Ryzlink vlašský

Publikováno: 29.5.2009

Vzhledem k dlouhému vegetačnímu období vyžaduje teplejší vinařské oblasti a její pěstování se v Česku doporučuje pouze v jižních částech vinařské oblasti Morava, pěstuje se hlavně na Znojemsku, Mikulovsku, Velkopavlovicku a Hustopečsku. Ve světě se pěstuje zejména v Itálii, Maďarsku, Rakousku a na Slovensku. V roce 1999 se v Česku pěstovala na 13 % plochy všech vinic, v roce 2004 tento podíl klesl na 8,5 %.

Odrůda se označuje také jako Welschriesling, Wälschriesling, Riesling italico, Olaszrizling, Laški rizling, Rizling italijanski, Talianska graševina, Klein-riesler nebo Petit Riesling.

Původ

Jedná se o starou odrůdu, její přesný původ není znám. Některé prameny předpokládají, že vznikla ve Francii, odtud se rozšířila do Heidelbergu a v 19. století z Porýní do Dolního Rakouska a Maďarska. Její název nemá s místem vzniku souvislost, jako vlašský se údajně začala označovat v Německu pro odlišení od ryzlinku rýnského. S ryzlinkem rýnským nemá žádný příbuzenský vztah.

Na Moravě se začala vysazovat kolem roku 1900, do české státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1941. Od roku 1985 je povoleno pět klonů: PE-7/76, PE-5/44, PE-5/34, PE-6/65 a PE-7/71. Udržovacím šlechtěním jsou v Česku pověřeni Ing. Miloš Michlovský, CSc, a AMPELOS, ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ ZNOJMO, a.s..

Popis odrůdy

Keře jsou středně bujného růstu. Listy jsou středně velké, třílaločné až pětilaločné, na okrajích s jemnými zoubky, většinou méně dělené, světlejší barvy, na rubu jemně ochlupené. Hrozny jsou středně velké, válcovité, dlouhé průměrně 130 mm, husté, na dlouhé stopce, často s přívěsným hrozínkem. Průměrná hmotnost hroznu je 109 g. Bobule jsou kulaté, malé (průměrná délka je 12 mm, průměrná hmotnost je 1,26 g), žlutozelené s černou tečkou na vrcholu, s tenkou ale pevnou slupkou. Dužnina je řídce šťavnatá, chuť je kyselá.

Odolnost proti zimním a jarním mrazům je velmi dobrá díky pozdnímu rašení (raší v půle dubna), snáší mrazy až do −25 °C. Odolnost proti houbovým chorobám je střední. V pozdějších fázích vegetace je citlivá na padlí révové (Oidium tuckerii), trpí vadnutím třapiny. Proti perenospoře (Plasmopara viticola) je docela odolná. Pokud je vlhký podzim, hrozí napadení plísní šedou (Botrytis cinerea).

Odrůda je pozdní, dozrává v druhé polovině října nebo začátkem listopadu. Vyznačuje se pravidelnými a dobrými výnosy (průměrně 9–12 t/ha) a nižším obsahem cukru obvykle 15–19° NM. Obsah kyselin v moštu je obvykle 10–15 ‰.

Vzhledem k dlouhému vegetačnímu období a pozdnímu dozrávání má vysoké požadavky na na výslunnou a teplou polohu, proto se hodí pouze do teplejších vinařských oblastí. Na půdní podmínky příliš náročná není, nejlepší kvality dosahuje na propustných a hlinitých půdách. Vhodné jsou i sterilní písky a štěrkopísky, snáší i půdy vápenité. Vedení se používá střední i vysoké s řezem na tažně, keře se zatěžují 8-10 plodnými očky na 1 m².

Pokud půda obsahuje do 15 % vápníku, jako podnož se používá odrůda Kober 5BB. V půdách s vyšším obsahem vápníku se používají SO 4 nebo 125 AA. V písčitých půdách je vhodná i LE-K/1.

Vlastnosti vína

Víno je charakteristické především vyšším obsahem kyselin. V chuti je plné a harmonické. Má širokou škálu vůní, barva je světle zelenožlutá. Ve vůni a chuti lze hledat červený rybíz, angrešt, luční kvítí, hrozinky, sladký citron nebo medové tóny.

Ryzlink vlašský se hodí jako osvěžení po namáhavé práci (ať už jako víno nebo jako vinný střik), k uzeninám či slanině. Suchá vína jsou vhodná i jako aperitiv k studeným předkrmům a k jídlům prosté všední kuchyně. Můžeme jej podávat k zeleninovým jídlům, zeleninovým polévkám, bílým sýrům, lehkým uprávám ryb nebo jemným paštikám.

Víno se hodí i k dlouhodobé archivaci.

Zdroj informací: Wikipedia.org

Sdílet na Facebooku


Zpět

Ryzlink rýnský

PůvodO původu se vedou spory, nepochybně však tato odrůda má původ v Německu a pravděpodobně vznikla křížením odrůdy Heunisch a semenáčem Tramínu. První písemná zmínka je z roku 1435. V současné době je tato odrůda rozš...
Zobrazit celý článek

Frankovka

Černé starosvětské, Frankovka modrá, Černý muškatel, Čierny Zierfandler, Karmazín, Šeřina, Lampart, Skalické černé, Limberger (Německo), Blaufränkisch (Rakousko), Crna Frankovka (Chorvatsko), Kekfrankos (Maďarsko)...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Horák - VINAŘSTVÍ - Malé butikové vinařství založené v roce 2004, nacházející se v obci Vrbice, podoblasti VELKOPAVLOVICKÉ. Tato velmi kvalitní vinařská podoblast je jednou z nejvýše položených obcí v Jihomoravském kraji a je známá svou ojedinělou lokalitou vinných sklepů.Konečný - VINAŘSTVÍ - Rodinné VINAŘSTVÍ KONEČNÝ obhospodařuje 8,5 ha vinic v duchu integrované produkce. Díky odbornému řezu, nízké zátěži keřů, precizním zeleným pracem, probírce hroznů a pozdní sklizni produkuje kvalitní hrozny, z nichž vyrábí vysoce kvalitní vína.Familia Deicas - Vína z vinic Juanicó jsou produkována výhradně rodinnou společností Deicas. Již třetí generace rodiny Deicas pracuje s plným nasazením a odhodláním, aby Vám přinesla víno té nejvyšší kvality.Liebherr - Lednice na víno - chladící vitríny značky Liebherr jsou výjimečné jak svou konstrukcí, tak použitými materiály a chladicím systémem. Stačí nastavit teplotu archivace vína a o vše se už postará Vaše nová chladící vinotéka.SRL Hotambul - Belgičan Tom de Bruyn kdysi pracoval jako manažer hotelu svého otce. Jeho láska k vínu a belgické čokoládě ho neustále nutila přemýšlet, jak tyto dva neslučitelné produkty spojit a tím přinést lidem potěšení z toho nejlepšího z Francie a Belgie zároveň. Tetur Vladimír - VINAŘSTVÍ - Nejstarší zmínka o výrobě vína v rodě p. Vladimíra Tetura sahá do roku 1620, kdy se již jeho předkové věnovali vinařství a vinohradnictví. V rodině p. Tetura tomu není jinak, a proto se v plné míře vinařství začali věnovat v roce 1992.Krug - Společnost Krug byla založena v roce 1843 a specializovala se výhradně na prestižní a výběrová champagne (šampaňská) vína. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné