Degustace 15. 11. 2013 Vinařství Vladimír Tetur

V pátek 15. 11. 2013 jsme v našem degustačním sklípku přivítali pana Vladimíra Tetura, majitele vinařství, které nese jeho jméno. Úvodem pan Tetur vzpomenul dubnovou degustaci, kterou prohlásil za velmi zdařilou a jen malinko si posteskl, že je škoda, když na sebe degustace nemohou navazovat, aby se mohl ve vyprávění posunout pokaždé o kousek dále a zabránil tak neustálému opakování přednášených informací. Vzhledem k tomu, že anketou na začátku pan Tetur zjistil, že mezi účastníky této degustace byla menšina těch, kteří se účastnili i zmiňované dubnové akce, přistoupil ke krátkému představení svého vinařství. Toto označil za středně velkého producenta tichých vín, který ročně vyrobí zhruba 30 vagónů vína, což ve finále znamená cca 350-400 tis. lahví. Vinařství Vladimír Tetur hospodaří v největší vinohradnické obci České republiky, kterou jsou Velké Bílovice. Dále pan Tetur zdůraznil, že pokud najdeme na etiketě vína jeho jméno, vždy je tam i vinařská obec Velké Bílovice. Dle jeho názoru je to takto správné a věří, že i do budoucna se na toto budou lidé hodně dívat, neboť by všechny mělo zajímat, odkud pochází to, co máme ve skleničkách a na talířích.
Co se týká degustací pan Tetur doporučil, aby si každý zvolil své tempo tak, aby si mohl užít jak začátek, tak i konec degustace. Zmínil, že velmi nerad vidí, když někteří ke konci degustace již víno nepijí, protože mít možnost ochutnat výborná vína a této možnosti nevyužít, je obrovská škoda. Účastníkům degustace pak vysvětlil, že právě odlévání vzorků je v průběhu degustace povoleno, aby si každý mohl vychutnat opravdu všechna nabízená vína. Dále objasnil, že degustace by měla probíhat vždy ve svižném tempu, aby si každý mohl pamatovat jednotlivé rozdíly mezi víny. Pan Tetur se také vyjádřil ke konzumaci vody při pití vína, se kterou sice souhlasil, ale zejména při pití většího množství vína. S doporučením zapíjet jednotlivé degustační vzorky vodou, posléze pan Tetur, trochu nesouhlasil, protože dle jeho názoru pak nemůže dojít ke zhodnocení kontrastů a niancí mezi testovanými víny. Za netradiční označil i svůj výběr a následné pořadí degustovaných vín, neboť se mu klasické standardní pořadí již několik let nezdá správné a chce si vše dělat po svém, ve znamení kontrastů. Nesouhlasí také s názorem, že to nejlepší víno, se má podávat na konec a sám se nebrání nabízet svá nejlepší vína hned na začátek.
Krátce se pozastavil pan Tetur i u tématu barikových sudů a vín, kdy zmínil, že pro někoho jsou právě bariková vína vyhledávaná a někdo je proti nim zatvrzelý. Tento druh vín u nás nebyl obvyklý a pan Tetur přiznal, že ze začátku také patřil k těm konzervativním, kterým se toto nelíbilo. Dnes již bariková vína vyhledává, i když zastává názor, že ne všechny odrůdy se do barikových sudů hodí. Nicméně je svobodnou vůlí každého vinaře, kterou odrůdu si do barikových sudů uloží. Aktivních barikových sudů má v tuto chvíli vinařství zhruba 50 a poté, co si vyzkoušel pan Tetur sudy z Maďarska, Rakouska nebo Německa si je dováží z Francie. Z obecnějších zajímavých informací vysvětlil pan Tetur, proč mají všechny odrůdy dvouslovné názvy, že vycházejí z toho, jak vypadá hrozen ve vinohradě a že všechny existující odrůdy jsou vypsány ve Státní odrůdové knize.
Po celou dobu degustace vybízel pan Tetur hosty k pokládání dotazů, ať už více či méně odborných, neboť dle jeho názoru by se každé vinařství mělo prezentovat hlavně srozumitelně. Vinařský obor pokládá za elitní část zemědělství a přál by si, aby ho milovníci vína takto vnímali. Jedním z dotazů, za který byl pan Tetur velmi rád, byl dotaz na analytiku degustovaných vzorků, kdy jeho odpovědí byla výzva, aby si účastníci sami dělali poznámky a zkoušeli odhadnout, jaký má to, které víno obsah alkoholu, jaký je podíl kyselinek nebo počet gramů zbytkového cukru, atp. Jako důvod zmínil fakt, že pokud si člověk dopředu analytiku vín nastuduje, sám si již zhodnotí, která vína pro něho budou dobrá a která ne a s tímto pak už k těmto vínům přistupuje a takto je přijímá. Může pak být překvapením, že víno, které by konzument podle analytiky nikdy nepil, mu zachutná. Jeden z dotazů pro pana vinaře se týkal historie a osob, které pana Tetura v počátcích inspirovali a ke kterým vzhlížel a vzhlíží. Odpovědí byla zmínka o rodinných předcích pana Tetura a pak také řadě významných vinařských osobností jako pan profesor Kraus, p. Josef Peřina, p. J. Hlaváč nebo p. Miloš Michlovský.
Dotazy pokládané naopak panem Teturem se týkaly různých oblastí, např. vinic v ČR, počtu sklepů ve Velkých Bílovicích, města Frýdku-Místku, historie ve vinařství, atp. Zde jsme se dostali k zajímavému tématu ochrany vinohradů proti špačkům, kdy pan Tetur vysvětlil, jak vinaři proti špačkům chránili vinohrady v minulosti a jak je tomu v dnešní době. Zmínil, že přestože je dnes špaček chráněný, může se střílet, pokud je v hejnu, které čítá více než 1000 hlav. Každá správná odpověď byla pak panem Teturem odměněna láhví vína.
Prvním ochutnávaným vínem byla Frankovka rosé, pozdní sběr 2012, polosuchá. O růžových vínech prohlásil pan Tetur, že již naplno patří do vinoték a na naše stoly, protože jsou to vína vhodná na celoroční pití. Nejlépe chutnají v parných létech, kdy by měla být vždy nějaká ta dobře vychlazená láhev nachystána. Od růžových vín se očekává, že to budou vína nekomplikovaná, jsou to vína bez diskuzí hodící se na žízeň, jak při sekání zahrady nebo k žehlení ;-). Nejsou dělaná jako šampioni na výstavy a např. alkohol by v růžových vínech měl být vždy umírněný.
Druhým vzorkem bylo víno Rulandské modré-claret, pozdní sběr 2011, polosladké. Co se týká claretu, tento byl vyroben jako zpestření nabídky pro ty, kteří mají občas rádi změnu. O nové odrůdy pan Tetur nechce svůj sortiment rozšiřovat a proto občas udělá jen něco trošku jinak, než je zvykem. Jinak dle jeho názoru by vinařství mělo zůstat oborem trošku konzervativnějším.
Veltlínské zelené, pozdní sběr 2011, polosuché, bylo dalším vzorkem. Tato odrůda byla kdysi, dle slov pana vinaře jedna z nejrozšířenějších, ale bohužel také nejvíce zprofanovaných. Ještě donedávna - když se řeklo „veltlín“, každému se z historie vybavilo víno kyselé na hranici pitelnosti, které mělo vysoký obsah kyseliny jablečné a ještě obsahovalo sorban draselný. Tento stabilizátor zabraňoval rozkvašení vín a dnes je jeho použití vinařským zákonem zakázáno a dodržování zákazu kontrolováno.
V degustační listině byla další v pořadí vína:
- Rulandské šedé, pozdní sběr 2012, polosuché
- Svatovavřinecké, jakostní 2009, suché
- Cabernet Sauvignon, pozdní sběr 2008, suché
- Rulandské modré, vzh 2008, suché
- Tramín červený, vzh 2011, polosladké
- Irsai Oliver, kabinet 2012, suché
- Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2011, polosladké
- BB cuvée, pozdní sběr 2007, suché
- Rulandské šedé – Joker, vzh 2009, polosladké
Závěrečné hodnocení a výběr tří nejvíce chutnajících vín, dopadlo následovně:
- Rulandské šedé – Joker, výběr z hroznů 2009, polosladké
- BB cuvée, pozdní sběr 2007, suché
- Tramín červený, výběr z hroznů 2011, polosladké
Zpět

Víno jako dárek

Historie vinařství v Rajhradě
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem
Vína z vinařství Prchal
Vína z vinařství Hradil
Vína z vinařství Horák
Vína z vinařství Vladimír Tetur
Vína z vinařství Kamil Prokeš
Vinařství Vinopa
Vína z vinařství Štěpán Maňák
Vinařství Moravíno Valtice
Vína z vinařství Košut
Vína z vinařství Tesařík
Vína z vinařství Sedlák
Vína z vinařství František Mádl
Vinařství Konečný
Vína z vinařství Reisten
Vína z vinařství Červenka
Vína z vinařství Volařík
Vína z vinařství Mikrosvín Mikulov
Vína z vinařství Petr Bíza
Vína z vinařství Šoman
Vinařství Lahofer
Vína z vinařství Filip Mlýnek
Vinařství Marian Vrba
Vína z vinařství Vajbar
Vína z vinařství Vinselekt Michlovský
Víno z Kobylí
Vinařství Réva Rakvice
Vína z vinařství Špalek
Vinařství U Kapličky
Vína z vinařství Šlechtitelská stanice
Vína z vinařství Rudolf Židek
Vína z vinařství Libor Veverka
Portské víno
Portugalské víno
Španělské víno
Francouzské víno
Chilské víno
Uruguayské víno
Německé víno
Moldavská vína
Italské víno
Moravské víno
Zahraniční víno
Slámové víno
Ledové víno
Výběr z cibéb
Výběr z bobulí
Vin. Petr Bíza
Vin. Horák
Vin. Hradil
Vin. Víno z Kobylí
Vin. František Mádl
Vin. Vladimír Tetur
Vin. Volařík
Vin. Badet Clément
Vin. Prchal
Vin. Moravíno
BAG IN BOX - 3 litry
BAG IN BOX - 5 litrů
BAG IN BOX - 10 litrů
BAG IN BOX - 20 litrů
Sety, sady, boxy na víno
Zátky, uzávěry na víno
Someliérské potřeby
Otvíráky a vývrtky
Dárk. poukazy, pokladničky
Výprodej - II. jakost
Olivy
Tyčinky a ostatní
Paštiky a uzeniny
Sýry na kusy
Sýry na váhu
Stojany Raxi
Kovové a kované stojany
Dřevěné stojany
Regály na víno
Chladiče na víno
Džbánky
Sklenice na víno, brandy, půlky
Karafy na víno, brandy
Koštýře
Set karafy a sklenic
Historické lesní sklo
Výroční sklenice
Dárková balení
Tašky na víno
Kartónové obaly na víno
Dřevěné obaly
Přepravní obaly
Moët & Chandon Champagne
Dom Pérignon Champagne
Veuve Clicquot Champagne
Krug Champagne
Moravské, NEALKO, ostatní
Champagne sklenice
Vinotéky a vitríny Haier
Vinotéky a vitríny Liebherr
Vinotéky a vitríny Philco
Vinotéky a vitríny Candy
DÁRKOVÉ OBALY NA VÍNO
FIREMNÍ BALÍČKY moravské
FIREMNÍ BALÍČKY zahraniční
Arménská brandy
Koňaky 
Jsme na
Najdete nás na