Za dva týdny poteče Svatomartinské víno proudem

Publikováno: 1.1.2007

Svatomartinské víno již za dva týdny

Degustační komise dnes rozhodla, která vína obdrží značku Svatomartinské. Tuto značku si může na svá mladá vína letos nalepit 80 vinařství.
Už čtvrtým rokem prodávají vinaři svá mladá vína pod společnou značkou SVATOMARTINSKÉ, kterou marketingově podporuje Vinařský fond. Zatím se s tímto vínem neťuká, jak upozorňují vinaři. Svatomartinské půjde do obchodů a vinoték až 11. listopadu, kdy bude také na slavnostních akcích nový ročník vín přivítán. Dnes nezávislá komise degustátorů hodnotila, která vína projdou náročnými kritérii.
Značka SVATOMARTINSKÉ začíná být podle všeho trendy, její prodej rok od roku narůstá. Letos míří na pulty obchodů, do vinoték a restaurací přes 800 tisíc lahví. Na Svatomartinské zpracovávají vinaři rané odrůdy.. Pro bílá vína je to Müller Thurgau a Veltlínské červené rané, pro růžová a červená vína Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Vína, která budou vinaři pod značkou Svatomartinské prodávat, musí projít nezávislým hodnocením degustátorů. „Je to záruka, že se pod touto značkou objeví pouze kvalitní a ověřená vína,“ upozornil ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Právě dnes degustační komise hodnotila celkem 205 vzorků vín z moravských a českých vinic. „Do letošního ročníku se přihlásilo 83 vinařských firem. O známku Svatomartinské se ucházelo 79 bílých vín, 78 červených vín a 48 vzorků vín růžových. Z dvou set pěti vzorků získá licenci sto sedmdesát pět dohromady od 80 firem,“ udává přesné počty Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra, který se staral o technický průběh hodnocení. Pět vinařství je z vinařské oblasti Čechy, ostatní z vinařské oblasti Morava.

Kvůli velkému zájmu proběhlo hodnocení ve dvou termínech, a to 24. a 30. října v degustačním sále Národního vinařského centra ve Valticích. „Minulý týden v pátek probíhalo první kolo hodnocení. Z prvních 37 vzorků, které se hodnotily, neprošlo přísnými kritérii pouze pět,“ komentuje Marek Babisz.

Vzhledem k velkému počtu vzorků byly v Národním vinařském centru, kde hodnocení probíhalo, sestaveny čtyři degustační komise z řad výrobců a prodejců vín, kteří mají degustátorské zkoušky. Celé hodnocení zastřešil Prof. Ing. Vilém Kraus, CSc. Každou komisí prošlo okolo 50 vzorků Svatomartinského vína.

„Víno nesmí mít žádnou vadu ani chorobu, musí splňovat analytické hodnoty a senzorické vlastnosti dané ochrannou známkou. Víno, které splní všechna náročná kritéria a komise souhlasí v nadpoloviční většině, se dostane na trh. Pokud je víno komisí v nadpoloviční většině zamítnuto, nesmí být uvedeno na trh pod známkou Svatomartinské víno,“ dodává Marek Babisz.

Přílohou této zprávy je seznam vín, která splnila analytická a senzorická kriteria, a kterým byla udělena licence známky Svatomartinské 2008.

Adresář vinařů, kteří mohou vyrábět Svatomartinská vína naleznete v našem adresáři vinařství.

Více o Svatomartinském vínu naleznete na www.svatomartinskevino.cz


Kontaktní e-mail: narodni@vinarskecentrum.cz

Stáhněte si:
Seznam vín Svatomartinské 2008
Plakát Svatomartinské 2008 (pdf, 6,5 MB)


Zdroj: WineOfCzechRepublic

 

Sdílet na Facebooku


Zpět

Historický úspěch našich vinařů v rakouské mezinárodní soutěži

Moravští a čeští vinaři si odvezli 140 medailí Jedna z nejvíce obsazovaných soutěží vín na světě – rakouská AWC Vienna – zveřejnila v pátek na Galavečeru vína na Vídeňské radnici letošní výsledky. Soutěže se zúčastn...
Zobrazit celý článek

11. 11. 2008 - Svatomartinské víno

Název:  Svatomartinské víno    (Ochutnávka mladých vín v Břeclavi, Lednici a ve Valticích)Od:  11. 11. 2008 Do:  3. 12. 2008 Stav:  Akce právě probíhá.Místo:  Vinoté...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Franz Josef - Značka Kaiser Franz Josef produkuje pouze výrobky v té nejvyšší kvalitě a mimořádné chuti ze sortimentu ryb, ovoce, zeleniny a olivových olejů. Mimo jiné dále nabízí prvotřídní italské těstoviny, olivový olej s lecitinem nebo tuňáka nejlepší chuti.Deluxe - Paštiky patří mezi klasické pokrmy francouzské kuchyně. Jemné masové směsi se připravují z různých druhů masa – nejčastěji z vepřového, drůbežího, králičího a zvěřiny, existují však i rybí či zeleninové varianty. Sedlecká vína - VINAŘSTVÍ - Zemědělské družstvo Sedlec bylo založeno v roce 1950 a navazálo na historickou tradici pěstování vinné révy v Sedleci, kdy první písemná zmínka o zdejších vinicích sahá do roku 1414. Fernando de Castilla - Sklepy Vinařství Rey Fernando de Castilla se nachází v historickém centru města Jerez. Sherry nejdříve zraje v nových sudech z francouzského a amerického dubu a poté po dlouhou dobu v sude...Tetur Vladimír - VINAŘSTVÍ - Nejstarší zmínka o výrobě vína v rodě p. Vladimíra Tetura sahá do roku 1620, kdy se již jeho předkové věnovali vinařství a vinohradnictví. V rodině p. Tetura tomu není jinak, a proto se v plné míře vinařství začali věnovat v roce 1992.Botur - VINAŘSTVÍ - Vinařství Botur bylo založeno již v roce 1989 Luďkem Boturem. Hrozny na výrobu vína v dnešní době nepochází z jeho vlastních vinic, ale jsou vykupovány od léty prověřených smluvních dodavatelů, kterými jsou pěstitelé kvalitní révy vinné, především z oblasPolderkaas - Henri Willig je producent holandských sýrových specialit pod značkou POLDERKAAS. Mezi nejznámější patří sýr Baby Gouda, nicméně do širokého portfolia produktů a specialit patří další a to sýry kozí, ovčí nebo BIO sýry. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné