Víno Madeira

Publikováno: 6.5.2011

Madeira

je dolihované víno stejně jako portské víno. Typ vína a jeho chuť závisí na použitých odrůdách. V současnosti se čtyři základní druhy révy (Sercial, Verdelho, Bual a Malvoisie) často míchají ještě s jinými odrůdami jako např. s odrůdou Negra Mole. Madeira je známá již od 16. století, kdy na Madeiru přijíždějí lodě nakupovat místní víno, které má vysoký obsah vitaminů a minerálů. Víno z Madeiry je typickým zástupcem portského vína.

Henriques & Henriques

je v současné době největším nezávislým výrobcem a lodním přepravcem madeirských vín, který jako jediný zároveň vlastní vinohrady. Společnost se spoléhá na nejmodernější technické postupy, zároveň si však udržuje nerozbitnou rodinnou tradici, která v oblasti výroby nejjemnějších madeirských vín trvá již přes 500 let. Víno z Madeiry je stvořeno z vybraných hroznů, zrajících na přímém vydatném slunci, proto je víno tak mocné a jeho vůně tak pronikavá.

Lahve vína z Madejry jsou vyšší kategorií vín, některá se řadí mezi tzv. běžce na dlouhou trať a je zde možná dlouhodobá archivace vína s vysokou pravděpodobností úspěchu. 

 

Druhy madeiry

  • sercial (nejlehčí a nejsušší)
  • verdelho (pikantní polosuché)
  • boal (bual) (tmavší, polosladké s kouřovou příchutí)
  • malvasia (velmi sladké a tmavé)

Vyráběné druhy vína madeiry jsou určeny pěstovanou odrůdou a nadmořskou výškou (0-900 m n.m.).

 

Historie

Počátek produkce vína madeiry spadá zřejmě do 17. století. Výrobní postup byl objeven náhodou – traduje se, že mořeplavci při cestě z Evropy doplňovali na ostrově Madeira také víno, které při průjezdu rovníkovými oblastmi bylo zahříváno až na 45 stupňů Celsia. Tím získalo po následném zchlazení unikátní chuťové vlastnosti, tak typické pro toto portské víno.

Pěstování

Vinice na ostrově Madeira jsou téměř výlučně malého rozsahu, nacházejí se na terasovitých políčkách v nadmořské výšce od 0 do 900 m n. m. Vzhledem k vysoké propustnosti půdy je nutné je dodatečně víno zavlažovat ze systému levád navzdory vysoké vzdušné vlhkosti. Velcí výrobci vína obvykle vykupují vinné hrozny od menších pěstitelů.

Výroba

Ohřátí ve speciálních „pecích“ estufas, jež následuje po procesu kvašení vína, je také dnes základním technologickým postupem – estufagem, používaným při výrobě tohoto vína. Sušší vína jsou dolihována před estufagem, sladší po něm. Asi 18 měsíců po schlazení vstupuje víno do systému scelování solera, používaného také např. u vín typu sherry. Obvyklé je dlouholeté zrání vína v dubových sudech. Víno madeira je dodáváno na trh nejméně tříleté, obvykle však významně starší. Složitý proces scelování přináší vína, kde věk je určován spíše výpočtem.

Skladování

Díky dolihování a procesu estufagem se dá madeira skladovat prakticky neomezeně dlouhou, a to i v láhvi, která již byla otevřena. Lahve se archivují ve svislé poloze, korek nemusí být smáčen.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Burmester

BurmesterV roce 1730 Henry Burmester a John Nash založili v Londýně společnou firmu, která se posléze přestěhovala do Vila Nova de Gaia a v roce 1750 začali vyvážet portská vína na Britské ostrovy a do Evropy. Portské víno Burmest...
Zobrazit celý článek

Vína vinařství Cálem

Firma CÁLEMbyla založena r.1859 a má sídlo v Portu na břehu řeky Douro. V současnosti patří mezi šestici nejúspěšnějších firem a exportuje vína do pěti kontinentů světa. V Evropě zaujímá výsadní příčky např. v Dá...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Arnaud - Společnost Arnaud byla založena již roku 1950 v regionu Limousin, konkrétně v malém městečku Aixe sur Vienne ve Francii. Tento rodinný podnik se už od svého vzniku zabývá výrobou tradičních francouzských paštik a konzervovaného masa. Réva Rakvice s.r.o. - Réva Rakvice s.r.o. je vinařská společnost, která sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice. Historie vzniku firmy se začala psát v již roce 1995. Réva Rakvice hospodaří na vinicích vinařských obcí Rakvice a Hustopeče o rozloze 120 ha. Messias - Společnost MESSIAS byla založena v roce 1926 panem Baptistou Messias, který působil jako předseda společnosti až do roku 1973. Sorelle Bronca - Vinařství Sorelle Bronca, patří mezi nejlepší producenty prosecca na světě. Jejich vinice se nachází mezi městy Conegliano a Valdobbiadene v BenátskuKrug - Společnost Krug byla založena v roce 1843 a specializovala se výhradně na prestižní a výběrová champagne (šampaňská) vína. RONA - sklárna - Sklárna RONA patří mezi světově nejvýznamnější výrobce kvalitního nápojového skla, stolovacích doplňků a dekoračního skla. Sklárna RONA má víc jak stoletou tradici ve výrobě skl...Pulltex - Výrobce sommeliérských doplňků a potřeb pro milovníky vína nejvyšší kvality - to je španělská značka Pulltex. Její produkty se vyznačují výjimečným, moderním a nadčasovým designem, kvalitním zpracováním a především výbornou funkčností. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné