Z největší useknuté láhve ochutnalo sekt 273 lidí

Publikováno: 10.5.2012

Největší sekt

O prvenství v 8. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů, které odborně zaštítila Asociace sommelierů ČR, usilovali soutěžící z České republiky a Slovenska. Vše probíhalo pod dozorem vojáků Napoleonovy armády, z nichž Jakub Samek z 57. pluku přiblížil historii sabrage. Klání již tradičně hostily Vinné sklepy U Jeňoura a Hotel Beatrice ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek na Hodonínsku. Atraktivnost soutěže zvýšuje fakt, že její výsledky se započítávají do dlouhodobého hodnocení o Sommeliera roku ČR, na základě kterého bude vybrán reprezentant ČR pro sommelierské mistrovství světa i Evropy!  Odborná porota pod vedením trojnásobného vítěze této soutěže Milana Krejčího se shodla, že letošní rok by ve znamení generační výměny, nástupu mladých a žen, z nichž dvě postoupily do čtyřčlenného finále. Na druhém místě skončila Zdeňka Kačmárová z Českého Těšína, reprezentující pražský Vinograf a třetí místo vybojovala teprve osmnáctiletá studentka Kateřina Kostrhounová ze Znojma. Nepopulární čtvrté místo tak zbylo na Róberta Nagyho ze Slovenska. Všichni čtyři předvedli ve finále za velmi bouřlivé atmosféry, kterou vytvořily čtyři stovky diváků, skvělé výkony. Láhve sektů sekali nejen šavlemi, ale například i skleničkou, mobilním telefonem, parfémem, sekyrkou, obručí z bečky, pilou, a láhve sekali před tělem, za zády, vsedě, vleže a dokonce i na hlavě. Nejmladší ze soutěžících, teprve nedávno osmnáctiletý student Tomáš Čížek z Vrbice hájící barvy vinoték Moravský sommelierů sekal v kroji a láhev sťal podpatkem dámské boty. Velký divácký zájem potvrdil, že tato akce si vydobyla pozici největšího a nejdůležitějšího setkání sommelierů na Moravě.

Absolutní vítěz Kamil Prokeš za svůj triumf mimo jiného získal originální pozlacenou šavli na sabráž od Jiřího Horáka z Pardubic a osmnáctilitrovou láhev sektu Sekt Jan Petrák, která se však nesekala. Je totiž putovní a jsou na ní zapsáni vítězové všech předchozích ročníků. Vítěz může láhev kdykoliv otevřít, ale pak ji musí včas vrátit, aby byla opět naplněna. Jedná se totiž o největší láhev sektu vyrobenou kdy na území České republiky a je od loňského roku zapsána do České knihy rekordů. Její cena se pohybuje kolem 30 tisíc korun.
Rekordy však byly překonány v Prušánkách i letos, a to hned čtyři. První rekord, který zaevidoval zástupce Agentury Dobrý den z Pelhřimova, byl v počtu lidí, kteří usekli během jedné minuty sekty postupně v řadě za sebou. Tento rekord se podařilo překonat po třech letech a má novou hodnotu 37. Vedle soutěžících se na rekordu podíleli například i porotci, vinaři, tuzemští výrobci sektů, či restauratéři. Na pódiu tak při rekordním sekání nechyběl ani vinař Miloš Michlovský z Rakvic - držitel titulu Vinařství roku, spolumajitel vyhlášené brněnské restaurace KOISHI Janko Martinkovič, Jan Ivičič z Vinných sklepů U Jeňoura nebo trojnásobný sommelierský mistr ČR a jeden z organizátorů klání Libor Nazarčuk z Břeclavi, který coby spolupořadatel a moderátor akce stejně jako v předchozích ročnících nesoutěžil.

Druhým rekordem, byla největší láhev sektu useknutá na území České republiky. Patnáctilitrové láhvi sektu z vinařství Proqin Velké Něnčice usekl hrdlo dvěma sekyrkami v rámci svého finálového vystoupení právě pozdější vítěz Kamil Prokeš. Z této jediné láhve následně ochutnalo sekt neuvěřitelných 273 lidí, což je další rekordní zápis a vylepšení rekordu z roku 2011, kdy si z jedné useknuté láhve připilo 223 lidí.
Čtvrtý rekord přidal Milan Krejčí ze společnosti Merlot d´Or, který během jedné minuty usekl šavlí 60 lahví sektu, čímž o čtyři překonal stávající rekord.

Součástí mistrovství byla také největší tuzemská přehlídka šumivých vín vyrobených klasickou metodou kvašením v láhvi, kterou letos zpestřil Magnum koutek, kde byla šumivá vína nabízena z velkých lahví magnum o objemu 1,5 litru. V konkurenci 140 vzorků z patnácti zemí čtyř kontinentů zvítězilo v hlasování odborné veřejnosti a sommelierů Champagne Théophile rosé brut, před dalším zástupcem této světoznámé francouzské oblasti šumivých vín Champagne Louis Roederer premier brut magnum a o třetí místo se podělil Crémant de Bourgogne brut od Prieuré du Bois de Leynes z Francie s Violet Sparkling Sauvignon Blanc brut z produkce Yealands Estate z Nového Zélandu. Z tuzemských sektů se do první desítky prosadily Hrabal sekt brut z Vinařství Hrabal Velké Bílovice, Baphomet sekt Blanc de blanc brut Jakuba Šamšuly z Čejkovic a sekt Blanc de noir sec 2007 z vinařství Sekt Jan Petrák z Kobylí. Alespoň jeden hlas obdrželo 105 sektů, což svědčí o vysoké kvalitě prezentovaných šumivých vín.
 

Oficiální pořadí Mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů 2012

 


pořadí

1. Prokeš Kamil, Vinařství Proqin Velké Němčice
2. Kačmárová Zdeňka, Vinograf Praha
3. Kostrhounová Kateřina, studentka oboru Hotelnictví a turizmus, Střední odborné učiliště a Střední odborná škola, Znojmo

finále Nagy Róbert Slovensko
cena diváků Prokeš Kamil

Informace: Libor Nazarčuk, 606 202 595, info@moravskysommelier.cz

 

 

Zdroj: http://www.wineofczechrepublic.cz/

Sdílet na Facebooku


Zpět

Po evropských úspěších ocenili moravská vína také v Kanadě

Hned dvě zlaté medaile z celkových šesti si odnesla společnost Znovín Znojmo, a.s., za Tramín červený, výběr z bobulí 2011 a Ryzlink rýnský, ledové 2009, ke kterým přidala také jednu stříbrnou (Muškát moravský, výběr z hrozn
Zobrazit celý článek

1. ročník GALERIE MÜLLER THURGAU A MODRÝ PORTUGAL

I když se zdá, že jsou tyto tradiční odrůdy hojně zastoupeny na našem trhu, nebylo jednoduché zjistit, který vinař má danou odrůdu. Pokud ji měl, bylo někdy ještě těžší jej přesvědčit, aby víno na výstavu přihlásil. O to v...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Deluxe - Paštiky patří mezi klasické pokrmy francouzské kuchyně. Jemné masové směsi se připravují z různých druhů masa – nejčastěji z vepřového, drůbežího, králičího a zvěřiny, existují však i rybí či zeleninové varianty. Avon & Ragobert - Francouzská značka s dlouholetou tradicí ve výrobě produktů TERRIN, RILLET, aj. Tradice výroby sahá až do roku 1898 a gurmánské speciality delikatesních paštik této značky mají silné postavení nejen na francouzském trhu. Štěpán Maňák - VINAŘSTVÍ - Rodinné Vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic poblíž Kyjova hospodaří na 25 hektarech vinic, na třech vinařských tratích s velmi příznivou polohou. Výroba je zaměřena pouze na přívlastková lahvová vína.Philco - Společnost PHILCO, se po dlouhých letech vrátila na evropský trh s novinkami, mezi které patří také moderní chladící vinotéky a vitríny, určené k péči o láhve vína. Burmester - BURMESTER je tradiční výrobce portského vína z regionu Douro a velmi kvalitních vín z regionů Dão a Alentejo. Burmester se zaměřuje na vyváženost a styl vín jednotlivých řad.Veuve Clicquot - V roce 1772 založil Philippe Clicquot podnik na výrobu vína se jménem Clicquot. Jeho syn François, který rodinný podnik převzal, se v roce 1798 oženil s Barbe Nicole Ponsardin. Pod Kumstátem - Vinařství - Tradice vinařství v rodině Valihrachových započala již v první polovině 20. století. Tenkrát ovšem vinařili pouze pro vlastní potřebu – a hlavně z lásky k vínu. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné