Víno Sherry

Sherry
je alkoholizované víno z bílých hroznů vypěstovaných v blízkosti města Jereze. Ve španělštině je sherry víno nazýváno Vino de Jerez. Sherry je dnes experty označováno za "poklad v podobě vína", čí španělské nedoceněné vinařské zlato. Slovo "sherry" je amerikanismem ze španělského Jereze. Dřív bylo slovem sherry míněno pytel. Dnes je Sherry ochrannou známkou pro víno z oblasti Sherry trojúhelníku, který se nachází mezi provinciemi Cádiz, Jez de la Frontera a El Puerto de Santa María.
Zesílení sherry
Víno sherry je po kompletní fermentaci dolihováno brandy. Protože je víno dolihováno až po fermentaci, je většina sherrie zpočátku suchá a sladké tóny se ve víně začínají vytvářet až později. Naproti tomu portské víno je zesilováno alkoholem uprostřed fermentace, čímžto se zastaví proces přeměny cukru v alkohol a víno je tak sladké přírodním zbytkovým cukrem z hroznů.
Víno sherry je k dostání ve všech variantách, od suchých lehkých vín (například finos), až po těžká tmavá vína typu olorosos.
Historie
Jerez byl kolem roku 1100 př.n.l centrem vinařské kultury a výroby vína ve Španělsku. Znalosti pěstování vína převzali Římané a ti během válek s Ibérií kolem roku 200 př.n.l a podmaňování ostatních regionů dál kultůru vína šířili. Kolem roku 700 př.n.l dokonali první destilaci, která vyůstila ve výrobu brandy a prvních dolihovaných vín.
Víno bylo rozšířeno i v oblastech, kterým vládl korán a islám. Přesto, že je pití vina v koránu zakázáno, výroba vína pokračovala a to hlavně z důvodu využití vína jako stravy pro vojáky.
Sherry se začalo šířit po světě, kvalitní dolihované víno nejen díky svým vynikajícím chuťovým vlastnostem, ale také díky výborné kondici nápoje v sudech dobývá svět. Námořníci toto víno velmi často brali na daleké cesty do zámoří. Zmiňme Krištofa Kolumba, který přivezl víno sherry do nového světa a tím také napomohl jeho dobrému jménu.
Sherry víno bylo a dodnes je velmi populární ve Velké Británii. Velká část vinařství Sherry byla zakládána rodinami z británie a anglická společnost přispívala nemalé částky na vývoj a styl vína sherry.
Roku 1894 přišla do oblasti katastrofální epidemie plísňového onemocnění phylloxera, která neušetřila žádnou z vinic. Vinice byly po epidemii znovu osázeny odolnými odrůdami vína, ale mnoho malých vinařů tuto katastrofu nepřežilo.
Druhy sherry vín
- Fino-jemné víno, nejsušší z palety sherry vín
- Manzanilla-je sherry víno vyráběné v okolí přístavu Sanlúcar de Barrameda
- Amontillado-víno se nechává ležet na kvasnicích a poté se víno vystavuje aby mohlo volně dýchat, je tmavší než fino, ale nemá tak kvalitní základ pro archivaci jako Oloroso
- Oloroso-vonící víno je tmavší a velmi bohaté víno s alkoholem mezi 18-20%. Oloroso mají z sherry vín největší podíl alkoholu ve víně
- Palo Cortado-unikátní víno s dobrý základem pro běh na dlouhou trať
- Sweet Sherry-je víno míchané z rozmanitých serry vín, můžeme jej označit za módní víno mnoha chutí
Sherry je značka
Španělští producenti registrovali jména Jerez, Xeres a Sherry aby odradili ostatní producenty dolihovaných vín od používání jména Sherry. Víno pro výrobu musí být z oblasti Sherry trojúhelníku, který se nachází mezi provinciemi Cádiz, Jez de la Frontera a El Puerto de Santa María.
Výroba
Klima v oblasti Jeres je velmi stabilní s přibližně 70 deštivými dny a téměř 300 dny plnými slunce. Deštivé dny přicházejí většinou od října do května a dávají vínu dostatek vláhy. Léto je suché a horké s teplotami okolo 40°C. Vínu toto klima náramně svědčí, jelikož je zásobeno vláhou, kterou přináší vítr vanoucí z moře. Průměrná roční teplota je kolem 18°C, výtečné.
Půda
V oblasti se vyskytují tři základní druhy půdy.
- Albariza-nejlehčí půda, směsice 40-50% křídy, vápence, jílu a písku. Vynikající podmínky půda Albariza poskytuje vínu Palomino, půda drží i horkých dnech pro víno tak potřebnou vlhkost
- Barros-tmavě hnědá půda je směsicí 10% křídy s vysokým obsahem jílu
- Arenas-nažloutlá půda s 10% křídy a vysokým podílem písku
Půda Albariza je ideální pro Palomino víno a dle zákona o vinařství je 40% hroznů na výrobu sherry nutné dodat právě z této oblasti. Barros a půda Arenas je dobrá pro pěstění vína Pedra Ximénez a vína Moscatel.
Fermentace
Sklizeň hroznů probíhá v časném zíří, kdy už je víno dobře vyzrálé. Vína se musí dokvášet v nerezových tancích až do konce listopadu, kdy obdržíme bílé suché víno s 11 až 13% alkoholu.
Dolihování vína
Víno je po dolihování označeno speciálními symboly, podle potenciálu vína. Vína se dělí na čtyři kategorie a jsou uložena na dřevěných sudech pro zrání a dokreslení chuti.
Přidávání alkoholu do vína je samo o sobě velké umění, kdy se destilovaný líh nejdřív míchá se zralým sherry a následně pak s mladšími ročníky tohoto vína. Tato dvoufázová procedůra má přísně stanovený postup, jak víno a alkohol mísit.
Zrání
Víno uzrává v 600l sudech ze severoamerického dubu. Tento je méně porézní než francouzské a španělské duby a víc se k vínu hodí.
Chcete si vychutnat sherry víno, pijte vína tříletá a starší, jen časem získá víno sherry na kráse.
Uložení a pití
Víno má být skladováno na tmavém suchém místě, kdy korek nemusí být vínem smáčen. Lahve vína mají stát vzpřímeně, což minimalizuje plochu vína mající přímý kontakt s éterem. Vína je dobré i několik hodin před požitím dekantovat.
Ve Španělsku koluje povídka, že se opilec pozná podle toho, jak dlouho mu vydrží otevřená láhev sherry vína. Jestliže je láhev s vínem vypita týž den, je muž označen za nevkusného pijana.
Víno je i po otevření láhve stále plné života a vitality. Ta mu zůstává, dle typu, i několik měsíců po oteření lahve.
Ochutnejte naše Sherry víno
Zpět

Vína Dacosta

Víno Madeira
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem