Růžové nebo také ROSÉ víno

Publikováno: 8.8.2023

Růžové víno se vyrábí z modrých odrůd a to nejčastěji metodou naležení rozemletých hroznů. Vyluhování barviva ze slupek do vinného moštu při výrobě trvá pouze krátkou dobu. Většina modrých odrůd totiž obsahuje barvivo pouze ve slupkách (výjimkou jsou barvířky jako Alibernet, Neronet, Rubinet, nebo třeba Dornfelder, ze kterých růžové víno vyrobit nelze). Růžové víno nebo také rosé, je víno barvou od oranžových odstínů jako je lososová či meruňková, až po růžové nebo růžovo-fialové odstíny. Vše je závislé na použité surovině, délce macerace a na technologii výroby. Mezi nejoblíbenější odrůdy moravských růžových vín patří Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré a Merlot.
Ve vůni růžových vín můžeme ucítit různé druhy ovoce od meruněk, malin, ostružin, až po citrusové plody, červený rybíz, višně, ale i smetanové či jogurtové tóny. Růžová vína jsou osvěžující, lehká. Všechna růžová vína se chladí o něco více než bílá a proto se růžová vína nejvíce hodí jako osvěžení během letní sezóny, kdy nic nepokazíte ani s kostkou ledu, ledovou tříští nebo nakrájenou jahodou či malinami.

 

Sdílet na Facebooku


Zpět

Ušlechtilá plíseň neboli botrytida

Víno s ušlechtilou plísní, botrytické víno nebo také víno z botrytického sběru je mezi milovníky vína velmi oblíbené. Botrytida neboli šedá plíseň rodu Botrytis cinerea, je houba, která napadá zralé bobule hroznů. Její přítomnost může být pro kvalitu moštu devastující a vína z napadených hroznů jsou většinou nepoživatelná. Avšak při splnění určitých podmínek se tato šedá plíseň vyvíjí v plíseň ušlechtilou.
Zobrazit celý článek

BAG IN BOX

Bag in box, zkráceně také BiB, se stal novou moderní formou balení vína a je využíván celosvětově. Jedná se o cenově velmi výhodné kvalitní sudové víno, které je plněno do praktických kartonových obalů o objemu 3, 5, 10 a 20 litrů.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Badet Clément et Compagnie - Společnost Badet Clément et Compagnie byla založená v roce 1995 Laurentem a Catherine Delaunay, dvěma vinaři burgundského původu. Vinařství se specializuje na výrobu a prodej značkových vín, která pocházejí z oblastí Burgundska, Rhone Valley, Provance.Philco - Společnost PHILCO, se po dlouhých letech vrátila na evropský trh s novinkami, mezi které patří také moderní chladící vinotéky a vitríny, určené k péči o láhve vína. Vajbar - VINAŘSTVÍ - Vinařství Vajbar obhospodařuje cca 36 ha vinic, ve kterých probíhá postupná obnova přestárlých vinic a kde se zároveň obměňuje odrůdová skladba podle dlouhodobého záměru. Burmester - BURMESTER je tradiční výrobce portského vína z regionu Douro a velmi kvalitních vín z regionů Dão a Alentejo. Burmester se zaměřuje na vyváženost a styl vín jednotlivých řad.Sedlák - VINAŘSTVÍ - Vinařství Sedlák hospodaří na vlastních vinicích ve Velkých Bílovicích už čtvrtou generaci. Předkům tohoto rodu pomáhali při jejich práci vždy koně, a proto se kůň stal také jejich symbolem... Franz Josef - Značka Kaiser Franz Josef produkuje pouze výrobky v té nejvyšší kvalitě a mimořádné chuti ze sortimentu ryb, ovoce, zeleniny a olivových olejů. Mimo jiné dále nabízí prvotřídní italské těstoviny, olivový olej s lecitinem nebo tuňáka nejlepší chuti.Štěpán Maňák - VINAŘSTVÍ - Rodinné Vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic poblíž Kyjova hospodaří na 25 hektarech vinic, na třech vinařských tratích s velmi příznivou polohou. Výroba je zaměřena pouze na přívlastková lahvová vína.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné