Degustace 24. 03. 2017 Vinařství Stanislav Konečný
V pátek 24. 3. 2017 se opět konala degustace ve sklípku naší vinotéky. Přivítali jsme pana Stanislava Konečného, majitele stejnojmenného vinařství, sídlícího ve vinařské oblasti Čejkovice.
Úvodem degustace nás pan Konečný provedl historií svého vinařství, které založil jeho otec v roce 1993. V té době se zabýval pouze stáčením vína (cca 10 000 l) a hospodařil na jednom hektaru vinohradu. Stanislav Konečný vinohrad převzal v roce 2004, po dokončení vinařské školy, kdy začal vína láhvovat. V současné době obhospodařuje celkem 8,5 hektarů vinohradů, což znamená cca 45 000 keřů révy vinné. Z tohoto množství sklízí 100 tun hroznů a postupně vyprodukuje 50 – 70 000 lahví vína. Jedním z plánů p. Konečného do budoucna je, přikoupit další 1 hektar vinic a dostat se na výrobu 80 000 lahví ročně. Ve svých vinohradech má dnes pan Konečný zhruba 25 odrůd vína, takže můžeme bez jakékoliv nadsázky říct, že jeho koníček opravdu přerostl v zaměstnání na plný úvazek. Pan Konečný si zakládá na vynikající kvalitě svých vín a to se mu dle našeho názoru daří. Ve svém vinařství dává přednost výrobě vín, která si s sebou nesou co nejvíce přirozenosti. Ani pan Konečný neopomenul zmínit, že podle něj bude ročník 2016 výjimečný stejně jako ročník 2015.
Na degustaci jsme ochutnali 13 vzorků - 6 bílých vín, 1 růžové víno, 5 červených vín a 1 slámové víno.
1. Ryzlink vlašský, MZV 2015, suché - Ideální vstupní vzorek. Velmi oblíbená odrůda, které se v naší republice daří. Má světlou barvu se zelenkavými odlesky. Kyselinka vína je měkká a chuť jemná. Ryzlink je již 13 měsíců v láhvi. Víno, které je dobře pitelné celý večer.
Alkohol: 12 %
Cukr: 6 g/l
Kyseliny: 7 g/l
2. Aurelius, pozdní sběr 2016, suché - Netradiční odrůda, kterou pan Konečný začal pěstovat před nedávnem a má ji pouze pár vinařů u nás. Barvu má zelenožlutou, chuť je svěžejší a šťavnatější než u Ryzlinku. Po půl roce v láhvi se Aurelius rozvoní do květinových tónů a vydrží 5-7 let.
Alkohol: 13 %
Cukr: 5,6 g/l
Kyseliny: 6,1 g/l
3. Rulandské šedé, pozdní sběr 2016, polosuché – Odrůda, která se výborně prodává a je hodně poptávaná. I když je horší rok, tak hrozny Rulandy dozrají. Barvu má zlato-zelenou, vůně není moc aromatická a chutí se opravdu zavděčí každému. Na území ČR je asi 1000 hektarů této odrůdy.
Alkohol: 13 %
Cukr: 10,6 g/l
Kyseliny: 6 g/l
4. Sauvignon, pozdní sběr 2015, polosladké – Jedna ze základních, nejstarších a nejkvalitnějších odrůd světa. Aroma vína je každý rok jiné. Víno má svěží zelenožlutou barvu a voní po angreštu. Sauvignon se prodává hlavně ve firmách.
Alkohol: 13 %
Cukr: 18,2 g/l
Kyseliny: 6,9 g/l
5. Hibernal, pozdní sběr 2015, polosladké – Je to kříženec Ryzlinku rýnského a Seibelu. Víno přírodnějšího typu, které má velice zajímavou chuť. Má nažloutlou barvu a voní lesním ovocem, například po černém bezu. Před několika dny získal zlatou medaili na soutěži v USA.
Alkohol : 12,5 %
Cukr: 17,7 g/l
Kyseliny: 6,4 g/l
6. Pálava, VZH 2016, sladké – Pálava je náš moravský poklad, který vznikl před 45 lety křížením Tramínu červeného a Mülleru Thurgau. Barvu má výraznou a nažloutlou. Víno má sladkou chuť a voní po mandarinkách, meruňkách a kandovaném ovoci.
Alkohol: 11 %
Cukr: 46,5 g/l
Kyseliny: 5,7 g/l
7. Cuveé daveé rosé, pozdní sběr 2016, polosuché – Růžové víno získáme tím, že dáme modré hrozny do kádě na několik hodin, kde vyluhují barvivo. Vše pak vylisujeme a získáme růžovou šťávu. Víno tvoří tři odrůdy - Alibernet, Cabernet Sauvignon a Rulandské modré. Odrůdy se dávaly dohromady už při sběru, takže celým postupem si prošly společně. Víno voní po malinách, jahodách a na konci chuti jsou tóny smetanového jogurtu.
Alkohol: 11,5 %
Cukr: 11,9 g/l
Kyseliny: 6,2 g/l
8. Modrý Portugal, MZV 2016, polosuché – Začínáme degustovat červená vína, která má údajně pan Konečný každý rok prodána dříve než vína bílá. Modrý Portugal je tradiční červená odrůda, která je hodně oblíbená. Víno je lehké a jemné s vůní drobného lesního ovoce.
Alkohol: 12 %
Cukr: 8,4 g/l
Kyseliny: 5 g/l
9. Cabernet Moravia, pozdní sběr 2016, suché – Naše česká odrůda, která potřebuje písčitou půdu. Letos má Cabernet pana Konečného nejvyšší cukernatost co kdy měl. Víno má tmavou granátovou barvu, voní po sladké paprice.
Alkohol: 13 %
Cukr: 0,9 g/l
Kyseliny: 3,8 g/l
10. Dornfelder, pozdní sběr 2016, suché – Vinařství Konečný pěstuje tuhle odrůdu od r. 1995. Má tmavou granátovou barvu, voní po třešních v čokoládě, kávě a je velice dobře pitelné.
Alkohol: 12,5 %
Cukr: 1,6 g/l
Kyseliny: 4,5 g/l
11. Neronet, pozdní sběr 2016, suché – Velice vzácná a kvalitní odrůda. Obsahuje obrovské množství barviva – inkoustová barva. Je to hutné, plné víno jižanského typu. Pan Konečný pasoval svůj Neronet na špičku červených vín letošního roku.
Alkohol: 12,5 %
Cukr: 3,5 g/l
Kyseliny: 4,5 g/l
12. Pinot Cab, VZH barrique 2012, suché – Pinot: Rulandské modré, Cab: Cabernet Sauvignon (2:1). Luxusní-tzv. VELKÉ VÍNO, které reprezentuje vinařství. Víno může být skladováno 20-30 let a získalo celkem 16 medailí. Voní kokosem, skořicí, kávou. Chuť je jemná.
Alkohol: 13,5 %
Cukr: 0,6 %
Kyseliny: 4,7 g/l
13. Pálava, slámové 2015, sladké – Velmi náročné a zároveň výjimečné víno. Barva je zlatožlutá až slámová. Voní po medu. Chuť je bohatá a sladká po banánech, rozinkách a je příjemně medová. Víno je krásným dárkem.
Alkohol: 9 %
Cukr: 156 g/l
Kyseliny: 7,5 g/l
Tradičně jsme hlasovali o nejlepší tři vína večera a tady jsou naše výsledky:
1. Ryzlink vlašský, MZV 2015, suché
2. Sauvignon, pozdní sběr 2015, polosladké + Neronet, pozdní sběr 2016, suché
3. Pinot Cab, VZH barrique 2012, suché
Fotogalerie...
Zpět
Degustace 03. 03. 2017 Vinařství Horák
Degustace 17. 02. 2017 Vinařství Hradil
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem