Degustace 03. 03. 2017 Vinařství Horák
3. 3. 2017 se v našem degustačním sklípku konala druhá degustace letošního roku. Z malého rodinného Vinařství Horák nám přijel představit svá vína pan Lukáš Horák. Roční produkce tohoto vinařství je 50-60 000 lahví vína, vlastní vinice má vinařství vysázené na 1 hektaru, kde jsou vysazeny všechny odrůdy. Další potřebu hroznů nakupují od svých ověřených a kvalitních dodavatelů z okolí. Na degustaci nám představil červená vína z roku 2013 a 2014, pět vín z roku 2015 a rovněž pět vín z roku 2016.
Pan Horák si pochvaloval rok 2016, který byl úspěšný hlavně na červená vína. Vinařství se obecně zaměřuje spíše na vína suchá, která u nás začínají být velice oblíbená. U vín proto nesledují jen hladinu zbytkového cukru, ale pozor si dávají také na kyseliny. Pan Leoš Horák se profesionálně pohybuje kolem vína od roku 1990, kdy začal pracovat v prestižní vinařské firmě a vedle toho provozoval své malé vinařství, kde se zaměřoval vícenémě jen na sudová vína. V roce 2004 začal vína stáčet i do lahví a od března 2007 se plně věnuje pouze svému vinařství. Je držitel mezinárodních degustátorských zkoušek. Při výrobě vína v tomto vinařství jsou hrozny zpracovávány moderním mlýnko-odstopkovačem a následně lisovány pneumatickým lisem. Bílá vína se školí v nerezových nádobách, červená v dubových a akátových sudech. Vybrané šarže se vyrábí metodou barrique. Také v tomto vinařství jsou při produkci vína používány moderní technologie a postupy, k zátkování červených vín jsou používány korky, pro bílá vína se používají šrouby nebo silikony. Dle pana Horáka je při výrobě kladen důraz na maximální příjemnost a harmonii všech vín.
Odrůdová skladba je ve vinařství spíše široká, k ochutnání je 16 odrůd.
Prvním ochutnávaným vínem bylo:
Müller Thurgau, kabinetní 2016, suché - Víno, které není vhodné k archivaci a pro konzumaci je nejlepší první rok. Má čistou jiskrnou barvu se zelenkavými odlesky. Ve vůni se objevuje velmi příjemná vůně s náznaky tropického ovoce. Postupem času se můžou ve víně objevovat muškátové tóny.
Alkohol: 12 %
Cukr: 2 g/l
Kyseliny: 6,5 g/l
Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2016, suché – Pan Horák doporučuje konzumovat do 2-4 let. Víno má světlejší zelenou barvu, svěží vůni, ve které se prolínají ovocné a citrusové tóny. Chuť je suchá, s plnějším tělem.
Alkohol: 12 %
Cukr: 2,4 g/l
Kyseliny: 7 g/l
Veltlínské zelené, pozdní sběr 2016, suché – Vyrábějí podobně jako Ryzlink vlašský. Cukernatost změřena na 22 stupňů. Cukernatost měří komisař u každého vína, u kterého zažádáme o přívlastek. Podle změřených stupňů se pak zařadí do jednotlivé kategorie (jakostní, kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů, atd.). Ve víně můžeme zahlédnout jiskrnou světle zelenkavou barvu. Ve vůni se objevují ovocné tóny které přecházejí do svěžích citrusových plodů. Chuť je suchá, zakončená minerální kyselinkou.
Alkohol: 12,5 %
Cukr: 3 g/l
Kyseliny: 7 g/l
Frizzante 2016, polosuché – Novinka tohoto vinařství. Frizzante tvoří ze 70 % Müller Thurgau a z 30 % Muškát moravský. Naperlení je tvořeno oxidem uhličitým a vydrží 2-3 roky. Barva vína je světle zelená. Ve vůní najdeme lehkou stopu muškátu doplněnou citrusy.
Alkohol: 11,5 %
Cukr: 15 g/l
Kyseliny: 7,5 g/l
Chardonnay, pozdní sběr 2015, suché – Víno je úplně jiné než předchozí degustační vzorky. Chardonnay leželo rok v akátovém sudu. Pan Horák tuto metodu praktikuje od roku 2013 a je třeba říci, že v chuti je to opravdu znát. Barvu má zlato-zelenkavou. Ve vůni najdete ušlechtilé tóny dubu, vanilky a lehkou kouřovost. Chuť kopíruje vůni, je bohatá, rozvíjející se.
Alkohol: 13 %
Cukr: 2,5 g/l
Kyseliny: 7g/l
Rulandské šedé, výběr z hroznů 2015, polosuché - Víno má krásnou zlatavou barvu s jemným olivovým odstínem. Voní po medu, sušeném ovoci a přezrálých hroznech. Chuť je harmonická, s lehkým zbytkovým cukrem. Lze podávat k výrazným a aromatickým jídlům z drůbeže nebo ostřejším exotickým jídlům .
Alkohol: 13,5 %
Cukr: 10 g/l
Kyseliny: 7,1 g/l
Pálava, výběr z hroznů 2015,polosuché – Cukernatost změřena na 25 stupňů. Zaměřují se zde hlavně na kyseliny. Víno má zlatožlutou barvu. Vůně je velmi intenzivní s medovými, květinovými a ovocnými tóny čerstvě utržených hroznů a citrusů. Chuť je šťavnatá s příjemnou kyselinkou.
Alkohol: 14 %
Cukr: 12 g/l
Kyseliny: 6,8 g/l
Rosé Horák, pozdní sběr 2016, polosuché- Vyrobeno z Cabernetu Moravia. Růžové víno pana Horáka sklidilo dva roky po sobě velký úspěch na výstavě ve Francii, kde získalo zlatou medaili. Barva vína je tmavě růžová. Vůně je čistá, intenzivní a jemná s výraznými ovocnými tóny. V chuti je víno šťavnaté s lehkým zbytkovým cukrem a kyselinkou.
Alkohol: 12 %
Cukr: 12 g/l
Kyseliny: 7,8 g/l
Modrý Portugal, pozdní sběr 2015, suché – Víno kvasí 1-2 měsíce. Musí se hodně míchat- část v nerezu a část v sudech. Oblast Velké Pavlovice kde se vinařství nachází je proslulé hlavně na tyto červená vína. Víno je určené ke každodenní konzumaci. Má lákavou, lehce nafialovělou barvu. V příjemné vůni zaujmou čisté ovocné tóny, postupně přecházející do třešní, švestek a lesního ovoce.
Alkohol: 13,5 %
Cukr: 0,3 g/l
Kyseliny: 5,6 g/l
Dornfelder, pozdní sběr 2015, suché – V překladu znamená „Trnité pole“ . Barva je tmavá, vůně intenzivní s ovocnými tóny. Postupně se objevují sušené trnky, povidla, přezrálé černé třešně a višně. V chuti je víno suché a lahodné.
Alkohol: 13 %
Cukr: 0,2 g/l
Kyseliny: 4,5 g/l
Frankovka V.O.C. 2014, suché – Jediné červené víno pana Horáka roku 2014. Je to víno originální certifikace. To znamená o třídu výše než přívlastek- V.O.C. uděluje ministerstvo zemědělství. Víno zrálo 18 měsíců v moravských dubových a akátových sudech. Víno má tmavší rubínovou barvu. Vůně je ovocná s tóny višně a dřeva. Chuť je plnější, oblá s příjemnou tříslovinou.
Alkohol: 12,5 %
Cukr: 0,5 g/l
Kyseliny: 4,8 g/l
Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2013, suché - Zde byla použita výroba barrique. 2,5 roku leželo víno v sudech, které mají objem 225 l. Tato technologie doplnila víno o tóny vanilky, mléčné čokolády, kouře i kávy. Jsou patrné také ostružiny a černý rybíz. Mohutné robustní víno vyplňuje celá ústa, objevuje se marmeláda z drobného černého ovoce.
Alk: 13,5%
Cukr: 0,3 g/l
Kyseliny: 4,5 g/l
Naši degustátoři hlasovali, které tři vína byly nejlepší a tohle jsou výsledky:
1. Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2013, suché
2. Dornfelder, pozdní sběr 2015, suché
3. Rosé Horák, pozdní sběr 2016, polosuché a Veltlínské zelené, pozdní sběr 2016, suché
Fotogalerie...
Zpět
Degustace 17. 02. 2017 Vinařství Hradil
Degustace 2. 12. 2016 Vinařství Petr Bíza
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem