Víno Madeira

Madeira
je dolihované víno stejně jako portské víno. Typ vína a jeho chuť závisí na použitých odrůdách. V současnosti se čtyři základní druhy révy (Sercial, Verdelho, Bual a Malvoisie) často míchají ještě s jinými odrůdami jako např. s odrůdou Negra Mole. Madeira je známá již od 16. století, kdy na Madeiru přijíždějí lodě nakupovat místní víno, které má vysoký obsah vitaminů a minerálů. Víno z Madeiry je typickým zástupcem portského vína.
Henriques & Henriques
je v současné době největším nezávislým výrobcem a lodním přepravcem madeirských vín, který jako jediný zároveň vlastní vinohrady. Společnost se spoléhá na nejmodernější technické postupy, zároveň si však udržuje nerozbitnou rodinnou tradici, která v oblasti výroby nejjemnějších madeirských vín trvá již přes 500 let. Víno z Madeiry je stvořeno z vybraných hroznů, zrajících na přímém vydatném slunci, proto je víno tak mocné a jeho vůně tak pronikavá.
Lahve vína z Madejry jsou vyšší kategorií vín, některá se řadí mezi tzv. běžce na dlouhou trať a je zde možná dlouhodobá archivace vína s vysokou pravděpodobností úspěchu.
Druhy madeiry
- sercial (nejlehčí a nejsušší)
- verdelho (pikantní polosuché)
- boal (bual) (tmavší, polosladké s kouřovou příchutí)
- malvasia (velmi sladké a tmavé)
Vyráběné druhy vína madeiry jsou určeny pěstovanou odrůdou a nadmořskou výškou (0-900 m n.m.).
Historie
Počátek produkce vína madeiry spadá zřejmě do 17. století. Výrobní postup byl objeven náhodou – traduje se, že mořeplavci při cestě z Evropy doplňovali na ostrově Madeira také víno, které při průjezdu rovníkovými oblastmi bylo zahříváno až na 45 stupňů Celsia. Tím získalo po následném zchlazení unikátní chuťové vlastnosti, tak typické pro toto portské víno.
Pěstování
Vinice na ostrově Madeira jsou téměř výlučně malého rozsahu, nacházejí se na terasovitých políčkách v nadmořské výšce od 0 do 900 m n. m. Vzhledem k vysoké propustnosti půdy je nutné je dodatečně víno zavlažovat ze systému levád navzdory vysoké vzdušné vlhkosti. Velcí výrobci vína obvykle vykupují vinné hrozny od menších pěstitelů.
Výroba
Ohřátí ve speciálních „pecích“ estufas, jež následuje po procesu kvašení vína, je také dnes základním technologickým postupem – estufagem, používaným při výrobě tohoto vína. Sušší vína jsou dolihována před estufagem, sladší po něm. Asi 18 měsíců po schlazení vstupuje víno do systému scelování solera, používaného také např. u vín typu sherry. Obvyklé je dlouholeté zrání vína v dubových sudech. Víno madeira je dodáváno na trh nejméně tříleté, obvykle však významně starší. Složitý proces scelování přináší vína, kde věk je určován spíše výpočtem.
Skladování
Díky dolihování a procesu estufagem se dá madeira skladovat prakticky neomezeně dlouhou, a to i v láhvi, která již byla otevřena. Lahve se archivují ve svislé poloze, korek nemusí být smáčen.
Zpět

Burmester

Vína vinařství Cálem
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem