Degustace 22. 09. 2017 Vinařství Lahofer

Publikováno: 8.10.2017

Vinařství LAHOFER a jeho produkci vín nám přijel v pátek 22. 9. 2017 představit zástupce vinařství p. Petr Eller. Degustace byla velmi zajímavá, neboť jsme byli seznámeni nejen s historií a vývojem samotného vinařství, ale důkladněji také se Znojemskou vinařskou podoblastí. Ta je jednou z nejsevernějších v Evropě a vyznačuje se velmi teplými dny, avšak nepoměrně k nim chladnými nocemi. Tento fakt s sebou přináší na straně jedné výhody, na straně druhé úskalí. Obrovským plusem severnější polohy je obsah výborných kyselinek ve víně, díky kterým jsou zejména bílá vína svěžejší, na straně druhé není možné v našich zeměpisných polohách vyprodukovat vína těžká a mohutná, podobná vínům jižním - chilským nebo argentinským. Těmto se daří v polohách s teplými dny i nocemi. Poměr pěstovaných odrůd se na Znojemsku pohybuje 70 % bílých k 30 % červených, což je zároveň i celorepublikový průměr. Znojemská podoblast zahrnuje 91 vinařských obcí, 215 viničních tratí a cca 3 530 ha vinohradů. Vinařství Lahofer je se svými 430 hektary největším pěstitelem révy vinné na Znojemsku.

Vinařství Lahofer, byť by se podle názvu mohlo zdát, že pochází z Rakouska, je čistokrevně moravské. Jeho počátky se datují rokem 2003, kdy začínalo jako 1. Znojemská vinařská a.s. a v jeho etiketě figurovalo písmeno Z. Přestože prvotním záměrem bylo stát se spíše vinohradnickou společností, krátce po zaměstnání velmi šikovného sklepmistra, začala první produkovaná vína slavit úspěchy. V návaznosti na to se společnost přejmenovala a od roku 2006 již vystupuje pod současným názvem LAHOFER. V roce 2014 finančně přistoupilo Vinařství Lahofer k Vinařství Hanzel, a to se tak stalo součástí skupiny LAHOFER, která mimo vinařství zahrnuje i Vinice Lahofer, Hotel Lahofer, Hotel Hanzel atd. Obě vinařství mají i nadále své sklepmistry a produkovaná vína jsou odlišná.

V průběhu degustace jsme byli také seznámeni o něco důkladněji se způsoby zatřídění vín, kdy část vinařského světa zatříďuje dle OBLASTI a druhá část dle ODRŮD a VYZRÁLOSTI. První způsob je tzv. ROMÁNSKÝ (apelační), druhý tzv. GERMÁNSKÝ. Od roku 2009 v České republice existují oba tyto způsoby zatříďování, které vymysleli, zařídili a uvedli do vinařství v ČR p. Hort a p. Chaloupecký. V období počátků se k tomuto způsobu přistupovalo skepticky, nicméně v dnešní době je toto třídění již velmi oblíbené a v naší zemi se ujalo. Úplně poprvé zavedli apelaci v roce 1924 ve Španělsku. Zatřídění VOC má obrovskou výhodu a hlavní pointu pro konzumenty vína, kteří si chtějí v určitých oblastech ochutnávat a porovnávat vína typická pro danou lokalitu, která prošla jakýmsi kvalitativním sítem. A jak poznáme vína originální certifikace VOC? Na hrdle každé láhve VOC vína musí být umístěna páska s povinně uváděnými  údaji, zaručujícími, že se jedná právě o víno VOC.

Ryzlink rýnský 2015, VOC, suché - jeden z nejtypičtějších zástupců Ryzlinku rýnského ze Znojemské podoblasti, jedná se o víno originální certifikace VOC apelačního systému. Hrozny k výrobě tohoto vína pocházejí z viniční tratě U Hájku. Každým rokem na láhvi se víno krásně zakulacuje a i za 5 let bude „mít co říct“. Víno s vynikající pikantní kyselinkou, které velmi chutná právě milovníkům typických Ryzlinků rýnských. Je nositelem petrolejového tónu a v případě archivace bude s každým rokem petrolejový tón markantnější.
Alkohol: 13 %, cukr: 4,5 g/l, kyseliny: 7,3 g/l

Veltlínské zelené 2016, VOC, suché – druhý ze tří typických zástupců Vinařství Lahofer. Hrozny k výrobě tohoto vína pochází z viniční tratě Olbramovická hora-severnější region. Zatím se jedná o mladé víno, které je ale již nyní velmi úspěšné na soutěžích. Vykazuje mírnou mineralitu, je jemně pepřnaté, v dochuti je cítit mírná mandlová hořčinka. Původ této prastaré odrůdy není úplně jasný, ale do Knihy odrůd byla zapsána již v roce 1941.
Alkohol: 12,5 %, cukr: 6,0 g/l, kyseliny: 6,4 g/l

Ryzlink rýnský 2015, pozdní sběr, suché – víno je na trhu pouhé 3 týdny, protože si zasloužilo ležet na láhvích. Hrozny pocházely z viniční tratě U Hájku, byly velmi vyzrálé a sbírány byly v listopadu 2015. Od doby, co se tento Ryzlink dostal na trh, velmi dobře se prodává a to nejen na degustacích. Víno je přívětivé i pro ty, kteří neholdují úplně suchým vínům. Prozatím u tohoto vína schází petrolejový tón, víno je spíše ovocnější.
Alkohol:  13 %, cukr: 7,2 g/l, kyseliny: 7,9 g/l

Rulandské šedé 2016, pozdní sběr, suché – odrůda vznikla pupenovou mutací Rulandského modrého, stejně jako Rulandské bílé je pupenovou mutací Rulandského šedého. Vzhledem k tomu, že se jedná o mutaci, setkáváme se ve vinicích se zajímavým jevem - různobarevnými hrozny. Na stejném keři Rulandského šedého vedle sebe můžeme nalézt do světle fialova vybarvené hrozny, stejně jako hrozny téměř bílé, neprobarvené. Dokonce i na jediném hroznu mohou být jednotlivé kuličky různobarevné. Rulandské šedé pochází z viniční tratě U Hájku, kde se sbíralo 3. 10. 2016. Po přivonění můžeme cítit ovocné tóny bílého rybízu nebo angreštu.
ZLATÁ MEDAILE – AWC VIENNA 2017
Alkohol: 12,5 %, cukr: 7,2 g/l, kyseliny: 6,7 g/l

Sauvignon 2016, VOC, polosuché – třetí nejtypičtější odrůda, charakteristická pro Znojemskou podoblast. Hrozny pochází z viniční tratě Šác, kde byly sbírány 17. 10. 2016. U znojemských Sauvignonů není možné hledat kopřivové tóny, ale spíše tóny ovocné - černého rybízu, angreštu nebo květu hluchavky. Víno je velmi dobře pitelné a dá se konzumovat celý večer.
Alkohol: 12 %, cukr: 10,7 g/l, kyseliny: 7,4  g/l

Rulandské šedé 2015, výběr z hroznů, polosuché – hrozny k výrobě pochází z viniční tratě Šác. Již po prvním doušku je znatelné, že se jedná o úplně jiné víno, než v předchozím případě. V tomto víně je cítit botrytickou ušlechtilou plíseň, jedná se o plné víno s vynikajícím extraktem. V dochuti kořenité s minerálními tóny. Hrozny s výbornou vyzrálostí byly sbírány v listopadu 2015.
Alkohol: 14 %, cukr: 13,3 g/l, kyseliny: 6,1 g/l

Rulandské šedé 2016, pozdní sběr, polosladké – viniční trať Šác. Vínko s velmi intenzivním extraktem, hodnotově blížící se červeným vínům. Příjemně pitelné víno výrazné zlatavé barvy, v jehož vůni nás omámí čerstvě rozkrojená jahoda, ananas, žlutý meloun či maracuja. Plná, extraktivní chuť s tóny medu a chlebové kůrky je doplněna svěží a pikantní kyselinkou, která je sladěna s přírodním zbytkovým cukrem. Dlouhotrvající dochuť tohoto Rulandského šedého oceníte v kombinaci s mladou goudou, parmezánem, kozím sýrem, paštikou s lesními plody či tvarohovým dezertem.
Alkohol: 11,5 %, cukr: 17,5 g/l, kyseliny: 6,9 g/l

Neuburské 2016, pozdní sběr, polosladké – z historie nemá nejlepší pověst, ani ve vinohradu nijak extra nevyniká. Ve vinařství Lahofer se mu ale daří, vyrábějí se z této odrůdy nejen bílá vína, ale i sekt. Pochází z viniční tratě U Hájku a Volné pole. Extraktivní chuť, která je podpořena vyšším obsahem přírodního zbytkového cukru v kombinaci s výraznější kyselinkou, přechází do limetkových tónů s lehce oříškovým závěrem.
Alkohol: 10,5 %, cukr: 22,3 g/l, kyseliny: 8,3 g/l

Svatovavřinecké rosé 2016, kabinetní, polosladké – bordó láhev vína, které vzniklo hlavně pro gastro sektor. Když se podíváme proti světlu, mělo by víno mít meruňkový odstín, který přechází do barvy koroptvího oka. Ve vůni tohoto příjemného rosé hledejte jahodové tóny, které v chuti přecházejí do rozmačkaných zahradních jahod s jogurtem a višňového závěru s vyšším obsahem přírodního zbytkového cukru. Dobře vychlazené rosé je příjemným společníkem na odpolední setkání s přáteli, ideálním doplňkem letních garden party.
Alkohol: 10,5 %, cukr: 23,6 g/l, kyseliny: 7,1 g/l

Ryzlink vlašský 2016, pozdní sběr, polosladké – víno má příjemnou a svěží žlutě-zelenkavou barvu. Ve vůni se objevují medové a květinové tóny s jemným nádechem čerstvé slámy. V dochuti potkáte příjemnou, medovou ovocitost, angrešt, hrozinky, jemný bílý pepř a minerálnost se šťavnatou pikantní kyselinkou.
Alkohol: 10 %, cukr: 36,2 g/l, kyseliny: 6,7 g/l

Muškát moravský 2016, pozdní sběr, sladké - vzhledem k vyššímu obsahu zbytkového cukru je vínko vhodné pro milovníky sladších vín, ale pochutnají si na něm i všichni ti, kdo ocení výraznou extraktivní a šťavnatou kyselinku. Zatímco ve vůni dominuje květ černého bezu a meruňkové tóny, v chuti tohoto muškátu můžete hledat náznaky banánu, kiwi, šťavnaté broskve či dokonce červeného grepu. 
Alkohol: 9,5 %, cukr: 47 g/l, kyseliny: 7,7 g/l

Pálava 2016, pozdní sběr, sladké - je v chuti plná, výrazně extraktivní, harmonická, s příjemnou kyselinkou, která vyvažuje přírodní, vyšší obsah cukru. V dochuti jsou výrazné medově citrusové až grepové tóny, kompotované meruňky s meduňkovým nádechem. Příjemné víno, které je křížencem Tramínu, po kterém má lehký kořenitý tón. Pochází z tratě Lampelberg, která má 38 hektarů.
Alkohol: 10 %, cukr: 65,8 g/l, kyseliny: 7,4 g/l

Závěrečné hlasování o 3 nejlepší vína této degustace dopadlo následovně:

1. Ryzlink rýnský 2015, pozdní sběr, suché

2. Sauvignon 2016, VOC, polosuché

3. Veltlínské zelené 2016, VOC, suché a Ryzlink rýnský 2015, VOC, suché

 

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 30. 06. 2017 Vinařství Víno z Kobylí

Finálovou poslední degustací prvního pololetí nás provedl na jejím začátku pan Lanžhotský - ředitel vinařství a technologií, poté předal slovo paní Cechmajstrové, která je zaměstnána na pozici vedoucí stáčírny a expedice vína ve společnosti Patria Kobylí.
Zobrazit celý článek

Degustace 16. 06. 2017 Vinařství Sing Wine

Na předposlední degustaci v prvním pololetí roku 2017, nám přijel představit své vzorky vín pan Michal Tetur, reprezentující vinařství Sing Wine z Velkých Bílovic. Velké Bílovice jsou největší vinařskou obcí jižní Moravy, na což je většina velkobílovických vinařů patřičně hrdá. Co se týká produkce vína, specializuje se vinařství na vína polosuchá a polosladká, neboť právě taková vína jejich klientela vyžaduje.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Mlýnek Filip - Vinařství - Vinařství Filip Mlýnek, jehož sídlo je v Dolních Dunajovicích, je řazeno mezi tzv. butiková vinařství. Hrabal - VINAŘSTVÍ - Jednoho podzimního dne se u láhve výtečného Veltlínu bratři Stanislav a Miroslav Hrabalovi rozhodli obnovit výrobu a prodej vín. Oprášili tak dlouho trvající tradici zpracování vína rodinou Hrabalových, kterou kdysi v roce 1966 zakládal otec Vác. Hrabal.Národní vinařské centrum, o.p.s. - Národní vinařské centrum je neziskovou organizací se sídlem na zámku ve Valticích na jižní Moravě. Cílem NVC je především pořádání Národní soutěže vín a degustační expozice – Salonu vín ČR.VacuVin - Nizozemská firma International Innovation Compane se značkou Vacu Vin přináší do našeho sortimentu brilantní a jednoduché nápady.Mikrosvín Mikulov - VINAŘSTVÍ - Vinařství žijící vlastním životem podřizující vše přírodě, můžete najít v prostředí více než idylickém. Nachází se totiž v srdci Chráněné krajinné oblasti a biosférické rezervaci Pálava a přilehlých Dunajovických vrších.Familia Deicas - Vína z vinic Juanicó jsou produkována výhradně rodinnou společností Deicas. Již třetí generace rodiny Deicas pracuje s plným nasazením a odhodláním, aby Vám přinesla víno té nejvyšší kvality.Mavín POMFY - Vinařství - Historie Vinařství Mavín sahá až do roku 2001. Za více než 14 let si získalo toto vinařství pana Martina Pomfyho mimořádnou popularitu nejen v odborných kruzích, ale také mezi širokou veřejností. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné