Degustace Rajhradské klášterní

Publikováno: 7.7.2014

V pátek 13.6. jsme ukončili první část degustací roku 2014, kterou nás provázel zástupce Rajhradského klášterního vinařtví, pan Ing. Jaromír Ličman.

Ochutnali jsme vína ve dvou řadách, Classic a Exclusive, přičemž obě řady jsou tvořeny převážně přívlastkovými víny v kategorii pozdní sběr. Vína do jednotlivých řad se vybírají při jejich profilaci během vegetačního cyklu ve vinici, nicméně finálně je zařazují až při jejich zrání ve sklepích.

Vinařství v dnešní podobě funguje od roku 2009 kdy se potkali současní majitelé a rozhodli se, že chtějí pokračovat ve staleté tradici rajhradského vinařství, které je od samého počátku spjato s řádem Benediktinů. Vína se vyrábí a zrají v historických sklepích, vybudovaných v letech 1692. Aktuální produkce se pohybuje kolem 100 000 lahví .

Jako nové a moderní vinařství používají takové technologie, které v nejvyšší možné míře respektují přírodu a její zákonitosti. To dává možnost zpracovávat hrozny, vypěstované v integrované produkci, metodami vystihujícími charaktery jednotlivých terroir. Cílem tohoto vinařství je tedy, aby víno odráželo vliv místního geologického podloží, složení půdy, vlhkosti, srážek, nadmořské výšky ale také tradici a umění vinaře.

Ochutnali jsme tato vína:

Muller Thurgau, kabinet, 2013, suché, classic : Alkohol : 12%, Kyseliny : 5,8 g/l, Zbytkový cukr : 3,1 g/l. Víno je žlutavo zelenkavé barvy. Ovocná vůně se prolíná s květinovými a muškátovými tóny. Svěží chuť podporuje jemná kyselinka .

Ryzlink Rýnský, p.s., 2012, suché , exclusive : Alkohol : 13 %, Kyseliny ( : 5,9 g/l, Zbytkový cukr : 2,9 g/l. Víno světle žlutozelenkavé barvy má ovocnou vůní sušených meruněk a cukrového melounu. Svěží, dobře pitelné víno s tóny broskvového kompotu v závěru.

Chardonnay sur lie, p.s., 2012, suché , exclusive : Alkohol : 13 %, Kyseliny : 6,2 g/l, Zbytkový cukr : 0,9 g/l. Víno zrálo 10 měsíců na vlastních kvasnicích, s kterými bylo pravidelně mícháno (metoda sur lie). Část vína zrála v nových barrique sudech. Tímto zpracováním je ovlivněna vůně čerstvého chleba s tóny vanilky a strukturovaná minerální chuť.

Pinot 333 sur lie, p.s., 2012, suché, exclusive : Alkohol : 13 %, Kyseliny (: 5,7 g/l, Zbytkový cukr : 0,7 g/l. 333 = 3 odrůdy z rodiny Pinot, 3 viniční tratě, 3 vinohradníci.(Chardonnay, Rulandské šedé a Rulandské bílé )

Muškát moravský, kabinet, 2013, polosuché, classic : Alkohol 11 %, Kyselina : 6,6 g/l, Zbytkový cukr : 13,4 g/l. Víno barvy zlato-žluté, vůně je muškátová s nádechem čerstvých hroznů následovaných aromatem citrusů, přechází do květinových tónů. Ve svěží chuti s dlouhou dochutí můžete najít cukrový meloun s podtónem citronového pudinku.

Placidus ( ZW rosé), p.s., 2013, polosuché, classic : Alkohol : 11,5 %,

Kyselina : 6,3 g/l, Zbytkový cukr : 11,8 g/l. Víno lososové barvy s tóny jahod a malin se smetanou ve vůni. Plná extraktivní chuť s příjemnou ovocností je v závěru doplněna pikantní kyselinkou.

Modrý Portugal, p.s., 2012, suché , classic : Alkohol : 11 %, Kyselina : 4,6 g/l, Zbytkový cukr : 0,0 g/l. Víno má tmavě rubínovou barvu, vůně je jemná s příjemnými květinovými tóny. Chuť je lehčí s nádechem třešní a rybízu, s menším obsahem tříslovin, harmonická, příjemná, sametová.

Zweigeltrebe, p.s., 2011, suché, exclusive : Alkohol: 12 %, Kyseliny : 5,5 g/l, Zbytkový cukr : 0,3 g/l. Rubínové víno s jemně kořenitou vůní a robusní chutí s tóny ostružin a borůvek .

Frankovka, p.s., 2011. suché, exclusive : Alkohol: 12 %,Kyseliny : 5,8 g/l,

Zbytkový cukr : 0,3 g/l. Víno barvy českého granátu kořenité s tříslovitou chutí.

Rulandské modré barrique, vzh, 2012, suché, exclusive : Alkohol : 13,5 %, Kyselina : 5,6 g/l, Zbytkový cukr : 0,1 g/l. Má granátovou barvu, s výraznou třešňovo-višňovou marmeládovou vůní. Plná, extraktivní chuť navazuje na charakter vůně a je doplněna o čokoládové a kouřové tóny s dlouhou dochutí.

sv. Scholastika, p.s., 2013, polosladké, classic: Alkohol : 11,5 %, Kyselina : 6,8 g/l, Zbytkový cukr : 24,6 g/l. Víno je vyrobeno většinovým podílem z odrůdy Müller Thurgau. Je žlutězelenkavé barvy. V květnaté vůni můžeme nalézt tóny lipového medu. Chuť je nasládlá s příjemnou kyselinkou .

Desátkové ( Kerner), vzb, 2011, polosladké, exclusive : Alkohol : 14 %,

Kyseliny : 5,2 g/l, Zbytkový cukr : 33,6 g/l. Psal se rok 1222, kdy Přemysl Otakar I. daroval rajhradským Benediktýnům privilegium na desátou bečku vína z vinic v Miroslavi. Vinařství Rajhradské klášterní na tento historický akt navazuje, proto pro tvorbu tohoto vína byly sklizeny hrozny bílé moštové odrůdy Kerner s cukernatostí 27,5°NM pocházející právě z Miroslavi.

Konečné hodnocení našich degustátorů nebylo lehké a dopadlo takto:

  • 1 místo - Rulandské modré barrique, vzh, 2012, suché

  • 2.místo - Desátkové ( Kerner), vzb, 2011, polosladké

  • 3 místo - sv. Scholastika, p.s., 2013, polosladké a bodově stéjně Muller Thurgau, kabinet, 2013, suché

 

Tato vína musíte ochutnat..........

 

    Sdílet na Facebooku


    Zpět

    Degustace 30. 5. 2014 Vinařství Mádl - "Malý vinař"

    Další z našich pravidelných degustací proběhla v pátek 30. 5. 2014 a to Vinařství František Mádl z Velkých Bílovic. Degustací nás provázel starší syn majitelů, který nám představil jejich rodinné vinařství.
    Zobrazit celý článek

    Degustace 16. 5. 2014 Vinařství Prchal

    16. 5. 2014 v našem sklepě proběhla další z degustací. Tento pátek patřil vinařství Prchal - R2 pod vedením pana Rudolfa Prchala. Večer se nesl ve velice veselém a příjemném tempu, kdy nám pan Prchal představil vína ročníku 2013.
    Zobrazit celý článek

    Vinařství

    Šoman - VINAŘSTVÍ - Vinařství Šoman je rodinná firma, která vyrábí víno od 9. 9. 1999. V současné době obdělává 10 ha vlastních vinic v integrované produkci. Zpracování hroznů probíhá v nově postavené moderní hale na okraji obce. Pod Kumstátem - Vinařství - Tradice vinařství v rodině Valihrachových započala již v první polovině 20. století. Tenkrát ovšem vinařili pouze pro vlastní potřebu – a hlavně z lásky k vínu. Hrabal - VINAŘSTVÍ - Jednoho podzimního dne se u láhve výtečného Veltlínu bratři Stanislav a Miroslav Hrabalovi rozhodli obnovit výrobu a prodej vín. Oprášili tak dlouho trvající tradici zpracování vína rodinou Hrabalových, kterou kdysi v roce 1966 zakládal otec Vác. Hrabal.Vinopa - VINAŘSTVÍ - Rodinná firma Veselých - Vinařství VINOPA sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice, která se rozprostírá v srdci největší vinařské oblasti s názvem Velkopavlovická.Grashoff - Historie společnosti Grashoff z Německa sahá až k roku 1872, kdy začala v obchodě s lahůdkami v Brémách obchodovat také s čerstvými pralinkami z Bruselu, domácími koláčky z Francie a ranní zeleninou z Nizozemí. Réva Rakvice s.r.o. - Réva Rakvice s.r.o. je vinařská společnost, která sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice. Historie vzniku firmy se začala psát v již roce 1995. Réva Rakvice hospodaří na vinicích vinařských obcí Rakvice a Hustopeče o rozloze 120 ha. Krasglass - Sklářské studio Krasglass pod vedením Přemysla Krásenského bylo založeno v roce 1990 ručním malováním skla, později v roce 2002 firma začala vyrábět hutně tvarované sklo.Další vinařství

    proč nakupovat právě u nás



    Kategorie

    Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
    Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
    Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
    Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
    Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
    Sobota 8:30 - 12:00

    Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

    Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
    a získejte slevy na dopravu a balné