Sýrárna

Publikováno: 13.12.2011

ve formě Holandských sýrů jsou nyní k dostání v naší vinotéce i online. Sýry mají v Holadnsku dlouholetou tradici. Bochníky a koule lahodných sýrů. Kopřivový, starý zralý, mladý, středně zralý či až šest kilogramů vážící bochník pravého sýra, kmínový, bylinkový ... prostě SÝR ...

Holandské sýry

Nelze je přehlédnout – specializované prodejny, stejně jako stánky na trzích či oddělení sýrů v potravinářských obchodech upoutají každého. Němými svědky holandské sýrové historie jsou vážní budovy, které naleznete v mnoha městech. Tradice ožívají při sýrových trzích, z nichž nejznámější se konají v Alkmaaru, Edamu či Goudě. Vesničky Gouda a Edam daly názvy dvěma nejznámějším sýrům. Jak je od sebe rozeznáte? Gouda má většinou tvar kola se zaoblenými okraji, hmotnost 4-20 kg, zatímco pro Edam je typickou formou koule vážící 1,7 kg. Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma druhy je v tučnosti: Gouda je tučnější, zatímco Edam má být sušší a tužší. Nejlépe se se sýry seznámíte při návštěvě některé ze sýrových farem, během které uvidíte výrobu sýra od A do Z. Prohlídku můžete poté zakončit koupí některého ze sýrů.

Gouda je tvrdý sýr nizozemského původu vyráběný z kravského mléka. Vyznačuje se žlutou vnitřní hmotou. Jeho vůně je jemná, s lehkým oříškovým nádechem. Díky vyššímu obsahu tuku (48 %) má mladý sýr výrazně krémové těsto. Kůra sýra je žlutá, přičemž jak sýr stárne, nabývá tmavých tónů a začíná se drolit. Sýr se tradičně balí do voskového obalu. Čím mladší sýr, tím světlejší obal. Obal mladé Goudy je světle žlutý, naopak obal staré Goudy je tmavě hnědý a obal přestárlé Goudy černý. Většina produkce Goudy se vyrábí průmyslově, ale stále existují i malé provozy (zvláště na statcích s mléčnou výrobou), které zachovávají tradiční postup při výrobě tohoto sýra.

Doba zrání se pohybuje od 1 měsíce do 2 let. Čím starší sýr, tím je jeho konzistence tvrdší. Dle doby zrání lze Goudu dělit do následujících kategorií:

  • Mladý sýr (jong kaas) doba zrání 4 týdny.
  • Mladý uleželý (jong belegen) doba zrání 6-8 týdnů.
  • Uleželý (belegen) doba zrání 8-12 týdnů.
  • Pikantně uleželý (pikant belegen) doba zrání 4-6 měsíců.
  • Extra uleželý (extra belegen) doba zrání 7-8 měsíců.
  • Starý sýr (oud kaas) doba zrání 10-12 měsíců.
  • Přestárlý sýr (overjärig kaas) doba zrání déle než 1 rok.

Přijďte navštívit naši vinotéku se sýrárnou a ochutnejte delikatesy holandského venkova v pohodlí a klidu naší vinotéky, nebo svého domova.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Vino, bile vino, cervene vino, Moravska vina, Portska vina, eshop vinostyl: novinky pro x. tyden

Dobrý den vážení zákazníci,připravili jsme pro Vás novou kolekci vynikajích vín. Věříme, že Vás zaujme.Pro zobrazení grafické nabídky prosím klikněte na následující odkaz:http://www.vinostyl.cz/img/mail/090312/html_mail.h...
Zobrazit celý článek

Vinařství František Mádl

František Mádl zvaný také Malý vinař z Velkých Bílovicích je tvůrcem jakostních a přívlastkových vín. Zaměřuje se na kvalitní přívlastková vína z odrůd, pro které je Velkopavlovicko ideálním oblastí. V poslední době úsp...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Štěpán Maňák - VINAŘSTVÍ - Rodinné Vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic poblíž Kyjova hospodaří na 25 hektarech vinic, na třech vinařských tratích s velmi příznivou polohou. Výroba je zaměřena pouze na přívlastková lahvová vína.Cálem - Společnost Cálem byla založena v roce 1859 a má sídlo v Portu na břehu řeky Douro. V současnosti patří mezi šestici nejúspěšnějších společností a exportuje vína do celého světa.Deluxe - Paštiky patří mezi klasické pokrmy francouzské kuchyně. Jemné masové směsi se připravují z různých druhů masa – nejčastěji z vepřového, drůbežího, králičího a zvěřiny, existují však i rybí či zeleninové varianty. Henri Willig - Pan Henri Willig jako výrobce velmi kvalitních holandských sýrů začal své produkty uvádět na trh pod svou značkou od roku 1974. Produkci sýrů a prvotřídních sýrových specialit se věnuje ve vlastní výrobně. Zde se sýry také balí a odtud se exportují.Familia Deicas - Vína z vinic Juanicó jsou produkována výhradně rodinnou společností Deicas. Již třetí generace rodiny Deicas pracuje s plným nasazením a odhodláním, aby Vám přinesla víno té nejvyšší kvality.Víno z Kobylí - VINAŘSTVÍ - Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Navazujeme proto na tradici, která zavazuje. Messias - Společnost MESSIAS byla založena v roce 1926 panem Baptistou Messias, který působil jako předseda společnosti až do roku 1973. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné