BARRIQUE VÍNO
Vína zrající v barikových sudech o objemu 225 litrů, mají specifickou chuť i vůni. Můžeme v nich cítit hořkou čokoládu, kávu, karamel, oříšky, vanilku, ale také kouřové tóny a mnohé další zajímavé chutě a vůně.
Nový dubový sud barrique není levná záležitost. Cena se pohybuje mezi 20 a 60 tisíci korun, v závislosti na původu a kvalitě. To se samozřejmě odráží také na ceně vína, které v dubovém sudu zraje. Sudy typu barrique se používají ke zrání vína pouze třikrát. Poté se z nich stávají jen dřevěné obaly. Potenciál těchto barrique sudů je vyčerpaný a nemají již vínu co předat.
U těchto sudů hraje roli místo původu a záleží na tom, jaký sud si vinař vybere. Nejpoužívanější sudy jsou francouzské a americké. U amerického dubu je dřevo řidší. Dochází tak k většímu kontaktu vína se vzduchem a více se projeví i charakter sudu. Vznikají výrazné tóny vanilky a kořenitosti. Naopak francouzský dub má dřevo hustější, proto je víno jemnější. Záleží i na toustování, tedy vypálení sudu zevnitř. Tím vinař ovlivní intenzitu a charakter kouřových a čokoládových tónů ve víně.
Výroba barikového vína je složitá a drahá záležitost, a tak vinaři hledali další cesty, jak vínu předat vlastnosti dřeva, aniž by museli tolik investovat. Existují i levnější varianty jak vyrobit dobré víno typu barrique, a to s použitím tzv. chipsů. Jsou to opálené dubové piliny, destičky nebo spirály, které se umísťují do vinného moštu. Takto vyrobená vína se ale nesmějí uvádět jako bariková. Pro vinaře však označení barrique není povinné, takže je možné se setkat i s vínem vyrobeným řádným postupem, ale bez uvedení označení barrique v názvu nebo na etiketě.
Zpět
NASKLADNĚNÍ ČERVENÝCH ITALSKÝCH VÍN
Degustace 22. 4. 2022 Vinařství Štěpán Maňák
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem