Degustace 28. 11. 2014 Vinařství Botur
V pátek 28. 11. 2014 jsme v degustačním sklípku naší vinotéky opět přivítali zástupce moravského vinařství. Tentokrát jsme měli tu čest přivítat Vinařství Botur a reprezentovat toto vinařství přijel sám pan majitel Ing. Luděk Botur. Jelikož degustaci tohoto vinařství jsme u nás měli poprvé, všechny přítomné zajímalo, jak bude tato degustace probíhat a co mohou očekávat. Hned po příchodu si naši degustátoři mohli všimnout určité změny oproti tomu, na co jsou zvyklí. A sice to, že degustační listina neobsahovala obvyklých dvanáct vzorků, ale osmnáct. Což je na standartní degustaci opravdu mnoho. Mohli jsme se seznámit s osmi vzorky bílého vína, osmi vzorky červeného vína a dvěma růžového vína. To, že bylo stejnou měrou zastoupeno červené i bílé víno je také nezvyklé, ale naši degustátoři to přijali s nadšením, protože bylo téměř jisté, že si každý najde to co mu chutná. Na začátek degustace většina příchozích předpokládala, že pan Botur zmíní historii svého vinařství, avšak marně. Pan Botur podotkl, že záleží na vínech, která dnes představí a ne na historii vinařství. Ale pro úplnost jsem se rozhodla, že historii tohoto zajímavého vinařství přesto dohledám, aby si každý mohl udělat představu, odkud vinařství pochází a jakou filozofii razí.
Tak tady je něco málo z historie: Vinařství Botur bylo založeno v roce 1989 Luďkem Boturem, který tímto navázal na tradici svého otce Antonína. Pro toho bylo vinohradnictví a vinařství, jemuž se věnoval od roku 1949, celoživotním koníčkem. Hrozny na výrobu vína, již v dnešní době nepochází z jejich vlastních vinic, z důvodů stáří vinohradu, ale i plochy a objemu produkce. Výroba a technologie se postupně rozrůstala a modernizovala, postupně se přešlo místo starých dřevěných sudů na nerezové tanky s řízeným kvašením, odkalováním moštů, šetrné zpracování hroznů a vína atd. Dnes používají pouze dřevěné barikové sudy od firmy MERCIER. Jsou to ručně zhotovené sudy, vyrobené pouze ze dřeva francouzského dubu nejvyšší kvality, určené ke zraní nejlepších bílých a červených vín. Hrozny získávají od prověřených smluvních dodavatelů. Jsou to pěstitelé kvalitní révy vinné, především z oblasti Slovácké (podoblast Stražnicko a Dolní Bojanovice). Zaměřují se na kvalitní jakostní a přívlastková vína. Sezonně prodávají burčák a Svatomartinská vína. V nabídce Vinařství Botur najdete více než 25 odrůd z toho některé i ve více ročnících.
Než přejdeme k samotným vínům je potřeba říct, že degustace nezklamala a nesla se ve velmi uvolněném duchu. Pan Botur ochotně a zodpovědně odpovídal na jakékoliv otázky našich degustátorů.
Jako první se nám představilo víno:
Müller Thurgau, 2014 – Víno ze stejné šarže jako Svatomartinská vína tohoto vinařství, lišila se pouze etiketa, která již neobsahovala známý znak Martina na koni. Víno bylo mladé a svěží s příjemnou vůní. Všechny přítomné překvapilo, že víno je z 90% Müller Thurgau, ale i z 10% Muškát Moravský.
- Alkohol: 12%
- Kyseliny: 7 g/l
- Zbytkový cukr: 7 g/l
Ryzlink vlašský, révové víno 2013 – Odrůdové víno, vyrobeno z hroznů dovezených ze Slovenska. Víno má šťavnatou kyselinku a příjemnou vůni.
- Alkohol: 12%
- Kyselina: 6,8 g/l
- Zbytkový cukr: 7 – 8 g/l
Irsai Oliver, révové víno 2013 – Odrůda, která je nejvíce rozšířená na Slovensku a v Maďarsku. Lehké svěží víno s minimem alkoholu. Nedoslazované. V současné době, podle pana Botura, velmi vyhledávaná odrůda.
- Alkohol: 10,8%
Chardonnay, pozdní sběr 2013, suché – Víno žluto-zelenkavé barvy s příjemnou ovocnou vůní, najdeme v ní banán, mango a ananas. Chuť je plná, harmonická s tóny tropického ovoce, ale i grepu.
- Alkohol: 13%
Hibernal, výběr z hroznů 2013, polosuché - Víno má zlatavě žlutou barvu. Ve vůni můžeme hledat, grep, broskev, angrešt či černý rybíz. Chuť je plná, lehce kořenitá.
- Alkohol: 13,5%
Pálava, výběr z hroznů 2013, polosuché - Víno má zlatavou barvu. Vůně je příjemná, ovocná s květinovo-kořenitým aroma. V chuti najdeme nádech medu, citrusových plodů a vanilky. Doporučujeme k jemným paštikám a sýrům s modrou plísní.
- Alkohol: 13,5%
Cuvée Aureluis + Rulandské šedé, výběr z hroznů 2013, polosladké – Bílé víno s příjemnou kyselinkou a vyšším zbytkovým cukrem.
- Zbytkový cukr: 20 g/l
- Kyselina: 8 g/l
Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2010, polosuché - Víno světle zelenožluté barvy. V chuti najdeme meruňky a lipový květ, med a nádech limetek. Vůně je intenzivní, ovocná se svěží kyselinkou.
- Alkohol: 13%
Chardonnay - barrique, výběr z hroznů 2011, polosladké - Víno zlatožluté barvy. V chuti můžeme najít vanilku, exotické ovoce, vyzrálý banán a ananas a v dlouhé dochuti elegantní zbytkový cukr.
- Alkohol: 13,5%
Zweigeltrebe - rosé, 2013, suché
Rulandské modré + Cabernet Moravia - rosé, 2013,
Rulandské modré, pozdní sběr 2010, suché - Víno cihlově červené barvy. Ve vůni můžeme najít maliny, jahody nebo černé třešně. Hodí se k pečeným masům, jemným úpravám zvěřiny, nebo k pečeným masům.
Alkohol 13 %.
Cabernet Moravia, pozdní sběr 2009, suché - Víno má pěknou granátovou barvu. Vůně i chuť obsahuje jemný cabernetový tón s nádechem černého rybízu. Hodí se k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům.
- Alkohol: 14%
Frankovka, výběr z hroznů 2012, suché - Víno má tmavě rubínovou barvu, ostružinové aroma, v chuti kořenité a ovocné. Hodí se k pečeným masům, zvěřině, těstovinám a ke kořeněným zeleninovým jídlům.
- Alkohol: 14%
- Obsah kyselin: 5,9 g/l
Merlot, výběr z hroznů 2012, suché - Víno má krásnou jiskřivě červenou barvu. Ve vůni se snoubí koření a lesní ovoce. Toto víno pochází z hroznů ze Slovácké podoblasti.
- Alkohol: 13,5%
- Kyseliny: 5,7 g/l
Grand Cuveé, Cabernet Sauvignon + Merlot, 2011, suché - Víno je vyrobeno snoubením Cabernetu Sauvignon a Merlotu. Má krásnou rubínovou barvu. Ročníkové cuvée cíleně namícháno z kvalitních odrůd v daném roce pro co nejlepší harmonii vína.
- Alkohol: 14%
Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2009, suché - Odrůda pochází z Francie, obsahuje hodně červeného barviva, čemuž odpovídá i barva vína. Víno je v chuti velmi výrazné, typicky odrůdové s tóny papriky, zeleného pepře a černého rybízu. Je plné s dlouhým dozníváním. Optimální konzumní zralosti dosáhne po několikaletém ležení na láhvi. Optimální teplota na podávání vína je: 15 – 18°C.
Alibernet, výběr z hroznů 2009, suché - Víno má tmavě červenou barvu, vůně je výrazně kabernetová s chutí černého rybízu. Víno je vhodné k pokrmům ze zvěřiny.
- Alkohol: 14%
A jako na každé degustaci, tak i tentokrát se hlasovalo o nejlepších vínech večera. A dopadlo to takto:
1. Chardonnay - barrique, výběr z hroznů 2011
2. Frankovka, výběr z hroznů 2012
3. Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2010
3. Cabernet Moravia, pozdní sběr 2009
Veškerá vína z této degustace naleznete ZDE
Zpět
Degustace 21. 11. 2014 Vinařství Petr Bíza
Degustace 7. 11. 2014 Portských vín
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem