Degustace 30. 9. 2016 Vinařství U Kapličky

Publikováno: 8.10.2017

V pátek 30. 9. 2016 k nám do vinárny zavítal pan Dalibor Lacko z Vinařství u Kapličky, který nám přivezl řadu skvělých vín na naši degustaci.

Přijel nám tedy představit vzorek výroby z vinařství s malebným názvem Vinařství u Kapličky, které se nenachází nikde jinde, než na Moravě, v krásné a vínem proslulé oblasti Pálava, v obci Zaječí.

Vinařství vzniklo poměrně nedávno a to v roce 2005 jako malé rodinné vinařství. Toto malé rodinné vinařství se časem rozrostlo a nyní čítá zhruba 100 hektarů vinic, poměrně velký penzion s venkovním bazénem a wellness, takže se dá říci, že firma opravdu vzkvétá.
Vinařství aktuálně vlastní zhruba 50 vinoték po celé České republice a nejdete je převážně ve větších řetězcích jako je například TESCO, Albert Hypermarket apod. mezi okrajovými obchůdky.

U Kapličky se vyrábí tři základní řady vína a to:

VÍNO DALIBOR
Víno Dalibor dostalo jméno podle sklepmistra, nikoliv pana Lacka, jak nám s důvtipem pan Lacko oznámil. Jedná se tedy o moravská přívlastková vína, která zrají rok na dubovém sudu, což jim zajišťuje jejich originalitu.

dále je tu řada SELECTION
Do řady Selection patří přívlastková vína, která vznikají z 99% celé rozlohy vinic U Kapličky.

a nakonec ještě řada FRESH WINE
Tato řada již podle svého názvu obsahuje vína mladá, svěží a podle slov pana Lacka jsou to první vína, která se dostanou do lahve, což zaručuje, že jsou přesně taková, jak uvádí jejich etiketa. Slovy pana Lacka ,,Müller je opravdu Müller''.

Vinařství zkoušelo i výrobu sektu, nicméně se raději dále specializují směrem svých vín a šampaňské z hroznů U Kapličky vyrábí Vinařství Michlovský.

Nyní již přistupme k samotnému obsahu degustace.

Jako první jsme degustovali vína z řady FRESH WINE:

Jakostní šumivé víno Charmant Blanc - brut

alkohol: 10,5 % obj.
zbytkový cukr: 8,8 g/l
obsah kyselin: 4,7 g/l

Toto víno kvasí v tanku a jeho ideální teplota podávání je 4-6°C. Po ochutnání ve víně cítíme tóny hrušky a vlašských ořechů, které nás zaujali stejně tak, jako jeho ovocná vůně. Více informací...

Veltínské zelené, kabinetní, 2015, polosuché

alkohol: 12,5 %
zbytkový cukr: 5,3 g/l
obsah kyselina: 4,4 g/l
bezcukerný extrakt: 18,3 g/l

Další víno z řady Fresh Wine, které nám pan Lacko doporučil pro denní stolování, či k masu (doporučoval ho dokonce také k zabijačce), anebo pro přípravu vinného střiku. Víno mělo příjemnou jarní vůni připodobněnou k lučnímu kvítí.
Toto víno dostalo mimo jiné i ocenění Zlatá medaile, Festwine 2016. Více informací...

 

Sauvignon, pozdní sběr, 2015, suché

alkohol: 12,5 % obj.
zbytkový cukr: 3,0 g/l
obsah kyselin: 6,8 g/l
bezcukerný extrakt: 23,0 g/l

Třetí na řadě bylo víno Sauvignon, oceněné celou řadou stříbrných medailí. Ze skleniček se nám linula vůně listů černého rybízu a na jazyku broskvové tóny. Více informací...

Sauvignon nám uzavřel řadu Fresh Wine a my jsme se plynule přesunuli k ochutnávce vín Dalibor.

VD Ryzlink Vlašský, pozdní sběr, 2015, polosuché

alkohol 13,0 % obj.
zbytkový cukr 5,0 g/l
obsah kyselin 5,7 g/l
bezcukerný extrakt 21,0 g/l

Prvním vzorkem z řady Víno Dalibor byl Ryzlink Vlašský, pozdní sběr ročník 2015, který provoněl skleničku lučním kvítím. Na špičce jazyka nás překvapili citrusové tóny. Více informací...

VD Chardonnay, pozdní sběr, 2015, suché

alkohol 13,5 % obj.
zbytkový cukr 1,1 g/l
obsah kyselin 5,5 g/l
bezcukerný extrakt 22,6 g/l

Následovalo víno Chardonnay, opět pozdní sběr a ročník 2015. Nelze opomenout, že toto suché víno získalo prestižní cenu, a to Zlatou medaili, AWC Vienna 2016. Ve vůni a chuti byly k rozpoznání pražené oříšky, spolu s vanilkou. Více informací...

VD Sauvignon, pozdní sběr, 2015, polosuché

alkohol: 12,5 % obj.
zbytkový cukr: 5,0 g/l
obsah kyselin: 5,6 g/l
bezcukerný extrakt: 19,8 g/l

Dále jsme ochutnali polosuchý Sauvignon opět z řady Víno Dalibor s vůní i chutí po kopřivách a angreštu. Toto víno nám bylo také doporučeno jako dokonalý doplněk ke chřestovým pokrmům. Více informací...

VD Rulandské bílé battonage, pozdní sběr, 2015, polosuché

alkohol: 13,5 % obj.
zbytkový cukr: 11,5 g/l
obsah kyselin: 6,2 g/l
bezcukerný extrakt: 24,0 g/l

Následovalo Rulandské bílé battonage* ověnčené celou řadou medailí a ocenění. Bylo by zdlouhavé je všechny vypisovat, avšak za zmínku jistě stojí Zlatá medaile, Vino Ljublana 2016, Zlatá medaile, Weinparade Poysdorf 2016 nebo třeba Prague Silver, Prague Wine Trophy 2016.

Víno mělo krásnou barvu se zlatavými odlesky a chuť i vůně nás vzala na procházku ananasovým hájem. Více informací...

*jedná se o metodu dlouhodobého ručního promíchávání vína na kvasinkách, nazývaného „Bâtonnage“, aby se usazené kvasinkové částice, uložené na dně nádoby, opětovně rozmíchávaly ve víně

VD Rulandské šedé, pozdní sběr, 2015, polosladké

alkohol: 14,0 % obj.
zbytkový cukr: 15,4 g/l
obsah kyselin: 5,8 g/l
bezcukerný extrakt: 21,6 g/l

Po Rulandském bílém jsme ochutnali Rulandské šedé, první ze sladších vín, které nás zaplavilo vůní medu a rozinek spolu s chutí exotického ovoce. Pak jsme si už lehko dokázali představit toto víno podávané s vláčnými sladkými dezerty. Více informací...

VD Pálava, výběr z hroznů, 2015, sladké

alkohol: 10,5 % obj.
zbytkový cukr: 81,8 g/l
obsah kyselin: 6,1 g/l
bezcukerný extrakt: 24,5 g/l

Poslední bílé víno, které jsme v tento pěkný večer ochutnali, byla sladká Pálava, výběr z hroznů. Opět nelze opomenout její ocenění, a to Zlatou medaili, Vinoforum 2016, či Zlatou medaili, MundusVini 2016. Dle očekávání byla Pálava opravdu slaďounká s ovocnými tóny exotického ovoce. Více informací...

Ladně jsme se přesunuli k posledním dvěma vzorkům tohoto večera – červeným vínům opět z řady Víno Dalibor.

VD Cabernet Sauvignon, pozdní sběr, 2013, suché

alkohol: 13,0 %
zbytkový cukr: 0,2 g/l
obsah kyselin: 4,8 g/l
bezcukerný extrakt: 36,9 g/l

Prvním z červených vzorků byl suchý Cabernet Sauvignon, při jehož ochutnání jsme se ponořili do černého rybízu a čerstvě pražené kávy. Toto víno nám bylo také doporučeno jako skvělý doplněk ke zvěřině, či steakům. Více informací...

VD Alibernet, pozdní sběr, 2013, suché

alkohol: 13,0 % obj.
zbytkový cukr: 0,2 g/l
obsah kyselin: 4,7 g/l
bezcukerný extrakt: 33,6 g/l

Ani jsme se nenadáli a ve skleničkách nám zavoněl poslední vzorek z Vinařství U Kapličky. Bylo to víno Alibernet, pozdní sběr a ročník 2013. Temné robustní víno s tóny lesních plodů, skvěle padne např. ke zvěřinovému guláši. Alibernet získal také mnoho ocenění, z nichž zmíním alespoň tři zlaté medaile, a to Zlatou medaili, Vinum Juvenale 2013, Zlatou medaili, Mundus vini 2015 a na závěr Zlatou medaile, Muvina Prešov 2015. Více informací...

Dostali jsme se na konec degustace, což znamenalo odhlasovat nejlepší vína tohoto večera. Hlasování dopadlo následovně:

1. místo VD Ryzlink Vlašský, pozdní sběr, 2015, polosuché

2. místo VD Cabernet Sauvignon, pozdní sběr, 2013, suché

                  VD Rulandské šedé, pozdní sběr, 2015, polosladké

3. místo  VD Alibernet, pozdní sběr, 2013, suché

 

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 16. 9. 2016 Vinařství Víno z Kobylí

V pátek 16. 9. 2016 jsme v degustačním sklípku naší vinotéky. Tentokrát to bylo Vinařství Patria Kobylí, které se prezentuje názvem Víno z Kobylí. Vinařství Patria Kobylí patří mezi velké a velmi známé vinařství. Nabízejí širokou škálu vín a my jsme na této degustaci mohli několik z nich ochutnat.
Zobrazit celý článek

Valtické vinné trhy

Histroie valtických vinných trhů sahá až do roku 1858, kdy se konal první ročník této soutěže. Z té doby se totiž dochovala zpráva, že Okresní hospodářský spolek ve Valticích pod patronací knížete Jana II. z Lichtenštejna uspořádal další zemědělskou výstavu v zámecké jízdárně. V roce 1902, se o valtických vinných trzích hovoří již jako o jedné z nejvýznamnějších výstav vín tehdejšího Rakousko-Uherska.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Franz Josef - Značka Kaiser Franz Josef produkuje pouze výrobky v té nejvyšší kvalitě a mimořádné chuti ze sortimentu ryb, ovoce, zeleniny a olivových olejů. Mimo jiné dále nabízí prvotřídní italské těstoviny, olivový olej s lecitinem nebo tuňáka nejlepší chuti.Lahofer - VINAŘSTVÍ - Jméno Lahofer je dnes součástí názvu nejen Vinařství LAHOFER, ale i dalších propojených firem pojmenovaných Hotel LAHOFER a Vinice LAHOFER.Patria Kobylí - VINAŘSTVÍ - Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Navazujeme proto na tradici, která zavazuje.Raxi - Představujeme unikátní možnost ukládání vinných láhví do stojanů RAXI, sestavovaných na míru Vašim požadavkům. Všechny komponenty jsou vyrobeny ze surovin, pocházejících z České republiky nebo ze Slovenska. Mlýnek Filip - Vinařství - Vinařství Filip Mlýnek, jehož sídlo je v Dolních Dunajovicích, je řazeno mezi tzv. butiková vinařství. Weingut Andrzej Greszta - Vinice tohoto moselského vinařství se nachází v okrese Kröv. Zaměřují se zejména na odrůdu Ryzlink rýnský, kde na svět přišel první ročník v roce 2006. Volařík - VINAŘSTVÍ - V rodině Volaříků poctivě pěstují lásku k vínu od druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice, Leopold Volařík, naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné