Slovensko je producentom výborných vín

Publikováno: 9.10.2010

Rozhovor so sales managerom vinárstva LAHOFER zo „Znojemska“ 

Rozhovor s Michalom Pitourom, sales managerom vinárstva LAHOFER (z moravskej oblasti známej ako „Znojemsko“), ktorý je aj majiteľom preukazu degustátora SZPI (Státní zemědělské a potravinářské inspekce - pozn. - vlastní ho iba cca 200 ľudí v Českej republike).

foto1_bigAké vínko Vám osobne chutí? Resp. aké musí byť víno, aby Vás zaujalo?
Mám rád mladá bílá vína, do 3 let stáří, s primární aromatikou, lehkým zbytkovým cukrem, doprovázeným svěží kyselinkou. Záleží i na momentální náladě, ročním období... Na podzim a v zimě si rád vychutnám i těžší suchá vína, bílá i červená. V létě osvěží klarety a růžová vína.

Prečo vôbec vzniklo vinárstvo LAHOFER?
Aby nabídlo zákazníkům vína z nejlepších moravských viničních tratí, která budou cenově dostupná. Znojemsko je známé tím, že díky specifickým půdním a klimatickým podmínkám, je schopno produkovat aromatická bílá vína. Např. znojemské Sauvignony jsou vyhlášené a obstojí i proti Sauvignonům z celého světa.

Aké ste mali plány na začiatku a aká je súčasnosť?
Na počátku byl jen záměr prodávat hrozny a využít potenciál vyhlášených vinic Babičák a U Hájku, s několika málo zaměstnanci, tento plán v průběhu doby přerostl ve vytvoření vinařství. Dnes vyrábíme 180 000 lahví ročně, ve vlastních prostorách Vinařského dvora LAHOFER v Dobšicích, na moderním zařízení, vše vlastními zaměstnanci. V loňském roce jsme otevřeli v historickém centru města Znojma vinařský Hotel LAHOFER, kde mohou návštěvníci ochutnat i vlastní kávu Lahofer. LAHOFER je zakládajícím členem první české apelace VOC Znojmo, každoročně podporujeme i některé charitativní projekty.

foto2_bigAké sú podľa Vás silné stránky vašej výroby?
Všechna naše vína jsou pouze z vlastních vinic, vyráběna na vlastním zařízení. Pouze omezená roční produkce vína garantuje vysokou kvalitu. Naše firma se orientuje převážně na gastronomii, vinotéky, privátní a firemní klientelu. Víno Lahofer nekoupíte v žádném supermarketu. Vysokou kvalitu garantují i certifikáty ISO 9001, 14001, HACCP, silnou stránkou je i mladý erudovaný kolektiv, pro který je práce koníčkem.

Stretli sme sa s označením exkluzívne víno LAHOFER. Prečo si myslíte, že je exkluzívne, resp. výnimočné?
Vyjímečné je svým poměrem kvalita/cena. Označení exkluzivní, pochází od našich zákazníků, kteří vnímají naši filozofiii a kteří vědí, že LAHOFER nekoupí na každém rohu, a že víno LAHOFER je vždy sázka na jistotu. Mezi pravidelné zákazníky patří finanční společnosti typu ČSOB, Česká Pojišťovna, Komerční Banka, stavební firmy Heluz, Wienerberger, Hochtief, Presbeton, Strabag, nadnárodní společnosti jako Škoda Auto, RWE Transgas, Siemens atd.

Vo vašej ponuke sú prevažne prívlastkové vína – výbery z hrozna, neskoré zbery,... od suchých až po sladké vína. Prečo práve takáto ponuka?
Opět odkáži na vlastní vinice, které při výnosech 1,5  - 2 kg/keř, dosahují pravidelně vysokých cukernatostí. Snažíme se vyrábět od každé odrůdy několik šarží, lišících se zbytkovým cukrem, abychom vyhověli všem zákazníkům.

Teraz je víno LAHOFER dostupné aj na slovenskom trhu. Čím podľa Vás môže zaujať slovenského konzumenta?
Slovensko je producentem výborných vín. Toto si velmi dobře uvědomujeme a nechceme být přímým konkurentem Vašich vín. Slovenského konzumenta může víno LAHOFER zaujmout neotřelým designem lahví a samozřejmě výjimečným poměrem kvalita/cena a hlavně jiným charakterem, daným terroir znojemských vinic.

V súčasnosti sa ale v našich regiónoch najviac predáva produkcia suchých vín. Prečo si myslíte, že slovenského alebo českého milovníka vína oslovia aj polosladké či sladké vína? 
Lehká aromatická vína, s nižším alkoholem, jsou současným evropským trendem. Zákazníci mívají většinou ke sladším vínům negativní vztah. Vyrobit sladké víno, je technologicky daleko náročněšjší, než výroba suchých vín. Není podstatný jen zbytkový cukr, ale a nato se často zapomíná, důležitý je i obsah kyselin ve víně. Sladší víno bez kyselin, působí fádně, jako sladká voda. Zvýšená kyselinka sekunduje zbytkovému cukru, víno působí šťavnatě, vybízí k dalšímu napití. Zaujalo mě konstatování prestižního slovenského zákazníka: „LAHOFER je první víno, ve kterém cítím přezrálé hrozny“.

Ktorú vašu odrodu, konkrétne víno či ročník máte Vy sám najradšej?
Jsou to typické znojemské odrůdy Sauvignon, Rulandské šedé, Ryzlink Rýnský, Neuburské, Muller Thurgau, Tramín Červený. Konkrétně excelentní Muller 2006 pozdní sběr - fantastická polosladká „Milerka“. Dále se mi líbí Sauvignon 2006 výběr z hroznů, Rulandské šedé 2008 výběr z hroznů, Veltlín 2009 VOC, Ryzlink 2009 VOC, Neuburské 08 pozdní sběr.

A na záver: máte pre nás nejaký „tajný tip na archiváciu“?
Rulandské šedé 2008 výběr z hroznů, Ryzlink Rýnský 2009 VOC,... Nejen tajný tip na archivaci, ale tajný tip na výborně strávený večer J

 

Sdílet na Facebooku


Zpět

HORECA víno somelierov 2010

Odbornými partnermi súťaže sú Asociácia somelierov Slovenskej republiky a občianske združenie Vino zo Slovenska. Asociácia somelierov Slovenskej republiky (ASSR) je riadnym členom Medzinárodnej asociácie somelierov (Association de la So...
Zobrazit celý článek

Trophée Bohemia Sekt Sommelier ČR 2010

Více informací v přihlášce k stažení a na www.trophee.cz. Přihlášku je nutno poslat do 10. října 2010. Zdroj: http://www.wineofczechrepublic.cz/
Zobrazit celý článek

Vinařství

Vinselekt Michlovský - VINAŘSTVÍ - Firma Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. završuje pěstování révy vinné produkcí vín nejvyšších jakostních stupňů. Mladý podnik vznikl v roce 1993 a produkoval především vína určená pro zpracování na sekty. V roce 1995 začala firma plnit svá nejlepší vínSedlák - VINAŘSTVÍ - Vinařství Sedlák hospodaří na vlastních vinicích ve Velkých Bílovicích už čtvrtou generaci. Předkům tohoto rodu pomáhali při jejich práci vždy koně, a proto se kůň stal také jejich symbolem... Moët & Chandon - Moët & Chandon je nejznámnější světová značka šumivých, šampaňských vín a sektů francouzského výrobce. Tradice výroby těchto vynikajících šampaňských nesoucí tuto značky sahá do historie více než 250 let. Štěpán Maňák - VINAŘSTVÍ - Rodinné Vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic poblíž Kyjova hospodaří na 25 hektarech vinic, na třech vinařských tratích s velmi příznivou polohou. Výroba je zaměřena pouze na přívlastková lahvová vína.Avon & Ragobert - Francouzská značka s dlouholetou tradicí ve výrobě produktů TERRIN, RILLET, aj. Tradice výroby sahá až do roku 1898 a gurmánské speciality delikatesních paštik této značky mají silné postavení nejen na francouzském trhu. Dom Pérignon - Šampaňské Dom Pérignon patří do skupiny LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) - největšího světového podniku s luxusním zbožím, vlastnícího jedinečné portfolio s více než 60 prestižními značkami. Víno Červenka - VINAŘSTVÍ - Rodinné vinařství Červenka se nachází v malebné obci Čejkovice, která se nachází jen 10 km od dálnice D2. Svou rozhlohou vinic jsou Čejkovice třetí největší v čr a leží v nejteplejším koutu naší republiky. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné