Degustace Šlechtitelská Stanice Vinařská Velké Pavlovice

Publikováno: 5.10.2015

Dne 25. 9. 2015 se konala první podzimní degustace vín tohoto roku. Na této degustaci jsme mohli přivítat vinařství ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ z Velkých Pavlovic. Jako zástupce tohoto vinařství se nám představil pan Ličman, kterého mnozí známe z jiného vinařství, nicméně změna je život a pan Ličman se nám tentokráte představuje jako představitel Šlechtitelské stanice. Dříve než přejdeme k samotným vínům, která byla opravdu jedinečná, povězme si něco o historii tohoto vinařství.

Šlechtitelská stanice byla založena 12. dubna 1901, jako „Zemská révová školka“. Jejím cílem bylo napomoci moravskému vinohradnictví, které bylo zdecimováno mšičkou révokazem. Prvních 20 let působil jako správce významný vinařský buditel Alois Václav Horňanský. Zpočátku byla hlavním úkolem výsadba a výroba podnožového materiálu révy vinné. V prvních letech se štěpovalo 20 – 50 tisíc kusů sazenic, v roce 1907 to bylo již 100 000 a v 80. letech 20. století 1 200 000 kusů. Udržovací šlechtění bylo zahájeno v roce 1943 a od roku 1953 začíná novošlechtění. Byly zahájeny práce na křížení odrůd Müller Thurgau a Tramínu červeného, později známém novošlechtěnci Pálava. Na dalším novošlechtění se začalo intenzivně pracovat v roce 1960 s cílem vyšlechtit nový kultivar s intenzivní modrou barvou.
Stanice zpočátku svého působení hospodařila na pozemcích v lokalitě Nadzahrady, postupně byly pozemky přikupovány, popř. najímány a přibyly lokality Išprerky a Trkmanska. Na dalším novošlechtění se začalo intenzivně pracovat v roce 1960, s cílem vyšlechtit nový, jakostní, kultivar s intenzivní modrou barvou. Výchozím materiálem byly otec — Svatovavřinecké, matka Frankovka. Novošlechtěnec názvu André byl zapsán do LPO v roce 1980. Od té doby si úspěšně razí cestu vinařským světem, neboť jde o víno vysoce barevné, extraktivní, plné, s typickým tříslem a kyselinou a při správné agrotechnice vysoce úrodné. Ve Šlechtitelské stanici Velké Pavlovice byly započaty práce na vyšlechtění odrůd Pálava, Aurelius a Agni, které byly dokončeny později v Perné. Šlechtitelská stanice vinařská ve Velkých Pavlovicích je v současné době akciovou společností hospodařící na vlastních i pronajatých vinicích, vyrábějící víno, doprovodné produkty a provozující luxusní Vinařský penzion André uprostřed vinohradů.

Během degustace nám pan Ličman přiblížil nejen již zmíněnou historii vinařství, ale i jeho polohu a způsob pěstování vín. Nabádal naše degustátory k pokládání dotazů. Na závěr než přejdeme k samotným vínům, bych zmínila, že nás pan Ličman provedl degustací s vtipem a nejednoho návštěvníka ohromil svou znalostí.

Jako první se nám představilo:

Rulandské šedé, jakostní 2014, suché - Vůně je plná s tóny přezrálého ovoce, převážně rozinek. Chuť je lahodná, příjemně zakončena chutí lískového oříšku. Hodí se k ovocným a zeleninovým salátům s ořechy.

  • Obsah cukru: 3,2 g/l
  • Kyseliny: 8,1 g/l
  • Alkohol: 11 %

Neuburské, jakostní 2014, suché - Víno s výraznou a plnou vůní s tóny sušených meruněk. Chuť je plná s dlouhou dochutí, příjemně svěží s odrůdovým charakterem. Je doporučováno k bílým sýrům, zeleninovým polévkám k vařeným masům a k přírodním úpravám hovězího masa.

  • Obsah cukru: 6,9 g/l
  • Kyseliny: 8,2 g/l
  • Alkohol: 11 %

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2014, suché - Víno zelenkavé barvy se zlatými odlesky. Vůně čerstvého hroznu pikantní svěžesti a minerálního tónu, dává vínu nezaměnitelnost. Svěží, plná chuť s kořením bílého pepře a červeného grepu, podtrhuje šťavnatost a minerální tón tohoto vína.

  • Obsah cukru: 4,0 g/l
  • Kyseliny: 6,1 g/l
  • Alkohol: 12 %

Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2014, suché - Víno má intenzivní zlatou barvu s vysokou viskozitou. Aroma lipového květu a citrusových plodů působí velmi svěže. Chuť je plná opulentní s krásnou medovostí a mineralitou daného terroir, dokreslena příjemnou pikantní kyselinkou. Nazráváni na lahvi přechází chuť do jemných petrolejových tónů.

  • Obsah cukru: 0,6 g/l
  • Kyseliny: 6,8 g/l
  • Alkohol: 12,5 %

Sauvignon, pozdní sběr 2014, polosuché - Optimálně dozrálé hrozny z cíleně redukované sklizně (23 hl/ha) dodávají vínu specifické aroma bylinných tónů, kvetoucího bezu s nádechem angreštů. Chuť je příjemně pikantní a harmonická.

  • Obsah cukru: 11,5 g/l
  • Kyseliny: 6,9 g/l
  • Alkohol: 11,5 %

Zweigeltrebe rosé, jakostní 2014, polosuché - Víno lososové barvy s jemnou aromou lesního ovoce s pikantní bohatou chutí. Dobře vychlazené je ideální k osvěžení v horkém létě. Také se hodí ke specialitám na grilu.

  • Obsah cukru: 18 g/l
  • Kyseliny: 8,1 g/l
  • Alkohol: 10 %

Tramín červený, výběr z hroznů 2014, polosladké - Víno je jiskřivě zlatavé barvy s výraznou viskozitou. Vůně je čistá intenzivní, jemně kořenitá, s nádechem červených růží. V chuti je bohaté, kořenité, s příjemným zbytkovým cukrem a lahodnou kyselinkou. Víno má dlouhé a elegantní doznívání.

  • Obsah cukru: 40,7 g/l
  • Kyseliny: 7,6 g/l
  • Alkohol: 12 %

Zweigeltrebe, jakostní 2013, suché - Víno sytě rudé barvy s příjemnou aromatickou vyzrálých hroznů. Chuť je lehká svěží s ovocným charakterem a převažujícími povidly doplněna jemnými taniny, ležení vína proběhlo v dubovém sudu. Hodí se k bohatě masité stravě – bažantu, koroptvi, a jemným tvrdým sýrům.

  • Obsah cukru: 0,8 g/l
  • Kyseliny: 5,1 g/l
  • Alkohol: 12 %

André, pozdní sběr 2013, suché - Odrůda vyšlechtěná naší šlechtitelskou stanicí získává stále více na oblibě. Jde o křížence Frankovky a Svatovavřineckého, přebírajícího nejlepší vlastnosti rodičů Víno charakterizuje sytě rubínová barva s vysokou viskozitou. Vůně a chuť lesních plodů, převážně borůvek je dokonale snoubena s plným a mohutným taninem, který zráním na lahvi vytváří sametovou dochuť.

  • Obsah cukru: 0,3 g/l
  • Kyseliny: 5 g/l
  • Alkohol: 12,5 %

Rulandské modré, výběr z hroznů 2012, suché - Víno z hroznů vypěstovaných v našich vinících, s půdami bohatých na vápník a mangan. V kombinaci s výbornými klimatickými podmínkami a redukovanou sklizní má víno typicky odrůdový projev. Jak v barvě tak v ovocito minerální vůni s tóny kandovaného pomeranče a v harmonicky taninové chuti, která příjemně nasládla zráním v dubovém sudě. Hodí se k pikantním úpravám srnčího na švestkách se šalvějí.

  • Obsah cukru: 0,1 g/l
  • Kyseliny: 5,4 g/l
  • Alkohol: 13,5 %

André - stará réva, pozdní sběr 2013, suché - Hrozny, sklizeny z prvních vinic na světě, které byli odrůdou André vysázeny a to roku 1977 a 1978. Víno charakterizuje sytě rubínová barva s vysokou viskozitou. Velmi výrazná vůně ostružin přechází i do chuti, kde sladkou ostružinu doprovází přezrálá višeň a jemné borůvky. Mohutnou chuť doplňuje sladký tanin, z dubových sudů, kde víno zrálo 16 měsíců.

  • Obsah cukru: 0,6 g/l
  • Kyseliny: 4,8 g/l
  • Alkohol: 13 %

Grand cuvée André barrique, pozdní sběr 2012, suché - Mohutné červené víno vzniklo doplněním konstruktivního , taninového André s aromatickým Cabernet Sauvignonem a jemného sametového Zweigeltrebe. Po spojení víno zrálo barrikových sudech různých typů a různého stáří po dobu 9 měsíců. Tímto víno získalo specifické aroma s tóny ostružin a harmonickou dochuť kakaa. Velké víno s potenciálem k zrání.

  • Obsah cukru: 0,1 g/l
  • Kyseliny: 6,1 g/l
  • Alkohol: 13,5 %

A tak jako každou degustaci, tak i tentokrát se hlasovalo o nejlepších vínech večera. Hodnocené bylo velmi těsné, ale nakonec to dopadlo takto:

1. Zweigeltrebe rosé, jakostní 2014, polosuché

2. Grand cuvée André barrique, pozdní sběr 2012, suché

3. Sauvignon, pozdní sběr 2014, polosuché

Veškerá vína z této degustace naleznete ZDE

Sdílet na Facebooku


Zpět

Leoš Horák je letošním KRÁLEM VÍN

Jelikož jsou již známy výsledky letošní soutěže KRÁL VÍN, nebudeme Vás dlouho napínat. Letošním KRÁLEM VÍN se stal pan Leoš Horák s jeho Cuvée Horák, pozdní sběr 2013 suché Zajimavostí je že teprve podruhé v desetileté hi...
Zobrazit celý článek

Archivace vín

Pokud si chceme zařídit archiv vín. Měli bychom se opravdu zamyslet jestli máme či nemáme ideální podmínky k dlouhodobému uchovávání vína, ale také jaké odrůdy se k archivaci hodí a jaké již méně. K archivaci jsou vhodné před...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Mavín POMFY - Vinařství - Historie Vinařství Mavín sahá až do roku 2001. Za více než 14 let si získalo toto vinařství pana Martina Pomfyho mimořádnou popularitu nejen v odborných kruzích, ale také mezi širokou veřejností. Petrák Jan - VINAŘSTVÍ - Úcta k tradici, specifické půdní a klimatické podmínky dávají na jihu Moravy vzniknout v malém rodinném vinařství JAN PETRÁK klasickému sektu pravou šampaňskou metodou – kvašením v láhvi. Krug - Společnost Krug byla založena v roce 1843 a specializovala se výhradně na prestižní a výběrová champagne (šampaňská) vína. Arnaud - Společnost Arnaud byla založena již roku 1950 v regionu Limousin, konkrétně v malém městečku Aixe sur Vienne ve Francii. Tento rodinný podnik se už od svého vzniku zabývá výrobou tradičních francouzských paštik a konzervovaného masa. Šoman - VINAŘSTVÍ - Vinařství Šoman je rodinná firma, která vyrábí víno od 9. 9. 1999. V současné době obdělává 10 ha vlastních vinic v integrované produkci. Zpracování hroznů probíhá v nově postavené moderní hale na okraji obce. Cave de Pfaffenheim - Cave de Pfaffenheim je vinařství v Pfaffenheimu v Alsasku ve Francii. Vinný sklep Pfaffenheim byl založen v roce 1957.Konečný - VINAŘSTVÍ - Rodinné VINAŘSTVÍ KONEČNÝ obhospodařuje 8,5 ha vinic v duchu integrované produkce. Díky odbornému řezu, nízké zátěži keřů, precizním zeleným pracem, probírce hroznů a pozdní sklizni produkuje kvalitní hrozny, z nichž vyrábí vysoce kvalitní vína.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné