Degustace Vinařství Karel Válka

Publikováno: 22.10.2015

V pátek 16. 10. 2015 jsme mohli v degustační sklepě naší vinotéky, opět přivítat zástupce jednoho z vinařství. Tentokrát k nám zavítal pan Válka s manželkou, aby nám představil jejich vína. Jelikož rodinné vinařství Válkových je v naší vinotéce poměrně nováčkem, sami jsme nevěděli, co od této degustace očekávat. Ale nutno říct, že nejen my, ale i naší degustátoři byli velmi spokojeni. Než přejdeme k samotným vínům a průběhu degustace, obeznamme se s historií tohoto jedinečného vinařství.

Vznik tohoto vinařství se datuje už od roku 1991, kdy pan Válka s rodinou začínal s malým vinohradem na vlastní půdě a sklepem s několika sudy. Postupným vysazováním vinic a využitím mechanizace a technologií se vinařství dostalo na dnešní úroveň. Dnes Vinařství Válka nabízí osobitá Bio vína a další doplňkový sortiment jako hroznové želé mošt a jiné. Jak se pan Válka zmínil, jeho prioritou a životním cílem je pěstovat kvalitní Bio vína a nejen je, která budou osobitá a jedinečná. Révu pěstují na svazích Přírodního parku Výhon, ve vinařské obci Nosislav. Více než 6 ha vinic je umístěno v krásné viniční trati Přední hory, kde vinařstvím budované kamenné meze z místního materiálu pomáhají biologické rozmanitosti. Pan Válka se také zmínil, že jako malovýrobci tvoří víno tak jako umělecké dílo (což jak jsme se během degustace dozvěděli, je panu Válkovi vlastní, jelikož je sám umělcem a maluje obrazy). Že úcta k přírodě a krajině umožní i našim potomkům, aby zůstala úrodná, zdravá a čistá. Jak jste již jistě pochopili, toto jedinečné vinařství se zaměřuje především na výrobu Bio vín. A co to ty Bio vína vlastně jsou?

Bio vína - musí být vyrobeno podle zásad ekologického zemědělství, které je kontrolované zákonem 242/2000 Sb., nařízením Rady (EHS) č. 2092/91 a prováděcím nařízením Komise EU 203/2012. Bio víno lze vyrobit pouze z hroznů vypěstovaných a sklizených z ekologicky certifikované vinice. Takové hrozny neobsahují pesticidy ani žádné další chemikálie. Výroba bio vína neboli ekologického vína se následně řídí řadou přísných enologických postupů, je kladen důraz na výběr kvalitních hroznů a jejich zpracování tradičními postupy bez stabilizátorů, filtrace a šlechtěných kvasinek. Výsledkem je přírodní bio víno bez syntetických reziduí.

Závěrem je nutno říct, že pan Válka s manželkou nás provedli degustací s umem, který by jim mohl leckdo závidět. Nezdráhali se odpovídat na jakékoliv otázky a také nás zahrnuli fakty o pěstování bio vín, které byli nemálo zajímavé. Na fotografii můžete vidět jen malou ukázku ocenění, která toto vinařství sesbíralo.

A teď již přejdeme k samotným vínům, veškerá vína z degustace naleznete ZDE

Jako první se nám představilo:

Chardonnay BIO, pozdní sběr 2013, suché - Víno zlatavého odstínu barvy odpoledního slunce na vinici. Vůně černo-rybízového listu, červeného pomeranče a sušené pomerančové kůry. Chuť připomíná sušenou meruňku, červený pomeranč. Víno svěží, šťavnaté, osobité.

  • Alkohol: 13%
  • Cukr:1,9 g/l
  • Kyselinka:7,6 g/l
  • Ocenění: Bronzová medaile Vinař roku 2014, Zlatá medaile EPICUROS 2014

Aurelius, moravské zemské víno 2014, suché - Víno má příjemnou žlutozelenou barvu. Po přivonění se objevuje velmi příjemná čistá vůně. Postupně nacházíme tropické ovoce s výraznějšími citrusovými plody. Chuť je osvěžující a šťavnatá.

  • Zbytkový cukr: 2,3 g/l
  • Kyselina: 6,2 g/l
  • Alkohol: 12,5%

Cuvée Bellus BIO - Sur-lie, pozdní sběr 2013, suché - Víno bylo při školení zpracování stylem Sur lie. Suché víno s vůní po světlem ovoci, květinách a jemných minerálech. Chuť jemná, nádech vařených hruštiček a granátového jablíčka. Víno se určitě hodí na ležení a zrání v lahvi, časem jenom získá.

  • Alkohol: 12%
  • Cukr:0,9 g/l
  • Kyselinka: 8 g/l
  • Odrůdy: Chardonnay, Aurelius, Tramín, Rulandské Bílé
  • Ocenění: Cuvée Ostrava 2015, TOP 77 2015

Muškát moravský, jakostní 2014, suché - Víno má žlutozlaté odstíny barvy. Výrazně aromatické tóny zralých hruštiček, manga, čajové růže. Chuť svěží, jemná s náznaky bylinné zahrádky, limetky a zralých jablíček.

  • Alkohol: 12,5%
  • Zbytkový cukr: 0,5 g/l
  • Kyselina: 7,2 g/l

Ryzlink vlašský - Sur-lie, jakostní 2013, polosuché - Víno žlutozeleného odstínu barvy. Výrazné kořenité aroma připomínající přezrálé mango, sušený ananas a kandované ovoce. Chuť vyvážená, plná, kořenitá a přece jemná, připomínající zralý angrešt, stopu bílého rybízu a bělomasou broskev.

  • Alkohol:12,5%
  • Zbytkový cukr: 9,2 g/l
  • Kyselina: 9,2 g/l
  • Ocenění: Nominováno do salonu vín 2014 (200 top vín ČR)

Ryzlink rýnský BIO, pozdní sběr 2013, polosladké - Víno s nižším alkoholem a vyšším zbytkovým cukrem. Ve vůni jsou cítit světlé peckoviny, především broskev. Chuť je velice ovocná s plným tělem, přitom jemná s výrazným dozvukem.

  • Alkohol: 10,5%
  • Cukr: 34,2 g/l
  • Kyselinky: 7 g/l
  • Ocenění: Bronzová medaile Meditrina 2015, Zlatá medaile Festwine 2014

Cuvée La Guerre rosé BIO, kabinetní 2013, suché - Suché a šťavnaté víno s vůní kompotovaných jahod a červeného rybízu. V chuti zakulacené a šťavnaté s pěknou pikantností v závěru na patře.

  • Alkohol: 11%
  • Cukr: 3,5 g/l
  • Kyselinka: 7,3 g/l
  • Ocenění: Bronzová medaile Grand Prix Austerlitz 2014, Bronzové trhy Mikulovské vinné trhy 2014, Šampion Bojnice 2015, Stříbrná medaile Festwine 2014, Stříbrná medaile Meditrina 2015

Frankovka rosé, moravské zemské víno 2014, polosuché - Víno má příjemně růžovou barvu, vůně vína je jemná a příma, můžeme v ní cítit stopy jahod a smetany. Chuť je živá a svěží, jahody, blumy a švestky, smetana.

  • Zbytkový cukr: 4,1 g/l
  • Kyseliny: 7,7 g/l
  • Alkohol: 12%

Svatovavřinecké BIO, pozdní sběr 2012, suché - Suché víno s vyšší kyselinou, vonělo po kompotovaném tmavém ovoci s jemnou kořenitou stopou. V chuti lze cítit tmavé ovoce, opět kořenité tóny a zřetelně pikantní závěr.

  • Alkohol: 11%
  • Cukr:0,2 g/l
  • Kyselinky: 6,1 g/l
  • Ocenění: Bronzová medaile Festwine 2015

Cabernet Moravia BIO, pozdní sběr 2012, suché - Výrazně suché víno s vůní tmavého ovoce a jemných paprikových tónů. V chuti lehce kořenité tmavé ovoce, tělo uhlazené až elegantní, jen trošku štíhlejší a s pikantním závěrem.

  • Alkohol:11,5%
  • Cukr:0,1 g/l
  • Kyselinky:4,8 g/l

Cabernet Sauvignon BIO, pozdní sběr 2012, suché - Příjemně vyvážené suché víno. Ve vůni tmavé ovoce, především peckoviny. Také v chuti, která byla jemně kořenitá, plná, jen s lehce výrazná. Část vína, které je vhodné i na delší pití, zrála v použitém sudu barrique a zbytek ležel v dubovém sudu více jak rok a půl.

  • Alkohol:11%
  • Cukr:1,4 g/l
  • Kyselinka:5,3 g/l
  • Ocenění: Bronzová medaile Festwine 2014, TOP 77 2014 – 2015

Tak jako každou degustaci, tak i dnes se hlasovalo o nejlepších vínech večera. Nakonec to dopadlo takto:

1. Cabernet Sauvignon BIO, pozdní sběr 2012, suché

2. Ryzlink rýnský BIO, pozdní sběr 2013, polosladké

3. Ryzlink vlašský - Sur-lie, jakostní 2013, polosuché

Sdílet na Facebooku


Zpět

Ohlédnutí za slavnostmi vína - Vinobraní

Jak každý správný milovník vína ví, v průběhu podzimu se na Moravě a nejen tam konájí již tradiční slavnosti vína zvané Vinobraní. V minulosti byly oslavy vína především výsadou zámožnějších obyvatel, kteří si mohli vín...
Zobrazit celý článek

Degustace Vinařství Moravíno Valtice

Dne 9. 10. 2015 se degustačním sklepě naší vinotéky konala další z letošních degustací. Tentokrát jsme přivítali pana Grešniaka, zástupce vinařství Moravíno. Ochutnat jsme mohli dvanáct vzorku výborných vín a navíc jsme se doz...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Deluxe - Paštiky patří mezi klasické pokrmy francouzské kuchyně. Jemné masové směsi se připravují z různých druhů masa – nejčastěji z vepřového, drůbežího, králičího a zvěřiny, existují však i rybí či zeleninové varianty. Volařík - VINAŘSTVÍ - V rodině Volaříků poctivě pěstují lásku k vínu od druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice, Leopold Volařík, naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Kamil Prokeš - VINAŘSTVÍ - Rodina Prokešů má svoji rodovou historii zasazenou do malebné vinařské obce Němčičky. Moët & Chandon - Moët & Chandon je nejznámnější světová značka šumivých, šampaňských vín a sektů francouzského výrobce. Tradice výroby těchto vynikajících šampaňských nesoucí tuto značky sahá do historie více než 250 let. Réva Rakvice s.r.o. - Réva Rakvice s.r.o. je vinařská společnost, která sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice. Historie vzniku firmy se začala psát v již roce 1995. Réva Rakvice hospodaří na vinicích vinařských obcí Rakvice a Hustopeče o rozloze 120 ha. Horák - VINAŘSTVÍ - Malé butikové vinařství založené v roce 2004, nacházející se v obci Vrbice, podoblasti VELKOPAVLOVICKÉ. Tato velmi kvalitní vinařská podoblast je jednou z nejvýše položených obcí v Jihomoravském kraji a je známá svou ojedinělou lokalitou vinných sklepů.Burmester - BURMESTER je tradiční výrobce portského vína z regionu Douro a velmi kvalitních vín z regionů Dão a Alentejo. Burmester se zaměřuje na vyváženost a styl vín jednotlivých řad.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné