Francouzská paštika

Příprava francouzské domácí paštiky
Na přípravu paštiky (teriny) použijeme velmi kvalitní suroviny, které zpracujeme na čistém prkně a zapracujeme do sebe. Vytvoříme tak roztíratelnou masovou směs, která bude nejen výborně chutnat, ale také náramně vonět. Co budeme na přípravu francouzské terriny potřebovat?
Ingredience
- 620g libového vepřového masa
- 180g vepřového syrového pupku (syrový špek) nakrájeného na proužky
- 180g kuřecích jater očištěných
- 100g uzené slaniny na kostičky pokrájené
- 1 1/2 lžičky soli (mořské)
- 1/2 lžičky pepře
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 8 jalovčinek, rozdrcených
- 3 lžíce brandy
- 2 šalotky na jemno posekané
- 1 velké vejce trochu našlehané
- několik bobkových listů
- asi 8 tenkých plátků slaniny
Postup
Pomocí ostrého nože posekat najemno vepřové maso, pupek, kuřecí játra, a slaninu. Vložit vše do mísy, osolit, opepřit, a přidat oříšek, jalovčinky a brandy. V chladnu nechat odpočinout do druhého dne.
Předehřát troubu na 180°C. Lehce vymastit Terrine, nebo chlebíčkovou formu.
Do masové směsi přimíchat šalotky a vejce. Dobře promíchat. Na spodek nádoby okrasně poskládat bobkové listy a potom vyložit nádobu pomocí plátků slaniny tak, aby nahoře přesahovaly přes okraj nádoby.
Do připravené Terine, nebo chlebíčkové formy lžicí přendat vsechnu masovou směs. Směs uhladit obrácenou stranou lžíce a přeložit přes ni plátky slaniny, které jsme nechaly přesahovat přes nádobu. Povch všeho přikrýt dobře máslem potřeným pečícím papírem a potom celou nádobu zabalit do alobalu.
Položit nádobu do jiné větší nádoby, nebo plechu s vysokým okrajem, vložit vše do trouby a do větší nádoby nalít vařící vodu (takto se vytvoří tz. Bain-Marie). Vody musí být tolik, aby dosahovala tak do poloviny nádoby (Terrine) s masem.
Vše se peče v troubě tak dlouho, (asi 1 1/2 hodiny) až se Pate-Paštika-masová směs smrskne ode stran nádoby.
Po upečení se paštika vyjme opatrně z trouby a z vodní lázně. Potom se i s alobalem nechá zchladnout. Ze studené paštiky se slije šťáva, která tam vznikla a paštika se vloží do chladničky na dobu až 1 týdne. (Někdy z paštiky ještě unikne trochu šťávy, což je normální.)
Před podáváním opatrně objet strany nádoby nožem a pak paštiku vyklopit na servírovací mísu, nebo na destičku, kde se paštika krájí na plátky.
TIP: Paštiku před vložením do chladničky zatížím cihlou zabalenou v alobalu.
P.S. Terrine je vesměs porcelánová podlouhlá oválná, nebo obdélniková nádoba, podle které jsou pojmenovány masové paštiky.
Paštiky můžeme vřele doporučit v kombinaci s červenými víny. V našem internetovém ochodě najdete velké množství kvalitních bílých vín, červených vín, růžových vín a vín archivních.
Zpět

Gastronomie a víno

Servírování sýrů, potřeby a soupravy na sýr
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem