Růžové nebo také ROSÉ víno
Růžové víno se vyrábí z modrých odrůd a to nejčastěji metodou naležení rozemletých hroznů. Vyluhování barviva ze slupek do vinného moštu při výrobě trvá pouze krátkou dobu. Většina modrých odrůd totiž obsahuje barvivo pouze ve slupkách (výjimkou jsou barvířky jako Alibernet, Neronet, Rubinet, nebo třeba Dornfelder, ze kterých růžové víno vyrobit nelze). Růžové víno nebo také rosé, je víno barvou od oranžových odstínů jako je lososová či meruňková, až po růžové nebo růžovo-fialové odstíny. Vše je závislé na použité surovině, délce macerace a na technologii výroby. Mezi nejoblíbenější odrůdy moravských růžových vín patří Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré a Merlot.
Ve vůni růžových vín můžeme ucítit různé druhy ovoce od meruněk, malin, ostružin, až po citrusové plody, červený rybíz, višně, ale i smetanové či jogurtové tóny. Růžová vína jsou osvěžující, lehká. Všechna růžová vína se chladí o něco více než bílá a proto se růžová vína nejvíce hodí jako osvěžení během letní sezóny, kdy nic nepokazíte ani s kostkou ledu, ledovou tříští nebo nakrájenou jahodou či malinami.
Zpět
Ušlechtilá plíseň neboli botrytida
BAG IN BOX
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem