Jak a kde víno skladovat

Kde víno skladovat?
Když je vyráběno vhodné víno k archivaci, tak jej musíme také dobře uskladnit. Pokud okolnosti dovolí, bude pravděpodobně nejvhodnější víno uložit do speciálního sklepa. Zde platí několik základních pravidel, aby bylo uložení vína správné a nedošlo k poškození.
Optimální teplota sklepa je mezi 9 až 11°C. Nesmí však kolísat. Je lepší raději teplota o něco vyšší nebo nižší, ale stabilní! Při nízké teplotě dochází k vysrážení vinného kamene a barviva u červených vín. Při vysokých teplotách se mnohou ve víně vysrážet termolabilní bílkoviny nebo bude stimulována mikrobiologická činnost ve víně a dojde k jeho úplnému znehodnocení.
Vlhkost vhodná pro skladnování vína je okolo 65%.
Temnota. Přímé sluneční světlo vínu škodí, ale ani umělé světlo lahvím vína neprospívá.
Poloha lahví
Láhve, které jsou uzavřeny korkovou zátkou, musí být uloženy tak, aby zátka byla stále smočena ve víně a nedocházelo k jejímu vysychání a tím k přístupu vzduchu. Láhve se ukládají většinou vodorovně. Vínu nesvědčí pohyb, to znamená, že se láhve nemají překládat, otáčet a naprosto nevhodné jsou pravidelné vibrace motorových agregátů, například chladicího zařízení. Pokud není k dispozici vinný sklep, je možné využít několoika dalších možností skladování vín:
- Zakoupením klimatizované skříně na vína. Je to vhodná varianta pro každého, cenová relace se ohybuje od deseti do několika desítek tisíc, v závislosti na technickém vybavení a provedení. Přes počáteční velkou investici je to řešení šetrné na prostor (lze v případě potřeby přemístit), je zde zaručená ideální teplota a vlhkost, jednoduchá instalace, přístup, ovladatelnost i údržba, vytvarované police nastavené ve správné poloze. Do malé skříně se vejde 30 až 60 lahví vína, skříň o velikosti běžné ledničky pojme přes 100 až 150 lahví vína.
- Pronajmutí vlastního boxu v renomované vinotéce nebo archivu vín. Zde odpadá prvotní investice, ale většinou se jedná o placenou službu.
V řadě publikací se lze setkat s různými názory na skladování vína. Také názory znalců nebo milovníků vína se mohou lišit. Údaje o tom, jak dlouho víno bude zrát, jsou většinou orientační a mají informativní charakter! Každé víno a každý ročník se v závislosti na mnoha a mnoha faktorech vyvíjí trochu odlišně. Vhodné víno získá archivací více harmonie a ladu, takzvaně se projeví, posílí své tělo a po několika letech získá zcela odlišný buket i chuť, zvýrazní svůj osobitý charakter a zharmnonizuje všechny své složky.
Jaké víno neskladovat
Obecně lehká bílá vína a vína stolní, vína s nekvalitním korkem, vína v jiném balení než v láhvi s kvalitním korkem, levná vína zakoupená v supermarketech, vína s vysokou kyselinou - zejména jablečnou, vína s velmi nízkým obsahem kyselin, víno z obecně špatných ročníků, vína špatně skladovaná, neharmonická a nemocná, vína, která nejsou ke skladování a archivaci určena.
Zpět

Jak vybrat tu správnou chladničku na víno?

Liebherr vinotéka
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem