Jak a kde víno skladovat

Publikováno: 6.5.2011

Kde víno skladovat?

Když je vyráběno vhodné víno k archivaci, tak jej musíme také dobře uskladnit. Pokud okolnosti dovolí, bude pravděpodobně nejvhodnější víno uložit do speciálního sklepa. Zde platí několik základních pravidel, aby bylo uložení vína správné a nedošlo k poškození.

Optimální teplota sklepa je mezi 9 až 11°C. Nesmí však kolísat. Je lepší raději teplota o něco vyšší nebo nižší, ale stabilní! Při nízké teplotě dochází k vysrážení vinného kamene a barviva u červených vín. Při vysokých teplotách se mnohou ve víně vysrážet termolabilní bílkoviny nebo bude stimulována mikrobiologická činnost ve víně a dojde k jeho úplnému znehodnocení.

Vlhkost vhodná pro skladnování vína je okolo 65%.

Temnota. Přímé sluneční světlo vínu škodí, ale ani umělé světlo lahvím vína neprospívá.

Poloha lahví

Láhve, které jsou uzavřeny korkovou zátkou, musí být uloženy tak, aby zátka byla stále smočena ve víně a nedocházelo k jejímu vysychání a tím k přístupu vzduchu. Láhve se ukládají většinou vodorovně. Vínu nesvědčí pohyb, to znamená, že se láhve nemají překládat, otáčet a naprosto nevhodné jsou pravidelné vibrace motorových agregátů, například chladicího zařízení. Pokud není k dispozici vinný sklep, je možné využít několoika dalších možností skladování vín:

  • Zakoupením klimatizované skříně na vína. Je to vhodná varianta pro každého, cenová relace se ohybuje od deseti do několika desítek tisíc, v závislosti na technickém vybavení a provedení. Přes počáteční velkou investici je to řešení šetrné na prostor (lze v případě potřeby přemístit), je zde zaručená ideální teplota a vlhkost, jednoduchá instalace, přístup, ovladatelnost i údržba, vytvarované police nastavené ve správné poloze. Do malé skříně se vejde 30 až 60 lahví vína, skříň o velikosti běžné ledničky pojme přes 100 až 150 lahví vína.
  • Pronajmutí vlastního boxu v renomované vinotéce nebo archivu vín. Zde odpadá prvotní investice, ale většinou se jedná o placenou službu.

V řadě publikací se lze setkat s různými názory na skladování vína. Také názory znalců nebo milovníků vína se mohou lišit. Údaje o tom, jak dlouho víno bude zrát, jsou většinou orientační a mají informativní charakter! Každé víno a každý ročník se v závislosti na mnoha a mnoha faktorech vyvíjí trochu odlišně. Vhodné víno získá archivací více harmonie a ladu, takzvaně se projeví, posílí své tělo a po několika letech získá zcela odlišný buket i chuť, zvýrazní svůj osobitý charakter a zharmnonizuje všechny své složky.

Jaké víno neskladovat

Obecně lehká bílá vína a vína stolní, vína s nekvalitním korkem, vína v jiném balení než v láhvi s kvalitním korkem, levná vína zakoupená v supermarketech, vína s vysokou kyselinou - zejména jablečnou, vína s velmi nízkým obsahem kyselin, víno z obecně špatných ročníků, vína špatně skladovaná, neharmonická a nemocná, vína, která nejsou ke skladování a archivaci určena.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Jak vybrat tu správnou chladničku na víno?

Parametrů ovlivňujících náš výběr je mnoho.Výběr designu (vyloženě individuální záležitost), vyberte chladničku, která zapadá do vašeho interiéru. Rozměry - důsledně přeměřte prostor, kam chcete domácí vinotéku um...
Zobrazit celý článek

Liebherr vinotéka

Liebherr vinotéky, chladničky na víno, lednice na vínaV této kategorii naleznete chladničky na víno od světoznámého výrobce LIEBHERR. Společnost LIEBHERR je jedním z nejznámějších a nejprestižnějších výrobců chladící t...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Šlechtitelská stanice - VINAŘSTVÍ - Šlechtitelská stanice vinařská ve Velkých Pavlovicích je v současné době akciovou společností hospodařící na vlastních i pronajatých vinicích, vyrábějící víno, doprovodné produkty a provozující luxusní Vinařský penzion André uprostřed vinohradů. Andreola - V roce 1984 Nazzareno Pola založil rodinný statek v srdci Valdobbiadene Prosecco Superiore. Réva Rakvice s.r.o. - Réva Rakvice s.r.o. je vinařská společnost, která sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice. Historie vzniku firmy se začala psát v již roce 1995. Réva Rakvice hospodaří na vinicích vinařských obcí Rakvice a Hustopeče o rozloze 120 ha. Casa Santos Lima - Vinařství bylo vytvořeno za cílem zajištění trvalého rozvoje vinařské aktivity v oblasti Lisabon. Tato činnost byla poprvé spuštěna Joaquimem Santos Lima, který na přelomu 19. století, byl již velkým výrobcem a vývozcem portugalských vín.Haier - Chladničky na skladování vína-vinotéky od firmy Haier se svým elegantním vzhledem hodí do kteréhokoli obývacího pokoje i do každé kuchyně. Raxi - Představujeme unikátní možnost ukládání vinných láhví do stojanů RAXI, sestavovaných na míru Vašim požadavkům. Všechny komponenty jsou vyrobeny ze surovin, pocházejících z České republiky nebo ze Slovenska. Burmester - BURMESTER je tradiční výrobce portského vína z regionu Douro a velmi kvalitních vín z regionů Dão a Alentejo. Burmester se zaměřuje na vyváženost a styl vín jednotlivých řad.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné