Degustace 27. 10. 2016 Vinařství Vinopa

Publikováno: 8.10.2017

Ve čtvrtek 27. října se konala výjimečně (kvůli pátečnímu státnímu svátku) čtvrteční degustace vín z Vinařství VINOPA. Přijel k nám majitel pan Veselý, který nám přijel představit vína ze svého rodinného Vinařství VINOPA s dlouholetou tradicí z obce Rakvice.

Vinařství Vinopa Rakvice – Ing. Miloš Veselý CSc. bylo založeno v roce 1992 a v současné době obhospodařuje 25 ha vinic, kde využívá nejmodernějších poznatků vinařské vědy a snaží se klást důraz na kvalitu vína, nikoliv kvantitu. O čemž později pan Veselý také během degustace hovořil.

Nejprve nám pan Veselý vysvětlil výhodu, kterou skýtají jeho pozemky s vinicemi. Nedaleko vinic se totiž nachází kopec, kterému se říká Maják, blízko obce Zaječí, a ten je prý velkou zásobárnou vody pro okolní lokality. Proto, když přišla v minulosti velká sucha a vinice začaly schnout, v okolí tohoto kopce bylo vždy dost vláhy. Z tohoto důvodu se pan Veselý rozhodl tyto pozemky skoupit pro svou produkci.

Dále jsme se dozvěděli, že od dob socialismu byl na Moravě trend pěstovat co nejvíce odrůd. Jinak řečeno ,,čím víc, tím líp‘‘.

I pan Veselý měl původně mnohem větší portfolio odrůd i pozemků kde své víno pěstoval. Např. Vrbice nebo Kobylí kde se vyskytovaly odrůdy od Sauvignonu až třeba po Neuburské. Později však zjistil, že s tímto trendem dál pokračovat nechce a dal přednost menší škále odrůd s větší péčí a kvalitou.

Nutno podotknout, že si pan Veselý pěstuje své víno pouze na svých vlastních vinohradech.

Z bílých vín si vybral odrůdy Chardonnay, Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Muškát moravský.

Z červených vín si zvolil pouze odrůdu Zweigeltrebe. V 70. letech, kdy odrůda k nám dorazila, byli prý všichni k pěstování tohoto vína skeptičtí. Všem prý připadala tato odrůda příliš barevná, kyselá a bez chuti. Správnou technologií v ní však pan Veselý vytvořil skvělé víno stejně tak, jako mají v Rakousku. Obzvláště je prý dobré při pozdní sklizni.

Zajímavostí, která všechny přítomné překvapila, byl fakt, že název této odrůdy všichni chápeme a vysvětlujeme špatně. Většina lidí říká ,,Zweigel-trebe‘‘. Fígl však spočívá ve významu slov, ze kterých se tento název skládá. První slovíčko ZWEIGELT je příjmení rakouského ředitele vinařské školy, který tuto odrůdu vyšlechtil spojením Frankovky a Svatovavřinecké odrůdy. Druhé slovíčko je tedy REBE, což je německy réva.  Proto tedy ,,Zweigelt-rebe‘‘.

Tuto odrůdu jsme ochutnali na závěr naší degustace hned ve třech provedeních.

Zweigeltrebe rosé, pozdní sběr, 2015, polosuché Více informací...
Zweigeltrebe, pozdní sběr, 2015, suché Více informací...
a
Zweigeltrebe, výběr z hroznů, 2015, suché Více informací...

 

Z bílých vín jsme ochutnali:

Muškát moravský, pozdní sběr, 2015, suché Více informací...

Jemné víno pro klidné posezení zlatavé barvy a ovocné vůně, které pan Veselý pěstuje zhruba na hektaru a půl vinic.

Bylo nám vysvětleno, že toto víno je křížencem odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube, vyšlechtěné panem Křivánkem, s původním názvem MOPR. Jedná se prý o sušší vína.

Veltlínské zelené, pozdní sběr, 2013, suché Více informací...

Zelenkavé víno s kořenitou vůní vanilky a chutí letních jablek. Veltlínské zelené se podle slov pana Veselého nachází u nás téměř na každém vinohradě, proto se jedná o velmi rozšířený druh.

Například celé dolní Rakousko je prý na této odrůdě postavené. Jedná se tedy o velmi starou odrůdu, jejíž historie se datuje až do 16. století. Toto víno dostalo pro svou kořenitou vůni přezdívku muškatel.

Ryzlink rýnský, pozdní sběr, 2015, suché Více informací...

Víno s jemnou vůní lipového květu.

Ryzlink rýnský považuje pan Veselý za jednu z nejkvalitnějších odrůd u nás. Sám toto víno pěstuje na zhruba 5ti hektarech.

Sauvignon, pozdní sběr, 2012, suché Více informací...

Víno se sladkými medovými tóny rozinek.

Sauvignon je podle slov pana Veselého odrůda, která byla před 40ti lety brána jako velmi exklusivní odrůda. Byla pečlivě hlídaná a nevyráběla se ve velkém. Je však náročná na péči a při důkladném zastřihávání plodí opravdu krásné a mohutné hrozny.

Chardonnay, pozdní sběr, 2012, suchéVíce informací...

Víno krásné zlatavé barvy, ve kterém jsme poznávali tóny vyzrálých hrušek a ananasu.

Pan Veselý se zmínil, že ve světě je trend pít spíše suchá vína, protože se podle jeho slov lépe ukáže, co ve víně je.

Chardonnay, výběr z hroznů, 2013, suché Více informací...

Krásné zlatavé víno s vůní tropického ovoce.

Říkávalo se, že odrůda Chardonnay se pro pěstování u nás nehodí, že tu špatně dozrává. Pan Veselý však zjistil při svých cestách po světě, že odrůda Chardonnay je nejrozšířenějším vínem na světě. Pěstuje se od Austrálie, přes Evropu až po Ameriku. Toto víno patří do rodu burgundů.

Zajímavostí je, že u nás se toto víno pěstuje už od dob Karla IV.

Sauvignon, výběr z hroznů, 2013, polosuché Více informací...

Polosuché víno krásné žluté barvy s jemnými tóny bezinky, angreštu i hluchavky.

Pan Veselý se nám také zmínil o své technologii sklízení hroznů za pomoci kombajnu. Sám vlastní takový kombajn v hodnotě bezmála 5 milionů korun. Kombajnová sklizeň vína je prý mnohem efektivnější a rychlejší.

Víno se také neskládá do žádných beden ani nikde zbytečně dlouho neleží. Kombajn víno sklidí a za půl hodiny již víno putuje do lisovny a rovnou do mlýnku. Nemusí proto zaměstnávat při sklizni zaměstnance a kvalita sběru je standardně stále stejná.

Ryzlink rýnský, výběr z hroznů, 2015, polosuché

Dále se nám také pan Veselý zmínil, že dává přednost fyzické péči o vinnou révu před chemickou. Stejně tak zdůraznil, že je třeba klást důraz na správnou péči a zastřihávání, aby se předešlo vzniku chorob.

 

Na závěr degustace jsme opět zvolili nejchutnější vína tohoto večera.

Tentokrát jsme měli dva šampiony.

O 1. místo se podělila vína

Zweigeltrebe, pozdní sběr, 2015, suché a
Zweigeltrebe, výběr z hroznů, 2015, suché

2. místo obsadilo víno

Zweigeltrebe rosé, pozdní sběr, 2015, polosuché

A na 3. místě skončilo víno

Chardonnay, výběr z hroznů, 2013, suché

 

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 14. 10. 2016 Vinařství Volařík

V pátek 14. 10. 2016 jsme se opět sešli v našem sklepě u dobrého vína na degustaci.Tentokrát nás čekalo Vinařství Volařík a jeho mladý zástupce pan Filip Jasinský, který nám přijel představit bílá vína ročníku 2015.Vinařství Volařík čítá zhruba 90 ha vinic z nichž je 4,2 ha v bioprodukci.Historie tohoto vinařství sahá do druhé poloviny 20. století, kdy jej založil Leopold Volařík. S příchodem násilné kolektivizace o vinice přišel a výroba byla přerušena. Nicméně po revoluci rok 1989 byla vinice navrácena zpět majiteli a výroba mohla pokračovat.S názvem Vinařství Volařík se však setkáváme až v roce 2007, kdy s tímto názvem vstupuje na trh Ing. Miroslav Volařík, který nyní vinařství obhospodařuje.
Zobrazit celý článek

Degustace 30. 9. 2016 Vinařství U Kapličky

V pátek 30. 9. 2016 k nám do vinárny zavítal pan Dalibor Lacko z Vinařství u Kapličky, který nám přivezl řadu skvělých vín na naši degustaci.Přijel nám tedy představit vzorek výroby z vinařství s malebným názvem Vinařství u Kapličky, které se nenachází nikde jinde, než na Moravě, v krásné a vínem proslulé oblasti Pálava, v obci Zaječí.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Réva Rakvice s.r.o. - Réva Rakvice s.r.o. je vinařská společnost, která sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice. Historie vzniku firmy se začala psát v již roce 1995. Réva Rakvice hospodaří na vinicích vinařských obcí Rakvice a Hustopeče o rozloze 120 ha. Snowdonia Cheese Company - Uvnitř krásného severního Walesu, v krásné přírodě s čerstvým mořským vzduchem a tekoucí vodou, byla v roce 2001 založena společnost Snowdonia Cheese Company. Yerevan Ararat BRANDY - V roce 2002 se továrna Yerevan Ararat brandy-wine-vodka factory stala součásti Multi Group Concern, který investoval přes 50 miliónů USD do modernizace výroby, technologií a lahvování.Baloun - VINAŘSTVÍ - Radomil Baloun pochází z vinařského rodu ve Velkých Bílovicích, kde jeho předkové vinařili po mnoho generací. Narodil se 9. září 1959 ve Valticích, základní školu navštěvoval ve Velkých Bílovicích. Moravíno-VINAŘSTVÍ - Ve Valticích, městě vínu zaslíbenému, v kraji, kde se setkává Lednicko-valtický areál se zvlněnou poetickou krajinou vinorodého Rakouska, ve městě, které je po věky synonymem vinařství v jeho nejkoncentrovanější a nejhutnější podobě, se nachází firma MORACarl Jung - Společnost Carl Jung je předním evropským výrobcem dealkoholizovaného vína, a právě spojení moderních technologií a zkušeností výrobce zaručuje tu nejvyšší kvalitu těchto nápojů. Andreola - V roce 1984 Nazzareno Pola založil rodinný statek v srdci Valdobbiadene Prosecco Superiore. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné