Víno VÝBĚR Z CIBÉB

Publikováno: 12.2.2024

Pro výběry z cibéb je typický vysoký zbytek přírodního cukru což bývá mezi 100–200 gramy na litr, obvykle nižší obsah alkoholu mezi 10–13%., vysoká extraktivnost a velmi plná chuť. V chuti a vůni obvykle dominují hrozinkové a medové tóny, někdy je přítomný i botrytický buket, pryskyřičné aroma a chuť sladkého přezrálého ovoce.
Po školení v sudech (obvykle 1–2 roky) jsou vína stáčena do lahví o objemu 0,2; 0,38 nebo 0,5 litru.
Výběry z cibéb mají svým charakterem poměrně blízko vínům slámovým a botrytickým sběrům. Oproti slámovým vínům musejí bobule do požadované cukernatosti dozrát na keři (dále již nejsou dosušovány). Minimální požadavky na cukernatost 32°, které jsou o 5° výš než u vín slámových, ledových a výběrů z bobulí, dělají z výběru z cibéb přívlastkové víno s nejpřísnějšími požadavky na vyzrálost hroznů.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Co znamená VOC ?

VOC je zkratka pro Víno originální certifikace. Dle vinařského zákona je to relativně nová, mladá kategorie založena na románském systému zatřídění vín. Toto víno musí odpovídat minimálně požadavkům na jakostní víno, avšak nepodléhají státnímu zatřiďování.
Zobrazit celý článek

Víno a sýr

K dobrému vínu neodmyslitelně patří i dobrý sýr. Obecné pravidlo pro párování vína se sýrem je, že vína nad 14,5 % alkoholu jsou plnější a chutnají lépe s intenzivněji chutnajícími sýry. Vína s obsahem alkoholu pod 12 % jsou méně intenzivní a dobře se hodí k jemnějším sýrům.
Zobrazit celý článek

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné