Degustace 7. 11. 2014 Portských vín
Dne 7. 11. 2014 jsme v degustačním sklípku naší vinotéky uspořádali další z degustací vín, tentokrát trošku jinou, avšak neméně zajímavou. PORTSKÁ, MADEIRA, SHERRY a PORTUGALSKÁ vína nám přijel, jako každým rokem, představit p. Kubíček, který svým poutavým a odborným vyprávěním ohromil všechny zúčastněné.
Úvodem degustačního večera p. Kubíček všechny přítomné upozornil, že vína, která nám budou představena mají vyšší obsah alkoholu, a proto je zařazeno na degustační listinu „pouze“ devět vzorků. Mezi těmito vzorky byla vína, která mají 13,5 - 20 % alkoholu a vzhledem k jejich různorodosti a originalitě, se na závěr degustace o jejich pořadí nehlasuje a nehodnotí se. V průběhu degustace jsme byli seznámeni nejen s regiony, ze kterých ochutnávaná vína pocházejí, ale také s různými technologiemi jejich výroby a zpracování. Vysvětleny nám byly rozdíly mezi Sherry a Madeira víny a krátce jsme byli obeznámeni také s historií výroby fortifikovaných vín. S průběhem degustace byli všichni účastníci velmi spokojeni a odcházeli obohaceni o spoustu zajímavých a běžně - ne úplně - dostupných informací.
Prvními třemi vzorky byla tzv. červená tichá vína:
Sao Miguel Ciconia, 2013: červené víno, které má 13,5 % alkoholu, pocházející z oblasti Alentejo, což je největší vinařská oblast Portugalska. Bohaté, vyvážené víno s krásnou rubínovou barvou bylo vyrobeno ze 3 odrůd révy vinné: Syrah, Aragonês a Touriga. Oblast Alentejo se nachází na jihu Portugalska a zaujímá téměř 1/3 rozlohy od španělských hranic, až po Atlantický oceán. Jedná se o oblast rovinatou a suchou, s nejvyšší intenzitou slunečního svitu (přes 3000 hodin), kde prší pouze v zimě. 90. léta přinesla dynamický rozvoj a vína z oblasti Alentejo se zařadila mezi naprostou špičku nejen v domácím prostředí, ale ocenění získávala také na poli světovém. Mezi hlavní odrůdy pěstované v této oblasti patří Aragonés, Trincadeira, Alicante Bouchet a Touriga Nacional. Vína, pocházející z této oblasti jsou mohutná a dobře strukturovaná. Ocení je zejména milovníci plných vín.
Casa Lima Barricas Reserva, 2010: Víno, které zraje v dubových sudech pochází z oblasti Lisabonu z vinařství Casa Santos Lima. Obsah alkoholu má 13,5 % a je vyrobeno kupáží odrůd Touriga Franca, Trincadeira, Syrah a Cabernet Sauvignon. Vinařská oblast Lisabon se rozprostírá na západ a na sever od hlavního města Portugalska Lisabonu. Táhne se po pobřeží od Lisabonu přes 30 km směrem na sever a rozloha jeho viničních tratí přesahuje 60 000 hektarů. Dnes se v této oblasti - donedávna nazývané Estremadura - často vysazují mezinárodní odrůdy a vinařský region se rozvíjí, v očekávání zajímavých vín.
Casa Lima Alenquer, 2010: Víno, které zraje devět měsíců v dubových sudech. Víno nese označení D. O. C., což je známka nejvyšší kvality nejen vína, ale také formy starosti o vinohrad atp.
Dalšími degustovanými víny byla vína z Madeiry. Na Madeiře po celá staletí lodě nabíraly zásoby, mimo jiné i místního stolního vína, které na dlouhých plavbách pomáhalo námořníkům, aby neonemocněli kurdějemi. Obsah sudů, které dorazily do vzdálených kolonií nebo se z plavby vrátily, byl však znatelně lepší než při nakládce, což bylo způsobeno sáláním tropického slunce při plavbách na lodích. V 18. století byl vynalezen umělý způsob (estufa) "slunění", a tak se dodnes Madeira víno "vaří" několik měsíců. Po dostatečném zahřívání se do vína přidá brandy a uloží se do sudů. Mezi čtyři hlavní odrůdy pro výrobu Madeira vín patří Sercial, Verdelho, Boal (Bual) a Malmsey (Malvasia), v současnosti jsou také domíchávány s dalšími odrůdami - např. Tinta Negra Mole.
Henriques and Henriques, Medium dry: Tříletá Madeira je svěží, lehké a středně sladké fortifikované víno s charakteristickou ořechovou vůní. Díky speciálnímu technologickému postupu při výrobě se může dobře uzavřená a skladovaná dožít takřka neomezeného věku. U těchto typů vín se výrobce chlubí až 200letými láhvemi s původním obsahem. Ochutnávané víno má 40-50 g/l zbytkového cukru a je vhodné jej skladovat, stejně jako ostatní Madeiry, nastojato a v pokojových teplotách. Uložením při nízkých teplotách je možné takováto vína zničit.
Z kategorie Sherry vín jsem degustovali:
Fernando de Castilla Moscatel: Sherry, které pochází z oblasti Jeréz. Jediné sherry z muškátových odrůd. Víno má 17 % alkoholu a je dva roky staré. Velmi sladké víno, které je vhodné jako víno dezertní a je vhodné podávat velmi vychlazené. Sherry je posílené víno vyráběné z bílých hroznů, pěstovaných ve španělské Andalusii, na území vymezeném trojúhelníkem mezi městy Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María. Toto vymezení původu (Denominación de Origen, zkratka D. O.) vzniklo už v roce 1933 a bylo tak prvním oficiálním denominación (označením původu) vína ve Španělsku. Přesný název denominace je „Jerez-Xeres-Sherry“. Všechna vína označená těmito názvy tedy musí podle zákona pocházet z tohoto regionu.
Fernando de Castilla Pedro Ximénez: Dvanáctileté dezertní víno. V chuti našim degustátorům velmi připomínalo jitrocelový sirup. Víno vyrobeno pouze z odrůdy Pedro Ximénez, hrozny se suší čtrnáct dní na slunci až zbyde pouze rozinka. Dolihovává se, ale alkohol se přidává až následující rok. Velmi sladké víno, které díky svému obsahu cukru téměř nepodléhá zkáze. Obsah alkoholu je v tomto víně 15 %.
Následně degustovaná byla portská vína:
Cálem Old Friends Tawny: Víno, které zraje čtyři roky v dubových sudech. Víno Tří přátel je podle staré rodinné technologie dolihované víceletým vinným destilátem. Víno je tak jemnější a vyvážené. Zráním získává kořenito - ořechový nádech. Má jemně potlačený ovocný charakter, jeho barva se mění z tmavě nachové v měděnou a získává tóny dřeva a vanilky. Servíruje se při pokojové teplotě nebo v létě lehce chlazené. Je ideální k ovocným a čokoládovým dezertům a různým druhům oříšků. Obsah alkoholu v tomto víně je 19,5 %. Oblastí, z nichž toto víno pochází je vinařská oblast Douro.
Cálem 10 Y. O.: Velmi oblíbená vína typu tawny, která jsou scelena z pečlivě vybraných sklizní. Průměrné stáří kupáže v láhvi - 10 let. Barva sytě topazově červená, s buketem dřeva, oříšků a čokolády. Chuť: sametová, intenzivní s dlouhým závěrem. Opět víno z vinařské oblasti Douro. Toto víno zraje po celou dobu v sudu. Pokud chceme tu nejlepší kvalitu, rok láhvování se musí shodovat s aktuálním rokem. Lahvováním se totiž ukončí proces zrání a víno se již dále kvalitativně neposouvá.
Cálem Old Friends Ruby: Barva je výrazně rubínová, sytá a plná s krásnými fialovými odlesky. Krásně vystupují tóny borůvek a ostružinové marmelády, zasazené do rámce ušlechtilého likéru a dřevitého koření. Chuť: široká, kulatá, ušlechtilá a vyvážená. Nejlépe se hodí ke zralým polotvrdým sýrům, ořechům a sušenému ovoci. Toto víno pochází z vinařské oblasti Douro, kde se pěstuje a zpracovává vinná réva již po 2.000 let. Od 18. století je výroba zaměřena na portské víno, které je světoznámé svou výjimečnou kvalitou. Dlouhá vinařská tradice vytvořila mimořádnou kulturní krajinu, která odráží technologický, ekonomický i společenský vývoj oblasti. Oblast Douro je zapsána v seznamu světového dědictví UNESCO. Střed oblasti je situován řekou Douro a městem Trás-os-Montes. Region Alto Douro se nachází hned vedle města Porto. Je to velmi kopcovitá oblast obklopená horami a jsou to právě hory, které dodávají oblasti její jedinečnost. Pohoří Marão a Montemuro slouží jako překážka, která oblast chrání před vlhkými západními větry, které vanou od Atlantiku. Nachází se v hlubokých údolích, chráněními horami. Region se vyznačuje velmi chladnými zimami a oproti tomu horkými, suchými léty.
Zpět
Degustace 31. 10. 2014 Vinařství Vladimír Tetur
Degustace 24. 10. 2014 Vinařství Víno z Kobylí
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem