Víno a sýr

Publikováno: 30.1.2024

Sýr se stejně jako víno vyvíjí a zraje, proto je třeba brát v potaz při párování s vínem jeho intenzitu. Sýr zráním ztrácí obsah vody a získává bohatší chuť se zvýšeným obsahem tuku. Tato varianta je ideální pro párování se sytými červenými víny, protože obsah tuku v sýru působí s vysokým obsahem tříslovin ve víně. Pro dosažení nejlepších výsledků volte sýry, které zrály alespoň jeden rok, například Cheddar, Gouda, Parmezán, nebo Grana Padano. Pozor si ale dejte u měkkých mladých a lehčích sýrů, tam vyšší taniny ještě více vystoupí a vytvoří až nepříjemnou metalickou chuť.
Sladší vína, jako Muškát, Tramín, dezertní vína a portská vína se skvěle hodí k voňavějším sýrům a sýrům s modrou plísní. Sladkost ve víně pomáhá vyvážit specifické aroma v sýru a podobně vůně sýru pomůže vyvážit sladkou chuť vína.
K šumivým vínům s vysokým obsahem kyselinky a bublinky v nich, nabízejí skvělou protiváhu krémovým sýrům jako Brie, Camembert, či Cremont.

Pokud se podává několik typů vín a nejste si jisti, s kterými sýry je párovat, sázkou na jistotu je tvrdý sýr, nepříliš vyzrálý, bez výrazné vůně. Sýr bude mít dostatek tuku, aby vyvážil tanin v červeném víně, ale také dostatek jemnosti na podporu vína bílého.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Víno a čokoláda

V Čechách není kombinování vína a čokolády příliš zažité. Pokud patříte k fanouškům čokolády nebo červeného vína, jejich spojením si můžete jenom polepšit. V případě červeného vína a čokolády se opravdu dá doslova říct " na zdraví ". Skleničku kvalitního červeného vína nebo malý kousek čokolády denně si nemusíte odpírat. V tomto malém množství přispějí k Vašemu dlouhému životu a dobrému zdraví.
Zobrazit celý článek

Šumivá vína neboli sekty

V České republice přibývá vinařů, kteří se úspěšně věnují výrobě sektů. Velký rozdíl je mezi víny perlivými, šumivými a jakostními šumivými neboli sekty. Zatímco perlivá a šumivá vína mohou být obohacena umělým CO2, jakostní šumivá vína nikoliv – bublinky v nich obsažené jsou výhradně přírodní.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Národní vinařské centrum, o.p.s. - Národní vinařské centrum je neziskovou organizací se sídlem na zámku ve Valticích na jižní Moravě. Cílem NVC je především pořádání Národní soutěže vín a degustační expozice – Salonu vín ČR.Andreola - V roce 1984 Nazzareno Pola založil rodinný statek v srdci Valdobbiadene Prosecco Superiore. Hrabal - VINAŘSTVÍ - Jednoho podzimního dne se u láhve výtečného Veltlínu bratři Stanislav a Miroslav Hrabalovi rozhodli obnovit výrobu a prodej vín. Oprášili tak dlouho trvající tradici zpracování vína rodinou Hrabalových, kterou kdysi v roce 1966 zakládal otec Vác. Hrabal.Vinopa - VINAŘSTVÍ - Rodinná firma Veselých - Vinařství VINOPA sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice, která se rozprostírá v srdci největší vinařské oblasti s názvem Velkopavlovická.Krasglass - Sklářské studio Krasglass pod vedením Přemysla Krásenského bylo založeno v roce 1990 ručním malováním skla, později v roce 2002 firma začala vyrábět hutně tvarované sklo.Arnaud Francie - Společnost Arnaud byla založena v roce 1950, v Limousin (Aixe sur Vienne). Tento rodinný podnik se zabývá tradiční výrobou paštik a konzervovaného masa.Je moderní, dynamickou společností na evropském trhu a může se pochlubit kvalitními a originálními výroŠoman - VINAŘSTVÍ - Vinařství Šoman je rodinná firma, která vyrábí víno od 9. 9. 1999. V současné době obdělává 10 ha vlastních vinic v integrované produkci. Zpracování hroznů probíhá v nově postavené moderní hale na okraji obce. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné