Degustace 31. 10. 2014 Vinařství Vladimír Tetur

Publikováno: 16.5.2014

I tento pátek 31. 10 2014 jsme v degustačním sklípku naší vinotéky přivítali zástupce vinařství. Tentokrát to byl pan Vladimír Tetur, jehož jménem se vinařství pyšní. Vinařství Vladimír Tetur sídlí ve Velkých Bílovicích, což je také největší vinohradnická obec v České republice. Na dnešní degustaci si pro nás pan Tetur připravil mnoho zajímavých a výborných vín, ale jedno bych zmínila především a to Tramín červený, pozdní sběr 2013.  Nejenže máme toto víno v prodeji jako první vinotéka v České republice, ale stalo se Šampionem Národní soutěže vín velkopavlovické vinařské podoblasti. Zároveň s tímto oceněním se stalo i vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín. Myslím si, že pana Tetura a jeho vinařství není třeba dlouze představovat, jelikož naši vinotéku navštívil už několikrát. Proto z představení uvádíme základní informace a přejdeme k degustovaným vínům.

Vinařství vzniklo v roce 1992 přirozeným vývojem a vyvíjelo se během 20 let od malého sklepa až po dnešní moderní vinařství, které se hlásí k modernímu stylu nejenom architekturou a vybavením, ale i svými víny. Přestože patří k větším vinařstvím, stále se snaží zastávat filozofii menších rodinných podniků tj. osobní přístup, vstřícnost a otevřenost. Vína pod značkou Vladimír Tetur se dostávají na trh v lahvích od roku 1993. Vinařství Vladimír Tetur obdělává 12 hektarů vlastních vinic, ale převážnou část hroznů pro výrobu vína nakupuje od stálých dodavatelů výhradně z Velkých Bílovic. Zpracovává 12 bílých a 11 červených odrůd révy vinné v mnoha kvalitativních skupinách. Značka Vladimír Tetur je často spojována s výrobou aromatických odrůd Irsai Oliver a Muškát Moravský. Sklepmistrem je majitel firmy Vladimír Tetur a zaměstnává 4 pracovníky. Pracují zde i rodinní příslušníci. Pod značkou Vinařství Vladimír Tetur jsou produkována v originální lahvi jakostní a přívlastková vína včetně vín barrique. Za vše hovoří jejich mnohá ocenění (zlaté a stříbrné medaile), která získala na Valtických vinných trzích, Grand Prix Vinex, Weinparade v Poysdorfu, Muvina v Prešově, ve slovinské Ljubljani, v Rakousku, v Kanadě, v Izraeli, Londýně, Paříži  aj. V současné době Vinařství Vladimír Tetur  ročně vyrobí zhruba 30 vagónů vína, což ve finále znamená cca 350-400 tisíc lahví.

V průběhu večera pan Tetur zmínil, že „překopává“ zvyklosti degustací tím, že řadí vína, tak jak si myslí a cítí, že je pro degustaci nejlepší a ne tak jak je obvyklé - a to od bílých suchých vín po červená. Pan Tetur také uvedl, že si chce vinařství dělat po svém, tak aby ho to bavilo a chce představovat víno srozumitelně. Nabádal všechny přítomné k pokládání otázek, a to i těch ne třeba zrovna příjemných. Tempo degustace doporučil ať si degustátoři zvolí své, aby si celou nabídku vín mohli lépe prochutnat a nebyli zcela ovlivněni množstvím vypitého vína. Zároveň za všeobecného veselí prohlásil, že víno se má pít a že „vína nejsou známky, aby se sbírala“.

Pan Tetur nás bravurně prováděl degustací a při tom uvedl mnoho zajímavých věcí. A proto bych ráda jednu zajímavost vypíchla. A to víno z barikových (Barrique) sudů.

Barrique (nebo také barik) je dubový sud o objemu 225 litrů, který se používá k vyzrávání červených vín. Sudy se vyrábějí z dubu, nejčastěji zimního nebo letního, podle svého původu bývají častěji označovány jako francouzské.  Každý druh dubu předává vínu jiné aroma. Důvodem, proč se používá právě dubové dřevo, je jeho tvárnost, nízká poréznost a ideální obsah nerušivých aromatických látek. Víno ze dřeva sudu vyluhuje aromatické látky. Podstatou je vanilin, který se z dubového dřeva extrahuje oxidací a spolu s různými laktony dřeva a nezkvasitelnými sacharidy dává vínu charakteristickou vanilkovou příchuť. Také se ze dřeva vyluhují taniny a vína s nízkým obsahem taninu se takto obohacují. Sud se může použít jen třikrát, potom jsou už aromatické látky vyčerpány a dávat víno do tohoto sudu by bylo zbytečné.

Jako pokaždé si pan Tetur pro naše degustátory připravil otázky, jejíž správnou odpověď odměnil láhví vína svého vinařství. U vín si dnes neuvedeme analytiku a to z prostého důvodu. Pan Tetur ji neuvádí, aby si nikdo nemohl přečíst, či poslechnou analytiku a již předem říct, že toto víno mu chutnat nebude.

Merlot rosé, pozdní sběr 2013, polosuché: Víno krásné lososové barvy s vůní červených lesních plodů, malin a jahod. Chuť je osvěžující, lehce nasládlá, ovocná, připomínající malinový kompot. V dochuti jsou cítit tóny malin a červeného grepu. U tohoto vína pan Tetur uvedl, že je to víno, které je tzv. „na pití“, víno o kterém není potřeba dlouho diskutovat a rozebírat ho.

Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2012, suché: Víno žluto-zelenkavé barvy s vůní květin a lipového květu. V chuti je jemně kořenité, harmonické, s ovocnými tóny bílé broskve a s jemnou kyselinkou. Zařazeno v Salónu vín ČR 2014.

Sauvignon, pozdní sběr 2012, polosuché: Víno má zlatavou barvu s bohatou vůní angreštu, grepu a přezrálých citrusů s tóny bezového květu. Osvěžující chuť s pikantní kyselinkou. Jemné velmi lehce pitelné víno.

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2013, polosuché: Odrůda, která je základem všech vinařů. Pěstitelsky velmi vděčná odrůda. Má jemné nuance lipového květu. Velmi příjemně pitelné víno. Pan Tetur, ale zdůraznil, že nebude u vín říkat, co kdo má cítit. Že je to věc vkusu a chutí a každý ve vínech může cítit něco jiného.

Tramín červený, pozdní sběr 2013, polosuché: Víno, které získalo titul Champion ve Velkopavlovické podoblasti. Toto víno jsme okusili premiérově. Zatím žádná jiná vinotéka toto víno nenabízí, pouze vinotéka Vinostyl.

Rulandské modré, ps klaret 2011, polosladké: Bílé, polosladké víno s přívlastkem pozdní sběr Blanc de Noir Claret.

Klaret: Bílé (je povolen lehce narůžovělý odstín) víno vyrobeno z červených nebo modrých hroznů.

 

Rulandské modré, výběr z hroznů 2009, suché: Granátová až cihlově červená barva. Víno je velmi silné a výrazné. V chuti je dlouhé, kořenité s příchutí po peckovinách a mandlích. Způsob zpracování ještě více prohlubuje chuť tohoto vína o příjemnou sametovou trpkost a harmonickou kyselinu. Víno bylo zpracováno bezoxidační reduktivní technologií v uzavřeném tanku.

Rulandské modré barrique, výběr z hroznů 2008, suché: Víno má třešňovou barvu s cihlovými odlesky. Vůně je ovocná s tóny lesních plodů. V chuti nalezneme červené ovoce, třešně, maliny a sametové taniny.

Rulandské šedé, pozdní sběr 2012, polosuché: Víno má zlatožlutou barvu. Víno je výrazné chuti a vůně s pikantní jemnou kyselinkou a ve vůni cítíme tropické ovoce.

Irsai Oliver, kabinetní 2013, suché: Má zelenožlutou barvu, jemnou muškátovo-kořenitou vůni a chuť příjemnou ovocnou s pikantní kyselinkou, která dává vínu svěžest.

Chardonnay, barrique, pozdní sběr 2011, polosladké: Velmi svěží ovocité temperamentní víno pikantní citrusové chuti.

BB Cuvée barrique Laďa, pozdní sběr 2007, suché: Představujeme Vám první Cuvée Vinařství Vladimír Tetur – BB Cuvée barrique Laďa. BB  Cuvée barrique Laďa je vinařovou hračkou z odrůd RM a CS 50:50 a leželo 30 měsíců v barikových sudech. Ve vůni tohoto vína můžeme cítit kouřové tóny, kakao, kávu, čokoládu, višně. BB Cuvée barrique Laďa - specifické a nejednoduché silně barikové víno doporučujeme dekantovat.

Jako pokaždé se i dnes hlasovalo o nejlepších vínech degustace. Tentokrát to dopadlo takto:

1. BB Cuvée barrique Laďa, pozdní sběr 2007, suché

2. Rulandské modré barrique, výběr z hroznů 2008, suché

3. Veltlínské zelené, pozdní sběr 2013, polosuché

Veškerá vína z této degustace naleznete ZDE

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 24. 10. 2014 Vinařství Víno z Kobylí

V pátek 24. 10. 2014 jsme v degustačním sklípku naší vinotéky opět přivítali zástupce vinařství. Tentokrát to bylo Vinařství Patria Kobylí, které se prezentuje názvem Víno z Kobylí.
Zobrazit celý článek

Degustace 17. 10. 2014 Vinařství Volařík

V pátek 17. 10. 2014 proběhla v  degustačním sklípku naší vinotéky další z degustací vína. Tentokrát jsme přivítali Vinařství Volařík z Mikulova, v zastoupení panem PhDr. Martinem Procházkou. Vinařství Volařík se oprávn...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Pod Kumstátem - Vinařství - Tradice vinařství v rodině Valihrachových započala již v první polovině 20. století. Tenkrát ovšem vinařili pouze pro vlastní potřebu – a hlavně z lásky k vínu. Štěpán Maňák - VINAŘSTVÍ - Rodinné Vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic poblíž Kyjova hospodaří na 25 hektarech vinic, na třech vinařských tratích s velmi příznivou polohou. Výroba je zaměřena pouze na přívlastková lahvová vína.Can Bech - Společnost Can Bech je rodinnou společností, která od roku 1981 uvádí na trh pochutiny k sýrům, marmelády, omáčky a chutneys, kandované konzervované ovoce, confitury a další.Vinselekt Michlovský - VINAŘSTVÍ - Firma Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. završuje pěstování révy vinné produkcí vín nejvyšších jakostních stupňů. Mladý podnik vznikl v roce 1993 a produkoval především vína určená pro zpracování na sekty. V roce 1995 začala firma plnit svá nejlepší vínCave de Pfaffenheim - Cave de Pfaffenheim je vinařství v Pfaffenheimu v Alsasku ve Francii. Vinný sklep Pfaffenheim byl založen v roce 1957.Alexandre Relvas - Poměrně mladé, ale velmi perspektivní vinařství, nacházející se v oblasti Alentejo v Portugalsku. Vlastní přes 100 ha vinic v jižní části (oblast Alantejano) a dalších 200 ha vinic má smluvně zavázáno s místními pěstiteli. Mlýnek Filip - Vinařství - Vinařství Filip Mlýnek, jehož sídlo je v Dolních Dunajovicích, je řazeno mezi tzv. butiková vinařství. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné