Svařené víno nebo také svařák

Publikováno: 29.2.2024

Svařené víno neboli svařák je teplý nápoj vyráběný většinou z červeného vína se směsí koření (skořice, hřebíček, badyán...), doslazovaný cukrem nebo medem a dochucený ovocem, například jablkem, pomerančem či citrónem. V dřívějších dobách se takto „napravovalo“ nekvalitní víno.
Kromě obyčejného červeného svařeného vína je možné se setkat i se svařákem bílým nebo růžovým. Každé z nich má své specifické vlastnosti. Bílé víno bývá silnější a sladší, růžové zase ovocnější. Svařené víno lze opravdu vyrobit z jakéhokoliv druhu vína.
Při výběru vína na svařák je důležité myslet na to, abyste vybrali víno takové, které máte rádi. Na kvalitě rozhodně nešetřete, ale určitě je škoda dělat svařák z přívlastkového vína.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Klaret z Moravy

Názvem klaret nebo claret se smí označovat víno vyrobené z modrých odrůd révy vinné bez nakvášení rmutu. V českém vinařském slovníku najdete tuto definici klaretu „Klaret je bílé nebo světle růžové víno vyrobené z modrých hroznů révy vinné.“
Zobrazit celý článek

Italské PRIMITIVO

Ačkoli se vedou sporné a dlouhodobé debaty o geografickém původu odrůdy, není pochyb o tom, že dnešní domov Primitiva je v jižní Itálii, zejména v Puglii. Primitivo je poměrně obtížné na vinici obhospodařovat. Odrůda je náchylná k suchu, mrazům a hrozny jsou náchylné vůči plísňovým chorobám a škůdcům révy. Víno je tmavé a dozrává brzy, z čehož zřejmě pochází i jeho italský název. Primitivo znamená v překladu rané a získává si všechny milovníky červených ovocných vín. V Itálii se sklízí již od půlky srpna nejpozději do poloviny září.
Zobrazit celý článek

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné