Degustace 4. 11. 2016 Vinařství Moravíno

Publikováno: 8.10.2017

V pátek 4. 11. jsme se sešli v našem krásném Frýdecko-Místeckém sklípku Vinotéky VINOSTYL při mimořádné degustaci Vinařství Moravíno Valtice. Na degustaci za námi přijel pan Slavo Genšiniák, který nás celou degustací provázel, předával nám cenné informace a zodpovídal naše dotazy. Pan Genšiniák byl skvěle připraven a dozvěděli jsme se tak spoustu zajímavostí z výroby vín ve vinařství. Přivezl také krásný dárek v podobě dvou vín v dárkovém balení do našeho pravidelného slosování o cenu na závěr naší degustace.

Pro začátek jsme se dozvěděli něco o filosofii vinařství a jeho historii. Vinařství sídlí v obci Valtice v Jihomoravském nedaleko Břeclavi, na hranicích s Rakouskem. Obec Valtice a celý Lednicko-Valtický areál jsou již odedávna synonymem pro kvalitní moravská vína. Moravíno hospodaří na 17 hektarech vlastních vinic, konkrétně se jedná o viniční tratě Kačisdorfské pole, Pod Reistnou a Knížecí vyhlídka. Filosofií Moravína je kvalitní zpracování vína pomocí nejmodernějších technologií a poznatků z vinařského průmyslu, s maximální šetrností a co nejmenším zásahem při zpracovávání. Tak dávají v Moravínu vzniknout bílým, růžovým i červeným vínům se svým specifickým charakterem.

Vybraná vína tohoto vinařství zrají ve voňavých dubových sudech, některá dokonce i v sudech barikových. (Barikový sud – podle francouzského slova barrique. Jedná se o dubový sud přesně udaného objemu – 225l)

Vinařství Moravíno si zakládá na dobrém poměru cena vs. kvalita a svá vína distribuuje v gastronomii, vinárnách, vinotékách a specializovaných prodejnách. V roce 2015 vznikl pod záštitou Moravína Valtice spolek s názvem VOC.  (VOC – vína originální certifikace, která jsou vyrobena z hroznů z vinic, které byly prověřeny a schváleny, vinaři sami vína vybírají, ověřují původ hroznů a vína hodnotí. Důraz je kladen i na region původu.)

Ladně jsme přešli k prvnímu vzorku, který nám zavoněl v našich sklenkách po ovoci.

Sylvánské zelené, VOC, 2015, suché

Víno krásné zlatožluté barvy s vůní po citrusech, bílých broskvích s lehkými tóny hluchavky a chutí zralých šťavnatých citrusových plodů i přezrálých meruněk.

Toto víno bylo vyrobeno pouze v množství 1100l a hrozny uzrály na viniční trati Pod Sluneční horou. Zde jsou jeho analytika:

obsah zbytk. cukru : 2,9g / l
obsah kyselin : 6,1 g / l
obsah alkoholu : 13 ,53  % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 22,4  g / l

Sylvánské zelené VOC je skvělým společníkem plísňových sýrů, ale i mořských plodů.   Více zde...

Poté jsme ochutnali:

Rulandské šedé, pozdní sběr, 2015, suché

Světle zlatavé víno se sladkou ovocnou vůní ananasu a žlutých jablíček. V chuti jsme mohli rozpoznat jemné tóny sušených meruněk a někteří i žlutý meloun.

Toto víno vzešlo z viniční trati Pod Valtickou a zde jsou jeho analytika:

obsah zbytk. cukru : 5,1  g / l
obsah kyselin : 5,9  g / l
obsah alkoholu : 13,96 % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 23, 0  g / l

Toto víno nám bylo doporučeno k mořským plodům, jemným úpravám vepřových steaků či k polotvrdým sýrům. Více zde...

Následovalo víno:

Chardonnay, pozdní sběr, 2015, suché

Chardonnay s krásnou zářivě žlutou barvou. Vůně po přezrálých citrusových plodech a sladkém koření, s výraznou plnou chutí po ovoci, zejména pak po ananasu, papáje a meruňkách.

Toto víno pochází z viniční tratě Kačisdorfské pole a zde jsou jeho analytika:

obsah zbytk. cukru :  4,8  g / l
obsah kyselin : 6,0 g / l
obsah alkoholu : 14,14  % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 23,1  g / l

Chardonnay nám pan Genšiniák doporučil podávat dobře vychlazené na 11-13°C ke grilovaným masům a steakům či salátu z mořských plodů. Vhodné je ovšem i k polotvrdým sýrům. Více zde...

Dalším vzorkem naší páteční degustace bylo víno:

Sauvignon, pozdní sběr, 2015, suché

Víno krásné světle žluté barvy s vůní po citrusovém ovoci s tóny hluchavky nás zaplavilo harmonickou a bohatou chutí bílých broskví a sušených meruněk.

Tohoto vína bylo vyrobeno 8300 lahví a hrozny na jeho výrobu vyrostly na viniční trati Kačisdorfské pole, stejně tak, jako minulý vzorek.
Zde jsou jeho analytika:

obsah zbytk. cukru : 5,5 g / l
obsah kyselin : 6,7 g / l
obsah alkoholu : 12,66 % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 20,9  g / l

Sauvignon nám byl doporučen jako vhodný doplněk mořských plodů, či polotvrdých sýrů. Více zde...

Dalším vínem, které jsme ochutnali, bylo opět víno z řad VOC, a to:

Ryzlink rýnský, VOC, 2015, suché

Víno s krásnou zlatou barvou, s velmi výraznou vůní bezinkového květu spolu s akátovým květem, v chuti jsme zaznamenali nasládlé tóny medu i nádech meruňkové marmelády.

Víno zrálo v dřevěných sudech a hrozny dozrály na viniční trati Kačisdorfské pole. Zde jsou jeho analytika:

obsah zbytk. cukru : 8,1 g / l
obsah kyselin : 6,8 g/l
obsah alkoholu : 13,23  % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 22,9 g / l

Ryzlink rýnský se skvěle hodí k pečeným rybám i polotvrdým sýrům. Více zde...

 

Následovala, obzvláště mezi ženami, oblíbená odrůda Pálava v polosuchém provedení.

Pálava, výběr z hroznů, 2015, polosuché

Pálavu jsme ochutnali dokonce ve výběru z hroznů. Měla krásnou světle zlatavou barvu, typickou výraznou květinovou vůni a chuť po akátovém medu ve spojení s přezrálými citrusy.

Hrozny Pálavy také vyrostly na viniční trati Kačisdorfské pole a zde jsou její analytika:

obsah zbytk. cukru : 15,5   g / l
obsah kyselin : 5,9 g / l
obsah alkoholu : 13,4  % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 20,4  g / l

Tato Pálava nám byla doporučena k jemným úpravám kuřecích steaků, krémovým dezertům ale i měkkým sýrům. Více zde...

Pálava byla posledním vzorkem z řad bílých vín, a následovalo nadšené jásání milovníků vín červených, jelikož právě na ty nyní přišla řada. Hned prvním vzorkem bylo Grand Cuvée:

Grand Cuvée červené, 2015, suché

Toto víno vzniklo kupáží odrůd Frankovka a a Cabernet Sauvignon. Víno mělo krásnou sytě rubínovou barvu s krásnou a bohatou vůní po lesním ovoci. Chuť mělo plnou, vyvážnou s tóny sladkého džemu a exotického ovoce.

Grand Cuvée červené zrálo v dřevěném sudu a dočkalo se výroby 9000 lahví. Zde jsou jeho analytika:

obsah zbytk. cukru : 0,7 g / l
obsah kyselin : 4,2 g/ l
obsah alkoholu : 13,34% obj.
obsah bezcukerného extraktu : 29,3 g / l

Toto cuvée se skvěle hodí k hovězím steakům, ale vhodně doplní i zralé sýry. Více zde...

Následovalo další víno ve výběru z hroznů, Merlot:

Merlot, výběr z hroznů, 2015, suché

Krásné tmavě červené víno s příjemnou ovocnou vůní po černých třešních i exotickém ovoci.
Chuť byla sladce džemová se příjemnou sametovou dochutí.

Tohoto merlotu bylo vyrobeno 5100l a byl dvakrát školen v nerezové cisterně. Pochází z viniční trati Jižní svahy a zde jsou jeho analytika:

obsah zbytk. cukru : 0,8 g /l
obsah kyselin : 4,4 g  / l
obsah alkoholu : 13,43
obsah bezcukerného extraktu : 29,2 g / l

Merlot si skvěle rozumí s tmavým grilovaným masem, srnčím ragú a mimo jiné i s pikantními druhy sýrů. Více zde...

Poslední dva vzorky , které jsme tento večer ochutnali byla vína bariková. Prvním z nich byla Frankovka:

Frankovka barr., pozdní sběr, 2015, suché

Frankovka s krásnou tmavě rubínovou barvou, ve vůni jsme u tohoto vína poznávali tóny vanilky, a lesního ovoce. Plná a kořenitá chuť byla dotvořena zráním v barikových sudech.

Toto víno pochází z viniční trati Pod Reistnou a byla u něj provedena jablečno-mléčná fermentace. Víno zrálo celé 4 měsíce v dubovém sudu a zde jsou jeho analytika:

obsah zbytk. cukru : 1,3g/l
obsah kyselin : 5,4 g / l
obsah alkoholu : 13,07 % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 29,7  g / l

Frankovka je skvělým společníkem pro vepřové maso na grilu a pro tvrdé druhy sýrů. Více zde...

Obratem jsme se dostali na závěr degustace a s ním i k poslednímu vzorku, kterým bylo víno:

Svatovavřinecké barr., výběr z hroznů, suché

Krásně červené víno s jantarovými odlesky nám vonělo po vanilce a skořici. V plné ovocné chuti jsme mimo jiné poznávali i tóny tabákových listů, či tóny lahodné čokolády.

Toto víno se urodilo na viniční trati Pod Svatým kopečkem II. a také zrálo v dubových barikových sudech. Svatovavřinecké víno bylo vyrobeno v množství 5000l a zde jsou jeho analytika:

obsah zbytk. cukru : 0,9 g / l
obsah kyselin : 4,5 g / l
obsah alkoholu : 13,6  % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 28,8  g / l

Svatovavřinecké víno nám bylo doporučeno k vepřovým nebo hovězím steakům, stejně tak k tvrdým a uzeným sýrům. Více zde...

Na závěr naší degustace opět následovalo hlasování o nejchutnější vína onoho večera a proběhlo slosování o cenu, kterou v podobě dvou vín v dárkovém balení, přivezl pan Slavo Genšiniák.

Hlasování dopadlo následovně:

1. místo Ryzlink rýnský, VOC, 2015, suché


2. místo Sylvánské zelené, VOC, 2015, suché

             Pálava, výběr z hroznů, 2015, polosuhé

3. místo Svatovavřinecké barrique, výběr z hroznů, suché

 

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 27. 10. 2016 Vinařství Vinopa

Ve čtvrtek 27. října se konala výjimečně (kvůli pátečnímu státnímu svátku) čtvrteční degustace vín z Vinařství VINOPA. Přijel k nám majitel pan Veselý, který nám přijel představit vína ze svého rodinného Vinařství VINOPA s dlouholetou tradicí z obce Rakvice.Vinařství využívá nejmodernějších poznatků vinařské vědy a snaží se klást důraz na kvalitu vína, nikoliv kvantitu. O čemž později pan Veselý také během degustace hovořil.
Zobrazit celý článek

Degustace 14. 10. 2016 Vinařství Volařík

V pátek 14. 10. 2016 jsme se opět sešli v našem sklepě u dobrého vína na degustaci.Tentokrát nás čekalo Vinařství Volařík a jeho mladý zástupce pan Filip Jasinský, který nám přijel představit bílá vína ročníku 2015.Vinařství Volařík čítá zhruba 90 ha vinic z nichž je 4,2 ha v bioprodukci.Historie tohoto vinařství sahá do druhé poloviny 20. století, kdy jej založil Leopold Volařík. S příchodem násilné kolektivizace o vinice přišel a výroba byla přerušena. Nicméně po revoluci rok 1989 byla vinice navrácena zpět majiteli a výroba mohla pokračovat.S názvem Vinařství Volařík se však setkáváme až v roce 2007, kdy s tímto názvem vstupuje na trh Ing. Miroslav Volařík, který nyní vinařství obhospodařuje.
Zobrazit celý článek

Vinařství

U Kapličky - VINAŘSTVÍ - Vinařství U kapličky bylo založeno roku 2005 a je zaměřeno na výrobu kvalitních přívlastkových vín z hroznů, vypěstovaných ve vlastních vinicích. Can Bech - Společnost Can Bech je rodinnou společností, která od roku 1981 uvádí na trh pochutiny k sýrům, marmelády, omáčky a chutneys, kandované konzervované ovoce, confitury a další.Fernando de Castilla - Sklepy Vinařství Rey Fernando de Castilla se nachází v historickém centru města Jerez. Sherry nejdříve zraje v nových sudech z francouzského a amerického dubu a poté po dlouhou dobu v sude...Dufek - Vinařství - Rodinné Vinařství Josef DUFEK se nachází ve vinařské obci Svatobořice-Mistřín, v srdci Moravského Slovácka. Obec s bohatou kulturní tradicí s krásnými kroji má neméně bohaté tradice vinařské. Na tyto tradice navazuje také vinařství, jehož počátky sahají aCaves de Rocbére - Caves de Rocbére najdeme v jižní Francii. Jedná se o vinařské sdružení, které je tvořeno třemi družstvy a vzniklo v roce 1972. Družstva společně sjednotila nabídky svých vín, aby pod společným vedením a managementem uváděla na trh produkci láhvových vín tQuinta do Noval - Quinta do Noval patří díky svému úchvatnému panoramatu a špičkovým ročníkovým vínům k nejvyhlášenějším vinařstvím v oblasti Doura. Franz Josef - Značka Kaiser Franz Josef produkuje pouze výrobky v té nejvyšší kvalitě a mimořádné chuti ze sortimentu ryb, ovoce, zeleniny a olivových olejů. Mimo jiné dále nabízí prvotřídní italské těstoviny, olivový olej s lecitinem nebo tuňáka nejlepší chuti.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné