Degustace 3. 11. 2017 Vinařství Volařík
Degustací konanou dne 3. 11. 2017 provázel zástupce Vinařství Volařík a mimo jiné také sommeliér - pan Brázda. Mezi zajímavé informace, týkající se vinařství patří bezesporu příprava otevření jeho nových prostor, na které se všichni těší, a které by měly být v provozu od ledna 2018. Vinařství Volařík bylo založeno v roce 2007, vlastní 90 hektarů vinic a produkuje ročně cca 200 000 láhví. Na 90 hektarů by mohlo vinařství vyrábět větší množství láhví, bohužel ale, některé z vinic jsou již starší a mnoho neplodí. Na dalších částech vinohradů je zase vysazeno několik vinic, které jsou mladé a ještě nemají takovou výnosnost na hektar. Vinařství žádné hrozny nenakupuje ani neprodává.
Vinařství Volařík vyrábí pouze bílá vína s přívlastkem, v té nejvyšší kvalitě. Jeho zakladatel a majitel p. Volařík je vášnivým vinařem, který mimo jiné zastává názor, že by se mu v mikulovských vinohradních oblastech nepovedlo vypěstovat modré odrůdy - v jím požadované kvalitě a vhodné k výrobě červených vín a proto červená vína nevyrábí vůbec. Modré odrůdy díky množství sluníčka a tepla dozrávají v jeho oblastech velmi rychle do vysoké cukernatosti, na rozdíl od jižních oblastí, kde modrá réva dozrává pomalu a plynule.
Srdeční odrůdou p. Volaříka je Ryzlink vlašský, který se produkuje v některých letech i v 9 šaržích. Vlašáky jsou pěstovány na tratích Pravá Klentnická, Leva Klentnická, Ořechová hora nebo Zimní vrch a z každé této trati chutná víno jinak. Ve vinařství jsou vína vyráběná v několika řadách. Jednou z nich je TERROIR, kdy je již při pěstování hroznů kladen velký význam na polohu vinic a kombinaci nejprestižnějších viničních tratí s nejvhodnější odrůdou. Protože každá trať ovlivňuje svou polohou, podložím a klimatickými podmínkami charakter hroznů – nejsou v řadě TERROIR hlavní dominantou etiket odrůdy, ale názvy viničních tratí – KOTELNÁ, ŽELENÁ, OŘECHOVÁ HORA, VĚSTONSKO, PURMICE a LEVÁ KLENTNICKÁ. Od roku 2014 produkuje vinařství vína také v řadě ORGANIC, ve které jsou nabízeny 3 interspecifické odrůdy Johanniter, Saphira a Hibernal. Tyto jsou pěstovány na Perné a Věstonsku, v režimu ekologického zemědělství.
V tento večer jsme ochutnávali následující vína:
Muškát moravský – mladé víno, MZV 2017
Exkluzivní možnost ochutnat víno, které bylo vyráběno na zakázku a nebylo možné je zakoupit ani v e-shopu. Hrozny tohoto Muškátu byly sbírány první týden v září a pochází z Ořechové hory. Víno je krásně aromatické, cítíme v něm svěží čistou ovocnou vůni, v dochuti pak citrusové plody. Muškátu bylo vyrobeno pouze cca 4 000 láhví.
Ryzlink vlašský, kabinetní 2016, suché, č. š. 1611, trať Zimní vrch
Toto vínko se vyznačuje citrusovou vůní i chutí. Dá se pít běžně a výborně se snoubí také s jídlem. Jedná se o „Vlašák“, který byl vybrán do Aliance vinařů V8. Do této Aliance se spojila vinařství, jejichž cílem je společná propagace kvalitních moravských vín. Vínko je spíše zemitější, bez minerality.
Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2016, suché, č. š. 1622 – řada TERROIR, trať Ořechová hora
Chlouba vinařství, již vzhled a váha láhve nám dávají rozpoznat, že se jedná o jinou řadu, než u předchozího vzorku. Víno se hodí ke slavnostnějším příležitostem, je trošku hutnější, voňavější. Ořechová hora se nachází mezi Mikulovem a Březí, tím, že leží daleko od Pálavy není mineralita ve víně úplně výrazná.
Ryzlink vlašský, výběr z hroznů 2016, suché, č. š. 1632, trať Levá Klentnická
V barvě je jasně vidět vyzrálý hrozen. Vinohrady, ze kterých pocházejí hrozny k výrobě tohoto vínka, jsou již o dost minerálnější. Zajímavostí vína je obsah alkoholu: 15 %. Doporučuje se podávat řádně vychlazený. Vlašák z Levé Klentnické se stal ŠAMPIONEM NÁRODNÍ SOUTĚŽE VÍN a zbořil tak předsudky proti vínům s vyšším obsahem alkoholu. U vína se již vůbec nevyskytují ovocná vůně ani chuť.
Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2016, polosuché, č. š. 1636 – řada TERROIR, trať Kotelná
Co se týká trati, bohužel nedokáže se z ní vyrobit tolik vína, kolik by si vinařství přálo, ale zase je v tomto případě upřednostňována kvalita. Dochází zde k velké redukci při práci ve vinohradech a to tak, že v době, kdy se ještě hrozny nenalívají vodou, musí se např. z 10 střapců hroznů nechat pouze 5-6. Již zde ve vinici tak vzniká finanční rozdíl v ceně jednotlivých vín. Veškeré práce ve vinohradě se provádějí ručně s vlastními zaměstnanci. Hrozny se nechávají macerovat za studena, aby vínko mělo větší hustotu a výraznější vůní.
Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2016, polosuché, č. š. 1631 – řada TERROIR, trať Purmice
Oblíbená „záležitost“ p. Brázdy. Pokud jsou již vyprodány vlašáky, rád obdarovává přátelé tímto Ryzlinkem rýnským. Jedná se o celosvětově nejprestižnější odrůdu. Hlavně v některých částech Německa mají opravdu „rýňákové“ kraje. Ve Vinařství Volařík se nesnaží vyrábět Ryzlink podle německého vzoru, ale produkují si ho po svém. Hrozny použité k výrobě tohoto vína byly částečně napadeny ušlechtilou plísní.
Rulandské bílé, pozdní sběr 2016, suché, č. š. 1614, trať Zimní vrch
Krásně ovocné, příjemné víno, ve kterém je možné najít tóny tropického ovoce, papay nebo pomeranče. V dochuti je trošku zemitější. Plné a vyvážené víno. Rulandské bílé je ve vinařství používáno k výrobě sektu Volařík, které se vyrábí ve dvou variantách. S výrobou sektů pomáhají vinařství v Rakousku, kde se převezou vína v tiché formě a díky tamním větším prostorovým možnostem zde mohou 22 měsíců vína kvasit.
Sauvignon, pozdní sběr 2016, suché, č. š. 1606, trať Levá Klentnická
Aromaticky výraznější víno, v současné době velmi prestižní odrůda, ze které vyrábí víno spousta vinařství. Ve vůni můžeme cítit tóny černého rybízu, v chuti červený grep. Na trati Levá Klentnická Sauvignon velmi dobře vyzrává. Víno bylo vybráno jako jedno z nejvhodnějších ke snoubení s jídlem. Jedná se o krásné svěží vínko, kterého se vyrábí cca 5000 láhví a bývá brzy vyprodáno.
Sylvánské zelené, výběr z hroznů 2016, polosuché, č. š. 1619, trať Pod Slunným vrchem
Vínko má hodně ovocný charakter, ve vůni i v chuti můžeme rozpoznat tóny limetky a grepu. Bohužel díky náročnosti odrůdy na zelené práce a nižší výlisnost, bylo Sylvánské hlavně za minulého režimu vytlačováno. Tehdejším zájmem bylo totiž - víno co nejrychleji sklidit a mít co nejvyšší výlisnost, při co nejmenší náročnosti na zelené práce. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o velmi oblíbené víno p. Volaříka, prosadil si jeho výrobu i ve svém vinařství. Již při výrobě se k Sylvánskému přistupuje trošku jinak, je náročnější i při zpracování, takže např. v okamžiku ležení na kvasnicích se promíchává déle, než je tomu u jiných vín.
Gewurztraminer, výběr z hroznů 2016, polosuché, č. š. 1627, trať Pod Slunným vrchem
Kořenité, plné víno s typickým odrůdovým charakterem. Jedná se o německý klon, kterému se říká bratranec Tramínu červeného. Dle názoru p. Brázdy se jedná o svěží fresh víno s velmi příjemnou kyselinkou, která mírně sráží kořenitost Tramínu. U tohoto vína jsou jako uzávěry láhví použity šroubové uzávěry, díky kterým se daří podržet svěžest a vůní vín.
Tramín červený, výběr z hroznů 2016, polosuché, č. š. 1618, trať Plotny z Dolních Dunajovic
O Tramínu červeném se říká, že je to jedna z nejstarších odrůd a je víceméně obsažena částečně ve všech ostatních odrůdách, kam se dostala spontánním křížením. Považuje se za otce téměř každé odrůdy. Milovníci Tramínu se vesměs shodují, že se spíše najdou v Tramínu červeném, než v Gewurztramineru.
Pálava, výběr z hroznů 2016, polosladké, č. š. 1612, trať Purmice
Kříženec TČ a MT, krásně ovocné víno, které nabízí ve vůni mandarinkový kompot a přezrálý pomeranč. Chuť je plná, rozinkovo-medová s příjemným mandarinkovým závěrem.
Výsledky hodnocení vín účastníky degustace dopadly takto:
1. Sylvánské zelené, VZH 2016, polosuché, č. šarže: 1619
2. Ryzlink vlašský, PS 2016, polosuché, č. šarže: 1636
3. Ryzlink vlašský, VZH 2016, suché, č. šarže: 1632
Sauvignon, PS 2016, suché, č. šarže: 1606
Fotogalerie...
Zpět
Úvodní článek - O nás
Degustace 20. 10. 2017 Vinařství Štěpán Maňák
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem