Degustace 4. 11. 2016 Vinařství Moravíno
V pátek 4. 11. jsme se sešli v našem krásném Frýdecko-Místeckém sklípku Vinotéky VINOSTYL při mimořádné degustaci Vinařství Moravíno Valtice. Na degustaci za námi přijel pan Slavo Genšiniák, který nás celou degustací provázel, předával nám cenné informace a zodpovídal naše dotazy. Pan Genšiniák byl skvěle připraven a dozvěděli jsme se tak spoustu zajímavostí z výroby vín ve vinařství. Přivezl také krásný dárek v podobě dvou vín v dárkovém balení do našeho pravidelného slosování o cenu na závěr naší degustace.
Pro začátek jsme se dozvěděli něco o filosofii vinařství a jeho historii. Vinařství sídlí v obci Valtice v Jihomoravském nedaleko Břeclavi, na hranicích s Rakouskem. Obec Valtice a celý Lednicko-Valtický areál jsou již odedávna synonymem pro kvalitní moravská vína. Moravíno hospodaří na 17 hektarech vlastních vinic, konkrétně se jedná o viniční tratě Kačisdorfské pole, Pod Reistnou a Knížecí vyhlídka. Filosofií Moravína je kvalitní zpracování vína pomocí nejmodernějších technologií a poznatků z vinařského průmyslu, s maximální šetrností a co nejmenším zásahem při zpracovávání. Tak dávají v Moravínu vzniknout bílým, růžovým i červeným vínům se svým specifickým charakterem.
Vybraná vína tohoto vinařství zrají ve voňavých dubových sudech, některá dokonce i v sudech barikových. (Barikový sud – podle francouzského slova barrique. Jedná se o dubový sud přesně udaného objemu – 225l)
Vinařství Moravíno si zakládá na dobrém poměru cena vs. kvalita a svá vína distribuuje v gastronomii, vinárnách, vinotékách a specializovaných prodejnách. V roce 2015 vznikl pod záštitou Moravína Valtice spolek s názvem VOC. (VOC – vína originální certifikace, která jsou vyrobena z hroznů z vinic, které byly prověřeny a schváleny, vinaři sami vína vybírají, ověřují původ hroznů a vína hodnotí. Důraz je kladen i na region původu.)
Ladně jsme přešli k prvnímu vzorku, který nám zavoněl v našich sklenkách po ovoci.
Sylvánské zelené, VOC, 2015, suché
Víno krásné zlatožluté barvy s vůní po citrusech, bílých broskvích s lehkými tóny hluchavky a chutí zralých šťavnatých citrusových plodů i přezrálých meruněk.
Toto víno bylo vyrobeno pouze v množství 1100l a hrozny uzrály na viniční trati Pod Sluneční horou. Zde jsou jeho analytika:
obsah zbytk. cukru : 2,9g / l
obsah kyselin : 6,1 g / l
obsah alkoholu : 13 ,53 % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 22,4 g / l
Sylvánské zelené VOC je skvělým společníkem plísňových sýrů, ale i mořských plodů. Více zde...
Poté jsme ochutnali:
Rulandské šedé, pozdní sběr, 2015, suché
Světle zlatavé víno se sladkou ovocnou vůní ananasu a žlutých jablíček. V chuti jsme mohli rozpoznat jemné tóny sušených meruněk a někteří i žlutý meloun.
Toto víno vzešlo z viniční trati Pod Valtickou a zde jsou jeho analytika:
obsah zbytk. cukru : 5,1 g / l
obsah kyselin : 5,9 g / l
obsah alkoholu : 13,96 % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 23, 0 g / l
Toto víno nám bylo doporučeno k mořským plodům, jemným úpravám vepřových steaků či k polotvrdým sýrům. Více zde...
Následovalo víno:
Chardonnay, pozdní sběr, 2015, suché
Chardonnay s krásnou zářivě žlutou barvou. Vůně po přezrálých citrusových plodech a sladkém koření, s výraznou plnou chutí po ovoci, zejména pak po ananasu, papáje a meruňkách.
Toto víno pochází z viniční tratě Kačisdorfské pole a zde jsou jeho analytika:
obsah zbytk. cukru : 4,8 g / l
obsah kyselin : 6,0 g / l
obsah alkoholu : 14,14 % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 23,1 g / l
Chardonnay nám pan Genšiniák doporučil podávat dobře vychlazené na 11-13°C ke grilovaným masům a steakům či salátu z mořských plodů. Vhodné je ovšem i k polotvrdým sýrům. Více zde...
Dalším vzorkem naší páteční degustace bylo víno:
Sauvignon, pozdní sběr, 2015, suché
Víno krásné světle žluté barvy s vůní po citrusovém ovoci s tóny hluchavky nás zaplavilo harmonickou a bohatou chutí bílých broskví a sušených meruněk.
Tohoto vína bylo vyrobeno 8300 lahví a hrozny na jeho výrobu vyrostly na viniční trati Kačisdorfské pole, stejně tak, jako minulý vzorek.
Zde jsou jeho analytika:
obsah zbytk. cukru : 5,5 g / l
obsah kyselin : 6,7 g / l
obsah alkoholu : 12,66 % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 20,9 g / l
Sauvignon nám byl doporučen jako vhodný doplněk mořských plodů, či polotvrdých sýrů. Více zde...
Dalším vínem, které jsme ochutnali, bylo opět víno z řad VOC, a to:
Ryzlink rýnský, VOC, 2015, suché
Víno s krásnou zlatou barvou, s velmi výraznou vůní bezinkového květu spolu s akátovým květem, v chuti jsme zaznamenali nasládlé tóny medu i nádech meruňkové marmelády.
Víno zrálo v dřevěných sudech a hrozny dozrály na viniční trati Kačisdorfské pole. Zde jsou jeho analytika:
obsah zbytk. cukru : 8,1 g / l
obsah kyselin : 6,8 g/l
obsah alkoholu : 13,23 % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 22,9 g / l
Ryzlink rýnský se skvěle hodí k pečeným rybám i polotvrdým sýrům. Více zde...
Následovala, obzvláště mezi ženami, oblíbená odrůda Pálava v polosuchém provedení.
Pálava, výběr z hroznů, 2015, polosuché
Pálavu jsme ochutnali dokonce ve výběru z hroznů. Měla krásnou světle zlatavou barvu, typickou výraznou květinovou vůni a chuť po akátovém medu ve spojení s přezrálými citrusy.
Hrozny Pálavy také vyrostly na viniční trati Kačisdorfské pole a zde jsou její analytika:
obsah zbytk. cukru : 15,5 g / l
obsah kyselin : 5,9 g / l
obsah alkoholu : 13,4 % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 20,4 g / l
Tato Pálava nám byla doporučena k jemným úpravám kuřecích steaků, krémovým dezertům ale i měkkým sýrům. Více zde...
Pálava byla posledním vzorkem z řad bílých vín, a následovalo nadšené jásání milovníků vín červených, jelikož právě na ty nyní přišla řada. Hned prvním vzorkem bylo Grand Cuvée:
Grand Cuvée červené, 2015, suché
Toto víno vzniklo kupáží odrůd Frankovka a a Cabernet Sauvignon. Víno mělo krásnou sytě rubínovou barvu s krásnou a bohatou vůní po lesním ovoci. Chuť mělo plnou, vyvážnou s tóny sladkého džemu a exotického ovoce.
Grand Cuvée červené zrálo v dřevěném sudu a dočkalo se výroby 9000 lahví. Zde jsou jeho analytika:
obsah zbytk. cukru : 0,7 g / l
obsah kyselin : 4,2 g/ l
obsah alkoholu : 13,34% obj.
obsah bezcukerného extraktu : 29,3 g / l
Toto cuvée se skvěle hodí k hovězím steakům, ale vhodně doplní i zralé sýry. Více zde...
Následovalo další víno ve výběru z hroznů, Merlot:
Merlot, výběr z hroznů, 2015, suché
Krásné tmavě červené víno s příjemnou ovocnou vůní po černých třešních i exotickém ovoci.
Chuť byla sladce džemová se příjemnou sametovou dochutí.
Tohoto merlotu bylo vyrobeno 5100l a byl dvakrát školen v nerezové cisterně. Pochází z viniční trati Jižní svahy a zde jsou jeho analytika:
obsah zbytk. cukru : 0,8 g /l
obsah kyselin : 4,4 g / l
obsah alkoholu : 13,43
obsah bezcukerného extraktu : 29,2 g / l
Merlot si skvěle rozumí s tmavým grilovaným masem, srnčím ragú a mimo jiné i s pikantními druhy sýrů. Více zde...
Poslední dva vzorky , které jsme tento večer ochutnali byla vína bariková. Prvním z nich byla Frankovka:
Frankovka barr., pozdní sběr, 2015, suché
Frankovka s krásnou tmavě rubínovou barvou, ve vůni jsme u tohoto vína poznávali tóny vanilky, a lesního ovoce. Plná a kořenitá chuť byla dotvořena zráním v barikových sudech.
Toto víno pochází z viniční trati Pod Reistnou a byla u něj provedena jablečno-mléčná fermentace. Víno zrálo celé 4 měsíce v dubovém sudu a zde jsou jeho analytika:
obsah zbytk. cukru : 1,3g/l
obsah kyselin : 5,4 g / l
obsah alkoholu : 13,07 % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 29,7 g / l
Frankovka je skvělým společníkem pro vepřové maso na grilu a pro tvrdé druhy sýrů. Více zde...
Obratem jsme se dostali na závěr degustace a s ním i k poslednímu vzorku, kterým bylo víno:
Svatovavřinecké barr., výběr z hroznů, suché
Krásně červené víno s jantarovými odlesky nám vonělo po vanilce a skořici. V plné ovocné chuti jsme mimo jiné poznávali i tóny tabákových listů, či tóny lahodné čokolády.
Toto víno se urodilo na viniční trati Pod Svatým kopečkem II. a také zrálo v dubových barikových sudech. Svatovavřinecké víno bylo vyrobeno v množství 5000l a zde jsou jeho analytika:
obsah zbytk. cukru : 0,9 g / l
obsah kyselin : 4,5 g / l
obsah alkoholu : 13,6 % obj.
obsah bezcukerného extraktu : 28,8 g / l
Svatovavřinecké víno nám bylo doporučeno k vepřovým nebo hovězím steakům, stejně tak k tvrdým a uzeným sýrům. Více zde...
Na závěr naší degustace opět následovalo hlasování o nejchutnější vína onoho večera a proběhlo slosování o cenu, kterou v podobě dvou vín v dárkovém balení, přivezl pan Slavo Genšiniák.
Hlasování dopadlo následovně:
1. místo Ryzlink rýnský, VOC, 2015, suché
2. místo Sylvánské zelené, VOC, 2015, suché
Pálava, výběr z hroznů, 2015, polosuhé
3. místo Svatovavřinecké barrique, výběr z hroznů, suché
Fotogalerie...
Zpět
Degustace 27. 10. 2016 Vinařství Vinopa
Degustace 14. 10. 2016 Vinařství Volařík
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem