Moravská a česká růžová vína jsou stále populárnější

Publikováno: 23.4.2012

Spotřeba růžových vín jde pak s rostoucí produkcí ruku v ruce. V roce 2011 (týká se hlavně vín ročníku 2010) vzrostla spotřeba meziročně téměř o čtvrtinu. V letošním roce lze očekávat další pokračování tohoto trendu.

V posledních letech lze tedy s úspěchem hovořit o nástupu fenoménu moravských a českých růžových vín. Česká republika vyniká skvělou geografickou polohou pro výrobu kvalitního rosé, které je zde jedinečné a dosahuje úrovně srovnatelné s nejlepšími polohami vyhlášených vinařských velmocí. Díky dnes již čtyřleté podpoře moravských a českých růžových vín ze strany Vinařského fondu vznikl kvalitní domácí produkt, který si na českém trhu rychle našel své místo.

„Moravská a česká růžová vína mají vynikající kvalitu a to se odráží na stále větší popularitě u spotřebitelů. Naši vinaři vycházejí poptávce trhu vstříc a odvádějí opravdu vynikající práci, což můžeme sledovat například na domácích a hlavně mezinárodních soutěžích, odkud vozí stále více medailí. Naše podpora stále trvá a já věřím, že se růžovým vínům bude dařit nadále minimálně stejně dobře jako doposud,“ říká ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR.

Růžová vína u nás zažívají dva sezonní vrcholy. První začíná v květnu a přetrvává do letních měsíců, kdy růžová vína naplňují dokonale svou roli lehkého nápoje pro slunečné dny, skvěle ladí v míchaných nápojích a k posezení s přáteli na zahradě nebo u grilu. Druhým vrcholem sezóny moravských a českých růžových vín je listopad a období Svatomartinských vín, kdy spotřebitelé ochutnávají nový ročník a seznamují se s růžovými víny, na která se v plné síle mohou těšit následující jaro a léto.

Příznivci růžových vín by si také neměli nechat ujít Svátek růžového vína ve Ville Richter na Pražském hradě 1. května, který je určen široké veřejnosti. A pokud by chtěl někdo v poznávání růžových vín pokračovat, může 12. května navštívit Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde se bude konat ochutnávka moravských a českých růžových vín.


Další informace naleznete na webu: www.ruzove.cz

Co je to rosé?

Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.


Pro více informací:

Ing. Nikol Kaštanová, Vinařský fond ČR
E-mail: kastanova@vinarskyfond.cz
Tel.: +420 777 092 865

Daniel Kříž, Omnimedia, s.r.o.
E-mail: d.kriz@omnimedia.cz
Tel.: +420 728 602 304

Zdroj: http://www.wineofczechrepublic.cz/

Sdílet na Facebooku


Zpět

Zákon o vinohradnictví a vinařství - komentář

Výklad je rozdělen do čtyř základních bloků. První část je věnována předmětu právní úpravy, vymezení vztahu k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících z...
Zobrazit celý článek

Sauvignon Forum 2012 - informace pro vinaře

Organizátor soutěže Sauvignon Forum 2012, společnost VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s., zve k účasti na této výjimečné a historické události všechny výrobce a prodejce vína! Podmínky účasti zůstaly nezměněné - startovné 60€, resp. 1...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Šoman - VINAŘSTVÍ - Vinařství Šoman je rodinná firma, která vyrábí víno od 9. 9. 1999. V současné době obdělává 10 ha vlastních vinic v integrované produkci. Zpracování hroznů probíhá v nově postavené moderní hale na okraji obce. Casa Santos Lima - Vinařství bylo vytvořeno za cílem zajištění trvalého rozvoje vinařské aktivity v oblasti Lisabon. Tato činnost byla poprvé spuštěna Joaquimem Santos Lima, který na přelomu 19. století, byl již velkým výrobcem a vývozcem portugalských vín.Dufek - Vinařství - Rodinné Vinařství Josef DUFEK se nachází ve vinařské obci Svatobořice-Mistřín, v srdci Moravského Slovácka. Obec s bohatou kulturní tradicí s krásnými kroji má neméně bohaté tradice vinařské. Na tyto tradice navazuje také vinařství, jehož počátky sahají aPatria Kobylí - VINAŘSTVÍ - Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Navazujeme proto na tradici, která zavazuje.Polderkaas - Henri Willig je producent holandských sýrových specialit pod značkou POLDERKAAS. Mezi nejznámější patří sýr Baby Gouda, nicméně do širokého portfolia produktů a specialit patří další a to sýry kozí, ovčí nebo BIO sýry. Tyčinky s. r. o. - V roce 2013 Tyčinky s.r.o. vytvořily nový originální produkt. Po mnoha zkouškách a hodnocených anketách samotnými odběrateli se několik měsíců dolaďovala ta nejlepší chuť. V internetové anketě opět samotní zákazníci vybrali název tyčinek BERTYČKY.Jean Brunet - Společnost Jean Brunet je malou rodinnou firmou, která byla založena v roce 1895 a je slavná pro své domácí uzenářství. Od roku 1962 se značka Jean Brunet zaměřuje na výrobu nejen čerstvých terin, ale také gurmánských specialit a delikates. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné