Degustace 24. 10. 2014 Vinařství Víno z Kobylí

Publikováno: 29.10.2014

V pátek 24. 10. 2014 jsme v degustačním sklípku naší vinotéky opět přivítali zástupce vinařství. Tentokrát to bylo Vinařství Patria Kobylí, které se prezentuje názvem Víno z Kobylí. Toto vinařství dnes zastupovala paní Martina Redková, jenž v tomto vinařství zastává funkci manažera prodeje. Hned na začátku nás paní Redková upozornila, že není degustátor ani sommelier, že „pouze“ pochází z vinařské rodiny, víno miluje a je vínem tzv. „odkojená“. Samozřejmě i tím, že pracuje ve vinařství, má o víně přehled, ale i přes to požádala všechny přítomné o schovívavost. Také se zmínila, že není zastáncem toho, aby se degustace řídily striktními pravidly, a že víno se má vychutnávat a prochutnávat.

I přes svou počáteční nervozitu dokázala paní Redková naše degustátory zaujmout a myslím si, že důvěru vinařství, které reprezentuje, nezklamala a zhostila se své úlohy s náležitou úctou a umem.

Než přejdeme k vínům tak si povíme něco o samotném vinařství… Vinařství Víno z Kobylí hledejte ve Velkopavlovické vinařské podoblasti jihovýchodní Moravy. Vinná réva se na území Kobylí pěstuje již osm set let. Už tehdy se teplomilné rostlině dařilo na zdejších slunných stráních obrácených k jihovýchodu a jihozápadu. Na současné ploše 152 hektarů pěstují nejtradičnější odrůdy jako například Frankovka, Tramín nebo Modrý Portugal. Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. S roční produkcí 700 000 lahví se Patria Kobylí stala jedním z významných tuzemských výrobců vína. Z hroznů jejich vinic vznikají díky trpělivosti milovníků vinné révy aromatická a jedinečná jakostní odrůdová vína, vína s přívlastkem, archivní a ročníková vína.

Během degustace nás paní Redková provedla způsobem pěstování a rozložením vinic jejich vinařství. Mluvila o letošním roce, který je pro vinaře velmi nepříznivý, díky dešťům, které pustošily Jižní Moravu. Také se zmínila historii odrůd, které nám přijela představit a neopomněla atmosféru degustace okořenit bájemi o vzniku vína.

Jedna z pověstí o vzniku vína, kterou paní Redková zmínila, líčí putování mladého Dionýsa na daleký ostrov Naxos. Cesta byla dlouhá, v poledním žáru vyčerpávající, a tak nebylo divu, že se brzy unavil. Ulehl do stínu tamaryšku a sotva se trošku probral z únavy, uviděl u svých nohou podivuhodnou rostlinku. Nedovedl ji určit, on, který absolvoval tolik lekcí z botaniky u tety Chlóridy, a proto ji vzal s sebou v přesvědčení, že ji donese na Naxos. Ale to byste nesměli znát Lykúrga, který odedávna Dionýsa nenáviděl a dokonce ho neuznával za boha. Aby se Dionýsovi pomstil, začal rozpalovat sluneční paprsky tak, že se musel Dionýsos poohlédnout po nějaké schránce, aby rostlinku ukryl. U cesty, po níž kráčel do města Naxu, našel dutou ptačí kost a do ní rostlinu uložil. To Lykúrga popudilo ještě víc. Vdechl proto rostline nadpřirozenou vegetační schopnost. Rostlina rostla jako z vody a hrozilo, že se ptačí kost roztrhne. Štěstí však stálo při Dionýsovi, neboť právě včas našel kost lví, ani ta však nestačila na dlouho. To už se blížil k městu na Naxu a na jeho okraji objevil Dionýsos v rozpáleném písku velký oslí hnát a v něm rostlinu konečně donesl na místo určení. Když Dionýsos dorazil do města, zasadil rostlinu v zahrádce tety Chlóridy. Vonný květ se brzy změnil v hrozny a vytlačená lahodná šťáva chutnala příjemně. Měla dokonce zvláštní moc: dala pijícímu zapomenout na životní strasti a denní trampoty. Božský nápoj měl však i něco z vlastností těch, jejichž kosti posloužili jako životodárná schránka. Přesvědčil se o tom i sám Dionýsos. Proto prý je člověku po první sklínce vína jako ptáku, po dvou nebo třech číších je silný a odvážný jako lev, po dalších sklenkách však již TROPÍ OSLOVINY.

 

A dost už pověstí, pojďme přejít k samotným vínům. Dnes jsme na degustaci ochutnali dvanáct vzorků a jako první se nám představil…

Muškát moravský MZV, Frizzante Elegant Blanc 2013, suché: Bílé, lehké, svěží víno, které se hodí na večer. Toto víno je vhodné více vychladit, aby se uvolnila chuť a bublinky. Muškát moravský je odrůda, jejíž réví dobře vyzrává, je středně odolná vůči mrazu a její hrozny nemají sklony k hnilobě.

  • Barva: Barva tohoto svěžího perlivého vína je jasná, zelenkavě žlutá.
  • Vůně: Víno má velmi příjemnou vůní připomínající aroma sušených meruněk.
  • Chuť: Svěží perlení zdůrazňuje jiskřivou chuť vína s pikantní kyselinkou a dlouhou muškátovou dochutí.
  • Alkohol: 11,5%

Neuburské, kabinetní 2013, suché: Víno z řady kabinetních vín, Tzv. Letní edice. Lehké, letní víno. Podle paní Redkové dokonce „lehké snídaňové víno“.  Paní Redková také zmínila legendu o vzniku této odrůdy. Tato legenda praví, že réví této odrůdy bylo v šedesátých letech 19. století vyplaveno Dunajem na břeh u Oberarnsdorfu v oblasti Wachau. Réví nalezli místní rybáři a vinaři Christoph Ferstl a Franz Marchendl a vysadili jej v obci Arnsdorf do svých vinic. V roce 1872 vyrobili z první sklizně překvapivě dobré víno…

  • Barva: Víno světle žluté barvy se zelenkavými odlesky.
  • Vůně: Víno je charakteristické svou příjemnou muškátovou vůní a osvěžujícími tóny citrusů.
  • Chuť: Lehká ovocná chuť tohoto kabinetního vína je osvěžená příjemnými kyselinami.
  • Alkohol: 11%
  • Cukr: 7,7 g/l
  • Kyseliny: 7,8 g/l

Cabernet Moravia rosé, Gallery 2013, suché: Rosé z řady Gallery, mladé a čerstvé, nalahvováno asi dva měsíce. Tato odrůda vznikla křížením odrůd Zweigeltrebe a divoké odrůdy Cabernet Franc. Je to první odrůda kabernetového typu, vyšlechtěná v České republice. Šlechtitelem odrůdy je Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi. Tato odrůda vyžaduje velké nároky na práci, a proto není tak rozšířená.

  • Barva: Víno má krásnou malinově růžovou barvu.
  • Vůně: Vůní připomíná drobné lesní ovoce s nádechem cabernetu.
  • Chuť: V chuti vína se objevuje lahodná šťavnatost lesního ovoce v kombinaci s pikantní kyselinkou a dochutí černého rybízu.
  • Alkohol: 11%
  • Cukr: 5,2 g/l
  • Kyseliny: 6,6 g/l

Veltlínské zelené, výběr z hroznů 2013, polosladké: Toto víno je v, pro Veltlín nezvyklé, polosladké podobě. Odrůda pochází z Rakouska, kde je také hojně pěstována. První, ale nejistá zmínka o této odrůdě pochází z roku 1766. Toto konkrétní víno je hodně vyzrálé a ve vůni lze rozeznat lipový květ a med.

  • Barva: Víno se vyznačuje světle žlutou barvou s jemnými zelenkavými odlesky.
  • Vůně: Vůně připomíná květy lípy s ovocnými podtóny.
  • Chuť: Chuť vína se vyznačuje plností, mírnou kořenitostí a jemně nasládlou dochutí s dlouhou grepovou perzistencí.
  • Alkohol: 11%
  • Cukr: 26,7 g/l
  • Kyseliny: 5,4 g/l

Chardonnay, pozdní sběr 2012, polosladké: Tato odrůda pochází z France z oblasti Burgundska. Hodně moderní odrůda, která je v současné době velmi žádaná. Tato odrůda se přirovnává k odrůdě - Rulandské bílé. Toto konkrétní víno je již vyzrálé a má velmi dobře čitelnou ovocnou chuť i vůni.

  • Barva: Barva vína je zlatožlutá.
  • Vůně: Vůně je široká ovocná.
  • Chuť Chuť je plná příjemně ovocná, jemně nasládlá s příjemnou kyselinkou a dlouhou extraktivní dochutí.
  • Alkohol: 13%
  • Cukr: 22,5 g/l
  • Kyseliny: 6,2 g/l

Sauvignon, výběr z hroznů 2013, polosladké: Mladé víno, které je také nalahvováno asi dva měsíce. Velmi oblíbená odrůda u vinařů. Odrůda pochází z Francie a byla nalezena jako divoké víno. O této odrůdě panuje pověst, že když byl francouzský král Jindřich IV. Navarrský kojencem, tišil pláč dítěte jeho dědeček tím, že mu potíral rty rozetřeným česnekem a máčel mu je vínem z odrůdy Sauvignon. V dospělosti se každopádně král stal velkým vyznavačem právě této odrůdy.

  • Barva: Barva vína je atraktivní zlatožlutá.
  • Vůně: Vůni charakterizují tóny kvítků hluchavky a dobře vyzrálého angreštu.
  • Chuť V chuti tohoto vína je angrešt doplněn o příjemně nasládlé tóny tropického ovoce.
  • Alkohol: 12%
  • Cukr: 21,6 g/l
  • Kyseliny: 8,5 g/l

Tramín červený, pozdní sběr 2012, polosuché: Tramín je odrůda, která je velmi aromatická, sama paní Redková toto víno přirovnávala k parfému. Tramín je však díky své odolnosti vůči mrazu a nemocem velmi populární u vinařů. Odrůda tohoto vína je jednou z nejstarších pěstovaných odrůd, podílela se na vzniku mnoha klasických evropských odrůd révy. Původ odrůdy je nejasný a ztrácí se v dávné minulosti.

  • Barva: Barva vína je zlatožlutá až zlatá.
  • Vůně: Vůně je plná, opojná s tóny čajových růží, připomínající i kvetoucí akáty.
  • Chuť: Chuť je velmi plná, extraktivní, kořenitá s dlouhou perzistencí připomínající lékořici a s dochutí akátového medu.
  • Alkohol: 13,5%
  • Cukr: 7,5 g/l
  • Kyseliny: 4,8 g/l

Pálava, výběr z hroznů 2013, sladké: Moderní odrůda, která je v současnosti hodně vysazovaná a žádaná. Tato odrůda vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Odrůda byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou, který její šlechtění zahájil v roce 1953 ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích a později v něm pokračoval v Perné. Toto konkrétní víno je velmi příjemné vůně a chuti připomínající zralé banány.

  • Barva: Barva vína je zlatavě žlutá.
  • Vůně: Vůně tohoto vína přináší jemné tramínové tóny v kombinaci s aroma dokonale vyzrálých hroznů.
  • Chuť: Chuť je extraktivní a připomíná zralé banány s příjemně dlouhou nasládlou dochutí.
  • Alkohol: 10%
  • Cukr: 58,7 g/l
  • Kyseliny: 8,8 g/l

Pálava, výběr z bobulí 2011, sladké: U Pálavy se doporučuje doba ležení v lahvi tři roky. Sladké víno kořenité vůně a chuti. Velmi sladké víno, které paní Redková přirovnávala ke slámovým vínům.

  • Barva: Barva vína je zlatožlutá.
  • Vůně: Vůně je svěží, kořenitá s medovými tóny.
  • Chuť: Chuť vína je kořenitá, připomínající banány, podpořená projevem dokonale vyzrálých cibéb.
  • Alkohol: 12,5%
  • Cukr: 70,1 g/l
  • Kyseliny: 6,4 g/l

Zweigeltrebe, Gallery 2011, suché: Odrůda červeného vína, která byla vyšlechtěna v roce 1922 v Rakousku. Velmi známá odrůda, která je oblíbená díky své odolnosti vůči mrazu a chorobám. Paní Redková upozornila, že v jejich vinařství se červené víno dostává na trh až po dvou letech a červená vína zrají v dubových sudech.

  • Barva: Barva vína je tmavě granátová, jiskrná.
  • Vůně: Vůně vína je příjemná, ovocná, s tóny zralých třešní.
  • Chuť: Chuť vína je plná, elegantní, vyvážená s jemnou tříslovinou, příjemně doplněná o jemně dřevité tóny, které víno získalo ležením v dubovém sudu.
  • Alkohol: 13,5%

Cabernet Sauvignon, pozdní sběr 2012, suché: Tato odrůda se řadí mezi čtyři celosvětově nejoblíbenější červená vína. Pochází patrně z francouzského regionu Bordeaux, kde vznikla s nejvyšší pravděpodobností spontánním křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc. Tuto odrůdu najdete téměř v každé vinařské oblasti. Paní Redková tuto odrůdu nazvala „Mercedesem mezi víny“.

  • Barva: Víno má velmi hlubokou tmavě červenou barvu.
  • Vůně: Vůně tohoto vína je silná, výrazná. Cítíme v ní plnou a těžkou vůni ostružin a černého rybízu se stopami marmelády z lesních plodů.
  • Chuť: V chuti najdeme velmi širokou kompozici lesních plodů. Třísloviny v tomto výrazném víně působí velmi příjemně. V dlouhé dochuti opět cítíme marmeládu z lesních plodů.
  • Alkohol: 12,5%
  • Cukr: 4,2 g/l
  • Kyseliny: 5 g/l

Svatovavřinecké, V.O.C. 2009, suché: Odrůda náleží k širší rodině odrůd Pinot, vznikla patrně ve francouzském regionu Alsasko, spontánním křížením odrůdy Pinot Noir se zatím blíže neurčenou odrůdou. Toto konkrétní víno má krásnou tmavě červenou barvu a ve vůni lze cítit sušené švestky.

  • Barva: Barva vína je tmavě červená s fialovými odlesky.
  • Vůně: Ve vůni připomíná sušené švestky, v chuti můžeme najít ovocné tóny višní a višňového kompotu.
  • Chuť: Víno oslňuje svou plností a povidlovou vůní s příjemnou sametovou dochutí.
  • Alkohol: 12%

 

V. O. C. – Vína originální certifikace – vína, která jsou specifická tím, že hrozny, ze kterých jsou tato vína vyrobena, pocházejí́ výlučně z vinic ležících ve schválených polohách daného regionu. Vinaři sami vyberou vinařské́ trati, které́ jsou pro výrobu VOC nejvhodnější. Tento přísný výběr poloh s originálním půdním složením dává́ vínům jedinečné́ vlastnosti. Do systému VOC jsou zaraženy nejtypičtější odrůdy daného vinařského regionu. Vinaři sami si v rámci sdružení́ vína hodnotí, ověřují původ hroznů a charakter vyráběných vín.

Jako každou degustaci, tak i tentokrát jsme hlasovali o nejlepších vínech a dopadlo to takto:

1. Pálava, výběr z hroznů 2013, sladké

2. Sauvignon, výběr z hroznů 2013, polosladké… Muškát moravský MZV, Frizzante Elegant Blanc 2013, suché

3. Veltlínské zelené, výběr z hroznů 2013, polosladké

Veškerá vína z této degustace naleznete ZDE

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 17. 10. 2014 Vinařství Volařík

V pátek 17. 10. 2014 proběhla v  degustačním sklípku naší vinotéky další z degustací vína. Tentokrát jsme přivítali Vinařství Volařík z Mikulova, v zastoupení panem PhDr. Martinem Procházkou. Vinařství Volařík se oprávn...
Zobrazit celý článek

Degustace 26. 09. 2014 Vinařství Stanislav Konečný

V pátek 26. 9. 2014 jsme v našem degustačním sklípku přivítali pana Stanislava Konečného, majitele vinařství Konečný, sídlící ve vinařské oblasti Čejkovice. Úvodem nás pan Konečný provedl historií vinařství Konečný, kt...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Botur - VINAŘSTVÍ - Vinařství Botur bylo založeno již v roce 1989 Luďkem Boturem. Hrozny na výrobu vína v dnešní době nepochází z jeho vlastních vinic, ale jsou vykupovány od léty prověřených smluvních dodavatelů, kterými jsou pěstitelé kvalitní révy vinné, především z oblasSnowdonia Cheese Company - Uvnitř krásného severního Walesu, v krásné přírodě s čerstvým mořským vzduchem a tekoucí vodou, byla v roce 2001 založena společnost Snowdonia Cheese Company. Vinopa - VINAŘSTVÍ - Rodinná firma Veselých - Vinařství VINOPA sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice, která se rozprostírá v srdci největší vinařské oblasti s názvem Velkopavlovická.Arnaud - Společnost Arnaud byla založena již roku 1950 v regionu Limousin, konkrétně v malém městečku Aixe sur Vienne ve Francii. Tento rodinný podnik se už od svého vzniku zabývá výrobou tradičních francouzských paštik a konzervovaného masa. Henriques & Henriques-Vinhos, S.A. - Rodina HENRIQUES patřila mezi největší vlastníky půdy v oblasti Camara de Lobos již od 15. století, kdy byly založeny i první vinice na svazích Pico da Torre, které patřily Henriquesovým. Seville Premium - Značka Seville je hrdá na Středomoří, ze kterého pochází a snaží se středomořskou kuchyni, která je pro ně typická rozšířit po celém světě. Horák - VINAŘSTVÍ - Malé butikové vinařství založené v roce 2004, nacházející se v obci Vrbice, podoblasti VELKOPAVLOVICKÉ. Tato velmi kvalitní vinařská podoblast je jednou z nejvýše položených obcí v Jihomoravském kraji a je známá svou ojedinělou lokalitou vinných sklepů.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné