Vinná terminologie

Termonologie ve vinařství
Víno patří mezi oblíbené moky již odedávna. Ať už máte rádi červená, bílá nebo růžová vína, není na škodu znát některé pojmy "vinné terminologie". Proto jsme si pro Vás připravili několik pojmů, které se mohou hodit nejen milovníkům vína.
APELACE - název místa původu sklizené révy vinné.
AMBALÁŽ (EMBALLAGE) - etiketa, v našem případě popis vína.
BARIKOVÁNÍ (BARRIQUE) - zrání vína v dubových sudech o objemu 225 litrů.
BATONÁŽ (BATONAGE) - dočasné ponechání a promíchávání vína na kvasničných kalech.
BARVÍŘKA - modrá odrůda, která obsahuje barvivo ve slupce i ve šťávě, takže vinný mošt je červený i bez nakvašení rmutu se slupkou. Používá se k barevnému vylepšení sytosti vína.
BOTRYTIDA - ušlechtilá plíseň Botrytis cinerea, která napadá hrozny a částečně potlačuje typickou odrůdovost a spolu s vyšším zbytkovým cukrem vytváří nezaměnitelné aroma a výslednou chuť vína.
CUVÉE - označení pro směs vín z různých druhů.
DEKANTACE - přelití vína do dekantační nádoby za účelem oddělení vína od usazenin.
ENOLOGIE - věda o víně.
ENOLOGICKÉ CUVÉE - směs různých sběrů jedné odrůdy.
EXTRAKTIVNÍ VÍNO - víno plné, tělnaté nebo robustní. Extrakt jsou všechny látky, které zbydou po odpaření vody z vína. Jsou to např. cukry, minerály, glycerol, kyseliny, barviva a bílkoviny.
FERMENTACE - proces kvašení hroznového cukru za pomoci kvasinek (enzymů), kdy výsledným procesem je etanol, oxid uhličitý a teplo.
FORTIFIKACE - přidávání alkoholu, či zahuštěného moštu jako sladidla do vína. Proces kdy se obohacuje víno v určité části výrobní technologie a dociluje se tím originálního charakteru vína (Portské, Sherry, Malaga, Marsala atd..).
INTEGROVANÁ PRODUKCE - způsob pěstování vinné révy na základě prognózování chorob, používání šetrných přípravků a biologických prostředků k ošetření révy. Z hlediska zdraví, obsahuje víno z integrované produkce mnohem méně chemických reziduí.
INTERSPECIFICKÁ ODRŮDA - odrůda vypěstovaná mezidruhovým křížením vinné révy za účelem dosažení lepších vlastností.
KLARET (CLARET) - bílé víno vyrobené z modrých hroznů tak, že nesmí dojít k nakvašení rmutu (slupek).
KUPÁŽ (COUPAGE) - termín pro scelování vín, kdy cílem je jednak dosažení senzorické stability produktu mezi jednotlivými ročníky, ale také získání z více základních složek špičkový produkt, např. pro výrobu cuvée.
LEDOVÉ VÍNO - sladké víno vyrobené z moštu přírodně zmrzlých hroznů, sesbíraných při min. teplotě -7°.
MACERACE - technologický proces výroby vína, při kterém se látky obsažené v bobulích uvolňují ještě před fermentací. Macerace se používá při výrobě bílého, růžového a červeného vína. Někteří výrobci macerují i po proběhnutí fermentace, dosahují tak větší robustnosti červených vín.
MATOLINY - pevné zbytky hroznů po vylisování, z kterých se vyrábí třeba grappa a ze semínek se lisuje ceněný hroznový olej. Macerací matolin ve vodě se vyrábí např. nealkoholické nápoje, nebo tzv. druhák. Druhák ale nesmí být předmětem prodeje.
ODRŮDOVÉ VÍNO - víno jedné odrůdy.
ROSÉ - růžové víno vyrobené krátkým nakvašením rmutu z modrých hroznů.
SABRAGE - useknutí hrdla láhve sektu pomocí šavle.
SAMOTOK - mošt, který odteče ze rmutu samovolným procesem a nebylo přitom použito lisování. Vyznačuje se vyšším podílem kyseliny vinné a menším podílem tříslovin. Používá se při výrobě šumivého vína či rosé a klaretu.
SLÁMOVÉ VÍNO - velmi sladké víno, vyrobené z hroznů sušených na slámové podestýlce či roštu se slámou.
ŠKOLENÍ VÍNA - veškeré práce sklepmistra od stočení prvních kalů až do lahvování, jako např. čiření vína, filtrace, ale i batonaž atd.
TERROIR - pojem terroir se používá již od středověku, kdy Benediktýni a Cisterciáni zjistili jaký má vliv půdy a prostředí v konkrétním místě vinice na kvalitu hroznů. Do terroiru lze tedy také zahrnout teplotu, srážky, nadmořskou výšku, ale i umění vinohradníka, místní odrůdy a mnoho jinde nenapodobitelných faktorů.
TŘÍSLOVINY - svíravé látky obsažené v pecičkách a třapinách hroznů. Obsah tříslovin ve víně je ovlivněn řadou faktorů, např. dobou macerace rmutu, nebo také jak moc byly pecičky hroznů rozdrceny při rozemletí mezi mlecími válci.
VINNÝ KÁMEN - krystalicky vysrážený hydrogenvian draselný většinou na dně lahve. Není ani na závadu v chuti a vůni, jde jen o malou vadu na kráse. Je také surovinou pro výrobu kyseliny vinné.
ZBYTKOVÝ CUKR - je obsah cukru ve víně, který nebyl spotřebován při kvasném procesu. Pokud se jedná o zbytkový cukr v přívlastkových vínech, jde o fruktózu, pokud se jedná o zbytkový cukr ve stolním, zemském a jakostním víně, jedná se většinou o sacharózu. U obsahu zbytkového cukru do 4 gr. na 1 l. se jedná o suchá vína, do 12 gr. o polosuchá, do 45 gr. polosladká a nad 45 gr. sladká vína.
ZEMSKÉ VÍNO - patří do kategorie jakostních tříd dle vinařského zákona z roku 2004. Původ hroznů musí být ale z Čech nebo Moravy a cukernatost hroznů musí být nejméně 14°NM. Zemská vína lze označovat odrůdou a ročníkem, ale nepodléhají povinnosti zatřiďování u St.ZaPI. Zemská vína vyrábějí většinou malý a středně velcí výrobci vín u malých partií, či z důvodu časové tísně (Svatomartinské víno). V mnoha případech ať to není povinností, uvádí výrobce cukernatost hroznů při sběru.
Zpět

Degustace 12. 12. 2014 Vinařství Špalek

Degustace 28. 11. 2014 Vinařství Botur
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem
Vína z vinařství Prchal
Vína z vinařství Hradil
Vína z vinařství Horák
Vína z vinařství Vladimír Tetur
Vína z vinařství Kamil Prokeš
Vinařství Vinopa
Vína z vinařství Štěpán Maňák
Vinařství Moravíno Valtice
Vína z vinařství Košut
Vína z vinařství Tesařík
Vína z vinařství Sedlák
Vína z vinařství František Mádl
Vinařství Konečný
Vína z vinařství Reisten
Vína z vinařství Červenka
Vína z vinařství Volařík
Vína z vinařství Mikrosvín Mikulov
Vína z vinařství Petr Bíza
Vína z vinařství Šoman
Vinařství Lahofer
Vína z vinařství Filip Mlýnek
Vinařství Marian Vrba
Vína z vinařství Vajbar
Vína z vinařství Vinselekt Michlovský
Víno z Kobylí
Vinařství Réva Rakvice
Vína z vinařství Špalek
Vinařství U Kapličky
Vína z vinařství Šlechtitelská stanice
Vína z vinařství Rudolf Židek
Vína z vinařství Libor Veverka
Portské víno
Portugalské víno
Španělské víno
Francouzské víno
Chilské víno
Uruguayské víno
Německé víno
Moldavská vína
Italské víno
Moravské víno
Zahraniční víno
Slámové víno
Ledové víno
Výběr z cibéb
Výběr z bobulí
Vin. Petr Bíza
Vin. Horák
Vin. Hradil
Vin. Víno z Kobylí
Vin. František Mádl
Vin. Vladimír Tetur
Vin. Volařík
Vin. Badet Clément
Vin. Prchal
Vin. Moravíno
BAG IN BOX - 3 litry
BAG IN BOX - 5 litrů
BAG IN BOX - 10 litrů
BAG IN BOX - 20 litrů
Sety, sady, boxy na víno
Zátky, uzávěry na víno
Someliérské potřeby
Otvíráky a vývrtky
Dárk. poukazy, pokladničky
Výprodej - II. jakost
Olivy
Tyčinky a ostatní
Paštiky a uzeniny
Sýry na kusy
Sýry na váhu
Stojany Raxi
Kovové a kované stojany
Dřevěné stojany
Regály na víno
Chladiče na víno
Džbánky
Sklenice na víno, brandy, půlky
Karafy na víno, brandy
Koštýře
Set karafy a sklenic
Historické lesní sklo
Výroční sklenice
Dárková balení
Tašky na víno
Kartónové obaly na víno
Dřevěné obaly
Přepravní obaly
Moët & Chandon Champagne
Dom Pérignon Champagne
Veuve Clicquot Champagne
Krug Champagne
Moravské, NEALKO, ostatní
Champagne sklenice
Vinotéky a vitríny Haier
Vinotéky a vitríny Liebherr
Vinotéky a vitríny Philco
Vinotéky a vitríny Candy
DÁRKOVÉ OBALY NA VÍNO
FIREMNÍ BALÍČKY moravské
FIREMNÍ BALÍČKY zahraniční
Arménská brandy
Koňaky 
Jsme na
Najdete nás na