Degustace
Publikováno: 10.9.2024
Degustace není jen pro znalce, ba naopak! Pokud patří víno k vašim oblíbeným nápojům, degustace vytříbí vaše chutě a ve víně se postupem času naučíte rozeznávat mnohem více tónů. Jak se na takovou degustaci připravit?
Aby vám z ní něco utkvělo, měli byste si psát poznámky. Nespoléhejte se na to, že si zapamatujete chuť a vůni každého vína, které ochutnáte.
Pokud si budete dělat poznámky sami pro sebe, můžete si vymyslet vlastní systém hodnocení. V degustačních poznámkách by rozhodně neměly chybět nejvýraznější chuťové složky jako cukr, tříslovina, chuť dubového sudu či alkohol. Kromě hodnocení chuti byste se u každého vína měli zamyslet nad jeho aromatickými tóny, které by v degustačních poznámkách rozhodně neměly chybět.
Při každé další degustaci se tak pro vás tóny a chutě vína stanou o kousek komplexnější.
Degustace vína je zábava, samozřejmě můžete víno ochutnávat i sami, ale není to úplně ono. Při společné degustaci je přece nejlepší si o víně povídat a diskutovat s přáteli.
Sdílet na Facebooku
Nově v nabídce vinařství Červenka Čejkovice
Milí přátelé, milovníci dobrého vína,
nově jsme pro Vás zařadili do prodeje, vnikající vína z vinařství Červenka. Vína tohoto vinařství jsme měli možnost ochutnat na řízené degustaci v naší vinotéce VINOSTYL, kde jsme přivítali pana Pavla Červenku, který je majitelem rodinného vinařství, vyrábějícího své víno v obci Čejkovice.
Zobrazit celý článekVinařství KAMIL PROKEŠ a jeho láhvová vína u nás v prodeji !
Ing. Kamil Prokeš, Ph.D.
vystudoval obor Vinohradnictví a vinařství, které zakončil s vyznamenáním jako inženýr v roce 2009. Po získání červeného diplomu pokračoval na Zahradnické fakultě v Lednici v doktorském studiu, které ukončil v roce 2016 obhajobou disertační práce na téma šumivých vín. Nyní působí jako odborný asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity. Během svého studia vyjížděl na četné vinařské stáže a konference do zahraničí (Německo, Rakousko, Itálie, Gruzie, Velká Británie, Francie, Slovinsko, Chile, USA, Maďarsko, Srbsko, Bulharsko a JAR).
Své získané teoretické znalosti a praktické poznatky nyní sdílí se studenty jako lektor na Vinařské akademii ve Valticích, Národním vinařském centru a Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity. Je držitelem senzorických zkoušek (zasedá na mezinárodních soutěžích za ČR), členem Unie enologů ČR a člen Komise expertů ministerstva zemědělství na SZPI pro hodnocení a zatřiďování vín. Mimo všechny odborné znalosti je také trojnásobný mistr z Mezinárodního mistrovství v sekání sektů – sabráži, a též držitelem osmi českých a jednoho světového rekordu v sabrage.
Zobrazit celý článek