Degustace Vinařství Moravíno Valtice
Dne 9. 10. 2015 se degustačním sklepě naší vinotéky konala další z letošních degustací. Tentokrát jsme přivítali pana Grešniaka, zástupce vinařství Moravíno. Ochutnat jsme mohli dvanáct vzorku výborných vín a navíc jsme se dozvěděli mnoho zajímavého o tomto vinařství. Ale ještě než přejdeme k samotným vínům, připomeňme si něco z průběhu degustace a z historie vinařství Moravíno.
Pan Grešniak toto vinařství představil jako středně velkého výrobce kvalitního moravského vína, jehož sídlo je ve Valticích. Společnost hospodaří na vinicích vlastních, i pronajatých o rozloze 15 ha. Vinice se nacházejí na vynikajících viničních tratích a to např. Pod Valtickou, Pod Svatým kopečkem, Pod Mušlovem nebo Jižní svahy, kde jsou pro pěstování vinné révy vynikající půdní podmínky, zejména se jedná o černozem, místy spraš, s dostatkem vápna nebo hlinitou půdu s podložím vápence. Vinařství Moravíno není opomenuto ani na mnohých soutěžích a výstavách vín, kde sklízí nejednu medaili. Moravíno se zaměřuje především na zásobení vinoték, privátního sektoru a gastronomie, pan Grešniak také zmínil, že do velkých řetězců se jejich vinařství nikdy nechystá, chtějí si totiž zachovat kvalitu vín. Naši degustátoři byli během degustace seznámeni s výrobou vín. Například s výrobou vína řízenou fermentací v nerezových tancích, kdy se na každém tanku nastavují procesy, které tam mají probíhat. I s těmito technologiemi výroby ale musí mít vinaři praktické a objektivní zkušenosti. Pan Grešniak přiblížil hostům dále proces zrání vína, který může probíhat jak v nerezových nádobách, tak v dubových sudech. Tyto sudy se používají zejména pro jejich jedinečné vlastnosti, jako jsou pórovitost, biochemické složení, ale také tepelně izolační schopnosti. V průběhu večera nám pan Grešniak přiblížil způsob hospodaření na pronajatých vinicích. Vysvětlil, jak vlastně takováto forma pěstování hroznů probíhá. Pan Budín, jakožto majitel společnosti v podstatě během celého roku obchází u „nasmlouvaných“ vinohradů jejich vinohradníky a zadává, co se na tom kterém vinohradu má provádět. Bohužel právě tyto činnosti jsou pro výrobce finančně nákladné, nicméně jen takto a za obrovského úsilí vinaře se daří vyrábět špičková vína.
V rámci této degustace jsme mohli ochutnat osm bílých a čtyři červená vína. Všechny z ročníku 2013. Mezi vzorky nechyběly ani vína bariková, a to ať už bílé či červené. Dokonce jsme mohli posoudit jak Charonnay barikové tak klasické Chardonnay. Na závěr je nutno říct, že degstace plynula ve svižném tempu a našim degustátorům bylo jistě zodpovězeno mnohé.
Jako první se nám představilo víno:
Veltlínské zelené, pozdní sběr 2013, suché - Víno je svěží, jemně pepřnaté. Vůně je kořenitá s tóny medu. Kyselinka je příjemně uhlazená. V chuti nalezneme aroma zelených mandlí. Víno je vhodné popíjet k obloženým mísám, mořským plodům a jemným omáčkám s vařeným hovězím masem.
- cukr: 3,6 g/l
- kyseliny: 6,6 g/l
- Ocenění: Zlatá medaile Mikulovské vinné trhy 2014
Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2013, suché - Barva vína je světle zlatá s ovocnou vůní a medovými tóny. Chuť je plná, sťavnatá, připomíná exotické ovoce a sušené meruňky.
- Zbytkový cukr: 3.7 g/l
- Kyseliny: 7.1 g/l
- Alkohol: 13%
- Ocenění: Zlatá medaile GP VINEX 2014
Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2013, suché - Víno se světle nazlátlou barvou s jemnou květinovou vůní a s nádechem bílé broskve. Ve svěží chuti najdeme citrusy, sušené meruňky a liči.
- Zbytkový cukr: 7,9 g/l
- Kyseliny: 6,8 g/l
Rulandské šedé, pozdní sběr 2013, suché - Víno má světle žlutou barvu. Vůně je citrusová s nádechem sušeného zahradního ovoce. Chuť je plná, kořenitá s jemnou kyselinkou.
- Zbytkový cukr: 4.9 g/l
- Kyseliny: 6,6 g/l
- Alkohol 13,5%
Grand Cuvée - bílé, pozdní sběr 2013, suché - Barva vína je světle zlatavá s květinovým aroma a jemnými tóny lipového medu. Chuť je harmonická po sušených meruňkách a cukrovém melounu.
- Zbytkový cukr: 7.8 g/l
- Kyseliny: 6,6 g/l
- Alkohol: 13%
- Ocenění: Zlatá GP VINEX 2014
Chardonnay, pozdní sběr 2013, suché - Víno v jehož vůni můžeme cítit exotické ovoce, ananas, banán, mango. Chuť je plná s výraznými tóny přezrálých citrusů.
- Zbytkový cukr 5,7 g/l
- Kyseliny: 6,9 g/l
- Alkohol: 13,5%
- Oceněni: Vítěz kategorie - VINUM JUVENALE 2013
Chardonnay - barrique, pozdní sběr 2013, suché - Toto víno má krásnou zlatou barvu. Ve vůni můžeme cítit ananas a vanilkový cukr. Chuť je plná po tropickém ovoci, s tóny sladkého koření a ušlechtilého dřeva.
- Zbytkový cukr: 6,4 g/l
- Kyseliny: 7, 2 g/l
- Alkohol: 13,5%
Pálava, pozdní sběr 2013, polosladké – Vůně vína je intenzivní s tóny rozkvetlé louky. Chuť je kořenitá, nasládlá s medovými tóny. V oblasti gastronomie se hodí k drůbežímu masu, pečené rybě či k plnotučným sýrům.
- Zbytkový cukr: 18,5 g/l
- Kyseliny: 6,4 g/l
- Alkohol: 12,5%
Merlot, pozdní sběr 2013, suché - Barva vína je červená s granátovými odlesky. Intenzivní nazrálá vůně s nádechem lesního ovoce a černých oliv. Chuť je plná, po švestkovém džemu s vyzrálými tříslovinami.
- Zbytkový cukr: 0,8 g/l
- Kyseliny: 5,6 g/l
- Alkohol: 14%
Grand Cuvée - červené, pozdní sběr 2013, suché - Víno má krásnou barvu červených třešní s červenými odlesky. Ovocná vůně s tóny sušených květů a lesního ovoce. Chuť sladce džemová s jemnými tříslovinami, doplněna o koření a čokoládu. Toto víno je vyrobeno snoubením odrůd Frankovka a Cabernet Sauvignon.
- Zbytkový cukr: 2,3 g/l
- Kyseliny: 5,3 g/l
- Alkohol: 13,5%
Frankovka barrique, pozdní sběr 2013, suché - Barva rubínová, chuť tvrdší s výraznými tříslovinami. Ve vůni objevíme ostružiny, švestky a jádra peckovin. Víno je vhodné k delší archivaci. Podáváme k hovězímu, zvěřině a ke guláši.
- Zbytkový cukr: 1,9 g/l
- Kyseliny: 5,4 g/l
- Alkohol: 14%
Svatovavřinecké barrique, pozdní sběr 2013, suché - Barva vína je tmavě červená ,vůně intenzivní s tóny skořice a vanilky chuť plná s projevem cedrového dřeva, džemu,čokolády
- Alkohol: 14 %
- Kyseliny: 5,6 g/l
- Zbytkový cukr: 2,0 g/l
A tak jako každou degustaci, tak i dnes se hlasovalo o tři nejlepší vína večera. Bylo to velmi těsné, ale nakonec to dopadlo takto:
1. Frankovka barrique, pozdní sběr 2013, suché
2. Veltlínské zelené, pozdní sběr 2013, suché
3. Svatovavřinecké barrique, pozdní sběr 2013, suché
3. Pálava, pozdní sběr 2013, polosladké
Veškerá vína z této degustace naleznete ZDE
Zpět
Degustace Šlechtitelská Stanice Vinařská Velké Pavlovice
Leoš Horák je letošním KRÁLEM VÍN
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem