Degustace 13. 10. 2017 Vinařství Pechor
Výjimečná degustace – co do skladby vín se konala v pátek 13. 10. 2017. Ještě na žádné degustaci v našem sklípku neměli její účastníci možnost ochutnat takové množství vín v botrytickém sběru, na jejichž pěstování a produkci se specializuje VINAŘSTVÍ PECHOR. U tohoto způsobu pěstování a výroby platí více, než kdekoliv jinde, že jak kvalitní hrozny vezeme z vinohradu, tak kvalitní budou vína.
Dle názoru p. Beránka, který nám vína z VINAŘSTVÍ PECHOR přijel představit, je o něco méně náročnější vyrábět vína suchá, než vína se zbytkovým cukrem. Opatrnost musí být zachována zejména v posuzování, kdy již zralé hrozny sbírat, aby nezůstávaly na keřích ve vinohradu nepřiměřeně dlouho a nepřezrály nezdravě. Hrozny se pro tento typ produkce sbírají fenologicky kompletně zralé, kdy mají hroznové kuličky po rozloupnutí jádra hnědá místo zelená, plody začínají u větviček částečně sesychat a z keře si již neberou žádné živiny. Jako důležitou nevýhodu a nebezpečí při výrobě těchto vín zmínil p. Beránek riziko druhotného kvašení, kdy v podstatě stačí jediná „špatná kvasinka“ ve vzduchu a víno se může znovu rozkvasit, avšak ani tohoto rizika se ve vinařství nebojí.
O hrozny a výrobu vín se ve VINAŘSTVÍ PECHOR starají v podstatě 3 lidé, které tato práce baví a na sběr hroznů si vždy oproti jiným vinařstvím rádi počkají. Důvody, pro které jiná vinařství sklízejí své hrozny daleko dříve – jako jsou zloději, špačci nebo počasí, jejich produkci až tak neohrožují, protože své vinohrady mají zabezpečené, a konkrétně na škodnou v podobě hejna špačků používají své osvědčené metody. Přestože mnohá vinařství využívají pro plašení špačků rány z děl, ve VINAŘSTVÍ PECHOR pouštějí ve vinohradech nahrávky zvuků raněného špačka. Hlavním důvodem je, že špačci jsou velmi chytří ptáci, které již po 4. ráně z děla tento zvuk neznepokojuje, zato se ale bojí krve a představa raněného špačka jim brání do vinohradů, takto chráněných, nalétat. Druhotným jevem pouštění zvuků raněných špačků je zároveň oblétávání vinohradů dravými ptáky, které tento zvuk láká k vyhledávání raněného a ostatní špačky svým kroužením nad vinnými keři plaší.
Detailně seznámeni jsme byli také s pojmem botrytického sběru a vším co s ním souvisí. Hrozny jsou při sběru již napadené ušlechtilou plísní Cinerea Botrytis, která se začíná tvořit až při zhoršeném počasí, neboť potřebuje teplotu pod 7 stupňů, podobně jako je tomu např. u sýrů s ušlechtilou plísní. Vzhledem k tomu, že v tomto období – kdy se ve VINAŘSTVÍ PECHOR připravují ke sběru, bývá již ve vinohradech velmi mokro, pořídili si do vinařství pásové stroje, takže se sběrem hroznů v tomto ne úplně ideálním počasí žádné potíže nemají.
Přestože na degustační listinu bylo vybráno 10 vzorků vín, ze kterých bylo 7 v botrytickém sběru, p. Beránek nám na úvod degustace nabídl ještě 2 vzorky navíc. Jednalo se o mladá vínka z ročníku 2016 – Rulandské modré ROSÉ v pozdním sběru a Ryzlink rýnský v pozdním sběru, v polosuchém provedení. Následující vzorky vín byly již - co do analytických hodnot cukrů a kyselin polosladké a sladké:
Sylvánské zelené, výběr z hroznů 2015, botrytický sběr, polosladké, viniční trať PUNTY
Alkohol: 12,5 %, cukr: 27,7 g/l, kyseliny: 6,9 g/l, bezcukerný extrakt: 26,1 g/l, cukernatost při sběru: 25,2 g/l.
Ryzlink vlašský, výběr z hroznů 2015, botrytický sběr, polosladké, viniční trať RŮŽOVÁ HORA
Alkohol: 11,89 %, cukr: 31,6 g/l, kyseliny: 7,2 g/l, bezcukerný extrakt: 29,5 g/l, cukernatost při sběru: 24,3 g/l.
Ryzlink rýnský, výběr z hroznů 2014, botrytický sběr, polosladké, viniční trať PUNTY
Alkohol: 12,8 %, cukr: 30,4 g/l, kyseliny: 10,1 g/l, bezcukerný extrakt: 36,6 g/l, cukernatost při sběru: 25 g/l.
Ryzlink vlašský, výběr z bobulí 2014, botrytický sběr, sladké, viniční trať RŮŽOVÁ HORA
Alkohol: 11,39 %, cukr: 60,9 g/l, kyseliny: 7,7 g/l, bezcukerný extrakt: 36,8 g/l, cukernatost při sběru: 27,6 g/l.
Ryzlink rýnský, výběr z hroznů 2015, botrytický sběr, sladké, viniční trať PUNTY
Alkohol: 10,07 %, cukr: 61,3 g/l, kyseliny: 8,1 g/l, bezcukerný extrakt: 34,9 g/l, cukernatost při sběru: 25,3 g/l.
Sauvignon, výběr z hroznů 2015, botrytický sběr, polosladké, viniční trať PUNTY
Alkohol: 12,4 %, cukr: 23,6 g/l, kyseliny: 6,3 g/l, bezcukerný extrakt: 27,1 g/l, cukernatost při sběru: 25,1 g/l.
Sauvignon, výběr z bobulí 2014, botrytický sběr, polosladké, viniční trať PUNTY
Alkohol: 12,59 %, cukr: 44,3 g/l, kyseliny: 8,4 g/l, bezcukerný extrakt: 41,2 g/l, cukernatost při sběru: 29 g/l.
Sauvignon, výběr z bobulí 2011, sladké, viniční trať PUNTY
Alkohol: 12,44 %, cukr: 51,9 %, kyseliny: 7,5 g/l, bezcukerný extrakt: 27,6 g/l, cukernatost při sběru: 28 g/l.
Pálava, výběr z bobulí 2015, sladké, viniční trať RŮŽOVÁ HORA
Alkohol: 11,89 %, cukr: 59,9 g/l, kyseliny: 6 g/l, bezcukerný extrakt: 27,9 g/l, cukernatost při sběru: 27,9 g/l.
Pálava, výběr z hroznů 2015, sladké, viniční trať RŮŽOVÁ HORA
Alkohol: 11,35 %, cukr: 48,3 g/l, kyseliny: 6,7 g/l, bezcukerný extrakt: 27,1 g/l, cukernatost při sběru: 25 g/l.
Závěrečné hlasování o nejlepší víno dopadlo následovně:
1. Pálava, výběr z hroznů 2015, sladké, viniční trať RŮŽOVÁ HORA
2. Ryzlink rýnský, výběr z hroznů 2014, botrytický sběr, polosladké, viniční trať PUNTY
Fotogalerie...
Zpět
Degustace 22. 09. 2017 Vinařství Lahofer
Degustace 30. 06. 2017 Vinařství Víno z Kobylí
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem