Gastronomie a víno

Jsou staromilci, kteří se hledí striktně držet vyzkoušených tradičních pravidel, které víno se má kombinovat s určitým způsobem přípravy určitého pokrmu. Jsou modernisté, kteří hlásají, neznajíce dříve vyzkoušených kulinářských požitků, kombinujte tak, jak Vám velí Vaše chuťové buňky, hlavně, že ukojíte svoji fantazii a chuť.
Ale existují základní pravidla nauky o harmonii v kulinářství. Zkusme si je zopakovat, některá z nich jistě znáte a Vy si pak lépe poradíte s výběrem vína podle svého vkusu:
- Kyselé + kyselé se sčítá. Kyselé jídlo a kyselé víno se projeví v chuti agresivně, kyselina chutná kovově.
- Kyselina + tuky. Kyselina vinná rozpouští tuky a projev je příznivý.
- Kyselina + alkohol + koření. Kyselina s alkoholem zvyšují ostrost koření.
- Kyselina + sladkost. Snášejí se dobře a zvyšují svěžest pokrmu.
- Třísloviny + sůl. Nesnášejí se dobře, způsobují chuťový zmatek.
- Sůl + sladké. Vzájemně se nevyrovnávají zcela, ale pocity se zjemňují.
- Třísloviny a sladké. Tříslovité jídlo a sladké víno se dobře doplňují.
- Hořké + kyselina. Nesnášejí se, zvyšují pocit hořkosti.
- Třísloviny + tuk. Vhodná kombinace. Vzájemně se neutralizují.
- Sladké + sladké. Harmonická kombinace. Pocit sladkosti se nesčítá, ale snižuje.
- Hořké + tříslovité. Tříslovité víno zvyšuje hořkost jídla. Jedinou výjimkou je kombinace ořechů a mladého červeného vína.
- Třísloviny + uzené tóny. Hořce tříslovitá chuť mladých červených vín, která v kombinaci s jinými jídly vadí, se chutí uzených nebo grilovaných jídel eliminuje.
- Uzené + kyseliny. Jen vína se zralou kyselinou nebo barrique se silným toastováním.
Příklady vzájemných vztahů mezi jídlem a víny:
- Lehká vína - lehká jídla. Jídlo, kde je málo koření, málo tuků (ryba, hubená drůbež, bílé maso) kombinujeme se suchými kabinetními víny - Sylvánské, Müller-Thurgau, Ryzlink rýnský, Modrý portugal.
- Hutná jídla - plná vína. Více tuků v jídle (prorostlé vepřové, pečená ryba, jídla s majonézou) potřebuje více alkoholu a extraktu ve víně - pozdní sběry nebo jakostní vína s vyšším obsahem alkoholu. Chardonnay, Rulandské šedé, Rulandské bílé, Neuburské, Kerner, Rulandské šedé, Rulandské modré, Dornfelder.
- Kořeněná jídla - plná a výrazná vína. Suchá a výrazně chutnající, případně láhvově zralá červená vína odrůd Frankovka, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Merlot, Cabernet Sauvignon se dobře snoubí s hovězí pečení, steaky, skopovým, zvěřinou.
- Sladká jídla, sladká vína. Se sladkými jídly se lépe kombinují vyzrálá sladká vína nežli mladá, svěží a řízná sladká vína.
Postup podávání jídel a vín:
Aperitiv. Posláním aperitivu je oddělit vzácný okamžik od všedního dne, povzbudit napětí při očekávání dalšího dění, zvýšit chuť k jídlu, naladit společnost, ale nezasytit. V teplých dnech: vinný střik s minerálkou a pak vychlazené sladké bílé víno. V chladných dnech: suché, bílé šumivé víno a pak suchý výběr s vyšším obsahem alkoholu.
Polévka nesladká, kořenitá: stará vyzrálá vína nebo vínovice.
Polévka jarní, zeleninová: lehká, ovocitá vína odrůd: Müller-Thurgau, Sylvánské, Veltlínské zelené.
Polévka krémová: vyzrálé Neuburské, Rulandské bílé.
Předkrm: má udržet očekávání hlavního jídla v určitém napětí. Nesmí být příliš vydatný a proto se podávají lehká, bílá vína - hlavně jsou vhodná kabinetní vína k zahnání mírné žízně, která je na počátku stolování větší. Výjimkou je hutný předkrm jakým jsou husí játra. Ten spojujeme s aperitivem a podáváme k němu přírodně sladká vína (bobulové výběry apod.).
Hlavní jídlo:
Ryby
- vařené, dušené - bílá kabinetní vína
- uzené, případně s omáčkou - bílá vína pozdních sběrů
- grilované, smažené, případně s výraznou chutí omáčky - vyzrálá, bílá jakostní vína nebo lehčí vína červená
- úhoř - lehčí červená vína
- mořské ryby - bílá vína (neboť mořská sůl a červené víno dávají hořkou chuť)
Masité pokrmy
Staré pravidlo "bílé víno k bílému masu a červené víno k tmavému masu" platí KDYŽ příprava bílého mase je velmi jemná a tmavá masa jsou velmi výrazná. ALE kombinace se mění podle přípravy pokrmů:
- maso bez omáčky - víno k chuti masa
- maso s omáčkou - víno k chuti omáčky
- maso vařené, dušené - bílá vína kabinetní
- maso grilované, hubené - bílá vína pozdních sběrů
- maso grilované, pečené, prorostlé - velmi plná bílá vína, klarety, jemná červená vína
- maso skopové, zvěřina - vína červená, barevná, s bohatou tříslovinou
- maso s bohatou zeleninovou oblohou - lehčí víno nežli k typu masa
- uzeniny na dřevěném podtácu - selské bílé i červené víno
Sýry
- čerstvé - svěží bílá vína Müller-Thurgau, Sylvánské, Veltlínské zelené
- máslové sýry, sýrové paštiky - Neuburské, klarety
- sýry s bílou plísní - lehčí, suchá bílá vína Rulandské šedé
- krájené sýry - velmi plná, bílá vína, klarety, jemné Rulandské modré
- sýry s tmavou plísní - zralá červená vína, ale nepříliš tříslovitá, bobulové výběry
- sýry s velmi výraznou chutí - červená, plná, barevná, tříslovitá vína
Jídlo je nutností, ale snoubit jídlo s vínem je uměním. Kreativita je na Vaší straně. Přeji Vám mnoho dobrých nápadů, šťastnou ruku při výběru vín. Nezapomeňte na naše dobrá moravská a česká vína.
Zpět

Servírování sýrů, potřeby a soupravy na sýr

Velikonoční košt vín Vinařství U Kapličky
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem
Vína z vinařství Prchal
Vína z vinařství Hradil
Vína z vinařství Horák
Vína z vinařství Vladimír Tetur
Vína z vinařství Kamil Prokeš
Vinařství Vinopa
Vína z vinařství Štěpán Maňák
Vinařství Moravíno Valtice
Vína z vinařství Košut
Vína z vinařství Tesařík
Vína z vinařství Sedlák
Vína z vinařství František Mádl
Vinařství Konečný
Vína z vinařství Reisten
Vína z vinařství Červenka
Vína z vinařství Volařík
Vína z vinařství Mikrosvín Mikulov
Vína z vinařství Petr Bíza
Vína z vinařství Šoman
Vinařství Lahofer
Vína z vinařství Filip Mlýnek
Vinařství Marian Vrba
Vína z vinařství Vajbar
Vína z vinařství Vinselekt Michlovský
Víno z Kobylí
Vinařství Réva Rakvice
Vína z vinařství Špalek
Vinařství U Kapličky
Vína z vinařství Šlechtitelská stanice
Vína z vinařství Rudolf Židek
Vína z vinařství Libor Veverka
Portské víno
Portugalské víno
Španělské víno
Francouzské víno
Chilské víno
Uruguayské víno
Německé víno
Moldavská vína
Italské víno
Moravské víno
Zahraniční víno
Slámové víno
Ledové víno
Výběr z cibéb
Výběr z bobulí
Vin. Petr Bíza
Vin. Horák
Vin. Hradil
Vin. Víno z Kobylí
Vin. František Mádl
Vin. Vladimír Tetur
Vin. Volařík
Vin. Badet Clément
Vin. Prchal
Vin. Moravíno
BAG IN BOX - 3 litry
BAG IN BOX - 5 litrů
BAG IN BOX - 10 litrů
BAG IN BOX - 20 litrů
Sety, sady, boxy na víno
Zátky, uzávěry na víno
Someliérské potřeby
Otvíráky a vývrtky
Dárk. poukazy, pokladničky
Výprodej - II. jakost
Olivy
Tyčinky a ostatní
Paštiky a uzeniny
Sýry na kusy
Sýry na váhu
Stojany Raxi
Kovové a kované stojany
Dřevěné stojany
Regály na víno
Chladiče na víno
Džbánky
Sklenice na víno, brandy, půlky
Karafy na víno, brandy
Koštýře
Set karafy a sklenic
Historické lesní sklo
Výroční sklenice
Dárková balení
Tašky na víno
Kartónové obaly na víno
Dřevěné obaly
Přepravní obaly
Moët & Chandon Champagne
Dom Pérignon Champagne
Veuve Clicquot Champagne
Krug Champagne
Moravské, NEALKO, ostatní
Champagne sklenice
Vinotéky a vitríny Haier
Vinotéky a vitríny Liebherr
Vinotéky a vitríny Philco
Vinotéky a vitríny Candy
DÁRKOVÉ OBALY NA VÍNO
FIREMNÍ BALÍČKY moravské
FIREMNÍ BALÍČKY zahraniční
Arménská brandy
Koňaky 
Jsme na
Najdete nás na