Degustace 2. 12. 2016 Vinařství Petr Bíza
Na úvod letošní poslední degustace, která se konala 02. 12. 2016, nám krátce představil své vinařství p. Petr Bíza. Jedná se o rodinné vinařství z Čejkovic, které produkuje pouze přívlastková vína a to v objemu do cca 100 000 lahví ročně. Vinnou révu obhospodařují na vlastních 6 hektarech, z dalších 6 hektarů hrozny nakupují.
Po úvodním seznámení přikročil p. Bíza k představení degustační listiny, ve které tentokrát převažovala vínka ročníku 2015. Tento ročník byl zhodnocen p. Bízou jako mimořádný a výjimečnější, protože všechny důležité faktory k výrobě vína byly beze zbytku splněny. Vyzdvižena byla výborná cukernatost hroznů, zdravotní stav vinic a následná optimální výnosnost. Díky tomu je možné posoudit vína z ročníku 2015 jako velmi líbivá, výrazná a příjemně pitelná. V degustační listině byly zastoupeny 3 vzorky vín ze sudů, ostatní vzorky vín pocházejí z nerezových tanků.
Pro nově příchozí hosty, kteří se účastnili degustace poprvé, byly připomenuty 3 hlavní technologie výroby vína a jejich poměr v celosvětové produkci. Z 80 % se vína zpracovávají v nerezových tancích, z 19 % ve velkých dřevěných sudech a do 1 % v barriquových sudech. Právě od těchto jednotlivých technologií se následně odvíjí celosvětová cenová politika vína. Prakticky cenově nejlépe vychází vína zpracovávaná v nerezových tancích, která jsou ideální na každodenní popíjení a jsou ideálním tréninkem k postupnému propracování k pití vín náročnějších, která pochází z dřevěných sudů. Dle slov p. Bízy je stěžejním faktorem při výrobě vína kvalita vstupní suroviny, tzn. že z 80 % se tvoří kvalita vína ve vinici a zbývajících cca 20 % následně ve vinných sklepech. Víceméně se tak vše podstatné odehrává v přírodě. Rozhodnutí, zda vínka uložit do nerezových tanků nebo dřevěných sudů je u p. Bízy ovlivňováno obsahem alkoholu jednotlivých vín, kdy vínka do 13 % alkoholu je ideální uložit do nerezu, vína s vyšším obsahem alkoholu je potřeba zpracovat v sudech. Hlavním důvodem je neprodyšnost nerezu, kdy se s obsahem alkoholu v nerezu již nic neděje, kdežto vína s potřebou alkohol trochu rozpracovat vzduchem je potřeba uložit do sudů. Pokud by se vína s obsahem alkoholu např. 14 % uložila do nerezových tanků, ostrost alkoholu by nás pálila tak, že by vínka byla téměř nepitelná. Oproti tomu v sudech vlivem mikrooxidace a dřeva se daří alkohol ve víně výrazně zjemnit a senzoricky pak nepůsobí agresivně. Následnou degustaci jsme tedy začali vzorky jednodušších vín zpracovanými v nerezu a postupně jsme pokračovali vínky pocházejícími z dřevěných sudů.
CABERNET SAUVIGNON ROSÉ, pozdní sběr, 2015, suché
Jednodušší lehké víno s obsahem cukru pouze 1 g, obsah alkoholu 11,9 %, ve vůni je cítit černý rybíz a kompotované jahody.
SAUVIGNON, pozdní sběr, 2015, suché
Obsah zbytkového cukru 1 g, alkohol 12,9 %, ve vůni je cítit angrešt, černý rybíz, případně hluchavka, víno vhodné k jídlu, např. k rybám.
CHARDONNAY, pozdní sběr, 2015, suché
Obsah cukru 5 g, alkohol 13,2 %, ve vůni je cítit tropické ovoce, mango, papaya. Nejběžněji pěstovaná bílá odrůda na světě. Hodí se k ostřejším, kořeněným jídlům a omáčkám.
RULANDSKÉ ŠEDÉ, výběr z hroznů, 2015, polosuché
Obsahu cukru 10 g, alkohol 13,1 %, ve vůni je cítit kompotovaný ananas, přezrálá hruška, hodí se ke kvalitním, výrazně aromatickým sýrům.
NERONET, pozdní sběr, 2015, suché
Netříslové kvalitní víno, obsah cukru 0,1 g, alkohol 12,5 %. Ve vůni jsou sušené švestky a borůvky. Hodí se k jídlu, vepřové panence, rybám, těstovinám, zvěřině.
CABERNET SAUVIGNON, výběr z hroznů, 2015, suché
Tříslové víno, obsah alkoholu 13,1 %. Ve vůni kompotované třešně, ostružiny, lesní ovoce. V gastronomii vhodné k hovězímu masu, zelí.
RYZLINK RÝNSKÝ – SUR LIE, pozdní sběr, 2015, suché
Nekorunovaný král mezi bílými odrůdami, obsah cukru 2 g, alkohol 12,7 %. Ve vůni citrónová kůra, limetka, lipový květ, mineralita. Vhodné k mořským plodům, rybám.
HIBERNAL – SUR LIE, pozdní sběr, 2015, suché
Víno vhodné k archivaci, obsah cukru 1 g, alkohol 13,5 %. Ve vůni černý bez, broskve, nektarinky, grepy.
TRAMÍN, pozdní sběr, 2015, polosladké
Obsah cukru 15 g, alkohol 12,7 %. Ve vůni růže, lesní med, přezrálý banán. Do gastronomie vhodný k paštikám, k sýrům.
VÍNO (Chorv.), 2015, polosuché, 0,5 l
Raritní vínko, u kterého jsou již hrozny cítit po lesních jahodách.
ORANGE HIBERNAL, moravské zemské víno, 2015, suché
Bílé víno zpracovávané technologií červeného vína, víno nefiltrované, zdravé, téměř bez obsahu síry. Ve vůni mandarinky a pomeranče.
GRAND CUVÉE BIZÉ, výběr z hroznů, 2012, suché
Víno vhodné k archivaci a ležení, čím déle bude vínko ležet, tím bude lepší. Velké barriquové víno, jehož základem je ve 100 % odrůda Rulandské modré. Víno zrálo 32 měsíců v barriquových sudech a obsah alkoholu má 13,5 %. Ve vůni převažují sušené švestky, třešně a fíky.
Fotogalerie...
Zpět
Degustace 25. 11. 2016 Portská, Madeira a Sherry vína
STOJANY SKLADEM - IHNED K DODÁNÍ
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem