Víno a čokoláda

Publikováno: 23.1.2024

Pro degustaci vína s hořkou čokoládou vybírejte červené víno s vyšším obsahem tříslovin a nižším množstvím kyseliny. Díky tomu se chuť vína nebude přebíjet s hořkostí čokolády. Hořká čokoláda se velmi dobře hodí také ke kořenitému portskému vínu. Jak víno, tak čokoláda, nabízejí intenzivní širokou paletu chutí a vůní, které se navzájem doplňují a vyvažují.
Kombinace vína a čokolády není pouze otázkou znalostí a zkušeností. Nemusíte být školený znalec, abyste si kombinaci vína a čokolády užili.
Při degustaci začínáme nejprve čokoládou, až poté přistoupíme k vínu. Kousek čokolády si nechte v ústech zlehka rozpustit a až poté se napijte vína.

Obecně však platí, že s čokoládou mohou soupeřit pouze vína silné chuti. Ne všechna vína se hodí stejně k bílé, mléčné, či tmavé čokoládě. K růžovým vínům se např. hodí čokoláda s marcipánovou náplní, aromatizované čokolády se spíše hodí ke sladkým bílým vínům, zato k mladým vínům se čokoláda nehodí vůbec.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Šumivá vína neboli sekty

V České republice přibývá vinařů, kteří se úspěšně věnují výrobě sektů. Velký rozdíl je mezi víny perlivými, šumivými a jakostními šumivými neboli sekty. Zatímco perlivá a šumivá vína mohou být obohacena umělým CO2, jakostní šumivá vína nikoliv – bublinky v nich obsažené jsou výhradně přírodní.
Zobrazit celý článek

VÍNO Z BETONU - MODEL VEJCE

V posledních pár letech, již mnoho našich vinařství, zařadilo do svého výrobního procesu betonové nádoby ve tvaru vejce, pro ještě lepší vyzrávání bílých, ale také i červených vín. Beton dovoluje vinaři zachovat ovocné vlastnosti vína bez redukčních vlastností nerezové oceli a přidat vínu strukturu bez dubového aroma.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Vinselekt Michlovský - VINAŘSTVÍ - Firma Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. završuje pěstování révy vinné produkcí vín nejvyšších jakostních stupňů. Mladý podnik vznikl v roce 1993 a produkoval především vína určená pro zpracování na sekty. V roce 1995 začala firma plnit svá nejlepší vínDacosta - Společnost DACOSTA je portugalské vinařství, které se představuje paletou špičkových vín s celou řadou archivních vín starších 3 let. Sedlák - VINAŘSTVÍ - Vinařství Sedlák hospodaří na vlastních vinicích ve Velkých Bílovicích už čtvrtou generaci. Předkům tohoto rodu pomáhali při jejich práci vždy koně, a proto se kůň stal také jejich symbolem... Avon & Ragobert - Francouzská značka s dlouholetou tradicí ve výrobě produktů TERRIN, RILLET, aj. Tradice výroby sahá až do roku 1898 a gurmánské speciality delikatesních paštik této značky mají silné postavení nejen na francouzském trhu. SRL Hotambul - Belgičan Tom de Bruyn kdysi pracoval jako manažer hotelu svého otce. Jeho láska k vínu a belgické čokoládě ho neustále nutila přemýšlet, jak tyto dva neslučitelné produkty spojit a tím přinést lidem potěšení z toho nejlepšího z Francie a Belgie zároveň. Henri Willig - Pan Henri Willig jako výrobce velmi kvalitních holandských sýrů začal své produkty uvádět na trh pod svou značkou od roku 1974. Produkci sýrů a prvotřídních sýrových specialit se věnuje ve vlastní výrobně. Zde se sýry také balí a odtud se exportují.Mavín POMFY - Vinařství - Historie Vinařství Mavín sahá až do roku 2001. Za více než 14 let si získalo toto vinařství pana Martina Pomfyho mimořádnou popularitu nejen v odborných kruzích, ale také mezi širokou veřejností. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné