Degustace 15. 5. 2015 Vinařství Prchal R2
Drazí milovníci vína, v pátek 15. 5. 2015 se v degustačním sklepě naší vinotéky konala další z ochutnávek vín tohoto roku. Tento den patřil Vinařství Prchal nebo-li R2, vína nám přijel představit pan Rudolf Prchal, který je spolumajitelem tohoto malého vinařství. Dříve než přejdeme k samotným vínům, řekněme si něco málo o historii tohoto vinařství. Vinařství Prchal-R2 je malé a mladé vinařství, které sídlí v Hustopečích. I přes to, že je vinařství malé a mladé, je postavené na pevných základech získaných zkušenostmi s pěstováním vinné révy, zpracováním hroznů a využití moderních postupů a technologie. Toto moravské vinařství založil pan Rudolf Prchal spolu se svým bratrem v roce 2008 a pojmenoval jej Rudolf 2, zkráceně R2. Stejně jako většina vinařství i toto bratři zakládali, protože chtěli lidem ukázat, jak vypadá láhev kvalitního vína, připravovaná s láskou k vínu samotnému. Základní postupy zpracování hroznů, školení vína a lahvování se nachází v malé vinařské vesničce v Nikolčicích. Sídlo společnosti je situováno v Hustopečích. Specifikum tohoto vinařství je dvojí zdroj získávání vinných hroznů. Jedna část je z vlastních vinic v Hustopečích a Bořeticích a druhá část jsou dodávky od prověřených pěstitelů. Tato snaha skloubit to nejlepší, se odráží ve vyšší jakostní kategorii vín. Produkce vinařství tvoří zejména vína přívlastková. Vinařství R2 se řadí mezi oceňovaná vinařství na domácích i zahraničních soutěžích. Pan Rudolf Prchal studoval vinařství před více než 14 lety a byl u prvopočátku začínajícího řízeného kvašení, které se v roce 1992 začalo používat ve vinařském závodě VINIUM. I přes nepříznivý rok 2014, se panu Prchalovi a jeho bratrovi podařilo vyprodukovat vína, za která se jistě nemusí stydět, a která měla úspěch nejen na naší degustaci, ale i na mnoha soutěžích. V průběhu večera nám pan Prchal přiblížil způsob výroby vín, pěstování, ale také dřinu, kterou vinohradnictví obnáší. Poctivě a ochotně zodpovídal otázky našich degustátorů a i díky tomu se večer se nesl ve velice veselém a příjemném duchu, kdy nám pan Prchal představil většinou vína ročníku 2014. Celkem jsme jich na degustaci mohli ochutnat deset.
Jako první jsme mohli ochutnat:
Veltlínské zelené, pozdní sběr 2014, suché - Víno má světle zelenou barvu. Vůně je velmi svěží ovocná a kořenitá s nádechem angreštu a tropického ovoce. Chuť je plná, mohutná, s harmonickým poměrem cukrů, kyselin a medovou dochutí.
- Kyseliny: 6 g/l
- Zbytkový cukr: 7,1 g/l
- Alkohol: 11,5%
Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2013, polosuché - Víno se světle zelenkavou barvou a jemnou květinovo-ovocnou vůní. Chuť je lehká svěží a suchá. Nalezneme v ní směs zralého ovoce, podbarvené tóny citrusů. V dochuti příjemně pitelné, kořenité s jemným zbytkem cukru a lehkou kyselinou.
Ocenění:
- Stříbrná medaile - Hustopečská pečeť - 2014
- Zlatá medaile - Mikulovské vinné trhy 2014
- Kyseliny:8,4 g/l
- Zbytkový cukr: 10,5 g/l
Chardonnay, pozdní sběr 2013, suché - Víno žlutozelené barvy. Vyniká velmi intenzivní ušlechtilou vůní připomínající směs tropického ovoce, ve které jasně dominuje banán a ananas. Výraznou ovocitost najdeme i v chuti. Nádherně se zde doplňuje směs zralých citrusů a čerstvě utrženého hroznu.
Ocenění:
- Stříbrná medaile - Vinařské Litoměřice 2014
- Zbytkový cukr: 5,4 g/l
- Kyseliny: 8,9 g/l
Rulandské šedé, pozdní sběr 2014, suché - Víno má sytou zlatožlutou barvu. Vůně je intenzivní a harmonická, připomínající kombinaci přezrálého exotického ovoce, lučního medu a rozinek. Chuť vína kopíruje vůni. Dominují v ní tóny přezrálého tropického ovoce a lučního medu.
- Kyseliny: 7,8 g/l
- Zbytkový cukr: 8,7 g/l
- Alkohol: 12,5%
Ocenění:
- Hustopečská pečeť 2015 - zlatá medaile
- Mikulovské vinné trhy 2015 - zlatá medaile
Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2014, polosuché - Víno má světle žlutozelenou barvu. V intenzivní a velmi příjemné vůni nalezneme čisté aroma ovoce s dominantním prvkem zralých citrusových plodů a meruněk. V chuti nalezneme širokou škálu chutí zralého tropického ovoce a rozinek. Víno je jemné s harmonickým poměrem cukrů a kyselin.
- Kyseliny: 7,6 g/l
- Zbytkový cukr: 10,4 g/l
- Alkohol: 11,5%
Ocenění:
- GRAND PRIX VINEX 2015 - stříbrná medaile
- Mikulovské vinné trhy 2015 - zlatá medaile
- Hustopečská pečeť 2015 - zlatá medaile
Hibernal, pozdní sběr 2014, suché - Toto mohutné a zajímavé víno Vás na první pohled upoutá zlatavou barvou se zenkavými odlesky. Ve vůni dominuje zralá broskev s nektarinkou, doplněná vůní kvetoucího černého bezu a lipového medu. Víno je v chuti příjemně kulaté a plné.
- Kyseliny: 7,8 g/l
- Zbytkový cukr: 7,2 g/l
- Alkohol: 12,5%
Ocenění:
- Vinařské Litoměřice 2015 - stříbrná medaile
- GRAND PRIX VINEX 2015 - stříbrná medaile
- Mikulovské vinné trhy 2015 - stříbrná medaile
Merlot rosé, pozdní sběr 2014, polosladké - Víno na první pohled zaujme světle růžovou barvou. V lehké ovocné vůni nalezneme směs lesních jahod a malin. Chuť je kulatá a velmi osvěžující s harmonickým poměrem cukrů a kyselin, dominuje v ní směs tropického ovoce.
- Kyseliny: 6,2 g/l
- Zbytkový cukr: 20 g/l
- Alkohol: 12%
Frankovka, pozdní sběr 2013, suché - Víno s rubínovou barvou. Ve vůni dominují čisté tóny čerstvého peckového ovoce, nalezneme v něm třešně a višně doplněné výraznou kořenitostí. Cuť je lehká, teplá, výrazně ovocná s velmi jemnou tříslovinou.
- Kyseliny:5,3 g/l
- Zbytkový cukr: 0,3 g/l
- Alkohol: 12%
Ocenění:
- Wienparade Poysdorf 2014 - stříbrná medaile
- Mikulovské vinné trhy 2014 - stříbrná medaile
Merlot, výběr z hroznů 2014, suché - Víno má temně rubínovou barvu s tmavými okraji. Ve velmi osobité vůni nalezneme směs zralého lesního ovoce, třešní a sušených švěstek. Chuť je sametově hladká s ovocnými tóny, které přecházejí do marmelády a hořké čokolády.
- Kyseliny: 4,7 g/l
- Zbytkový cukr: 1,7 g/l
- Alkohol: 12%
Ocenění:
- Vinařské Litoměřice 2015 - stříbrná medaile
- GRAND PRIX VINEX 2015 - stříbrná medaile
- Mikulovské vinné trhy 2015 - stříbrná medaile
Dornfelder, pozdní sběr 2013, suché - Víno má sytě fialovou barvu s tmavými okraji. Ve vůni nalezneme směs zralého lesního bobulového ovoce, třešní, bílého pepře a máty. Chuť je hladká s ovocnými tóny, které přechází do marmeládovosti. V dochuti příjemně překvapí nasládlá tříslovina.
- Kyseliny: 5 g/l
- Zbytkový cukr: 0,1 g/l
Ocenění:
- Bronzová medaile - Mikulovské vinné trhy 2014
A tak jako každou degustaci, tak i tentokrát se hlasovalo o nejlepší vína večera a dopadlo to takto:
1. Rulandské šedé, pozdní sběr 2014, suché
2. Hibernal, pozdní sběr 2014, suché
3. Veltlínské zelené, pozdní sběr 2014, suché
Veškerá vína z této degustace naleznete ZDE
Fotogalerie...
Zpět
Degustace vinařství Rajhradské Klášterní
Vinařské oblasti České republiky
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem