Víno - červené a bílé víno
Bílé a červené víno
Členění vín podle barvy patří mezi nejzákladnější. Rozlišujeme tři základní barvy a to víno bílé, růžové a červené.
Bílé víno
Bílé víno je vyrobeno převážně z bílých hroznů, samozřejmě výjimky potvrzují pravidlo a například Tramín červený či Veltlínské červené rané mají bobule červené, ale vyrábějí se z nich výhradně vína bílá. Bílé víno se obecně nedoporučuje pro dlouhodobou archivaci. Drtivá většina bílých vín je vyráběna pro okamžitou spotřebu. Při výrobě bílého vína se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a tím se získává čistý mošt ke kvašení. Bílá vína se dají také vyrábět z hroznů červených nebo modrých, takovémuto vínu se říká klaret.
Klaret - Víno, které bylo vyrobeno z hroznů modré odrůdy bez nakvašení. Takto jsou v ČR vyráběna některá růžová vína. A výjimečně i některá bílá vína. Celé hrozny se nejprve vylisují a to jen malým tlakem. Výlisnost se pohybuje v rozmezí 45 - 50 %. Při tomto postupu z bobulí vytéká bílý mošt. Ten je následně zpracován stejným postupem, jako bílé víno.
Odrůd bílých vín je samozřejmě nepřeberné množství, ale pro ukázku uvedeme několik nejznámějších, jako například Chardonnay, Ryzlink rýnský, Pálava, Rulandské šedé, Sauvignon, Sylvánské zelené, Rulandské bílé, Müller Thurgau…
Červené víno
Červené víno je vyrobeno pouze z modrých hroznů, důvodem je, že červené barvivo se nachází pouze v těchto odrůdách. Při výrobě červeného vína se rmut nechá několik dní kvasit. Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Teploty kvašení jsou vyšší než u vína bílého a také trvají delší dobu. Proto jsou v červených vínech ve vyšší míře třísloviny a také resveratrol.
Třísloviny - jsou fenolické látky přirozeně se vyskytující ve víně a nejen v něm, můžeme je nalézt také v kůrách stromů (smrk, kaštan, dub), čaji, ovoci (trnky, ostružiny, borůvky, brusinky, jahody, granátové jablko, vlašský ořech, bobule vinné révy) a v listech yzopu, tymiánu a šalvěje. Třísloviny mají trpkou, svíravou nebo hořkou chuť, mají i protibakteriální a protivirový účinek, podporují tvorbu žaludečních šťáv a napomáhají tak trávení, brzdí zánětlivé procesy v žaludku a ve střevech, napomáhají k zástavě dělení rakovinných buněk, při zevním použití na kůži a sliznici mají stahující, protizánětlivý a antibakteriální účinek.
Resveratrol - Resveratrol produkují některé rostliny (např. červené víno) na obranu proti škůdcům a plísním. Po napadení rostliny určitými škůdci nebo plísní zpomaluje stárnutí buněk tak, aby plody mohly dozrát až potom, co se zbaví škůdců Dlouholetými výzkumy bylo prokázáno, že resveratrol ovlivňuje činnost genů produkujících sirtuin (skupina sedmi genů spojených s procesem stárnutí, přezdívané "geny dlouhověkosti“).
Odrůdy červeného vína jsou například André, Cabernet Sauvignon, Frankovka, Merlot, Rulandské modré, Zweigeltrebe...
Zpět
Sklenice na víno
Degustace JIHOAMERICKÝCH VÍN
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem