Degustace 18. 12. 2015 Vinařství Botur

Publikováno: 19.12.2015

Letošní poslední degustace se konala v pátek 18. 12. 2015 a přivítali jsme na ní zástupce Vinařství Botur pana Radka Botura, který je synovcem majitele vinařství pana Ing. Luďka Botura. Pan Botur jako první zmínil, že se naši degustátoři nemají bát, zeptat se ho na cokoli ï během výkladu, což někteří z nás i využili. Hned v úvodu pan Botur zmínil polohu vinařství a jeho historii, proto si ji pojďme připomenout. Vinařství Botur bylo založeno v roce 1989 Luďkem Boturem, který tímto navázal na tradici svého otce Antonína. Pro toho bylo vinohradnictví a vinařství, jemuž se věnoval od roku 1949, celoživotním koníčkem. Rodina Boturových pochází původně z Ostravy a jejich tehdejším řemeslem bylo řeznictví. Hrozny na výrobu vína, již v dnešní době nepochází z jejich vlastních vinic, z důvodů stáří vinohradu, ale i plochy a objemu produkce. Výroba a technologie se postupně rozrůstala a modernizovala, postupně se přešlo místo starých dřevěných sudů na nerezové tanky s řízeným kvašením, odkalováním moštů, šetrné zpracování hroznů a vína atd. Dnes používají pouze dřevěné barikové sudy od firmy MERCIER. Jsou to ručně zhotovené sudy, vyrobené pouze ze dřeva francouzského dubu nejvyšší kvality, určené ke zraní nejlepších bílých a červených vín. Hrozny získávají od prověřených smluvních dodavatelů. Jsou to pěstitelé kvalitní révy vinné, především z oblasti Slovácké (podoblast Stražnicko a Dolní Bojanovice). Zaměřují se na kvalitní jakostní a přívlastková vína. Sezonně prodávají burčák a Svatomartinská vína. V nabídce Vinařství Botur najdete více než 25 odrůd z toho některé i ve více ročnících.

Vinařství vyrábí průměrně 40-50 000 láhví ročně. Avšak ne všechny hrozny si pěstují sami. Některé nakupuji od léty prověřených vinohradníků. Mimo jiné pan Botur promluvil i o rozdílech v pěstování hroznů u nás a v zahraničí. A také jsme se dozvěděli spoustu informací o vinných odrůdách. Dříve než přejdeme k degustovaným vínům, nutno podotknou, že se degustace nesla v příjemném duchu, pan Botur zodpovídal jakékoliv otázky našich degustátorů a dovolím si říct, že vína velmi chutnala. Na degustaci jsme měli připraveno dvanáct vzorků, šest červených vín a šest bílých vín.

Jako první se nám představilo:

Irsai Oliver, révové 2014, polosuché – révové víno je to z důvodu dovozů hroznů ze Slovenska. Víno má zlatavou barvu, je lehké a svěží s příjemnou jemnou kyselinkou.

Sauvignon, pozdní sběr 2013, polosuché – Víno má zelenožlutou barvu, plné, výrazné, svěží. V chuti a vůni najdeme, černý rybíz, citrusové plody, angrešt. Hodí se k výrazným aromatickým jídlům z drůbeže či řecké kuchyni.

  • Alkohol: 13%

Aurelius + Rulandské šedé, výběr z hroznů 2013, polosladké – Bílé víno s příjemnou kyselinkou a vyšším zbytkovým cukrem. Jedná se o cuvée s vyváženým spojením hroznů odrůdy Aurelius a Rulandské šedé.

  • Alkohol: 12,5%
  • Zbytkový cukr: 20 g/l
  • Kyselina: 8 g/l

Hibernal, výběr z hroznů 2013, polosuché – Víno má zlatavě žlutou barvu. Ve vůni můžeme hledat, grep, broskev, angrešt či černý rybíz. Chuť je plná, lehce kořenitá.

  • Alkohol: 13,5%

Pálava, výběr z hroznů 2013, polosuché – Víno má zlatavou barvu. Vůně je příjemná, ovocná s květinovo kořenitým aroma. V chuti najdeme nádech medu, citrusových plodů a vanilky. Doporučujeme k jemným paštikám a sýrům s modrou plísní.

  • Alkohol: 13,5%

Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2010, polosuché – Víno světle zelenožluté barvy. V chuti najdeme meruňky a lipový květ, med a nádech limetek. Vůně je intenzivní, ovocná se svěží kyselinkou.

  • Alkohol: 13%

Rulandské modré, pozdní sběr 2010, suché – Víno cihlově červené barvy. Ve vůni můžeme najít maliny, jahody nebo černé třešně. Hodí se k pečeným masům, jemným úpravám zvěřiny, nebo k pečeným masům.

  • Alkohol 13 %.

Cabernet Sauvignon, pozdní sběr 2010, suché – Odrůda pochází z Francie, obsahuje hodně červeného barviva, čemuž odpovídá i barva vína. Víno je v chuti velmi výrazné, typicky odrůdové s tóny papriky, zeleného pepře a černého rybízu. Je plné s dlouhým dozníváním. Optimální konzumní zralosti dosáhne po několikaletém ležení na láhvi. Optimální teplota na podávání vína je: 15 – 18°C.

Cabernet Moravia, pozdní sběr 2009, suché – Víno má pěknou granátovou barvu. Vůně i chuť obsahuje jemný cabernetový tón s nádechem černého rybízu. Hodí se k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům.

  • Alkohol: 14%

Merlot, výběr z hroznů 2012, suché – Víno má krásnou jiskřivě červenou barvu. Ve vůni se snoubí koření a lesní ovoce. Toto víno pochází z hroznů ze Slovácké podoblasti.

  • Alkohol: 13,5%
  • Kyseliny: 5,7 g/l

Frankovka, výběr z hroznů 2012, suché – Víno má tmavě rubínovou barvu, ostružinové aroma, v chuti kořenité a ovocné. Hodí se k pečeným masům, zvěřině, těstovinám a ke kořeněným zeleninovým jídlům.

  • Alkohol: 14%
  • Obsah kyselin: 5,9 g/l

Alibernet, pozdní sběr 2009, suché - Víno má tmavě červenou barvu, vůně je výrazně kabernetová s chutí černého rybízu. Víno je vhodné k pokrmům ze zvěřiny.

  • Alkohol: 14%

 

A tak jako každou degustaci, tak i dnes se hlasovalo o nejlepších vínech večera a dopadlo to takto:

1. Frankovka, výběr z hroznů 2012, suché

2. Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2010, polosuché

3. Merlot, výběr z hroznů 2012, suché

3. Alibernet, pozdní sběr 2009, suché

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 11. 12. 2015 Vinařství Volařík

V pátek 11. 12. 2015 se konala v degustačním sklepě naší vinotéky předposlední z letošních degustací. Tentokrát jsme mohli přivítat pana PhDr. Procházku, jenž je zástupcem vynikajícího Vinařství Volařík. Pan Procházka zastává...
Zobrazit celý článek

Degustace 4. 12. 2015 Vinařství Petr Bíza

V pátek 4. 12. 2015 se v degustačním sklepě naší vinotéky opět konala další z podzimních degustací. Tentokrát jsme přivítali velmi oblíbeného vinaře a to Ing. Petra Bízu. Pan Bíza je majitelem vinařství jež nese jeho jméno. Po...
Zobrazit celý článek

Vinařství

U Kapličky - VINAŘSTVÍ - Vinařství U kapličky bylo založeno roku 2005 a je zaměřeno na výrobu kvalitních přívlastkových vín z hroznů, vypěstovaných ve vlastních vinicích. LTC Vysoké Mýto a.s. - Společnost LTC Vysoké Mýto, a.s. byla založena 16. září 1996 jako balírna suchých plodů, dražovaného a sušeného ovoce, luštěnin a rýže. Henri Willig - Pan Henri Willig jako výrobce velmi kvalitních holandských sýrů začal své produkty uvádět na trh pod svou značkou od roku 1974. Produkci sýrů a prvotřídních sýrových specialit se věnuje ve vlastní výrobně. Zde se sýry také balí a odtud se exportují.Fernando de Castilla - Sklepy Vinařství Rey Fernando de Castilla se nachází v historickém centru města Jerez. Sherry nejdříve zraje v nových sudech z francouzského a amerického dubu a poté po dlouhou dobu v sude...Krasglass - Sklářské studio Krasglass pod vedením Přemysla Krásenského bylo založeno v roce 1990 ručním malováním skla, později v roce 2002 firma začala vyrábět hutně tvarované sklo.Chowaniec & Krajčírovič - Firma Vínne pivnice Svätý Jur, spol. s r.o. vznikla v roce 2001 spojením dvou vinařů. Petra Chowanieca, známého na trhu kolekcí odrůdových vín ročníku 2000 a Juraja Krajčíroviča, vino...Franz Josef - Značka Kaiser Franz Josef produkuje pouze výrobky v té nejvyšší kvalitě a mimořádné chuti ze sortimentu ryb, ovoce, zeleniny a olivových olejů. Mimo jiné dále nabízí prvotřídní italské těstoviny, olivový olej s lecitinem nebo tuňáka nejlepší chuti.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné