Degustace 14. 10. 2016 Vinařství Volařík
V pátek 14. 10. 2016 jsme se opět sešli v našem sklepě u dobrého vína na degustaci. Tentokrát nás čekalo Vinařství Volařík a jeho mladý zástupce pan Filip Jasinský, který nám přijel představit bílá vína ročníku 2015.
Vinařství Volařík čítá zhruba 90 ha vinic z nichž je 4,2 ha v bioprodukci.
Historie tohoto vinařství sahá do druhé poloviny 20. století, kdy jej založil Leopold Volařík. S příchodem násilné kolektivizace o vinice přišel a výroba byla přerušena. Nicméně po revoluci roku 1989 byly vinice vinařství navráceny zpět majiteli a výroba mohla pokračovat. S názvem Vinařství Volařík se však setkáváme až v roce 2007, kdy s ním vstupuje na trh Ing. Miroslav Volařík, který nyní vinařství obhospodařuje.
Vinařství klade při pěstování velký význam na polohu vinice a vytváří vlastní řadu vín TERROIR – spojení nejprestižnějších viničních tratí s nejvhodnější odrůdou. Výsledná vína pak nabízí neopakovatelnou symfonii barvy, vůně a chuti. Od roku 2011 vyrábí vinařství nově i sekty. P. Jasinký nás poté již nezdržoval žádnou dlouhou přednáškou z historie a rovnou vytáhl z rukávu úplně čerstvou novinku - mladý polosuchý Muškát letošního roku. Měli jsme to štěstí, že jsme byli první skupina, která ho mohla ochutnat a musíme potvrdit, že všem přítomným Muškát opravdu chutnal:
Cukr 13,7 g/l,
Kyseliny 5,7 g/l.
Alkohol 13 % obj.
Po počátečním překvapení jsme se již přesunuli k prvnímu vínu z naší degustační listiny a tím bylo:
Veltlínské červené rané, kabinet, 2015, suché
Cukr 4,8 g/l
Kyseliny 6,1 g/l
Alkohol 13,0% obj.
První vínečko bylo velmi svěží s kořenitými tóny. Bylo nám řečeno, že se jedná v podstatě o panenské víno, jelikož se jedná o novou výsadbu. Za zmínku jistě stojí, že toto víno získalo Bronzovou medaili na Festwine 2016. Více informací...
Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2015, suché
Cukr 8,2 g/l
Kyselina 3,9 g/l
Alkohol 13,5 % obj.
Dalším vzorkem v pořadí byl suchý Ryzlink vlašský, který měl sladkou vůni po hroznech a vlašských oříšcích, avšak chuť byla velmi výrazně kořenitá s minerálními tóny, jelikož toto víno zrálo v dubovém sudu. Více informací...
Z řady TERROIR jsme ochutnali první vzorek:
Ryzlink vlašský, terroir, pozdní sběr, 2015, suché
Cukr 6,3 g/l
Kyselina 7,6 g/l
Alkohol 13,5 obj.%
Ryzlink vlašský z řady TERROIR nás zaskočil svým nádechem železa jak ve vůni, tak i v chuti. Víno bylo opravdu výrazné a kořenité a podle slov p. Jasinského je to právě jedno z oblíbených vín pana Volaříka.
Toto víno mimo jiné získalo Zlatou medaili – Mikulovská vinařská podoblast 2016. Více informací...
Gewürztraminer, pozdní sběr, 2015, suché
Cukr 2,0 g/l
Kyselina 7,1 g/l
Alkohol 14,0 % obj.
Další kořenité vínko s květinovými tóny červené čajové růže a levandule. Chuť mělo jemnou, zakončenou svěží kyselinkou. Více informací...
Rulandské bílé, terroir, pozdní sběr, 2015, suché
Cukr 3,1 g/l
Kyselina 7,2 g/l
Alkohol 13,0 % obj.
Další víno z řady TERROIR provoněné ovocem, obzvláště ananasem a mangem s příjemnou ovocnou výrazně kořenitou chutí. Víno zrálo také v dubovém sudu. Více informací...
U řady TERROIR nám p. Jasinský doporučil nejvhodnější dobu konzumace, a to 2-3 roky. Víno bude uleželé a vyzrálé.
Solaris, pozdní sběr, 2015, polosuché
Cukr 11,4 g/l
Kyselina 8,6 g/l
Alkohol 12,0 % obj.
Oblíbené letní víno p. Jasinského nás překvapilo svou citrusovou osvěžující chutí. Na některé účastníky degustace bylo dokonce příliš kyselkavé, ale všichni jsme si toto víno dokázali představit v letních měsících. Více informací...
Dozvěděli jsme se také, že odrůda Solaris je velmi vhodná na pěstování v našich podmínkách, jelikož není náchylná na choroby vinné révy.
Müller Thurgau, pozdní sběr, 2015, polosuché
Cukr 11,9 g/l
Kyselina 6,2 g/l
Alkohol 11,5 % obj.
Vanilkově mandarinkové svěží víno, které zachutnalo opravdu celému sklípku. Všichni se shodli, že se nejedná o úplně tradiční Müllerku a sám p. Jasinský našel podobnost s Pálavou. Více informací...
Pálava následovala hned jako další vzorek.
Pálava, pozdní sběr, 2015, polosuché
Cukr 8,1 g/l
Kyselina 7,9 g/l
Alkohol 13,0 obj.%
Polosuchá Pálava nás velmi překvapila, stejně jako fakt, že sušší Pálavy jdou poslední dobou v prodeji hodně nahoru.
Pálava nebyla tak sladká jako jsme většinou u Pálavy zvyklí, s ovocnými tóny pomerančů a liči a krásnou mandarinkovou chutí. Více informací...
Ryzlink rýnský, terroir, výběr z hroznů, 2015, polosuché
Cukr 10,0 g/l
Kyselina 7,3 g/l
Alkohol 13,5 % obj.
Vápenitý ryzlink s ovocnými tóny meruněk a sušených jablek. Chuť byla opět velmi výrazná jako u všech vín z řady TERROIR s příjemnou pikantní kyselinkou.
Následně jsme se přesunuli ke sladším vínům a to k vínu:
Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2015, polosladké
Cukr 37,4 g/l
Kyselina 7,6 g/l
Alkohol 13,0 obj.%
Typické víno z Pavlovických vrchů, polosladký Ryzlink rýnský s minerálními meruňkovými tóny. Bylo nám řečeno, že je chloubou Vinařství Volařík. Více informací...
Ladně jsme se přesunuli na závěr degustace a ochutnali poslední víno.
Saphira, výběr z hroznů, 2015, polosladké
Cukr 36,7 g/l
Kyselina 7,6 g/l
Alkohol 11,5 obj.%
Saphira nás překvapila svou silně ovocnou chutí. V chuti i vůni měla tóny jahod, papáji, ale i manga a ananasu. Ženské osazenstvo degustace tato Saphira poměrně nadchla. Více informací...
Dostali jsme se tak až na závěr naší degustace, což znamenalo odhlasovat nejlepší vína tohoto večera. Hlasování dopadlo následovně:
1. místo Ryzlink vlašský, terroir, pozdní sběr, 2015, suché
2. místo Müller Thurgau, pozdní sběr, 2015, polosuché
3. místo Ryzlink rýnský, terroir, výběr z hroznů, 2015, polosuché
Fotogalerie...
Zpět
Degustace 30. 9. 2016 Vinařství U Kapličky
Degustace 16. 9. 2016 Vinařství Víno z Kobylí
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem