Korek, plast, sklo nebo šroubovací uzávěr?

Publikováno: 30.9.2013

Uzávěry láhví vína

Poslední dobou se vinařský svět stále více zabývá problematikou uzávěrů. Korek je vyzkoušeným, tradičním, přírodním materiálem, který k vínu jako přírodnímu produktu patří. Jedná se o kůru dubu korkového z oblasti Středozemního moře. Po sloupnutí se několik let suší a následně ještě vaří v horké vodě. Korek obsahuje miniaturní póry které umožňují mikro-ventilaci, která pomáhá procesu zrání vína. Skutečnost je však taková, že i věhlasní vinaři začínají pro některá svá vína používat šroubovací uzávěr. Samozřejmě ve světě obchodu jde především o peníze. Hlavním argumentem zastánců nové technologie je, že tradiční korek nutný pro zrání kvalitních vín je technologicky méně vhodný než umělý uzávěr.

Plast - V devadesátých letech se u vín určených k rychlé konzumaci začaly prosazovat plastové uzávěry. mají mnoho odpůrců, ale v dnešní době u levnějších vín se jim už těžko vyhneme. Důvodem, proč se plastové zátky nikdy nebudou používat pro kvalitní a dražší vína je, že plast zabraňuje jakékoli mikrooxidaci, která je potřebná pro zrání převážně červených vín. Víno v takto uzavřené lahvi se nevylepší ani dlouhým ležením.

Sklo - Skleněná zátka je kvůli těsnosti opatřena elastickým těsnícím kroužkem a zakryta hliníkovým kloboučkem. Tato alternativa uzavření lahve je k vínu chuťově neutrální a podobně jako plastová zátka zabraňuje mikrooxidaci. Výhodou proti plastu je elegance, a možnost nedopitou lahev skleněnou zátkou opět jednoduše uzavřít. Skleněné uzávěry jsou vhodné pro vína s kratší dobou skladování.

Šroubovací uzávěr - Poslední dobou se zdají být šroubovací uzávěry nejvážnějšími konkurenty těm korkovým. Spojují v sobě všechny výhody ostatních alternativ a na trhu jsou i zátky např. Vinperfect, které dovolují řídit mikrooxidaci a tím i zrání vína. Screw cap uzávěry se masivně rozšířily z Nového světa, konkrétně z Austrálie a Nového Zélandu. Dnes už nikoho nepřekvapí šroubovací uzávěry na lahvích vynikajicích vín. Pravdou je, že šroubovací uzávěr postrádá ten magický moment vytažení korku z hrdla lahve. Přicházíme bez něj o rituál, který k vínu vždy patřil. Na druhou stranu ke spoustě vín, zejména těch aromatických a svěžích je šetrnější a vhodnější, než použití levného, méně kvalitního korku.

Korkové zátky své místo na trhu rozhodně mít budou dál zejména u kvalitnějších vín. Otázkou, nad kterou si odborníci stále lámou hlavu je, zda korek neovlivňuje zrání vína nejen tím, že propouští část vzduchu, ale zda sám nepřispívá tím, že do vína uvolňuje něco ze sebe.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Sommeliér se do práce nechodí napít a najíst

Sommeliér je odborníkem na víno a nápoje, ale musí také znát i jídelní lístek, aby hostovi mohl doporučit vhodnou kombinaci pokrmu a nápojů. Počátky tohoto povolání sahají do 19. století. V minulosti měl na starosti přepravu sud
Zobrazit celý článek

Přispíváme na Konto Bariéry

K rozhodnutí pomáhat potřebným by měl ve svém životě dospět každý. A firmy by neměly být vyjímkou. Ba naopak, právě firmy a instituce by měly jít příkladem všem lidem. A proto jsme se rozhodli, že dáme z každé prodané láhve...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Šoman - VINAŘSTVÍ - Vinařství Šoman je rodinná firma, která vyrábí víno od 9. 9. 1999. V současné době obdělává 10 ha vlastních vinic v integrované produkci. Zpracování hroznů probíhá v nově postavené moderní hale na okraji obce. Chowaniec & Krajčírovič - Firma Vínne pivnice Svätý Jur, spol. s r.o. vznikla v roce 2001 spojením dvou vinařů. Petra Chowanieca, známého na trhu kolekcí odrůdových vín ročníku 2000 a Juraja Krajčíroviča, vino...Konečný - VINAŘSTVÍ - Rodinné VINAŘSTVÍ KONEČNÝ obhospodařuje 8,5 ha vinic v duchu integrované produkce. Díky odbornému řezu, nízké zátěži keřů, precizním zeleným pracem, probírce hroznů a pozdní sklizni produkuje kvalitní hrozny, z nichž vyrábí vysoce kvalitní vína.Seville Premium - Značka Seville je hrdá na Středomoří, ze kterého pochází a snaží se středomořskou kuchyni, která je pro ně typická rozšířit po celém světě. Mlýnek Filip - Vinařství - Vinařství Filip Mlýnek, jehož sídlo je v Dolních Dunajovicích, je řazeno mezi tzv. butiková vinařství. Drápal Oldřich - VINAŘSTVÍ - Počátky Vinařství Oldřich Drápal sahají do roku 1980, kdy začal vyrábět první vína, protože ho neustále lákala myšlenka produkovat něco nového. Od roku 2003 se začal věnovat výrobě slámových vín již ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.Víno Červenka - VINAŘSTVÍ - Rodinné vinařství Červenka se nachází v malebné obci Čejkovice, která se nachází jen 10 km od dálnice D2. Svou rozhlohou vinic jsou Čejkovice třetí největší v čr a leží v nejteplejším koutu naší republiky. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné