Degustace vinařství Rajhradské Klášterní

Publikováno: 28.4.2015

Dne 24. 4. 2015 se v degustačním sklepě naší vinotéky uskutečnila další letošní ochutnávka vín. Tentokrát jsme přivítali zástupce vinařství Rajhradské Klášterní, které jak už název napovídá, nalezneme ve městě Rajhrad. Toto vinařství má velmi zajímavou a poutavou historii, kterou se nám snažil pan Jaromír Ličman přiblížit. Historie tohoto vinařství se datuje až do roku 1222 n. l., kdy český král Přemysl Otakar I potvrdil rajhradským benediktinům desátek z vinice v Miroslavi. První přímé zprávy o klášterních vinohradech pochází z první čtvrtiny 14. století. Rajhradským benediktinům tehdy patřily dva vinohrady v Hustopečích, další vinohrady získal konvent během 14. a počátkem 15. století v Želešicích, Židlochovicích a Bratčicích. První sklepy jsou zmíněny v polovině 16. století. Vlastní sklep si klášter vybudoval později v letech 1691 – 92 za probošta Placida Novotného. I přes nepřízně osudu v pozdějších letech si vinařství udrželo svou pozici dodnes. Vinařství v dnešní podobě funguje od roku 2009, kdy se potkali současní majitelé a rozhodli se, že chtějí pokračovat ve staleté tradici rajhradského vinařství, které je od samého počátku spjato s řádem Benediktinů. Vína se vyrábí v historických sklepích. Produkce tohoto vinařství se pohybuje okolo 80 000 - 100 000 lahví. Zajímavostí je, že vinařství vyrábí víno především z kupovaných hroznů. Ovšem vinice, ze kterých víno nakupují, jsou vinice nekomerčních vinohradníků, kteří mají dostatek času, aby se vinohradu věnovali. I přes to vinice průběžně kontrolují a hrozny prochází výběrem. Jako moderní vinařství používají technologie, které respektují přírodu. Rajhradské klášterní nabízí svá vína ve dvou řadách, Classic a Exclusive, přičemž obě řady jsou tvořeny převážně přívlastkovými víny v kategorii pozdní sběr.

Během degustace nám pan Ličman přiblížil nejen historii vinařství, ale i jeho polohu a způsob pěstování vín. Nabádal naše degustátory k pokládání dotazů. Jelikož některá vína školí i metodou sur lie, neopomněl zmínit i toto. Sur lie - metoda zrání vína na kvasničných kalech. Zrání vína na jemných kvasničných kalech je technologie, kdy se vykvašené víno nestáčí, ale je ponecháno po určitou dobu na kalech resp. Na vlastních kvasnicích.

Na závěr než přejdeme k samotným vínům, bych zmínila, že nás pan Ličman provedl degustací s vtipem a nejednoho návštěvníka ohromil svou znalostí.

Jako první se nám představilo:

Veltlínské červené rané, pozdní sběr 2013, suché – vino řady Classic, které bylo lahvováno před čtyřmi dny, tedy velice čerstvé. I když název k tomu může svádět, veltlínské červené rané nemá se známějším Veltlínským zeleným moc společného. Tato odrůda vznikla samovolným křížením odrůdy Sylvánské zelené a Veltlínské červené. Víno se prezentuje žluto-zelenou barvou, ve vůni můžeme cítit bílé ovoce a broskvové tóny. V chuti až zralou hrušku a nádechem kandovaného ovoce.

  • Alkohol: 12%
  • Cukr: 6 g/l
  • Kyselinka: 6,2 g/l

Veltlínské zelené sur lie, pozdní sběr 2013, suché – řada Exclusive - víno zlatavě-žluté barvy. Ve vůni můžeme cítit letní jablíčka, koření a med. Chuť uzavírají tóny pražených mandlí.

  • Alkohol: 12,5%

Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2013, suché – řada Exclusive - Víno světle žlutozelenkavé barvy má ovocnou vůní sušených meruněk a cukrového melounu. Je to svěží, dobře pitelné víno s tóny broskvového kompotu v závěru.

  • Alkohol: 12,5%
  • Cukr: 2g/l
  • Kyselinka: 7,2 g/l

Rulandské šedé, pozdní sběr 2013, polosuché – řada Exclusive - Víno žluto-zlaté barvy má ve vůni stopy kandované pomerančové kůry s lehkými tóny mletých vlašských ořechů a zralé papáji. Chuť je plná a hladká s dojmem medové viskozity a minerální dochutí.

  • Alkohol: 12%
  • Cukr: 8,6 g/l
  • Kyselinka: 6,8 g/l

Pinot 333, pozdní sběr 2013, suché – řada Exclusive - Enologické cuvée vytvořené ze tří odrůd rodiny Pinot (Char., RŠ, RB), ze tří viničních tratí a od třech našich vinohradníků. Část tohoto vína zrála v barikových sudech. Víno zelenkavě-zlaté barvy má výraznou ovocnou vůni s nádechem pomerančové kůry a kokosu. V plné harmonické chuti dominují tóny ananasu a kokosu s dlouhou karamelovou dochutí.

  • Alkohol: 13%
  • Cukr: 8,4 g/l
  • Kyselinka: 7,1 g/l

Chardonnay, pozdní sběr 2013, polosuché – víno žluto-zelenkavé bary s jemnou vůní tropického ovoce s tóny ananasu. Víno má jemně kořenitou chuť s příjemnou kyselinkou a minerální dochutí.

  • Alkohol: 12%
  • Cukr: 14,9 g/l
  • Kyselinka: 7 g/l

PLACIDUS (ZW + FR rosé), jakostní 2014, polosuché – víno je pojmenováno po proboštovi Placidiovi Novotném, za kterého byly v letech 1691-1692 postaveny vinné sklepy. Víno je cuvée vyrobeno z Frankovky a Zweigeltrebe. Má malinově růžovou barvu, ve vůni můžeme nalézt kompotované jahody a maliny.

  • Alkohol: 11,5%

sv. Scholastika, pozdní sběr 2013, polosladké – řada Classic - Víno je vyrobeno většinovým podílem z odrůdy Müller Thürgau. Je žlutě-zelenkavé barvy. V květnaté vůni můžeme nalézt tóny lipového medu. Chuť je nasládlá s příjemnou kyselinkou.

  • Alkohol: 11,5 %
  • Cukr: 24,6 g/l
  • Kyselinka: 6,8 g/l

Modrý Portugal, pozdní sběr 2012, suché – řada Classic - Víno má tmavě rubínovou barvu, vůně je jemná s příjemnými květinovými tóny. Chuť je lehčí s nádechem třešní a rybízu, s menším obsahem tříslovin, harmonická, příjemná, sametová.

  • Alkohol: 11%
  • Cukr: 0,0 g/l
  • Kyselinka: 4,6 g/l

Zweigeltrebe, pozdní sběr 2011, suché – řada Exclusive - Rubínové víno s jemně kořenitou vůní a robusní chutí s tóny ostružin a borůvek.

  • Alkohol: 12%
  • Cukr: 0,3 g/l
  • Kyselinka: 5,5 g/l

Svatovavřinecké, pozdní sběr 2012, suché – řada Exclusive – víno rubínové barvy s temně rudými odlesky. Ve vůni můžeme cítit vyzrálé višně, které se v chuti přelévají do tónů třešní. V duchuti poté objevíme povidla.

  • Alkohol: 12%
  • Cukr: 0,7 g/l
  • Kyselinka: 5,4 g/l

Rulandské modré barrique, výběr z hroznů 2012, suché - Skutečně výjimečné vino! Má granátovou barvu, s výraznou třešňovo-višňovou marmeládovou vůní. Plná, extraktivní chuť navazuje na charakter vůně a je doplněna o čokoládové a kouřové tóny s dlouhou dochutí.

  • Alkohol: 13,5%
  • Cukr: 0,1 g/l
  • Kyselinka: 5,6 g/l

A tak jako každou degustaci, tak i tentokrát se hlasovalo o nejlepších vínech večera. Hodnocené bylo velmi těsné, a proto se také na prvních třech místech umístilo pět vín.

1. Rulandské modré barrique, výběr z hroznů 2012, suché

2. Rulandské šedé, pozdní sběr 2013, polosuché

2. Veltlínské červené rané, pozdní sběr 2013, suché

3. Pinot 333, pozdní sběr 2013, suché

3. Modrý Portugal, pozdní sběr 2012, suché

Veškerá vína z této degustace naleznete ZDE

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Vinařské oblasti České republiky

V České republice je 377 vinařských obcí, ve kterých hospodaří na vinicích přes 19 tisíc pěstitelů vinné révy. Nalezneme zde dvě základní vinařské oblasti. Vinařskou oblast Morava a vinařskou oblast Čechy. Celková plocha vinic...
Zobrazit celý článek

Historie vinařství na Moravě

Počátky vinařství na jižní Moravě sahají až do 2. století našeho letopočtu. Tyto začátky jsou spojeny s velkým rozmachem pěstování révy vinné v Pannonii za císaře Proba, za jehož vlády se hranice posunula až k Pavlovským vrc...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Moravíno-VINAŘSTVÍ - Ve Valticích, městě vínu zaslíbenému, v kraji, kde se setkává Lednicko-valtický areál se zvlněnou poetickou krajinou vinorodého Rakouska, ve městě, které je po věky synonymem vinařství v jeho nejkoncentrovanější a nejhutnější podobě, se nachází firma MORAAndreola - V roce 1984 Nazzareno Pola založil rodinný statek v srdci Valdobbiadene Prosecco Superiore. Patria Kobylí - VINAŘSTVÍ - Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Navazujeme proto na tradici, která zavazuje.Réva Rakvice s.r.o. - Réva Rakvice s.r.o. je vinařská společnost, která sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice. Historie vzniku firmy se začala psát v již roce 1995. Réva Rakvice hospodaří na vinicích vinařských obcí Rakvice a Hustopeče o rozloze 120 ha. Weingut Andrzej Greszta - Vinice tohoto moselského vinařství se nachází v okrese Kröv. Zaměřují se zejména na odrůdu Ryzlink rýnský, kde na svět přišel první ročník v roce 2006. PASABAHCE - Pasabahce je výrobcem skleněných produktů s 80letou tradicí a je světovou jedničkou ve výrobě skla a keramiky.Weingut Knodt – Trossen - Skvělé moselské vinařství, které má své vinice na strmých jižních svazích, kde se v podložích nachází břidlice, krásně se vtiskávající do chutě vína. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné