Degustace 21. 11. 2014 Vinařství Petr Bíza
V pátek 21. 11. 2014 jsme v degustačním sklípku naší vinotéky uspořádali další z degustací vín. Tentokrát jsme ochutnali vína pocházející z Vinařství Petr Bíza, jenž nese jméno svého majitele, a to pana Ing. Petra Bízy, který nás touto degustací také provázel. Pod vedením pana Bízy jsme mohli ochutnat nejen novinky z jeho produkce, ale i opravdové skvosty, jenž toto vinařství nabízí. Ochutnali jsme především ročník 2013. A jak pan Bíza podotkl, ročník 2013 byl spíše nadprůměrný a nahrával především bílým vínům, bílá vína tohoto ročníku jsou aromatická a svěží. Podle pana Bízy je také osmdesát procent kvality vína leží na vinici a zbývajících dvacet procent ve sklepě a podle toho se Vinařství Petr Bíza také řídí.
Na začátku samotné degustace nás pan Bíza seznámil s historií rodinného vinařství Bíza. Takže si ji připomeneme… Vinařství Petr Bíza je rodinná firma založená v roce 1999 a navazuje na tradici předků, kteří přišli v roce 1771 z Francie na Moravu. Vinařství se nachází v obci Čejkovice, jedné ze tří největších vinařských obcí v České republice. Rozloha vlastních vinic vinařství je 6,5 ha a roční produkce 80 000 lahví. Rodinné vinařství pod vedením vinaře Ing. Petra Bízy se specializuje na výrobu přívlastkových, archivních a speciálních vín nejvyšší kvality. Vlajkovou lodí vinařství je Grand Cuvée Bizé a Grand Cuvée Caberner. Specialitou vinařství je výroba slámového vína z červené odrůdy Neronet a sektu kvašeného v láhvi. Filozofií rodinného vinařství Petra Bízy je vyrábět vysoce kvalitní vína, která zaujmou jak začátečníka, tak odborníka.
Během degustace se mimo jiné pan Bíza zmínil o zrání vína v barikových sudech… Zrání v barikových sudech má velmi přísné podmínky, stejně jako výroba samotných sudů. Ty se vyrábí z amerických nebo francouzských dubů. Sudy mají přesně 225 litrů. Na rozdíl od moderních kovových nerezových tanků propouští sudy vzduch, což má zásadní význam při zrání vín. Každý barrique může být použitý pouze třikrát. Poté je už pro zrání vína nevhodný. Víno ležením v sudu získá ve vůni i chuti tóny po původním dřevě (vanilka, sladké taniny, smetana atd.) doplněné o tóny vypáleného vnitřního povrchu (karamel, pražená káva, čokoláda atd.).
Závěrem, než přejdeme k samotným vínům, zmíním, že celá degustace se nesla v zábavném duchu a pan Bíza statečně, a nutno říct, že i velmi vtipně, odpovídal na veškeré otázky, které měli naši degustátoři. A právě tímto přístupem si získal mnoho nadšených fanoušku, kteří jistě přijdou i na další degustace tohoto vinařství.
Jako první se nám představilo:
Veltlínské zelené, pozdní sběr 2013, suché: Víno má krásnou zelenožlutou barvu se třpytivými odlesky a jemnou perličkou. Vůně žlutého melounu a zralých plodů jablek Golden delicious je snoubena s jemnými tóny citrónové kůry. Chuť je plná, harmonická, s intenzivními tóny zralých jablek, citrusových plodů a s jemnou dochutí pepře.
Alkohol: 12,5%
Zbytkový cukr: 3,4 g/l
Kyseliny: 5,9 g/l
Sauvignon, pozdní sběr 2013, suché: Víno má slunečně zlatavou barvu se třpytivými odlesky a jemnou perličkou. Bohatá vůně černého rybízu a angreštu je snoubena s tóny přezrálých broskví. Chuť je plná, harmonická, s příjemným projevem pomela, grepu a s lahodnou dochutí nektarinek.
Alkohol: 12,5%
Zbytkový cukr: 10 g/l
Kyseliny: 7,4 g/l
Chardonnay, pozdní sběr 2013, suché: Víno má slunečně zlatavou barvu. Bohaté aroma manga a žlutého melounu, přechází do vůně vyzrálých hrušek a ananasu. Chuť zralých plodů kiwi a citrusových plodů je snoubena s lahodnou šťavnatou kyselinkou.
Alkohol: 12%
Zbytkový cukr: 9 g/l
Kyseliny: 7,6 g/l
Rulandské šedé, výběr z hroznů 2013, polosladké: Víno vzniklo kupáží odrůd Rulandské šedé 90% a Rulandské modré 10%. Víno má zlatožlutou barvu. Vůně je bohatá, můžeme v ní cítit tropické plody, hrušky a ananas, který se snoubí s aroma cibetových rozinek. Chuť je plná, chlebná s příjemným projevem přezrálých hrušek a dochutí mandarinek.
Alkohol: 12%
Neronet, pozdní sběr 2013, suché: Odrůda vznikla křížením Svatovavřinecké x Modrý portugal x Alicante bouschet x Cabernet Sauvignon. Víno inkoustově tmavé barvy. Vůně je výrazně ovocná s intenzivními tóny švestek, borůvek, kávy a čokolády „Milky“ s jahodovou náplní. Chuť je plná, s bohatou strukturou vlastních tříslovin, s příjemným projevem kompotovaných třešní, mléčné čokolády a lahodnými tóny sušených švestek.
Vyrobeno technologií bílého vína – bez nakvašení rmutu a studenou fermentací moštu,
s následným odbouráním kyseliny jablečné.
„Netříslové“ víno.
Alkohol: 12%
Zbytkový cukr: 1 g/l
Kyseliny: 5 g/l
Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2012, suché: Výjimečné víno vyrobeno z hroznů nejlepší čejkovické viniční trati „Stará hora“. Víno intenzivní rubínové barvy s fialovými odstíny. Vůně je výrazně ovocná, s intenzivními tóny přezrálých borůvek, třešní, černých jeřabin a kávy. Chuť je elegantní, plná, s příjemným projevem jahodové marmelády, švestek, moruší, ostružin a harmonickou dochutí hořké čokolády s výraznou tříslovinou. Víno vyrobeno studenou macerací, s následným odbouráním kyseliny jablečné. 65 % produkce bylo školeno ve tříletých sudech barrique.
Díky svému charakteru je víno určeno nejen k okamžité konzumaci, ale i k uchování v archivu 8-10 let.
Alkohol: 13%
Zbytkový cukr: 0,8 g/l
Kyseliny: 5,1 g/l
Caberenet Sauvignon – rosé, pozdní sběr 2013, suché: Víno intenzivní jahodové barvy. Bohatá ovocná vůně červeného rybízu a kompotovaných jahod je snoubena s aroma malin. Chuť citrusových plodů, červeného rybízu a malin je sladěna s lahodnou šťavnatou kyselinkou.
Alkohol: 11,5%
Zbytkový cukr: 3,3 g/l
Kyseliny: 5,5 g/l
Ryzlink Rýnský – SUR LIE, pozdní sběr 2013, battonage, suché: Víno má žlutozlatou barvu se třpytivými odlesky a jemnou perličkou. Bohatá vůně přezrálých hrušek a citrónové kůry, přecházející v chuti do vyzrálých kdoulí, s příjemným projevem hruškové marmelády a harmonickou šťavnatou kyselinkou.
Alkohol: 12%
Zbytkový cukr: 16 g/l
Kyseliny: 7,3 g/l
SUR LIE (battonage) - je název prastaré metody pro zrání vína v přítomnosti kalů, které vznikají během kvašení. Její doslovný překlad z francouzštiny znamená “na kalu” a při výrobě vína se používá v přeneseném významu „na kvasnicích“. Proces výroby, kdy se víno nechávalo ležet po určitou dobu na kvasničném sedimentu, byl znám již 200 let př. n. l. ve starověkém Římě. Metoda sur lie, jak ji známe dnes, má hlubokou tradici především v Burgundsku, kde se používá pro výrobu vynikajících bílých vín.
Tramín, výběr z hroznů 2013, polosladké: Víno má žlutozlatou barvu. Bohaté banánové aroma, přechází do vůně fialek a růží. Víno plné, kořenité a extraktivní banánovo-hruškové chuti, je sladěno s příjemnou dochutí lesního medu. Díky svému charakteru je víno určeno nejen k okamžité konzumaci, ale i k uchování v archivu 6 -8 let.
Alkohol: 12,5%
Zbytkový cukr: 27 g/l
Kyseliny: 5,5 g/l
Víno (Chorv.), 2013, polosladké: Mimořádné víno, ve kterém můžeme cítit i ochutnat lesní jahody. Díky tomuto se stává vyhledávanou raritou. Podle pana Bízy je toto víno vhodné pro naprosté laiky. A to z důvodů jeho vůně a chuti, na tomto víně můžeme dokázat, že víno opravdu voní a tuto vůni lze ve vínech odhalit.
Alkohol: 11%
Grand Cuvée Bizé – barrique, výběr z hroznů 2011, suché: Toto víno vzniklo kupáží odrůd Rulandské modré 90% a Merlot 10%. Macerace hroznů trvající 30 dní na slupkách ve spojení se zráním ve francouzských barikových sudech po dobu 32 měsíců, vložili do vína intenzivní granátovou barvu s cihlovými okraji. Ovocná vůně sušených švestek, třešní a fíků je harmonicky doplněna jemnými tóny vanilkyv kombinaci s nugátem, likérem a mléčnou čokoládou s oříšky.
Alkohol: 14%
Grand Cuvée Caberner - barrique, výběr z hroznů 2009, suché: Toto víno vzniklo kupáží odrůd Cabernet Sauvignon 85% a Neronet 15%. Macerace hroznů trvající 30 dní na slupkách ve spojení se zráním ve francouzských barikových sudech po dobu 26 měsíců, vložili do vína intenzivní rubínovou barvu. Bohatá vůně přezrálých třešní, ostružin, borůvek, sušených švestek, datlí, je harmonicky doplněna jemnými tóny kávy se strouhanou čokoládou v kombinaci s likérem a nugátem. V chuti je víno zralé s hřejivými tóny čerstvé marmelády, bohaté extraktem s výraznými tříslovinami a harmonickou dochutí jeřabin.
Alkohol: 14%
Jako vždy, tak i tentokrát se hlasovalo o nejlepších vínech dne. A dopadlo to takto:
1. Sauvignon, pozdní sběr 2013, suché
1. Grand Cuvée Bizé – barrique, výběr z hroznů 2011, suché
2. Ryzlink Rýnský – SUR LIE, pozdní sběr 2013, battonage, suché
3. Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2012, suché
Veškerá vína z této dehustace naleznete ZDE
Zpět
Degustace 7. 11. 2014 Portských vín
Degustace 31. 10. 2014 Vinařství Vladimír Tetur
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem