Sommeliér se do práce nechodí napít a najíst

Publikováno: 6.9.2013

Sommeliér

Sommeliér je odborníkem na víno a nápoje, ale musí také znát i jídelní lístek, aby hostovi mohl doporučit vhodnou kombinaci pokrmu a nápojů. Počátky tohoto povolání sahají do 19. století. V minulosti měl na starosti přepravu sudů s vínem do sklepa a slavnostní tabule šlechticů. Pro někoho může být prvotním motivem práce možnost ochutnávat zdarma víno a k tomu jídlo, tak jednoduché to ale není. Práce vyžaduje velké teoretické znalosti oboru, rozvinuté chuťové buňky, chuť se vzdělávat a obětovat velké množství času. Základem jsou teoretické vědomosti. Sommeliér musí dobře znát oblasti, regiony, odrůdy, vinařský zákon, výrobu a praktickou degustaci. Perfektní znalost a přesnost rozhoduje o prestiži konkrétního sommeliéra. Nejprve začíná se studiem domácích vín. Když toto sommeliérský učedník zvládne, zaměří pozornost do země vín – Francie, poté přes jižní Evropu doputuje zpět do střední Evropy, kde ochutnává, jaké skvosty dokážou vyprodukovat sousední země. U sommeliéra nejsou důležité jen znalosti vín, ale také musí dbát na etiketu při podávání vína.

Správná degustace rozhoduje

Teorie je důležitá, ale ještě důležitější je schopnost správně ochutnat a zhodnotit víno. Důležité je zvolit vhodnou sklenici, z každé totiž může víno chutnat jinak. Při ochutnávání několika odrůd jedné barvy je vhodné toto pořadí – suché, polosuché, polosladké, sladké. Pokud ochutnáváme víc druhů pak je vhodné toto pořadí – šumivé, bílé, červené.

Práce sommeliéra

Sommeliér nakupuje vína po pečlivé degustaci – hodnotí poměr mezi cenou a kvalitou. Snaží se o co nejlepší podmínky pro skladování vín, kontroluje teplotu a vlhkost. Vybírá nejvhodnější kombinaci pokrmu a vína. Radí hostům v závislosti na jejich finančních možnostech. Má mimořádně rozvinuté komunikační schopnosti a s každým hostem hovoří individuálně.

Jak hodnotit víno

K hodnocení vína slouží smysly – oči, čich, chuť. Když sommeliér otevře lahev vína, jako první spatří zákazník barvu vína. Hodnotí barvu, čirost, hladkost, perlení a viskozitu. Odborník podle barvy pozná, o jak staré víno se jedná. Barev je mnoho odstínů jak u bílého, tak u červeného vína. Čirost lze popsat jako mléčnou, transparentní, zahalenou, zakalenou, matnou, opalizující, jiskrnou. Poté přichází na řadu čich, který rozeznává vůně květinové, kořeněné, rostlinné, dřevin a někdy bohužel také chemikálie. O všem rozhoduje chuť. Základní chutě jsou sladkost, hořkost, kyselost a slanost, ale také ostrost, perlení, teplota, alkohol.

Soutěže

Sommeliéři se mohou zúčastnit soutěží. V České republice se pořádají ve spolupráci s Asociací sommeliérů – Trophée Bohemia Sekt, Trophée Znovín, Grand Prix. Mimo Českou republiku se koná Mistrovství světa, Trophée Ruinart, Trophée Sopexa, Master of Port.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Přispíváme na Konto Bariéry

K rozhodnutí pomáhat potřebným by měl ve svém životě dospět každý. A firmy by neměly být vyjímkou. Ba naopak, právě firmy a instituce by měly jít příkladem všem lidem. A proto jsme se rozhodli, že dáme z každé prodané láhve...
Zobrazit celý článek

Vína s Vaším logem

Pokud přemýšlíte nad dárkem pro Vašeho obchodního partnera či zaměstnance ke konci roku, mám pro Vás tip. Pro naše obchodní partnery necháváme dotisknout pásek/štítek. Tento pásek je umístněný na vinné láhvi pod naší hlavn...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Bohemia Crystal - Bohemia Crystal Glass je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů výrobků z českého křišťálového skla prvotřídní kvality. Zaměřuje se na produkty vyrobené výhradně v České republice a dodává je také do velkoobchodních sítí po celém světě. Tesařík - VINAŘSTVÍ - Vinařství hospodaří na 12 hektarech vlastních vinic s počtem sazenic cca 50 000 keřů. Viniční trať Slovenské ve Velkopavlovické podoblasti, která byla vysázená v roce 2002, jim produkuje velmi kvalitní hroznyGrashoff - Historie společnosti Grashoff z Německa sahá až k roku 1872, kdy začala v obchodě s lahůdkami v Brémách obchodovat také s čerstvými pralinkami z Bruselu, domácími koláčky z Francie a ranní zeleninou z Nizozemí. Avon & Ragobert - Francouzská značka s dlouholetou tradicí ve výrobě produktů TERRIN, RILLET, aj. Tradice výroby sahá až do roku 1898 a gurmánské speciality delikatesních paštik této značky mají silné postavení nejen na francouzském trhu. U Kapličky - VINAŘSTVÍ - Vinařství U kapličky bylo založeno roku 2005 a je zaměřeno na výrobu kvalitních přívlastkových vín z hroznů, vypěstovaných ve vlastních vinicích. Šlechtitelská stanice - VINAŘSTVÍ - Šlechtitelská stanice vinařská ve Velkých Pavlovicích je v současné době akciovou společností hospodařící na vlastních i pronajatých vinicích, vyrábějící víno, doprovodné produkty a provozující luxusní Vinařský penzion André uprostřed vinohradů. Caves de Rocbére - Caves de Rocbére najdeme v jižní Francii. Jedná se o vinařské sdružení, které je tvořeno třemi družstvy a vzniklo v roce 1972. Družstva společně sjednotila nabídky svých vín, aby pod společným vedením a managementem uváděla na trh produkci láhvových vín tDalší vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné