Korek, plast, sklo nebo šroubovací uzávěr?

Publikováno: 30.9.2013

Uzávěry láhví vína

Poslední dobou se vinařský svět stále více zabývá problematikou uzávěrů. Korek je vyzkoušeným, tradičním, přírodním materiálem, který k vínu jako přírodnímu produktu patří. Jedná se o kůru dubu korkového z oblasti Středozemního moře. Po sloupnutí se několik let suší a následně ještě vaří v horké vodě. Korek obsahuje miniaturní póry které umožňují mikro-ventilaci, která pomáhá procesu zrání vína. Skutečnost je však taková, že i věhlasní vinaři začínají pro některá svá vína používat šroubovací uzávěr. Samozřejmě ve světě obchodu jde především o peníze. Hlavním argumentem zastánců nové technologie je, že tradiční korek nutný pro zrání kvalitních vín je technologicky méně vhodný než umělý uzávěr.

Plast - V devadesátých letech se u vín určených k rychlé konzumaci začaly prosazovat plastové uzávěry. mají mnoho odpůrců, ale v dnešní době u levnějších vín se jim už těžko vyhneme. Důvodem, proč se plastové zátky nikdy nebudou používat pro kvalitní a dražší vína je, že plast zabraňuje jakékoli mikrooxidaci, která je potřebná pro zrání převážně červených vín. Víno v takto uzavřené lahvi se nevylepší ani dlouhým ležením.

Sklo - Skleněná zátka je kvůli těsnosti opatřena elastickým těsnícím kroužkem a zakryta hliníkovým kloboučkem. Tato alternativa uzavření lahve je k vínu chuťově neutrální a podobně jako plastová zátka zabraňuje mikrooxidaci. Výhodou proti plastu je elegance, a možnost nedopitou lahev skleněnou zátkou opět jednoduše uzavřít. Skleněné uzávěry jsou vhodné pro vína s kratší dobou skladování.

Šroubovací uzávěr - Poslední dobou se zdají být šroubovací uzávěry nejvážnějšími konkurenty těm korkovým. Spojují v sobě všechny výhody ostatních alternativ a na trhu jsou i zátky např. Vinperfect, které dovolují řídit mikrooxidaci a tím i zrání vína. Screw cap uzávěry se masivně rozšířily z Nového světa, konkrétně z Austrálie a Nového Zélandu. Dnes už nikoho nepřekvapí šroubovací uzávěry na lahvích vynikajicích vín. Pravdou je, že šroubovací uzávěr postrádá ten magický moment vytažení korku z hrdla lahve. Přicházíme bez něj o rituál, který k vínu vždy patřil. Na druhou stranu ke spoustě vín, zejména těch aromatických a svěžích je šetrnější a vhodnější, než použití levného, méně kvalitního korku.

Korkové zátky své místo na trhu rozhodně mít budou dál zejména u kvalitnějších vín. Otázkou, nad kterou si odborníci stále lámou hlavu je, zda korek neovlivňuje zrání vína nejen tím, že propouští část vzduchu, ale zda sám nepřispívá tím, že do vína uvolňuje něco ze sebe.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Sommeliér se do práce nechodí napít a najíst

Sommeliér je odborníkem na víno a nápoje, ale musí také znát i jídelní lístek, aby hostovi mohl doporučit vhodnou kombinaci pokrmu a nápojů. Počátky tohoto povolání sahají do 19. století. V minulosti měl na starosti přepravu sud
Zobrazit celý článek

Přispíváme na Konto Bariéry

K rozhodnutí pomáhat potřebným by měl ve svém životě dospět každý. A firmy by neměly být vyjímkou. Ba naopak, právě firmy a instituce by měly jít příkladem všem lidem. A proto jsme se rozhodli, že dáme z každé prodané láhve...
Zobrazit celý článek

Vinařství

U Kapličky - VINAŘSTVÍ - Vinařství U kapličky bylo založeno roku 2005 a je zaměřeno na výrobu kvalitních přívlastkových vín z hroznů, vypěstovaných ve vlastních vinicích. Weingut Knodt – Trossen - Skvělé moselské vinařství, které má své vinice na strmých jižních svazích, kde se v podložích nachází břidlice, krásně se vtiskávající do chutě vína. Mádl František - VINAŘSTVÍ - Pan František Mádl zvaný také jako Malý vinař z Velkých Bílovicích je tvůrcem jakostních a přívlastkových vín. Zaměřuje se na kvalitní přívlastková vína z odrůd, pro které je Velkopavlovicko ideální oblastí. Sedlák - VINAŘSTVÍ - Vinařství Sedlák hospodaří na vlastních vinicích ve Velkých Bílovicích už čtvrtou generaci. Předkům tohoto rodu pomáhali při jejich práci vždy koně, a proto se kůň stal také jejich symbolem... Patria Kobylí - VINAŘSTVÍ - Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Navazujeme proto na tradici, která zavazuje.Réva Rakvice s.r.o. - Réva Rakvice s.r.o. je vinařská společnost, která sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice. Historie vzniku firmy se začala psát v již roce 1995. Réva Rakvice hospodaří na vinicích vinařských obcí Rakvice a Hustopeče o rozloze 120 ha. Bohemia Crystal - Bohemia Crystal Glass je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů výrobků z českého křišťálového skla prvotřídní kvality. Zaměřuje se na produkty vyrobené výhradně v České republice a dodává je také do velkoobchodních sítí po celém světě. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné