Sýrárna

ve formě Holandských sýrů jsou nyní k dostání v naší vinotéce i online. Sýry mají v Holadnsku dlouholetou tradici. Bochníky a koule lahodných sýrů. Kopřivový, starý zralý, mladý, středně zralý či až šest kilogramů vážící bochník pravého sýra, kmínový, bylinkový ... prostě SÝR ...
Nelze je přehlédnout – specializované prodejny, stejně jako stánky na trzích či oddělení sýrů v potravinářských obchodech upoutají každého. Němými svědky holandské sýrové historie jsou vážní budovy, které naleznete v mnoha městech. Tradice ožívají při sýrových trzích, z nichž nejznámější se konají v Alkmaaru, Edamu či Goudě. Vesničky Gouda a Edam daly názvy dvěma nejznámějším sýrům. Jak je od sebe rozeznáte? Gouda má většinou tvar kola se zaoblenými okraji, hmotnost 4-20 kg, zatímco pro Edam je typickou formou koule vážící 1,7 kg. Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma druhy je v tučnosti: Gouda je tučnější, zatímco Edam má být sušší a tužší. Nejlépe se se sýry seznámíte při návštěvě některé ze sýrových farem, během které uvidíte výrobu sýra od A do Z. Prohlídku můžete poté zakončit koupí některého ze sýrů.
Gouda je tvrdý sýr nizozemského původu vyráběný z kravského mléka. Vyznačuje se žlutou vnitřní hmotou. Jeho vůně je jemná, s lehkým oříškovým nádechem. Díky vyššímu obsahu tuku (48 %) má mladý sýr výrazně krémové těsto. Kůra sýra je žlutá, přičemž jak sýr stárne, nabývá tmavých tónů a začíná se drolit. Sýr se tradičně balí do voskového obalu. Čím mladší sýr, tím světlejší obal. Obal mladé Goudy je světle žlutý, naopak obal staré Goudy je tmavě hnědý a obal přestárlé Goudy černý. Většina produkce Goudy se vyrábí průmyslově, ale stále existují i malé provozy (zvláště na statcích s mléčnou výrobou), které zachovávají tradiční postup při výrobě tohoto sýra.
Doba zrání se pohybuje od 1 měsíce do 2 let. Čím starší sýr, tím je jeho konzistence tvrdší. Dle doby zrání lze Goudu dělit do následujících kategorií:
- Mladý sýr (jong kaas) doba zrání 4 týdny.
- Mladý uleželý (jong belegen) doba zrání 6-8 týdnů.
- Uleželý (belegen) doba zrání 8-12 týdnů.
- Pikantně uleželý (pikant belegen) doba zrání 4-6 měsíců.
- Extra uleželý (extra belegen) doba zrání 7-8 měsíců.
- Starý sýr (oud kaas) doba zrání 10-12 měsíců.
- Přestárlý sýr (overjärig kaas) doba zrání déle než 1 rok.
Přijďte navštívit naši vinotéku se sýrárnou a ochutnejte delikatesy holandského venkova v pohodlí a klidu naší vinotéky, nebo svého domova.
Zpět

Vino, bile vino, cervene vino, Moravska vina, Portska vina, eshop vinostyl: novinky pro x. tyden

Vinařství František Mádl
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem