée Caberner vzniklo kupáží odrůd Cabernet Sauvignon 85% a Neronet 15%. Bohatá ovocná vůně přezrálých třešní, ostružin, borůvek, sušených švestek, datlí, je harmonicky doplněna jemnými tóny kávy se strouhanou čokoládou v kombinaci s likérem a nugátem. V chuti je víno nazrálé s hřejivými tóny čerstvé marmelády, bohaté extraktem s výraznými tříslovinami a harmonickou dochutí černých jeřabin, pepře a hořké čokolády. Víno je vhodné pro delší zrání na láhvi , která rozvine jeho velký potenciál.

 

A tak jako každou degustaci, tak i dnes se hlasovalo o nejlepších vínech večera. A dopadlo to takto:

1. Rulandské šedé, pozdní sběr 2014, suché

2. Grant Tramín – barrique, výběr z hroznů 2011, suché

3. Grand Cuvée Caberner, výběr z hroznů 2011, suché

 

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 20. 11. 2015 Vinařství Vladimír Tetur

V pátek 20. 11. 2015 se v degustačním sklepě naší vinotéky opět konala další z podzimních degustací. Tentokrát jsme přivítali pana Vladimíra Tetura, což je majitel stejnojmenného Vinařství Vladimír Tetur. Tak jako pokaždé, tak i na této degustaci pana Tetura bylo beznadějně vyprodáno, což svědčí o oblíbenosti tohoto vinařství.
Zobrazit celý článek

Nově v naší nabídce...

Nově v naší nabídce slovenské vinařství Chowaniec&Krajčírovič ...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Špalek - VINAŘSTVÍ - Vinařství Špalek je rodinným vinařstvím, které od roku 1970 vede František Špalek, syn Josefa Špalka, který do Nového Šaldorfa přišel v roce 1945 z Valašska. Skutečný rozvoj zažilo vinařství až po roce 1989, kdy stát konečně povolil soukromě podnikat. Muriel - Jméno Muriel pochází z kombinace příjmení Murúa a jména vesnice Elciego. Dnes své vinařství staví otec a syn na odvěké vinařské tradici regionu, na nových technologiích a postupech, aby vína vyjadřovala "nejlepší vlastnosti" z plodných vinic La Rioja.Botur - VINAŘSTVÍ - Vinařství Botur bylo založeno již v roce 1989 Luďkem Boturem. Hrozny na výrobu vína v dnešní době nepochází z jeho vlastních vinic, ale jsou vykupovány od léty prověřených smluvních dodavatelů, kterými jsou pěstitelé kvalitní révy vinné, především z oblasVeuve Clicquot - V roce 1772 založil Philippe Clicquot podnik na výrobu vína se jménem Clicquot. Jeho syn François, který rodinný podnik převzal, se v roce 1798 oženil s Barbe Nicole Ponsardin. Snowdonia Cheese Company - Uvnitř krásného severního Walesu, v krásné přírodě s čerstvým mořským vzduchem a tekoucí vodou, byla v roce 2001 založena společnost Snowdonia Cheese Company. Vajbar - VINAŘSTVÍ - Vinařství Vajbar obhospodařuje cca 36 ha vinic, ve kterých probíhá postupná obnova přestárlých vinic a kde se zároveň obměňuje odrůdová skladba podle dlouhodobého záměru. Caves de Rocbére - Caves de Rocbére najdeme v jižní Francii. Jedná se o vinařské sdružení, které je tvořeno třemi družstvy a vzniklo v roce 1972. Družstva společně sjednotila nabídky svých vín, aby pod společným vedením a managementem uváděla na trh produkci láhvových vín tDalší vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné