Degustace Vinařství Moravíno Valtice

Publikováno: 14.10.2015

Dne 9. 10. 2015 se degustačním sklepě naší vinotéky konala další z letošních degustací. Tentokrát jsme přivítali pana Grešniaka, zástupce vinařství Moravíno. Ochutnat jsme mohli dvanáct vzorku výborných vín a navíc jsme se dozvěděli mnoho zajímavého o tomto vinařství. Ale ještě než přejdeme k samotným vínům, připomeňme si něco z průběhu degustace a z historie vinařství Moravíno.

Pan Grešniak toto vinařství představil jako středně velkého výrobce kvalitního moravského vína, jehož sídlo je ve Valticích. Společnost hospodaří na vinicích vlastních, i pronajatých o rozloze 15 ha. Vinice se nacházejí na vynikajících viničních tratích a to např. Pod Valtickou, Pod Svatým kopečkem, Pod Mušlovem nebo Jižní svahy, kde jsou pro pěstování vinné révy vynikající půdní podmínky, zejména se jedná o černozem, místy spraš, s dostatkem vápna nebo hlinitou půdu s podložím vápence. Vinařství Moravíno není opomenuto ani na mnohých soutěžích a výstavách vín, kde sklízí nejednu medaili. Moravíno se zaměřuje především na zásobení vinoték, privátního sektoru a gastronomie, pan Grešniak také zmínil, že do velkých řetězců se jejich vinařství nikdy nechystá, chtějí si totiž zachovat kvalitu vín. Naši degustátoři byli během degustace seznámeni s výrobou vín. Například s výrobou vína řízenou fermentací v nerezových tancích, kdy se na každém tanku nastavují procesy, které tam mají probíhat. I s těmito technologiemi výroby ale musí mít vinaři praktické a objektivní zkušenosti. Pan Grešniak přiblížil hostům dále proces zrání vína, který může probíhat jak v nerezových nádobách, tak v dubových sudech. Tyto sudy se používají zejména pro jejich jedinečné vlastnosti, jako jsou pórovitost, biochemické složení, ale také tepelně izolační schopnosti. V průběhu večera nám pan Grešniak přiblížil způsob hospodaření na pronajatých vinicích. Vysvětlil, jak vlastně takováto forma pěstování hroznů probíhá. Pan Budín, jakožto majitel společnosti v podstatě během celého roku obchází u „nasmlouvaných“ vinohradů jejich vinohradníky a zadává, co se na tom kterém vinohradu má provádět. Bohužel právě tyto činnosti jsou pro výrobce finančně nákladné, nicméně jen takto a za obrovského úsilí vinaře se daří vyrábět špičková vína.

V rámci této degustace jsme mohli ochutnat osm bílých a čtyři červená vína. Všechny z ročníku 2013. Mezi vzorky nechyběly ani vína bariková, a to ať už bílé či červené. Dokonce jsme mohli posoudit jak Charonnay barikové tak klasické Chardonnay. Na závěr je nutno říct, že degstace plynula ve svižném tempu a našim degustátorům bylo jistě zodpovězeno mnohé.

Jako první se nám představilo víno:

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2013, suché - Víno je svěží, jemně pepřnaté. Vůně je kořenitá s tóny medu. Kyselinka je příjemně uhlazená. V chuti nalezneme aroma zelených mandlí. Víno je vhodné popíjet k obloženým mísám, mořským plodům a jemným omáčkám s vařeným hovězím masem.

  • cukr: 3,6 g/l
  • kyseliny: 6,6 g/l
  • Ocenění: Zlatá medaile Mikulovské vinné trhy 2014

Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2013, suché - Barva vína je světle zlatá s ovocnou vůní a medovými tóny. Chuť je plná, sťavnatá, připomíná exotické ovoce a sušené meruňky.

  • Zbytkový cukr: 3.7 g/l
  • Kyseliny: 7.1 g/l
  • Alkohol: 13%
  • Ocenění: Zlatá medaile GP VINEX 2014

Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2013, suché - Víno se světle nazlátlou barvou s jemnou květinovou vůní a s nádechem bílé broskve. Ve svěží chuti najdeme citrusy, sušené meruňky a liči.

  • Zbytkový cukr: 7,9 g/l
  • Kyseliny: 6,8 g/l

Rulandské šedé, pozdní sběr 2013, suché - Víno má světle žlutou barvu. Vůně je citrusová s nádechem sušeného zahradního ovoce. Chuť je plná, kořenitá s jemnou kyselinkou.

  • Zbytkový cukr: 4.9 g/l
  • Kyseliny: 6,6 g/l
  • Alkohol 13,5%

Grand Cuvée - bílé, pozdní sběr 2013, suché - Barva vína je světle zlatavá s květinovým aroma a jemnými tóny lipového medu. Chuť je harmonická po sušených meruňkách a cukrovém melounu.

  • Zbytkový cukr: 7.8 g/l
  • Kyseliny: 6,6 g/l
  • Alkohol: 13%
  • Ocenění: Zlatá GP VINEX 2014

Chardonnay, pozdní sběr 2013, suché - Víno v jehož vůni můžeme cítit exotické ovoce, ananas, banán, mango. Chuť je plná s výraznými tóny přezrálých citrusů.

  • Zbytkový cukr 5,7 g/l
  • Kyseliny: 6,9 g/l
  • Alkohol: 13,5%
  • Oceněni: Vítěz kategorie - VINUM JUVENALE 2013

Chardonnay - barrique, pozdní sběr 2013, suché - Toto víno má krásnou zlatou barvu. Ve vůni můžeme cítit ananas a vanilkový cukr. Chuť je plná po tropickém ovoci, s tóny sladkého koření a ušlechtilého dřeva.

  • Zbytkový cukr: 6,4 g/l
  • Kyseliny: 7, 2 g/l
  • Alkohol: 13,5%

Pálava, pozdní sběr 2013, polosladké – Vůně vína je intenzivní s tóny rozkvetlé louky. Chuť je kořenitá, nasládlá s medovými tóny. V oblasti gastronomie se hodí k drůbežímu masu, pečené rybě či k plnotučným sýrům.

  • Zbytkový cukr: 18,5 g/l
  • Kyseliny: 6,4 g/l
  • Alkohol: 12,5%

Merlot, pozdní sběr 2013, suché - Barva vína je červená s granátovými odlesky. Intenzivní nazrálá vůně s nádechem lesního ovoce a černých oliv. Chuť je plná, po švestkovém džemu s vyzrálými tříslovinami.

  • Zbytkový cukr: 0,8 g/l
  • Kyseliny: 5,6 g/l
  • Alkohol: 14%

Grand Cuvée - červené, pozdní sběr 2013, suché - Víno má krásnou barvu červených třešní s červenými odlesky. Ovocná vůně s tóny sušených květů a lesního ovoce. Chuť sladce džemová s jemnými tříslovinami, doplněna o koření a čokoládu. Toto víno je vyrobeno snoubením odrůd Frankovka a Cabernet Sauvignon.

  • Zbytkový cukr: 2,3 g/l
  • Kyseliny: 5,3 g/l
  • Alkohol: 13,5%

Frankovka barrique, pozdní sběr 2013, suché - Barva rubínová, chuť tvrdší s výraznými tříslovinami. Ve vůni objevíme ostružiny, švestky a jádra peckovin. Víno je vhodné k delší archivaci. Podáváme k hovězímu, zvěřině a ke guláši.

  • Zbytkový cukr: 1,9 g/l
  • Kyseliny: 5,4 g/l
  • Alkohol: 14%

Svatovavřinecké barrique, pozdní sběr 2013, suché - Barva vína je tmavě červená ,vůně intenzivní s tóny skořice a vanilky chuť plná s projevem cedrového dřeva, džemu,čokolády

  • Alkohol: 14 %
  • Kyseliny: 5,6 g/l
  • Zbytkový cukr: 2,0 g/l

A tak jako každou degustaci, tak i dnes se hlasovalo o tři nejlepší vína večera. Bylo to velmi těsné, ale nakonec to dopadlo takto:

1. Frankovka barrique, pozdní sběr 2013, suché

2. Veltlínské zelené, pozdní sběr 2013, suché

3. Svatovavřinecké barrique, pozdní sběr 2013, suché

3. Pálava, pozdní sběr 2013, polosladké

Veškerá vína z této degustace naleznete ZDE

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace Šlechtitelská Stanice Vinařská Velké Pavlovice

Dne 25. 9. 2015 se konala první podzimní degustace vín tohoto roku. Na této degustaci jsme mohli přivítat vinařství ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ z Velkých Pavlovic. Jako zástupce tohoto vinařství se nám představil pan Ličman, kt...
Zobrazit celý článek

Leoš Horák je letošním KRÁLEM VÍN

Jelikož jsou již známy výsledky letošní soutěže KRÁL VÍN, nebudeme Vás dlouho napínat. Letošním KRÁLEM VÍN se stal pan Leoš Horák s jeho Cuvée Horák, pozdní sběr 2013 suché Zajimavostí je že teprve podruhé v desetileté hi...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Chowaniec & Krajčírovič - Firma Vínne pivnice Svätý Jur, spol. s r.o. vznikla v roce 2001 spojením dvou vinařů. Petra Chowanieca, známého na trhu kolekcí odrůdových vín ročníku 2000 a Juraja Krajčíroviča, vino...Can Bech - Společnost Can Bech je rodinnou společností, která od roku 1981 uvádí na trh pochutiny k sýrům, marmelády, omáčky a chutneys, kandované konzervované ovoce, confitury a další.Hrabal - VINAŘSTVÍ - Jednoho podzimního dne se u láhve výtečného Veltlínu bratři Stanislav a Miroslav Hrabalovi rozhodli obnovit výrobu a prodej vín. Oprášili tak dlouho trvající tradici zpracování vína rodinou Hrabalových, kterou kdysi v roce 1966 zakládal otec Vác. Hrabal.Sedlecká vína - VINAŘSTVÍ - Zemědělské družstvo Sedlec bylo založeno v roce 1950 a navazálo na historickou tradici pěstování vinné révy v Sedleci, kdy první písemná zmínka o zdejších vinicích sahá do roku 1414. Mare Magnum - Výrobce originálních dárkových bag in boxů ve formě dámských kabelek s vlastním 1,5 l zásobníkem francouzského bílého nebo červeného vína, se stáčecím ventilem.Národní vinařské centrum, o.p.s. - Národní vinařské centrum je neziskovou organizací se sídlem na zámku ve Valticích na jižní Moravě. Cílem NVC je především pořádání Národní soutěže vín a degustační expozice – Salonu vín ČR.Quinta do Noval - Quinta do Noval patří díky svému úchvatnému panoramatu a špičkovým ročníkovým vínům k nejvyhlášenějším vinařstvím v oblasti Doura. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné