Třísloviny ve víně

Publikováno: 8.1.2015

Třísloviny

Každý, kdo má rád víno se již jistě setkal s termínem třísloviny. Ale ne každý ví, co přesně třísloviny jsou a jak se do vína „dostaly“. Proto jsme si pro Vás připravili článek, který by vám měl objasnit některé skutečnosti o tříslovinách.

Třísloviny (taniny) jsou fenolické látky přirozeně se vyskytující ve víně a nejen v něm, můžeme je nalézt také v kůrách stromů (smrk, kaštan, dub), čaji, ovoci (trnky, ostružiny, borůvky, brusinky, jahody, granátové jablko, vlašský ořech, bobule vinné révy) a v listech yzopu, tymiánu a šalvěje.¨Třísloviny mají trpkou, svíravou nebo hořkou chuť, mají i protibakteriální a protivirový účinek, podporují tvorbu žaludečních šťáv a napomáhají tak trávení, brzdí zánětlivé procesy v žaludku a ve střevech, napomáhají k zástavě dělení rakovinných buněk, při zevním použití na kůži a sliznici mají stahující, protizánětlivý a antibakteriální účinek.

Třísloviny ve víně pocházejí ze slupek, stopek a zrníček hroznů. Některé lze rovněž získat ze sudů, zejména nových. Obsah tříslovin ve víně je ovlivněn řadou faktorů,  např. dobou macerace rmutu, nebo také jak moc byly pecičky hroznů rozdrceny při rozemletí mezi mlecími válci. Třísloviny z hroznů lze rozdělit na zralé a nezralé, z nichž ty zralé jsou velmi žádoucí. V náležitém vyvážení jsou však oba typy pro strukturu červených vín nezbytné, protože ideálně vzájemně propojují chutě.  Proto mají červená vína vždy vyšší obsah tříslovin, protože při výrobě je mošt dlouhou ve styku s matolinami. V mladých vínech mohou dominovat svou tvrdostí, dalším zráním se jejich chuť zakulacuje.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Akční nabídka archivních vín a nejen jich...

Pro milovníky archivního vína a nejen pro ně, jsme "provětrali" naše archivační boxy a to nejlepší z nich jsme pro Vás zabalili do akčních cen.
Zobrazit celý článek

Vinná terminologie

Víno patří mezi oblíbené moky již odedávna. Ať už máte rádi červená, bílá nebo růžová vína, není na škodu znát některé pojmy "vinné terminologie". Proto jsme si pro Vás připravili několik pojmů, které se mohou hodit neje...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Tesařík - VINAŘSTVÍ - Vinařství hospodaří na 12 hektarech vlastních vinic s počtem sazenic cca 50 000 keřů. Viniční trať Slovenské ve Velkopavlovické podoblasti, která byla vysázená v roce 2002, jim produkuje velmi kvalitní hroznyYerevan Ararat BRANDY - V roce 2002 se továrna Yerevan Ararat brandy-wine-vodka factory stala součásti Multi Group Concern, který investoval přes 50 miliónů USD do modernizace výroby, technologií a lahvování.Národní vinařské centrum, o.p.s. - Národní vinařské centrum je neziskovou organizací se sídlem na zámku ve Valticích na jižní Moravě. Cílem NVC je především pořádání Národní soutěže vín a degustační expozice – Salonu vín ČR.Veverka Libor - VINAŘSTVÍ - Sortiment tohoto rodinného vinařství, tvoří z větší části vína suchá, ale u odrůd které dosahují vysoké vyzrálosti hroznů, zachovávají příjemný zbytek přírodního hroznového cukru.Šoman - VINAŘSTVÍ - Vinařství Šoman je rodinná firma, která vyrábí víno od 9. 9. 1999. V současné době obdělává 10 ha vlastních vinic v integrované produkci. Zpracování hroznů probíhá v nově postavené moderní hale na okraji obce. Deluxe - Paštiky patří mezi klasické pokrmy francouzské kuchyně. Jemné masové směsi se připravují z různých druhů masa – nejčastěji z vepřového, drůbežího, králičího a zvěřiny, existují však i rybí či zeleninové varianty. Raxi - Představujeme unikátní možnost ukládání vinných láhví do stojanů RAXI, sestavovaných na míru Vašim požadavkům. Všechny komponenty jsou vyrobeny ze surovin, pocházejících z České republiky nebo ze Slovenska. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné