Degustace 03. 03. 2017 Vinařství Horák

Publikováno: 2.10.2017

3. 3. 2017 se v našem degustačním sklípku konala druhá degustace letošního roku. Z malého rodinného Vinařství Horák nám přijel představit svá vína pan Lukáš Horák. Roční produkce tohoto vinařství je 50-60 000 lahví vína, vlastní vinice má vinařství vysázené na 1 hektaru, kde jsou vysazeny všechny odrůdy. Další potřebu hroznů nakupují od svých ověřených a kvalitních dodavatelů z okolí. Na degustaci nám představil červená vína z roku 2013 a 2014, pět vín z roku 2015 a rovněž pět vín z roku 2016.

Pan Horák si pochvaloval rok 2016, který byl úspěšný hlavně na červená vína. Vinařství se obecně zaměřuje spíše na vína suchá, která u nás začínají být velice oblíbená. U vín proto nesledují jen hladinu zbytkového cukru, ale pozor si dávají také na kyseliny. Pan Leoš Horák se profesionálně pohybuje kolem vína od roku 1990, kdy začal pracovat v prestižní vinařské firmě a vedle toho provozoval své malé vinařství, kde se zaměřoval vícenémě jen na sudová vína. V roce 2004 začal vína stáčet i do lahví a od března 2007 se plně věnuje pouze svému vinařství. Je držitel mezinárodních degustátorských zkoušek. Při výrobě vína v tomto vinařství jsou hrozny zpracovávány moderním mlýnko-odstopkovačem a následně lisovány pneumatickým lisem. Bílá vína se školí v nerezových nádobách, červená v dubových a akátových sudech. Vybrané šarže se vyrábí metodou barrique. Také v tomto vinařství jsou při produkci vína používány moderní technologie a postupy, k zátkování červených vín jsou používány korky, pro bílá vína se používají šrouby nebo silikony. Dle pana Horáka je při výrobě kladen důraz na maximální příjemnost a harmonii všech vín.
Odrůdová skladba je ve vinařství spíše široká, k ochutnání je 16 odrůd.
Prvním ochutnávaným vínem bylo:

Müller Thurgau, kabinetní 2016, suché -  Víno, které není vhodné k archivaci a pro konzumaci je nejlepší první rok. Má čistou jiskrnou barvu se zelenkavými odlesky. Ve vůni se objevuje velmi příjemná vůně s náznaky tropického ovoce. Postupem času se můžou ve víně objevovat muškátové tóny.

Alkohol: 12 %
Cukr: 2 g/l
Kyseliny: 6,5 g/l

Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2016, suché – Pan Horák doporučuje konzumovat do 2-4 let. Víno má světlejší zelenou barvu, svěží vůni, ve které se prolínají ovocné a citrusové tóny. Chuť je suchá, s plnějším tělem.

Alkohol: 12 %

Cukr: 2,4 g/l

Kyseliny: 7 g/l

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2016, suché – Vyrábějí podobně jako Ryzlink vlašský. Cukernatost změřena na 22 stupňů. Cukernatost měří komisař u každého vína, u kterého zažádáme o přívlastek. Podle změřených stupňů se pak zařadí do jednotlivé kategorie (jakostní, kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů, atd.). Ve víně můžeme zahlédnout  jiskrnou světle zelenkavou barvu. Ve vůni se objevují ovocné tóny které přecházejí do svěžích citrusových plodů. Chuť je suchá, zakončená minerální kyselinkou.

Alkohol: 12,5 %

Cukr: 3 g/l

Kyseliny: 7 g/l

Frizzante 2016, polosuché – Novinka tohoto vinařství. Frizzante tvoří ze 70 % Müller Thurgau a z 30 % Muškát moravský. Naperlení je tvořeno oxidem uhličitým a vydrží 2-3 roky. Barva vína je světle zelená. Ve vůní najdeme lehkou stopu muškátu doplněnou citrusy.

Alkohol: 11,5 %

Cukr: 15 g/l

Kyseliny: 7,5 g/l

Chardonnay, pozdní sběr 2015, suché – Víno je úplně jiné než předchozí degustační vzorky. Chardonnay leželo rok v akátovém sudu. Pan Horák tuto metodu praktikuje od roku 2013 a je třeba říci, že v chuti je to opravdu znát. Barvu má zlato-zelenkavou. Ve vůni najdete ušlechtilé tóny dubu, vanilky a lehkou kouřovost. Chuť kopíruje vůni, je bohatá, rozvíjející se.

Alkohol: 13 %

Cukr: 2,5 g/l

Kyseliny: 7g/l

Rulandské šedé, výběr z hroznů 2015, polosuché - Víno má krásnou zlatavou barvu s jemným olivovým odstínem. Voní po medu, sušeném ovoci a přezrálých hroznech. Chuť je harmonická, s lehkým zbytkovým cukrem. Lze podávat k výrazným a aromatickým jídlům z drůbeže nebo ostřejším exotickým jídlům .

Alkohol: 13,5 %

Cukr: 10 g/l

Kyseliny: 7,1 g/l

Pálava, výběr z hroznů 2015,polosuché – Cukernatost změřena na 25 stupňů. Zaměřují se zde hlavně na kyseliny. Víno má zlatožlutou barvu. Vůně je velmi intenzivní s medovými, květinovými a ovocnými tóny čerstvě utržených hroznů a citrusů. Chuť je šťavnatá s příjemnou kyselinkou.

Alkohol: 14 %

Cukr: 12 g/l

Kyseliny: 6,8 g/l

Rosé Horák, pozdní sběr 2016, polosuché- Vyrobeno z Cabernetu Moravia. Růžové víno pana Horáka sklidilo dva roky po sobě velký úspěch na výstavě ve Francii, kde získalo zlatou medaili. Barva vína je tmavě růžová. Vůně je čistá, intenzivní a jemná s výraznými ovocnými tóny. V chuti je víno šťavnaté s lehkým zbytkovým cukrem a kyselinkou.

Alkohol: 12 %

Cukr: 12 g/l

Kyseliny: 7,8 g/l

Modrý Portugal, pozdní sběr 2015, suché – Víno kvasí 1-2 měsíce. Musí se hodně míchat- část v nerezu a část v sudech. Oblast Velké Pavlovice kde se vinařství nachází je proslulé hlavně na tyto červená vína. Víno je určené ke každodenní konzumaci. Má lákavou, lehce nafialovělou barvu. V příjemné vůni zaujmou čisté ovocné tóny, postupně přecházející do třešní, švestek a lesního ovoce.

Alkohol: 13,5 %

Cukr: 0,3 g/l

Kyseliny: 5,6 g/l

Dornfelder, pozdní sběr 2015, suché – V překladu znamená „Trnité pole“ . Barva je tmavá, vůně intenzivní s ovocnými tóny. Postupně se objevují sušené trnky, povidla, přezrálé černé třešně a višně. V chuti je víno suché a lahodné.

Alkohol: 13 %

Cukr: 0,2 g/l

Kyseliny: 4,5 g/l

Frankovka V.O.C. 2014, suché – Jediné červené víno pana Horáka roku 2014. Je to víno originální certifikace. To znamená o třídu výše  než přívlastek- V.O.C. uděluje ministerstvo zemědělství. Víno zrálo 18 měsíců v moravských dubových a akátových sudech. Víno má tmavší rubínovou barvu. Vůně je ovocná s tóny  višně a dřeva. Chuť je plnější, oblá s příjemnou tříslovinou.

Alkohol: 12,5 %

Cukr: 0,5 g/l

Kyseliny: 4,8 g/l

Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2013, suché - Zde byla použita výroba barrique. 2,5 roku leželo víno v sudech, které mají objem 225 l. Tato technologie doplnila víno o tóny vanilky, mléčné čokolády, kouře i kávy. Jsou patrné také ostružiny a černý rybíz. Mohutné robustní víno vyplňuje celá ústa, objevuje se marmeláda z drobného černého ovoce.

Alk: 13,5%

Cukr: 0,3 g/l

Kyseliny: 4,5 g/l

Naši degustátoři hlasovali, které tři vína byly nejlepší a tohle jsou výsledky:

1. Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2013, suché

2. Dornfelder, pozdní sběr 2015, suché

3. Rosé Horák, pozdní sběr 2016, polosuché a Veltlínské zelené, pozdní sběr 2016, suché 

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 17. 02. 2017 Vinařství Hradil

Dne 17. 2. 2017 jsme v tomto roce na degustaci jako prvního přivítali pana Lukáše Hradila. Tento velmi oblíbený vinař je majitelem Vinařství Hradil a velmi rád - stejně jako každý rok přijal naše pozvání na degustaci. Výjimečnost p. Hradila spočívá v tom, že je schopný mít již v únoru vína připravená a naláhvovaná. Rok 2016 hodnotil jako velice dobrý rok, který je v těsném závěsu za rokem 2015, jenž byl dle pana vinaře exkluzivní, a to jak na bílá tak hlavně červená vína.
Zobrazit celý článek

Degustace 2. 12. 2016 Vinařství Petr Bíza

Na úvod letošní poslední degustace, která se konala 02. 12. 2016, nám krátce představil své vinařství p. Petr Bíza. Jedná se o rodinné vinařství z Čejkovic, které produkuje pouze přívlastková vína a to v objemu do cca 100 000 lahví ročně. Vinnou révu obhospodařují na vlastních 6 hektarech, z dalších 6 hektarů hrozny nakupují.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Dom Pérignon - Šampaňské Dom Pérignon patří do skupiny LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) - největšího světového podniku s luxusním zbožím, vlastnícího jedinečné portfolio s více než 60 prestižními značkami. Košut - VINAŘSTVÍ - Historie rodinného vinařství KOŠUT sahá daleko do minulosti, kdy nejstarší dochovanou památkou hospodaření je trám na stavení v Moravské Nové Vsi. Ten je památkou na jednoho z předků, který získal ocenění jako "Hospodář roku 1862". Sedlák - VINAŘSTVÍ - Vinařství Sedlák hospodaří na vlastních vinicích ve Velkých Bílovicích už čtvrtou generaci. Předkům tohoto rodu pomáhali při jejich práci vždy koně, a proto se kůň stal také jejich symbolem... Šoman - VINAŘSTVÍ - Vinařství Šoman je rodinná firma, která vyrábí víno od 9. 9. 1999. V současné době obdělává 10 ha vlastních vinic v integrované produkci. Zpracování hroznů probíhá v nově postavené moderní hale na okraji obce. Mádl František - VINAŘSTVÍ - Pan František Mádl zvaný také jako Malý vinař z Velkých Bílovicích je tvůrcem jakostních a přívlastkových vín. Zaměřuje se na kvalitní přívlastková vína z odrůd, pro které je Velkopavlovicko ideální oblastí. Mikrosvín Mikulov - VINAŘSTVÍ - Vinařství žijící vlastním životem podřizující vše přírodě, můžete najít v prostředí více než idylickém. Nachází se totiž v srdci Chráněné krajinné oblasti a biosférické rezervaci Pálava a přilehlých Dunajovických vrších.Quinta do Noval - Quinta do Noval patří díky svému úchvatnému panoramatu a špičkovým ročníkovým vínům k nejvyhlášenějším vinařstvím v oblasti Doura. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné